TED.com – huippumielenkiintoinen veppisaitti nyt suomeksi


Olen maininnut TED.com’ista pari kertaa. TED on kerran vuodessa pohjois Kaliforniassa pidetty konferenssi, jossa kovat tyypit pitävät 20 minuutin esityksiä omista jutuistaan. Minua viehättää tämä 20 minuuttia. Kuka tahansa pystyy kertomaan omista virityksistään pitkään ja hartaasti, mutta 20 minuuttia? Minä en jaksa kuunnella pitkiä lässytyksiä, mutta 20 hyvin mietittyä minuuttia pitää minut hereillä. Fiksun jengin on pakko miettiä ja harjoitella tanssiaskeleitaan ja tehdä esityksestään todella hyvän. Ja kuka pääsee lavalle jauhamaan omista jutuistaan? Oman alansa mestarit, tieteissä, taiteissa, mutta onneksi ei urheilussa eikä elokuvissa.

TED.LarryBrilliant

(Larry Brilliant on Googlen säätiön presidentti, ex-hippi, lääkäri, paljon muuta, mielenkiintoinen hyypiö. Tai ainakin mielenkiintoinen puhuja)

Nyt TED on alkanut tekstittää esityksiään, ja niistä on kahdeksan jo tekstitetty suomeksi ja minusta tekstitys on onnistunut hyvin. Tässä kaikki tähän mennessä suomeksi tekstitetyt lavaesiintymiset (Lähde 2). Minusta Hans Rosling, hurri Ruotsin Karolinska Institut’ista, on mielipuolisen kova jannu, ja yksi hänen kolmesta esityksestään on jo tekstitetty suomeksi. Minä tykkään tilastoista mutta tilastot ovat armottoman tylsiä, paitsi jos satut olemaan hiukan dorka niinkuin minä.  Mutta Hans saa tilastot laulamaan.  Uskomaton heppuli.  Tässä hänen suomeksi tekstitetty lavaesiintymisensä. Hans Rosling vauhdissa.

Mulle ei ole ihan selvää miten TED on alkanut ja mikä on sen tarina. Mutta katselijana olevat osanottajat maksavat jotain 6.000 taalaa siitä että he saavat olla paikalla kuuntelemassa näitä esityksiä.  Esiintyjillä on ilmiselvästi kauhea paine olla mielenkiintoisia, ja 20 minuutin esitysaika lisää painetta esittää asia todella hyvin.  Tulokset ovat minusta usein erinomaisia.  Huippumielenkiintoisia esityksiä, joista puuttuu kaikki paska ja höpötys.  Jos ostat lipun jonkun tyypin konserttiin, niin siellä on ensiksi joku lämmittelybändi, ja muuta ohjelmaa, ja sitten sun bändisi soittaa ihan liian pitkään ja aikaa kuluu tolkuttomasti.  Miten olisi jos koko konsertti olisi 20 minuuttia ja siinä on koko paska?  Bändin tarttis todella funtsata juttuaan (esimerkki: minä tykkään Bob Dylanin musasta ja olen tehnyt ison virheen käytyäni kaksi kertaa Bobin konsertissa.  Kaksi kertaa Bob ilmestyy lavalle, selvästi täysin kyrpiintyneenä siitä, että hänen tarttee rämpyttää kitaraa typerälle rahvaalle, ja se asenne paistoi läpi kirkkaasti. Ilokseni olen huomannut että en ole ollut väärässä – Bob asuu alle kahden kilsan päästä minusta, ja Bob on perseestä – paskat haisee naapureiden taloihin ja silleen. Mutta minusta Bobin musa ja sanat ovat silti ihan jees. Lähde (1).  Paikallistietona tulkoon mainittua että B Streisand on myös täysin kaheli ämmä.)

Eli TEDin esitykset ovat minusta ihan ykkösiä.  Tähän asti niitä ei ole päässyt seuraamaan paitsi jos englannin kielen taito on aika hyvä.  Tämä tekstitys juttu on minusta tosi kova juttu, koska TEDin esitykset ovat kovaa tavaraa….

Minusta ihan ykkösiä ovat (ei välttämättä suomeksi tekstitettynä 13.5.2009 mennessä)

 • Hans Rosling (kaikki esitykset, muuttaa käsityksiä kolmannesta maailmasta). Suomeksi tekstitetyn esityksen linkki on ylempänä blogissa.  Jostain syystä en onnistu lisäämään samaa linkkiä uudestaan tänne alemmaksi.
 • Dan Gilbert (psykologian proffa, jannu kertoo käsittämättömiä tarinoita siitä miten ja miksi kuvittelemme olevamme onnellisia)
 • Larry Brilliant. Mainio nimi fiksulle jannulle. Jannu puhuu mm epidemioista (sikaflunssa?) ja miten ne voidaan pysäyttää.  Tämä on Larryn juttu smallboxin hävittämisestä maapallolta http://www.ted.com/index.php/talks/larry_brilliant_wants_to_stop_pandemics.html
 • Al Gore ja ilmastonmuuttuminen.

TEDissä on paljon muutakin. ”Search” hakemisella löydät lisää. Suosittelen.

Lähteet:
(1) Bob Dylanin vessat tässä http://malibusurfsidenews.com/blog/2009/04/malibu-city-official-stands-by-legality.html
(2) Kaikki suomeksi tekstitetyt esiintymiset 13.5.2009 mennessä ja mahdollisesti myöhemmätkin ovat tässä osoitteessa http://www.ted.com/index.php/translate/languages/fin

Mainokset

Avainsanat:

19 vastausta to “TED.com – huippumielenkiintoinen veppisaitti nyt suomeksi”

 1. jharju Says:

  Minäkin olen käynyt kaksi kertaa B. Dylanin konsertissa. Ensimmäinen kerta H:gin jäähallissa vastasi hyvin kuvaustasi. Konsertin otsikossa luki ”Alone and Together With Tom Petty and the Heartbreakers”. Dylan ei puhunut sanaakaan koko keikan aikana, jätti ”Alone” -osaston väliin, veti muun ohjelman tuplatempolla läpi seisten suuren osan ajasta selin yleisöön ja häipyi lopuksi lavalta mitään sanomatta.

  Toisella kerralla Areenalla Dylan sentään sanoi yleisöllekin jotain ja yritti muistaakseni jopa hymyillä. Mutta sillä kertaa tämä suuresti arvostamani singer-songwriter kuvitteli osaavansa soittaa pianoa, johon hän nojasi suurimman osan konserttiajasta kilkuttaen ankarasti…

 2. kormy Says:

  [Mulle ei ole ihan selvää miten TED on alkanut ja mikä on sen tarina.]

  Olisiko se tuossa? [http://www.ted.com/index.php/pages/view/id/5]

  [20 hyvin mietittyä minuuttia pitää minut hereillä]

  Guy Kawasakin 10/20/30-sääntö diaesityksiin: 10 diaa, 20 minuuttia, 30 pinnan fontti (tai tarkemmin, fonttikoko = vanhimman kuulijan ikä jaettuna kadella).

 3. Zibe Says:

  Mainitset myös Al Goren. Onko hän mielestäsi ns. Hyvä Jätkä? Onko hänen teesinsä hyväksytty kritiikittä uudessa maailmassa?

  Tuossa linkki dokumenttifilmiin:
  http://www.garagetv.be/video-galerij/blancostemrecht/The_Great_Global_Warming_Swindle_Documentary_Film.aspx
  jossa Alin hommat, mm. päästökorvauskauppa (tämän päivän anekauppaa) leimataan niin isoksi bisnekseksi, että nykyään on poliittisesti mitä epäkorrekteinta epäillä ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpiämistä ääneen.

  En takaa kyseisen dokumentin todenperäisyyttä, mutta kyllä siinä esitetyt faktat, jotka lienevät helposti tarkistettavissa, tekevät ainakin mietteliääksi…

  Minut se ainakin piti hereillä alusta loppuun (1h13m).

 4. heka Says:

  Ei tietenkään ole hyväksytty kritiikittä – kuten leffasi osoittaa. Mä olen käynyt kuuntelemassa paria aiheen luentoa CalTech’issa (California Institute of Technology jossa on mm jenkkien avaruusohjelman JPL Jet Propulsion Laboratory). CalTech’in jannut tuntuvat perustelevan mittauksillaan että lämpötilan nousut ovat ihmisten aiheuttamia.
  Yksi tunnettu toisinajattelija on fyysikko Freeman Dyson (etsi Youtubesta ”Freeman Dyson Global Warming”) joka epäilee ilmastomallien olevan täysin perseestä. Toisaalta ilmaston lämpeneminen tuntuu olevan ns tosiasia, ja joka tapauksessa se tullee aiheuttamaan todella isoja muutoksia, riippumatta siitä onko se ihmisten aiheuttamaa tai ei.
  Eli kysymys on ehkä pikemmimkin se että mitäs nyt kantsuu tehdä? Ei mitään? Jos jotain niin mitä?

 5. kormy Says:

  « nykyään on poliittisesti mitä epäkorrekteinta epäillä ihmisen aiheuttamaa ilmaston lämpiämistä ääneen.»

  Epäkorrektia tai ei, ainakin siitä maksetaan hyvin…

  [ http://www.newsweek.com/id/32482 ]

  Freeman Dyson on myös pitänyt puhteen Templeton Foundationissa, joka maksaa miljoonia tiedemiehille, jotka sanovat jotain mukavaa uskonnosta.

 6. Jasmo Says:

  Mites sun liekitysprojektit menee siellä, eiks siellä jotai käryä taas?

 7. heka Says:

  Aina on hyvä epäillä kaikkea. Jopa epäkorrektia juttuja.

  Freeman Dyson on tosi fiksu jannu. Toisaalta tosi fiksut jannut eivät ole aina oikeassa kaikissa jutuissa. Minusta Freeman Dyson on tyyppi, jonka mielipiteisiin kannattaa näissä jutuissa antaa enemmän arvoa kuin vaikkapa Matti Mykäsen mielipiteisiin. Minusta tuntuu, että Freeman Dyson on täälä kertaa väärässä.

  Tässä käsitykseni, jota on ole viitsinyt tarkistaa ihan tarkkaan, joten vastaväitökset ovat tervetulleita. Tämä seuraava on minun nykyinen käsitykseni ja voin ihan hyvin olla täysin väärässä.
  Templeton Foundation on amerikkalainen säätiö, jonka ajatuksena on käsittääkseni tutkia jumalaa ja tiedettä ja mieluummin jumalaa. Toisaalta olen nähnyt heidän lehtimainoksiaan, joissa ei-jumalaan-uskovat saavat sanoa sanansa.
  Muistaakseni Templeton teki yhden ehkä tieteellisesti valoa kestävän tutkimuksen aiheesta ”rukoilu ja parantuminen sairauksista” jonka tulos oli, että rukoilu ei auttanut. Tulos oli Templetonin tavoitteiden vastainen, mutta jannut silti julkistivat tuloksen – pojat saavat minulta paljon pisteitä tästä syystä.

  Minulle ei ole ollenkaan selvinnyt miksi amerikkalaiset kuluttavat todella paljon aikaa rukoilun ja raamatun miettimiseen. Minä tapaan melkein päivittäin jengiä, joka lukee ja alleviivaa keltaisella highlighterilla raamattua kahvilassa. Minä tapaan melkein päivittäin uutta jengiä, joka käy kerran viikossa kirkossa, ja joka kertoo minulle, miten raamatun jutun ovat sanasta-sanaan totta. Ei mitään symboliikka tai runoutta, mutta sanasta sanaan todellista totta.

  Beats me. Pieksee minut. En ymmärrä.

 8. heka Says:

  Jasmo – liekitysprojekti.

  Santa Barbaran palot ovat noin 100 kilsan päässä. Toisaalta ne olisivat ihan yhtä hyvin voineet olla täällä.

  Vanhaan hyvään aikaan tulipalosesonki oli suurinpiirtein lokakuusta maaliskuuhun. Nyt se on lokakuusta lokakuuhun – ympärivuotinen juttu.

  Minä olen raivannut ja raiskannut aika tarkkaan taloni ympäristön puista ja kasvillisuudesta. Taloni räystäät ovat ”boxed”, niiden alapuoli on suljettu ja mitään puuosia ei näy. Yritän olla tietoinen tulipaloista ja tulimyrskyistä. Minulla on erilaisia palomiesten vaatteita, jotka syttyvät palamaan hiukan huonommin kuin nailonsukat.
  Kaikesta huolimatta, hillittömät tulimyrskyt ovat todellisuutta, ja niihin täytyy varautua. Tai ei täydy, mutta kannattaa ….

 9. kormy Says:

  Dyson oli varmaan fiksu tyyppi 1940-luvulla, kun oli mukana työryhmässä purkamassa saksalaisten Enigma-koodia. Kun näin hänet 50 vuotta myöhemmin eräässä haastettalusarjassa, vaikutti ihan Matti Nykäseltä…

 10. heka Says:

  Minä olen myös alkanut epäillä, että Freeman’in aikaisemmin loistavat aivot ovat alkaneet hyytyä.

  Minusta silti tuntuu, että Freeman on oikeassa sanoessaan, että ilmastomallit on aika karkeita todellisuuden yksinkertaistuksia. Käsittääkseni mallien data ei ole kovin yksityiskohtaista. Eli mallit voivat olla ihan hanurista.

  Toisaalta olivatpa mallit hyviä vai huonoja, niin siitä huolimatta ilmasto on muuttunut ja on muuttumassa ehkä oleellisestikin. Suomenkin ilmasto on muuttunut.

  Tosiasia tuntuu olevan että näin on.

  Nyt jos uskomme että ilmasto on lämpeämässä, niin nyt varmaan kannattaisi keskustella siitä, mitä meidän kannattaa tehdä tästä eteenpäin. Menneisyydestä ei kannata keskustella, tulevaisuudesta kannattaa.

  Tai sitten ole väärässä. Beats me. Pieksee minut.

 11. kormy Says:

  Viimeisten näkemieni uutisten mukaan mallit ovat sikäli väärässä, että tämän päivän todellisuus ylittää pahimmatkin ennusteet. Tulevaisuuden suhteen lienee vaihtoehtona yrittää tehdä entistä parempia malleja tai vain katsoa kuinka käy. Pudas katsomismenetelmä on siitä hidas, että ilmaan tuprutettu hiilidioksidi poistuu sieltä sadassa vuodessa – vai oliko se tuhannessa?

 12. Zibe Says:

  Juu, en minäkään yritä kieltää muutosta sinällään, sehän on fakta. Ilmasto on aina muuttunut puoleen tai toiseen. Minusta tässä vaan haukutaan väärää puuta. Tuo edellä viittaamani leffakin näytti dataa mannerjääkairausten tuloksista, jonka mukaan historiassa ilmasto on aina ensin lämmennyt ja sitten vasta muutaman sadan vuoden viiveellä on CO2 pitoisuus noussut. Selkeä korrelaatio noilla siis on, mutta syy-seuraus-suhde näyttäisi olevan päinvastainen.

  Minua pieksee se fakta, että nykyinen ilmakehän CO2-pitoisuus ilmoitetaan (lähteestä riippuen, KVG) olevan 0,03-0,05%. Nykyinen CO2 lisäys näkyy vasta kolmannessa desimaalissa ja vaikka pitoisuus kymmenkertaistuisi, se olisi silti vielä alle 0,5%. Propagandan mukaiset ilmastonmuutosvaikutukset tuntuvat suhteettoman suurilta ollakseen seurausta tuhannesosaprosentttiyksiköiden muutoksista värittömän ja hajuttoman kaasun muutenkin mitättömissä pitoisuuksissa.

  Sen sijaan vesihöyryä on ilmassa 7-20% ja jokainen tietää talvella eron kirkkaan pakkasyön ja pilvisen nuoskakelin välillä. Pilvipeitteen määrä maapallolla on kertaluokkia suurempi lämmönvaraaja kuin CO2, mutta en ole vielä missään nähnyt raflaavaa tutkimusta pilvisyyden muutoksista saati sitten ihmisen aiheuttamasta pilvipeitteestä…

  Mitä sitten kannattaa tilanteessa tehdä? Jos LA:n alue alkaa aavikoitua takaisin luonnontilaansa ilmaston, palojen tai järistysten takia, niin voithan aina harkita muuttoa takaisin tänne. Hesan ilmasto on selkeästi leudontumassa. Kohta voitaneen istuttaa palmuja Bulevardin lehmusten tilalle ja armas tyttäreni on jo onnistunut saamaan kohtuullisen sadon pihallaan kasvavasta Espanjasta raahatusta viiniköynnöksestään viime kesänä.
  🙂

 13. heka Says:

  Tässä vastauksia pieksemiisi juttuihin.
  Vastaus miksi pieni määrä CO2 saa isoja vaikutuksia aikaan. Plus vesihöyryt yms jutut.
  http://www.gps.caltech.edu/~tapio/papers/skeptic_2008.pdf
  Mä olin kerran kuuntelemassa tämän Tapio Schneider’in juttua CalTech’issa. CalTech’kiä pidetään yhtenä maailman parhaasta 10stä yliopistosta, ja mulla on taipumus kuunnella hartaasti kun jannut puhuu.

  CalTech’issa oli pari vuotta sitten iso konferenssi aiheena Environmental Wars jossa oli mm David Baltimore (Nobel jannu) ja tämä Tapio Schneider. Tässä linkki konferenssiin, jonka esitykset voi ostaa DVD levyllä (valitettavasti en löytänyt sitä bittorrentista).
  http://www.environmentalwars.org/

 14. Pekka Says:

  Zibe: CO2-pitoisuuden kasvu näkyy ihan siinä ensimmäisessä numerossa. Se on ennen teollistumista ollut 2, nyt 3. Metaani on vielä ikävämpi, se on ainakin kaksi kertaluokkaa CO2:ta tehokkaampi kasvihuonekaasu ja sen pitoisuudet ovat ehtineet tuplaantua ellei triplaantua parissa sadassa vuodessa. Metaanin lohduttavana puolena on sen reilun 7 vuoden puoliintumisaika ilmakehässä.

  Vesihöyry taas on siitä hankala kasvihuonekaasu, että se voimistaa muiden vaikutusta. Mitä lämpimämpää on, sitä enemmän vettä haihtuu ja sitä enemmän ilmakehässä on vesihöyryä. Muutenkin ilmasto vaikuttaa ikävän labiililta systeemiltä, pieni tönäisy väärään suuntaan niin mennään komeasti uuteeen jääkauteen tai liitukauteen.

  Perusfysiikan ja kemian tietämyksen perusteella homma siis menee vituiksi, olit sitten Al Goren kanssa samaa mieltä tai et. Jos ”ilmastoskeptikkojen” sun muiden huru-ukkojen mielestä ei ole mitään syytä huoleen, heidän pitäisi mallintaa luottamusta herättävällä tavalla, että ilmastoon vaikuttavat negatiiviset takaisinkytkentämekanismit pystyvät voittamaan yleisesti tunnetut positiiviset takaisinkytkentämekanismit. Jos eivät osaa, niin huru-ukot voi huoleti nakata samaan luokkaa kuin Haley-Bopp-ufootikot tai Jonestownin uskikset. Jos sellaisen näkee yrittävän puhua alaikäiselle, niin nappi otsaan vaan.

  TEDistä löytyy muuten paljon Alia mielenkiintoisempia ilmastonmuutoshemmoja. Tämä on IMO vaikuttavin:

  http://blog.ted.com/2007/11/david_keith.php

 15. heka Says:

  Yep, katselin juuri David Keith’in esityksen. Aika mainio….

 16. Zibe Says:

  Kerkesin nyt vasta katsella nuo heittämänne linkit. Tapion paperi oli ihan asiaa selventävä. Kerrankin varteenotettavia ja selkeästi asiapitoisiakin juttuja aiheesta, ei pelkkää saarnaamista.

  Tosissaan mua alkaa ottaa aivoon, kun joka tuutista tulee CO2-”asiantuntemusta” enemmän kuin Viagra-mainoksia spammifiltteriin. Oli sitten kyse uutisista, ajankohtaisohjelmista, mainoksista tai jopa ns. viihteestä. Vaikka asia on tärkeä, niin liika rummuttaminen ja typerät ylilyönnit saavat aikaan vain välinpitämättömyyttä ja kyllästymistä, spammiefektin. Kun joku riittaväisänen puffaa keittokirjaansa ja on huolissaan ilmakehästä, niin eihän tuota kukaan voi kovin vakavasti ottaa.

  Poliitikot taas kauhealla innolla tekevät ”yhteistä hyvää”, siis toinen toistaan älyttömämpiä ja/tai kalliimpia päätöksiä, jotka perustellaan ilmaston muutoksella. Toki asialle jotain pitääkin tehdä, mutta vaikka esimerkiksi autoveron muuttaminen auton CO2 päästöstä riippuvaiseksi on ideana ihan oikean suuntainen, Hummerit pannaan, niin toteutus nyt vaan meni täällä vähän mäkeen. Nyt nimittäin tuo veropäätös koskee myös auton lisävarusteita. Kun veroprosentti riippuu auton päästötasosta, auton päästötaso riippuu varustuksesta ja varusteiden hinta veroprosentista, niin autojen hinnastoissa ei enää voida ilmoittaa tarkkoja myyntihintoja autoille tai niiden varusteille. Autoradion hinta riippuu siitä, minkä sortin rengaskerran, vaihteiston ja moottorin valitset. Vaihteisto vaikuttaa renkaiden hintaan ja moottori vaihteiston hintaan, ja päin vastoin. Nykyisin hinnastoissa onkin ilmoitettu kunkin varusteen veroton hinta, arvioitu vero ja arvioitu myyntihinta. Bemari tosin ovelasti käyttää ”autovero alkaen”-arvoja ja kuitenkin esim. metalliväri saattaa maksaa mitä tahansa 900-1500 väliltä samaan korimalliin! Automyyjät ovat ihmeissään asian kanssa ja ostajat vielä enemmän.

  Pekka: Jonestown-kortilla tulee pieti. Minusta Jim Jones rinnastuu mieluumminkin pahimpiin ilmastonlämpenemisfanaatikkoihin; maailmanlopun saarnaajia kaikki tyynni. Asialliset esitykset ovat sitten eri asia – puoleen tai toiseen.

  Päästöjen rajoittamisen lisäksi pitäisi samalla intensiteetillä markkinoida myös ajatusta päästäjien rajoittamiseksi. Paavi hengenheimolaisineen pannaan, lapsilisät muutettakoon lapsiveroksi ja ilmaiset kondomit kouluihin, kirkkoihin ja huoltoasemille, noin vaikka aluksi… 🙂

 17. kormy Says:

  « maailmanlopun saarnaajia kaikki tyynni»

  Mitä jos kyse on myös siitä eikä vain hiihtokeleistä? Venuksessa vastaava ilmiö on niin vauhdissa, että metallikin sulaa.

 18. Zibe Says:

  [Mitä jos kyse on myös siitä eikä vain hiihtokeleistä?]

  Kyllä globaali pysyvä hiihtokeli on ihan yhtä paha…

 19. kormy Says:

  Eiköhän se jääkausi pysy loitolla lähiajan, vaikka bemarin metallivärin verotusarvo jäisi vinksalleen, mutta alkuperäisestä aiheesta – onpa saitti, ”a Site for sore eyes”. Esimerkiksi vanhoilla suosikeillani Steven Pinker, Richard Dawkins ja Dan Dennett on useita esiintymisiä ja uusi tuttavuus Evelyn Glennie on ”jaw dropping”:
  [ http://www.ted.com/index.php/talks/evelyn_glennie_shows_how_to_listen.html ]

  Ja David Keith oli tietysti mainio.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: