Miksi metrit ei kelpaa?


Kilot, metrit, litrat ja kilowatit ovat mystiikkaa Vapaan Maailman kansan syville riveille. Paunat, tuumat, tynnyrit, kvartit ja gallonat ovat edelleen arkipäivää paitsi kansan syville riveille niin myös insinööreille ja tiedemiehille.  Muistaakseni yksi NASAn Mars avaruusluotain meni hiukan ohi maalin koska osa suunnittelijoita laski luotaimen jarrutuksia paunoissa ja jaloissa ja toiset laskivat metreissä ja kiloissa. Tömps!

38.8 tuumaaVapaan Maailman todellisuus on se, että onneksi kaikki arkielämän asiat lasketaan ja mitataan tuumissa, jaloissa, ja niiden murto-osissa.  Voit ostaa avuksesi murtolukulaskukoneita, jos et osaa kertoa 15-13/64 tuumaa 11-7/9 tuumalla saadaksesi vastauksesi ilmiselvän 179,0590 neliötuumaa (lähde 8) Vapaan Maailman yliopistojen typerät insinöörit ovat valitettavasti aika tarkkaan siirtyneet metrijärjestelmään. Olen aiemmin muistanut mainita, että maailmassa on vain ja ainoastaan kolme johtavaa sivistysvaltiota, jotka urhoollisesti edelleen puolustavat tuumia ja tynnyreitä – nimittäin USA, Liberia ja Burma (Myanmar toiselta uudelta nimeltään) (lähde 4)

Tuumat ja murto-osat tekevät kaiken miettimisen kivuliaaksi ja turhaksi voimisteluksi.  Olen onnellinen jääkaapin omistaja.  Kuinka iso on jääkaappini (lähde 3)?

Jääkaappini leveys on 35,8 tuumaa.  Otan esiin mittanauhan ja mittaan 35,8 tuumaa.  Mutta mitttanauha onkin murto-osiin perustuva juttu, joka ei tunne ”pilkku kahdeksan tuumaa” juttuja. Mittanauhat tuntevat yleensä vain tuuman kahdeksasosat. Katso kuvaa.  On aika helppo huomata että 35,8 tuumaa on suurinpiirtein jotain 98,7 senttiä.  Toisaalta mulla on mittanauha jossa on sekä tuumia että senttejä – hyvin harvalla muulla on hallussaan näin ihmeellinen laite.

Onneksi Vapaan Maailman jengi oppii virheistään.  Tai sitten ei.  Onneksi insinöörit ja tiedemiehet funtsaavat juttuja metrisysteemin puitteissa. Tai sitten eivät.

Vapaan Maailman avaruussukkula laitetaan eläkkeelle nyt parin vuoden sisällä.  Avaruussukkula on ollut viritelmä, joka on mennyt aika tarkkaan ihan erilailla kuin suunniteltiin.  Sukkulan piti olla halpa kuorma-auto, joka heittää kamaa avaruuteen muutaman viikon välein halvalla.  Paitsi että että sukkulat lentävät muutaman kerran vuodessa helvetin kalliilla.  Kaikki menee hyvin paitsi jos unohtetaan mitä piti alunperin tehdä.

Seuraavan viiden vuoden aikana Vapaalla Maailmalla ei ole sukkulaa eikä mitään kuorma-autoa, jolla pystytään lähettämään jengiä tai tavaraa Kansainväliselle Avaruusasemalle (ISS = International Space Station). Vapaa Maailma joutuu turvautumaan Venäläisten apuun (vain) viideksi vuodeksi, jos uskomme optimistisesti siihen mitä jengille kerrotaan.  Toisaalta jengille kerrotut jutut eivät ole olleet kovin oikeita tähänkään mennessä.

Tilanne ei ole tietenkään toivoton. Vapaa Maailma suunnittelee uutta avaruuden kuorma-autoa, homman nimi on ”Constellation Program” (lähde 2). Kuulemma helvetin hieno ja halpa ja hyvin toimiva systeemi, ihan niinkuin tämä nykyinen sukkulakin.  Pojat ovat oppineet aiemmista virheistään – nyt Lyyti lähtee laulamaan, ihan oikeesti.

Tai sitten ei.  Pojat rakentavat Constellationinsa …. tuumissa ja paunoissa. (lähde 5).

Kun jengillä on täysin sekopäinen mittasysteemi, niin se johtaa siihen että kukaan ei osaa laskea yhtään mitään.  Ai ei vai osaa laskea mitään? Eihän jengi voi olla ihan näin mölöä, eihän äiti?

Joo, ne on.  Ravintolassa tarttee antaa 10% tai 15% juomarahaa.  Kuinka vaikea on laskea 10% ravintolan laskusta, vaikkapa jos lasku on $75? Kymmenen prossaa on varmaan aika lähellä $7,50.  Kakskymppiä on varmaan noin $15.  Viistoista prossaa on jossain sillä välillä.  Jengi ei osaa laskea edes tätäkään.

Onneksi iPhonen kaupassa on ohjelmia kuin meren mutaa.  Ja sieltä löytyy 201 ohjelmaa jolla voit laskea juomarahoja, joko 10% tai 15% laskun loppusummasta. Uusiavuttomuus on Vapaan Maailman arkipäivää …. (lähde 7)

PS Tynnyrit. Poikien mittasysteemi on mielenkiintoisen täysin sekopäinen. Tynnyri eli ”barrel” on hyvä esimerkki sekoilusta.  Yksi tynnyri on …. ai niin, se riippuu siitä mitä tynnyrissä on.  Jos tynnyri on
US kuiva tynnyri (US dry barrel) niin se on 7,056 kuutiotuumaa (joka on noin 3.28 bushel’ia tai 115,6 litraa
US tynnyri mustikoita (cranberry) (suomeksi joko mustikka/puolukka/karpalo) on puolestaan 5.826 kuutiotuumaa (tai noin 2.71 bushel’ia eli 95,47 litraa)
tai jotain muuta, riippuen siitä mitä tynnyrissä on (vaihtoehtoja ovat cornmeal (90,7 kg), Portland cement (170,6 kg), US ei-neste olut tynnyri (119,2 litraa), US olut tynnyri (117,3 litraa), jne jne jne jne jne) (lähde 6 kertoo kaikki muutkin kymmenkunta määritelmää)

Lähteet:
(1) Avaruussukkulan uusi version rakennetaan tuumissa ja paunoissa http://www.newscientist.com/article/dn17350-nasa-criticised-for-sticking-to-imperial-units.html
(2) Sukkulan korvaava Constellation viritelmä http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/main/index.html
(3) Jääkaappini mitat http://www.samsung.com/us/consumer/detail/spec.do?group=homeappliances&type=refrigerators&subtype=frenchdoor&model_cd=RF266AASH/XAA
(4) Tuumien ja tynnyreiden viimeiset mohikaanit https://heka.wordpress.com/2008/01/21/metrijarjestelma/
(5) Kukaan ei opi mistään mitään – uusi systeemi on edelleen tuumissa ja tynnyreissä http://www.newscientist.com/article/dn17350-nasa-criticised-for-sticking-to-imperial-units.html
(6) Vapaan Maailman tynnyrit http://en.wikipedia.org/wiki/Barrel_%28unit%29
(7) et osaa laskea 10% tai 15% mistä tahansa luvusta? iPhone osaa auttaa http://www.apple.com/search/iphone/?q=tip+calculator
(8) jos kuuklaat ”15 13/64 inches multiplied by 11 7/9 inches in square inches” saat vastaukseksi ”((15 13/64) inches) multiplied by (11 7/9) inches = 179.059028 square inches”.  Kuukle on kova sana tosi fiksuna laskukoneena…

Mainokset

7 vastausta to “Miksi metrit ei kelpaa?”

 1. kormy Says:

  Ei briteilläkään tunnu olevan kiire. EU:nkin piti lakata tunkemasta metrejä niiden kurkusta alas: [ http://euobserver.com/9/24743 ]

  Olisiko kyse siitä, että britit ja jenkit ovat konservatiiveja (tutkimusten mukaan konservatiivin on vaikea ottaa opiksi edes järkisyistä), vai siitä että metrijärjestelmä on ranskalaista perua, vai sekä että? Eivät edes ranskalaiset saaneet juurtumaan ajanlaskennan järkeistämistä: [ http://en.wikipedia.org/wiki/Decimal_time ]

 2. heka Says:

  Musta jenkit ovat yllättävän vanhoillista porukkaa – erityisesti järkisyyt tuntuvat olevan tympeitä asioita (esim vain noin puolet lapioista rautakaupassa tulee kahvan kanssa – lopuissa lapioista on vain suora harjanvarsi). Tätä olen kummastellut aiemminkin . . .
  https://heka.wordpress.com/2006/05/29/mita-vitun-ergonomiaa/

  Kukaan ei tiedä metrisysteemin olevan ranskalaista perua (kaikkihan on keksitty täällä) joten sekään ei voine olla hylkäämisen takana.

 3. Zibe Says:

  On niitä täälläkin vielä joitain epämääräisiä mittayksiköitä käytössä. Ruokaresepteissä on ”kuppi” kyllä kiitettävästi jo korvattu desilitroilla, mutta tee- ja ruokalusikalliset siellä edelleen kummittelevat.

  Leivisköistä, skruupeleista ja tynnyreistä on jo päästy eroon, mutta ”kappa” (= 1 3/4 kannua = 1/32 tynnyriä = 4,58 litraa) on edelleen käytössä torikaupassa. Tosin se on kai nykyään vakioitu olemaan tasan 5 litraa, tai ns. pikkukappa 2 litraa.

  Juuri männäpäivänä ostettiin kauppatorilta kalaa koleera-altaassa kelluvasta veneestä. Pitkästä aikaa näin taas ehdan kalakauppiaan puntarin käytössä. Siitä jännä vehje, että oli se paketti minkä kokoinen tahansa, niin saipa akka aina tulokseksi tasan 0,5 kg…

  Kappalemitoissa krossi, tusina ja riisi ovat yhä käytössä, ja tietty six-pack. Kerpoa tai kiihtelystä en ole enää kuullut käytettävän.

  Tiesittekö muuten, että
  1 ämpäri = 8 tuoppia = 32 korttelia = 12,29 l
  paitsi ruotsalaisilla, joilla
  1 ankkuri = 15 kannua = 30 tuoppia = 120 korttelia = 39,26 l
  🙂

 4. JH Says:

  Tilavuuden normitetuista kymmenjärjestelmän mitta-asteikoista tärkeimpiä lienee seuraava:

  millipillu
  senttipillu
  desipillu
  pillu
  dekapillu
  hehtopillu
  ämpäri
  vene

  🙂

 5. MerviSiiriMaria Says:

  Hauskaa tietoa! Amerikkalaisille paunat ja naulat ja jalat ovat vähän kuin auringon kierto ja kuun kierto 🙂 Vähän ymmärrän, ettei ajanlasku vuorokauden sisälläkään siirtynyt desimaalijärjestelmään. Mutta kyllä pituus, tilavuus, paino jne

 6. jake Says:

  Heka,

  Unohdit …..

  Jos esim joku ostaa Jenkeissa kamista niin ne kylla sanovat ostavansa gramman.
  Silla alalla on kaytossa metrisysteemi aivan sujuvasti, kukaan ei osta ”ounce of coke”…. vaan ”a gram of coke.”

  jake

 7. 21.8. Integroidun miehen tunnen tuskaa « Uutta mannerta valloittamassa Says:

  […] Tänään mittanauhaa huonekalujen ja kämpän mittaamista varten etsiessä tuli montakin ajatusta mieleen tästä natiivien mittayksikköjärjestelmästä, mutta siitä enemmän tietää Heka, eräs WordPressing bloggaajista, jonka ajatuksia kannattaa kaikkien lukea enemmänkin. Hekan infopaketti USA:n mittajärjestelmästä löytyy täältä. […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: