Nokian ryssi Ovensa. Ovi on Nokian Vista.


Mulla on Nokian N95, ja Googlen G1, ja iPhone. Älä kysy miksi. Kukaan ei koskaan soita mulle ja minäkään en yleensä soita kenellekään.  N95 on pääkännykkäni. Googlen G1 on musta hyvä kännykkä ja olen pikkuhiljaa siirtymässä siihen. iPhone on kova juttu mutta en jaksa innostua siitä vaikka siinä on paljon innostavia piirteitä.

Mä en ole oikein innostunut iPhonesta, vaikka siinä on paljon erinomaisia piirteitä. Mutta iPhonessa on yksi kova juttu – jengi rakastaa iPhonea. Mun Vapaan Maailman kaveripiirini on suomalaisittain ihan normaalia porukkaa, he osaavat käyttää sekä junan vessaa että hissiä ilman apua – amerikkaisittain he ovat ”sophisticated consumers”.  Ja silti he eivät osaa lähettää tai lukea tekstiviestejä.  Tämä jengi on aina jaksanut vittuilla minulle siitä miten paljon lähetän tekstiviestejä.  Heillä itsellään on ollut vaikeuksia edes pitää omaa kännykkäänsä päällä.

Nyt kun iPhone ilmestyi kuvaan, niin kaverini ovat tehneet täyskäännöksen. Nyt he ovat täysin rakastuneet iPhoneen.  Ei-nörtti naiset hipelöivät iPhonea ihan kuin se olisi vibraattori.  Ei-nörtti miehet hipelöivät iPhonea kikkelit täristen.  Mitä tällä tarkoitan on suurinpiirtein samaa kuin jos 80-vuotias mummosi jolla ei koskaan ole ollut kännykkää nyt yhtäkkiä unohtaa bingo iltansa ja haluaa kertoa sinulle mitä hän tekee iPhonellaan. iPhone iskee johonkin (Vapaan Maailman) normaalin ihmisen hermoon tavalla jota mikään muu puhelin ei tee.  Minä näen miten minun ”normaalit” kaverini rakastuvat iPhoneensa.  iPhonen systeemeissä on selvästi todellista hikistä eläimellistä innostavaa  seksiä.  Jopa minun mummo- ja setäkaveripiirini hipelöivät iPhonejaan posket punaisina.

Nokia Ovi on ihan perseestä – kömpelö, monimutkainen, tylsä insinöörin ajatus siitä miten seksi futaa.  Ihan perseestä.   Mutta iPhonen sovellutuskauppa (paremman käännöksen puutteessa) on tosi hyvä. Helppo selailla putiikkia ja ladata juttuja. Tökkäät ohjelman ikonia ja ohjelma ilmestyy puhelimeesi jonkin ajan kuluttua. Siinä kaikki, yksinkertaista, helppoa, juuri sitä mitä sinä haluat.  Ongelmana on enemmänkin valinta – löytää sen mitä haluat.  Mutta sitä varten on erilaisia veppisaitteja joissa on hittilistoja ja silleen. Applen iPhone saitti on yksinkertaisesti kova sana.

Googlen sovellutuskauppa on myös kova sana. Tökkäät ruudussa kaupan ikonia ja olet siellä. Tökkäät haluamasi ohjelman ikonia ja ohjelma ilmestyy puhelimeesi jonkin ajan kuluttua. Siinä kaikki, yksinkertaista, helppoa, juuri sitä mitä sinä haluat. Homma on järjestetty ihan järkeenkäyvästi, ja mikään ei ole vaikeata.

Nokia on selvästi huomannut Applen ja ehkä jopa Googlen tallaavan Nokian pellolla. Joten Nokia avasi eilen tiistaina 25.5.2009 ovensa, ja store.ovi.com on ihan perseestä. Nokia on ryssinyt Ovensa.  Täydellisesti.

Mä olen kokeillut Ovea pari kuukautta sitten N95 puhelimella ja en edes päässyt sisään ja ei siinä mitään, Ovi oli virallisesti vielä kiinni. Nyt se on auki. Menin sisään N95 kännykällä Opera selaimella ja Ovi ilmoitti minulla olevan se uusi 5800 MusiikkiPikaPuhelin. Yritin vakuuttaa Ovelle että mulla on eri puhelin – ei onnistunut. Vaihdoin selainta ja siirryin Nokian ikiomaan selaimeen joka nyt tunnisti minulla olevan N95 kalikka. Valitsin jonkun ilmaisen sovellutuksen ja halusin saada sen. Sitten minun tartti rekisteröityä ja voimistella ja käydä läpi armeijan sulkeisharjoituksia. Loppujen lopuksi sain ohjelman kännykkääni. Ja sain sen käyntiin, mikä on tietenkin hyvä juttu.

Nokialla on pallo täysin hukassa. iPhonen ja Googlen kauppaviritykset ovat helppoja ja kivoja käyttää. Nokian kauppaviritys toimii kuin neuvostoliittolainen leipomo. Menet sisään ja jonotat saadaksesi nähdä leivät. Sitten valitset haluamasi leivän ja saat maksulapun, jonka kanssa menet jonottamaan kassalle ja maksettuasi leivän saat uuden lapun jonka kanssa menet jonottamaan leipäjonoon poimimaan jo moneen kertaan jonottamasi leivän. Ja vaikka jos leipä olisi ilmainen, joudut silti seisomaan kolmessa jonossa.

Mä en ymmärrä tätä juttua ollenkaan.  Nokia olisi voinut kopioida Applen ja Googlen juttujen perusidean – ”tee asia helposti asiakkaallesi”.  Kopiointi ei ole vaikeaa, ja kopiointi toimii.  Nokialle tämä ei näköjään istu alkuunkaan.

Vapaan Maailman autotehtaat olisivat voineet kopioida japanilaisten ja saksalaisten autoja.  Detroit päätti että he tietävät paremmin kuin asiakkaat mitä asiakkaat haluavat.  Minä en tajua miten Nokia voi olla niin mulkku, että he ryssivät kauppasaittinsa näin täydellisesti nähtyään miten hyvin Applen ja Googlen saitit toimivat.

Ero ei ole pilkun oikealla puolella puolella.  Ero on pilkun vasemmalla puolella.

En tiedä mitä Nokian jengi juo tai polttaa mutta minä en halua olla tekemisissä sen kaman kanssa.  Se tuntuu pehmentävän jengin aivot.

Tässä PeeCeeLehden juttu aiheesta http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2347648,00.asp

Ja tässä kuvia siitä miten ohjelmia tilataan http://www.pcmag.com/slideshow_viewer/0,1205,l%253D240677%2526a%253D240681%2526po%253D8,00.asp

Täysin älytöntä.  Ovi ei ole vain huonompi kuin Apple tai Google – Ovi on täysin avuton viritelmä.

Mainokset

16 vastausta to “Nokian ryssi Ovensa. Ovi on Nokian Vista.”

 1. solenoidi Says:

  Nokian suurin heikkous, joka saattaa itse asiassa koitua koko puljun turmioksi ellei siihen puututa, on se että käytettävyys on siellä joku vitsiominaisuus johon panostetaan jos viitsitään ja silloinkin mahdollisimman vähän.

  Kilpailijat ovat havahtuneet siihen yllättävään faktaan että ihmiset eivät halua luuriensa olevan vaikeita käyttää eivätkä halua lukea mitään typeriä ohjekirjoja ja ostivat vanhoja, vaikeita luureja vain siksi ettei muunlaisia ollut olemassa. Nokian omassakin väessä on ihan riittävästi populaa joka ymmärtää tämän, mutta firman ylijäykkä organisaatiorakenne estää näitä saamasta ääntään kuuluviin. Nokialla on oikeasti töissä valtavasti porukkaa jonka ainoa funktio tuntuu olevan ampua alas kaikki hyvät ideat.

  Seuraukset on ehditty jo nähdä: 90-luvun jälkeen Nokialla ei ole tapahtunut minkäänlaista innovaatiota. Saa nähdä kauanko se 40 prosentin markkinaosuus kestää.

 2. Zibe Says:

  [Ongelmana on enemmänkin valinta – löytää sen mitä haluat.]

  Niinpä. Vilkaisin piruuttani, mitä mun N95:lle olisi tarjolla ja olihan noita: free 85, paid 811, total 896 items! Enpä jaksanut noita ryhtyä selaamaan edes isolla ruudulla ja oikealla laajakaistalla, saati sitten yskähtelevällä 3g:llä tai gprs:llä.

  Ehkä kvg auttaa sitten, jos tulee oikeasti joku uusi tarve. Tärkeimmät työkalut kun on jo ladattu ja löydetty muita teitä.

  Pistän linkin tähän sun blogiin yhdelle Nokian tuotekehitysvastaavalle, joka kuuluu meidän sukellusjengiin, jos sopii…

 3. heka Says:

  Tottakai sopii. N95:lle on todella tarjolla kamaa. Pelkästään ilmaisten ohjelmien daunloudaaminen on aika monimutkaista puuhaa. Mutta PC Magazinen artikkeli väittää (en ole tarkistanut), että kun ostat ohjelman niin joudut kerta näppäilemään uudestaan luottokorttitietosi. Lopputulos on jo ilmaistenkin ohjelmien suhteen aika kamalaa nyhräystä. Ovi ei on minusta ihan susi.

 4. heka Says:

  Käytettävyys on Nokian laitteissa kumma juttu. Minusta Nokian karvalakkimalleissa on hemmetin hyvä käyttöliittymä, mulla ei ole ollut vaikeuksia niiden kanssa. Aika johdonmukaista ja järkevää lähestymistapaa. Mutta nämä älypuhelimet ovat kyllä kaikkea muuta kuin älypään puuhaa – joku PC Suite ja sen kanssa sählääminen kuin ohjelmoisi VHS nauhoitinta eli täysin sekopäistä puuhaa. Kaikki on tehty vaikeaksi, vähän samaan tyyliin kuin virkamiesten kapulakieli. Jos viitsii kuluttaa aikaa ja tupakkaa ja kaljaa, niin siitä saa selvää – mutta aikaa, kaljaa ja tupakkaa on paljon kivempi käyttää johonkin muuhun.

 5. Eetu Says:

  Nauran suorastaan lukiessani tätä. En oo kokeilua enempää koskenutkaan nykypäivän kosketusnäytöllisiin taikka muihin aikakauden puhelimiin. Ostin viime kesänä Nokian E71 ja olen rehellisesti sitä mieltä, että akkukestoltaan ja laadultaan yksi Nokian parhaimmista malleista. Pikkuvikoja toki löytyy, mutta niistäkin pääasiallisesti sen aiheuttaa vain käyttäjän tekemät ratkaisut. Tosiasia kuitenkin on, että ne ”apuvälineet” joita Nokia on luonut helpottaaksesi synkronointia tietokoneen kanssa tai vaihtoehtoisesti juuri em. Ovi -palvelu jonne saat osoitekirjasi ja kalenterimerkintäsi talteen on taas epäonnistunut mitä rankemmalla tavalla. Ei siis liene yllättävää, että nyt tietokoneella täysin Linuxiin siirtyneenä en kykene ottamaan kännykästäni varmuuskopiota, saan Ovi -palveluun talteen nuo em. tiedot ja that’s that. Toki Linuxin markkinaosuus vasta kasvoi yhteen prosenttiin, mutta toki harmillista, että minun edellytettäisiin käyttävän Windowsia vain PC Suiten takia. Loppujenlopuksi se mitä sanoit Ovi -palvelun olevan on täysin totta: vaikea, raskas ja kaukana loistavasta käyttöliittymästä joka taas löytyy itse puhelinten puolelta.

  Eetu

 6. amerikkalainen Says:

  Toi apple-ilmio on kylla mielenkiintoinen. Se saa aikuisen heteromiehen muuttumaan 14 vuotiaaksi teinitytoksi. Itsekin olen ollut utelias kokeilemaan k.o. tuotteita mutta kayttajien ja laitteiden allottavyys on aina estanyt yritykset. Tossa justiin partyissa oli parikymmenhenkinen rinki nelikymppisen aijan ymparilla, joka esitteli aplikaatiota jossa puhelimen voi kaantaa miten pain vain ja ruudulla oleva liekki on aina ylospain. Sita sitten kaikki tuijottivat 15 minuuttia ja toistelivat erilaisia appleuskontomantroja. Paatinkin sitten etta ehka kokeilu kannattaa aloittaa paljon kehua saaneista lappareista. Toinen nelikymppinen heteromies-Apple-faniystavani sitten totesi etta ehdottomasti mun pitaa sellanen hankkia koska siina on sellanen sykkiva omena aina kun lappari on nukkumatilassa. Joten en pystynyt ostamaan sitakaan. Jos applet on niin helppoja kayttaa niin heidan pitaisi ehdottomasti launchata toinen tuotemerkki ja kasvattaa nain markkinaosuuttaan. Tuotteita ei olisi suunniteltu 12 vuotialille My Little Pony faneille vaan aikuisille miehille. Kaikki animaatiot ja sykkivat omenat jatettais pois ja muotokielikin olisi vahan professionaalisemman nakoista. Sitten voisi kokeilla etta onko ne tosiaan parempia vai onko kyseessa vaan jonkinlainen uskonnollinen kultti.

 7. heka Says:

  Musta tuntuu että yleensäkin hyvien travaroiden ympärille syntyy uskonnollisia kultteja, kuten esim kameramerkit (Canon, Nikon, Hasselbad, yms) ja autot (Lexus, Bentley yms) ja tietokoneet (Apple). Se että tuotteella on uskonnollinen kulttikunta veisaamassa tuotteen pyhyyttä on ihan eri asia kuin itse tuote. Applen fanboys on aika ihmeellinen kultti kun jengi alkaa leiriytyä Applen kauppojen ulkopuolelle pari vuorokautta ennen iPodin tai jonkun muun kaman ekaa myyntipäivää. Toisaalta sama juttu tapahtui ennen erilaisten Windows versioiden ekaa myyntipäivää.

  Minä kyllästyin Windowsin ongelmiin jotain viisi vuotta sitten. Mulle tuli sellainen kutina etten enää halunnut tuhlata nuoruuteni kultaisia vuosia tappelemalla Windowsin kanssa saadakseni erilaisia himmeleitä toimimaan. Siirryin Appleen ja tappelut ovat vähentyneet olennaisesti. Minä olen yleisesti ottaen pirun tyytyväinen valintaani. Huoltohommat ovat vähentyneet todella paljon.

  Minä olen yllättynyt että netbook läppärit eivät toimineet minulle. Ekaks ajatus tuntui todella hyvältä, perusläppäri USD 300 hintaan, joko Windowsilla tai Linuxilla. Sen voi heittää reppuun metsälle ja se futaa kameran ja emailin kanssa. Ostin yhden, sitten toisen ja kolmannenkin. Ei onnistunut mun systeemeissä. Kameran kanssa ihan jees. Emailin kanssa ihan jees. Veppisurffauksessa ihan jees. Mutta kaikki yhdessä – ei futaa mulle. Ostin sitten Macbook Airin (ei enää USD 300 vaan USD 2.000) ja nyt Lyyti laulaa. Kaiken järjen mukaan Macbook Air on ihan perseestä monesta eri syystä mutta minä olen ollut tyytyväinen. Olen siirtänyt omat henk koht juttuni siihen (17 tuuman Macbook Pro himmelistä), ja siitä on tullut minun oma henk koht työkaluni. Näppärä, kallis, toimiva, työkalu.

  Pidin yhden netbookin perus Windows laitteena. Aion laittaa siihen veppikameran ja pitää sitä yhden sovellutuksen laitteena ja siihen se soveltuu hemmetin hyvin. Musta tuntuu että netbook laitteet ovat kova sana ”yhden asian työkaluna”, esim kodin automaation keskuslaitteena, tai otat sen reppuun kamerasi kanssa.

  Tai sitten olen taas kerran täysin väärässä.

 8. JH Says:

  Minulla on samanlaisia kokemuksia Macintoshin käytöstä. Hihhulikulttiin ei ole mikään pakko osallistua, mutta jokapäiväinen elämä helpottuu valtavasti.

  Ostin hiljattain Applelta 500 GB:n Time Capsulen korvaamaan vanhan verkkoserverin neljän koneen kotiverkossamme. Laite on pieni ja siisti kuin norsun korva; sen konfaaminen verkkolevyksi, jakamaan ADSL-liittymää ja printteriä sisäverkon DHCP-serverinä sekä tukiasemaksi kahdelle suojatulle WLAN-verkolle tapahtui samassa ajassa kuin Mette Mannonen ennusti viikonlopun sään televisiossa. Vastasin muistaakseni noin viiteen selkokieliseen kysymykseen, jotka koskivat lähinnä haluamiani tunnuksia ja salasanoja, ja joissa ei esiintynyt yllämainittuja eikä juuri muitakaan tietoliikennetermejä tai lyhenteitä, ei osoitteita eikä protokollia. Sitten kysymykset tehnyt työkaluohjelma latasi tiedot Time Capsuleen, käynnisti sen uudelleen, ja siitä lähtien kaikki on toiminut niin kuin pitääkin.

  Töissä ihmettelen päivittäin kolleegojeni tuskastelua ja runkkaamista windows-koneidensa valikkohelvetin, kryptisten virhemessujen ja uuden käyttisversion omituisuuksien kanssa. Hämmästyttävintä kaikessa tässä on se, miten nöyrästi fiksuina pitämäni ihmiset alistuvat siihen uskoen, että tietotekniikan käyttämisen kuuluukin olla monimutkaista, vaikeaa ja turhauttavaa.

 9. heka Says:

  Juu, ja sitten jengi vielä uskoo, että se on kaikki jotenkin heidän vikansa, kun mikään se onnistu. Kun autosi pusähtyy, niin kukaan ei jää manailemaan tien varteen sitä, miten nuijia ja huonoja ihmisiä he itse ovat. Jengi aivan oikein kiroilee ja haukkuu autonsa valmistajan paskaksi ja kieltäytyy ostamasta sen tuotteita jatkossa. Jengi vaihtaa vaimoa, jos nykyinen vaimo ei enää toimi. Mutta he pysyvät uskollisena kerran valitsemalleen tietokonesysteemille.
  Nöyryys on hyve, ja se palkitaan yhtenä päivänä taivaassa.

 10. kormy Says:

  Eikö viimeistään tämän vuosituhannen tietokoneilla olla jo Gulliverin retkissä? Lilliputit käyvät sisällissotaa siitä, pitääkö muna rikkoa suiposta vai tylpästä päästä.

 11. Zibe Says:

  [siitä lähtien kaikki on toiminut niin kuin pitääkin]

  Onko ihan oikeasti, vai näyttääkö vain siltä…

  Otanpa kantaa tähän Win/Omena/Pingviini-dilemmaan, ja voin kokemuksesta todeta, että joo, useimmat asiat toimivat jokaisessa noista ja kaikissa on myös kantapäänsä. Linuxiin ei löydy ihan yhtä montaa virusta kuin wintoosaan, mutta ihan tarpeeksi kuitenkin tilttaamaan masiinan, jos kohdalle sattuu.

  Toisaalta wintoosaan löytyy kertaluokkaa paremmat torjuntasoftat. Revi tosta sitten huumoria…

  • JH Says:

   [siitä lähtien kaikki on toiminut niin kuin pitääkin

   Onko ihan oikeasti, vai näyttääkö vain siltä…]

   Niin on, jos siltä näyttää, sanoi entinen valtiomies.

 12. kormy Says:

  Maailma on nyt niin hyvä kuin voi olla? Macin hinnasta on nolla pois siihen verrattuna, että Apple olisi saanut monopolin sekä rautaan että käyttöjärjestelmään. Ymmärtämättömät puolestaan saavat koneensa vielä halvemmalla ja kaupan päällisiksi tulee laajempi ja ajanmukaisempi tarjonta kaikesta siitä ilmaisesta, jota netti on väärällään. Linus on vielä halvempi ja ilmiönä hämmästyttävä mutta vaatii hiukan enemmän asennetta ja osaamista kuin mitä voi odottaa tavalliselta kadunmieheltä tai katutytöltä.

 13. solenoidi Says:

  Applessahan on paljon pahaa. Myyvät alitehoista rautaa tuplahintaan hämärissä monopolipaketeissa. Mainokset keskittyvät vittuilemaan sille miten epäcooleja ei-applen käyttäjät ovat.

  Mutta Apple tekee yhden asian systemaattisesti oikein, niin totaalisen oikein että Nokian pitäisi sen edessä nöyrtyä ja se hetimiten kopioida, ja se on se, että asiaan johon pitäisi järjen mukaan mennä yksi napinpainallus tai klikkaus, menee todella se yksi painallus tai klikkaus eikä esimerkiksi kolme tai seitsemän tai vaikkapa tämän Oven tapauksessa noin sataviisitoista.

  Minusta on käsittämätöntä että töihin teknologiayritykseen pääsee ihmisiä joiden mielestä esimerkiksi kosketusnäyttö on ”ihan kiva” ominaisuus tai jokin lelu. Kosketusnäyttö on jotain joka pitäisi määrätä lailla pakolliseksi jokaisessa mobiililaitteessa, sillä ilman sitä (tai hiirtä) joudut painelemaan nuolinäppäimiä kunnes olet kuvakkeen kohdalla. Tämä jo yksinään muuttaa toimituksen johon pitäisi kulua yksi ainoa napinpainallus sellaiseksi johon kuluu keskimäärin 5-6.

 14. Matso Says:

  Osallistutaanpa tähän keskusteluun sitten.

  Periaatteen vuoksi olen tukenut Nokiaa ostamalla niiden kännyjä ja olenkin ollut kaikkiin ostamiini vehkeisiin tyytyväinen. Olen testannut muidenmerkkisiä kännyjä, enkä ole pitänyt niistä. Nokia tekee loistavia laitteita, mutta heka on oikeassa, että Ovi-palvelu on aivan liian monimutkainen. Menin sivulle kännylläni (Nokia 5800 XM) ja aluksi se valittaa, että kännykkääni ei tueta. (Tuntuu oudolta kun kerta on Nokian palvelu.) Selailin sitä aikani, mutta pinna paloi, enkä saanut mitään ladattua. Piti vaan PC:n kautta ohjelmia asennella. (PC-suite mielestäni kiitettävän hyvä ohjelma)

  Applen tuotteisiin en taas halua koskea periaatteen vuoksi. Niistä tulee minulle aina mieleen tiettyjen jenkkien fanaattisuus kyseisiä tuotteita kohtaan, enkä oikeastaan halua tulla yhdistetyksi kyseisiin ihmisiin. (Hölmöä sinällään, tiedän)

  Taisi hieman eksyä jo blogikirjoituksen aiheesta mutta menköön…

 15. MerviSiiriMaria Says:

  Takaisin kännyköihin:
  Nokia on paras ja helpoin! Olen käyttänyt yli puoli vuotta E71-mallia. Mieletön vehje, siitä ei puutu mitään. Käytän sähköpostiani ja netiä sitä kautta.

  Jos myisitte tavaraa kuluttajille, eikö olisi aika onni olla valtaamatta Amerikan markkinoita, varsinkin kun on saanut yli 50 % muista markkinoista…

  terv. yksi finnairilainen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: