60% henk koht konkursseista johtuu terveyslaskuista.


Terveydenhuoltosysteemi Vapaassa Maailmassa johtaa usein mielenkiintoiseen tilanteeseen – konkurssiin. Olet tehnyt kaikki oikein, sinulla on työn kautta terveysvakuutus ja olet sen lisäksi ottanut lisävakuutusta jostain muualta.  Ei mitään hätää, paitsi tietenkin jos sairastut. Se että terveydenhoito on iso rasite vähätuloisille ei ole mikään yllätys.  Mutta näin käy myös hyvinkoulutetuille oman kotinsa omistaville keskiluokan kansalaisille.  Terveydenhoitokustannusten aiheuttamat konkurssit ovat lisääntyneet 50% vuosien 2001 ja 2007 välillä.

US.Bankruptcies

Jos tautisi on joku pikkujuttu, kuten raskaus tai luiden katkeaminen, niin systeemi todennäköisesti toimii aika hyvin.  Entäs jos kyseessä onkin joku pitkäaikaissauraus?  Alussa kaikki on edelleenkin kivaa.  Mutta jos et voi mennä duuniin, niin jossain vaiheessa saat kenkää.  Ja kun saat kenkää, niin samalla saatat menettää sen duunipaikan kautta saamasi terveysvakuutuksen.  Ja itse ostamallasi terveysvakuutuksella on joku katto, se maksaa vain ehkä ensimmäisen tai toisen miljoonan terveydenhoitomaksuistasi. Tilanteesi on SOL – Shit Out of Luck. Tutkimuksen mukaan 25% työnantajista lopettaa terveysvakuutuksesi heti kun sinulla on vakava sairaus ja toiset 25% lopettaa sen vuoden sisällä.

Uusi tutkimus Harvard’in yliopistosta (Lähde 1) osoittaa että yli 60% henkilökohtaisista konkursseista on terveysmaksujen aiheuttamia. Ja konkurssit eivät ole vain köyhien ongelma, vaan suurin osa konkurssin tehneistä on hyvinkoulutettuja oman kotinsa omistajia keskiluokan kansalaisia.  Ja kolmella neljänneksellä heistä oli terveysvakuutus.  ”Olet yhden vakavan sairauden päässä konkurssista” on yhden tutkijan mielipide. Tutkimuksen data on vuodelta 2007 ja sitä ennen, eli ennen lamaa.  Nyt laman myötä voisi arvata, että näitä terveydenhoitolaskukonkursseja en enemmän kuin ennen.

Mielenkiintoista miten helpolla näin voi käydä, ei vain teoriassa mutta todellisuudessa. Mulle melkein kävi näin joku 12 vuotta sitten – poikani oli auto-onnettomuudessa ja noin kuukauden sairaalalasku kaikkine hömpötyksineen oli yli puoli miljoonaa dollaria.  Jos hänen työn kautta saamansa terveysvakuutus ei olisi kattanut tätä, niin minun olisi tarvinnut etsiä omista taskuistani tuota fyffeä.  Onneksi ei tarttenut….

Yksi tuon artikkelin kirjoittajista on Elizabeth Warren, jonka olen maininnut aiemminkin. Lähde 3 on Lissun kertomus siitä mitkä tekijät ajavat amerikkalaiset konkurssiin.

Lähteet
(1) CNN:n (PDF) artikkeli Medical bills prompt more than 60 percent of U.S. bankruptcies – CNN.20090605
(2) Alkuperäinen artikkeli ”Medical Bankruptcy in the United States, 2007: Results of a National Study.” David U. Himmelstein, Deborah Thorne, Elizabeth Warren, and Steffie Woolhandler. American Journal of Medicine, Volume 122, Issue 8 (August 2009) published by Elsevier.
PDF faili:  american_journal_of_medicine_09
Lähde (3) https://heka.wordpress.com/2008/05/05/jenkkien-pikahistoria-vuoden-1970-jalkeen/

Mainokset

Avainsanat:

2 vastausta to “60% henk koht konkursseista johtuu terveyslaskuista.”

  1. kormy Says:

    Piti kirjoittamani tuo kommentti tämä artikkelin perään.

    Eräs tuttavani totesi huolissaan, että “Now I have a slight interest in whether Obama will Eurpean-ize the US economy.” Lähetin hänelle tämän tarinan [ http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=the-social-welfare-state ] saatteella, että tiedä vaikka siinä olisi ideaa…

  2. alo Says:

    Tällainen tapaus osui silmään:

    http://www.dailykos.com/storyonly/2009/7/13/752911/-My-daughters-tragedy:-U.S.-health-care-in-a-nutshell.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: