Talouskriisi on ohi. Tai sitten ei.


Viimeisen parin viikon aikana massamedia on alkanut hehkuttamaan miten ankeat ajat ovat vihdoinkin ohi ja talouden nousu on alkamassa. Pankit selvisivät aika hyvin stressitestistään jossa tarkistettiin miten pankit selviäisivät jos talous menisi enemmän perseelleen. Työttömyystilanne on parantumassa koska työttömyyden nousu on hidastunut. Tai sitten ei.

lamatyottomyysKuvasta toivottavasti näkyy miten työttömyys kehittynyt aiempien lamojen aikana. Tietenkin lama voi loppua jo huomenna ja kaikki menee huomisesta lähtien hyvin.

Mitä on tapahtumassa tuntuu olevan se, että jengiä yritetään rohkaista menemään ostoskeskuksiin ostamaan lisää teepaitoja ja kalsareita ja televisioita.  Mulle ei ole vielä ollenkaan selvää miten talous paranee jos porukka ostaa enemmän teepaitoja ja aurinkolaseja toisiltaan.  Miten maailman meno paranee siitä kun lukutaidoton jengi ostaa ja myy enemmän teepaitoja keskenään?  Minä edelleen odotan sitä päivää jolloin voin soittaa kännykällä edes yhden puhelun alusta loppuun, ilman katkoja. Voisin kuvitella että kansakunta A jolla on hienoja teepaitoja ja huonot kännykkäsysteemit on enemmän kusessa kuin kansakunta B jossa kännykät useimmiten toimii ja teepaidat ovat mitä ne sitten ovatkaan.

Pankkien stressitestit. Julkisuudessa annettiin ymmärtää, että pankkien stressitesti on juuri sitä mitä saattaisit kuvitella stressitestin olevan – pankeille annetaan eväät reppuun ja reppu selkään ja 12 minuuttia aikaa ja katsotaan kuinka pitkälle pankkiirit jaksavat juosta. Jonkinlainen Kuuperin testi. Pankkiirit aika hyvin Kuuperin testistä. Paristakymmenestä pankista joku viisi tartti lisää rahaa, ja he hakevat sen osakemarkkinoilta. Kaikki on hyvin. Tai sitten ei.
Stressitestin mainostettiin olevan tiukka ja realistinen. Todellisuudessa se oli aika löysä – repussa ei ollut mitään painavaa tavaraa. Testit mm ennustivat työttömyyden saattavan nousta johonkin vähän yli kahdeksaan prosenttiin vuoden loppuun mennessä – mutta työttömyys on jo tällä hetkellä yli stressitesteissä käytetyn työttömyysnumeron. Pari muuta lehtiartikkelia kertoo miten pankit ja hallitus neuvottelivat stressitestin tuloksista, ja neuvottelujen jälkeen numeroita rukattiin niin että ne näyttävät paremmilta (Lähde 1).  Vähän suorapuheisempi mielipide on William Black’illa, joka on laki- ja taloustieteen proffa ja aiemmin myös ”bank regulator” valvomassa pankkien toimintaa – häntä haastatellaan Bloomberg’in TV lähetyksessä (Bloomberg on muuten New Yorkin nykyisen pormestarin hra Bloombergin firma) (Lähde 2).

Mulle on syntynyt sellainen käsitys, että pankkien stressitestit ovat olleet aika hyvin koreografioitua balettia, jossa tanssi ja todellisuus ovat aika kaukana toisistaan.  Isot pankit ovat konkurssissa mutta sitä ei haluta sanoa ääneen.

Työttömyys. Työttömyyden nousu on hidastunut – kuulemma.  Lontoon Financial Times väittää työttömyyden olevan 8,9%, korkein luku 25:een vuoteen.  Tai sitten työttömyys on melkeinm kaksinkertainen viralliseen lukuun verrattuna (KVG real unemployment USA) – suosittu todellinen työttömyys 15,6% – 15.8% (esim lähde 3). Washington Post lehti tarjoaa samaa vajaata 16% lukua työttömyydeksi (Lähde 5)

Mutta työttömyys onkin oleellisesti isompi juttu Vapaassa Maailmassa kuin vaikkapa Suomessa.  Vaihtoehtona täällä ei ole mennä kesämökille saunomaan ja kalastamaan.  Jos olet duunissa vaikkapa yrityksessä, joka menee konkurssiin niin saatat menettää paitsi terveysvakuutuksesi niin myös eläkkeesi (yrityksesi on saattanut lainata eläkerahoja itselleen ja nyt konkurssissa sinne paloivat sinun eläkkeesi, tai eläkerahastosi on ostanut juuri sinun yrityksesi osakkeita vanhuutesi turvaksi). Sama juttu saattaa käydä kun saat kenkää ilman konkurssia.

Eläkerahastojen ongelma. Bloomberg arvelee 3.3.2009 että Vapaan Maailman eläkerahastot saattavat olla alirahoitettuja 1.000 miljardin, eli yhden biljoonan verran.  Se on paljon rahaa, noin USD 3.000 per hengittävä nenä.  (Lähde 4)

Starbucks’in kodittomat. Ilmiselvästi kodittomien lukumäärä Starbucksissa on kasvanut, ehkäpä kaksinkertaistunut. Viimeisen parin kuukauden aikana aamukahville ilmestyy uusia kasvoja jotka vaikuttavat pysyvän täällä muutamia päiviä ja sitten taas kodittomien joukko vaihtuu uusiin kasvoihin. Kahvilla käy ennestään kolmisen tyyppiä, jotka asuvat autoissaan jossain täällä.  Ilmiselvästi kodittomien lisäksi näen päivittäin muutamia ihmisiä, joilla on lentokoneen matkustamoon mahtuva pyörillä varustettu laukku perässään ja he katoavat vessaan 15 minuutiksi.  Ei hyvältä näytä ….

Lähteet:
(1) Wall Street Journal PDF tiedosto Banks Won Concessions on Tests – WSJ.20090509a
(2) William Black’in mielipide stressitestistä http://www.youtube.com/watch?v=dPxRGCaABg0
(3) LA Times ja työttömyys The real unemployment rate_ 15.6%.LATimes.20090403
(4) Bloomberg alirahoitetuista eläkerahastoista Hidden Pension Fiasco May Foment Another $1 Trillion Bailout – Bloomberg.20090303
(5) Washington Post työttömyydestä http://voices.washingtonpost.com/economy-watch/2009/05/actual_us_unemployment_158.html

Mainokset

Avainsanat:

Yksi vastaus to “Talouskriisi on ohi. Tai sitten ei.”

  1. Jasmo Says:

    Pitäähän kodittomienkin käydä vessassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: