Kannustinpalkkaus futaa hyvin.


Hieno ajatus sitoa työn tulokset palkkaan – tämä kannustaa palkansaajia ajattelemaan vähän laajemmin kuin pelkästään oman navan ympärillä.  Vuoden 2008 Seinäkadun pankkien kannustinpalkkoja on nyt tutkittu (lähde 1).  Kannustinpalkkaus toimii todella hyvin.

Bonuses Paid by Bailed-Out Banks.leftListalla on yhdeksän pankkia, joita tuettiin verovaroilla vuonna 2008. Kuusi yhdeksästä pankista maksoi kannustinpalkkoina enemmän kuin mitä ne keräsivät sisään voittoina.  Esimerkkinä  Citigroup, jota veronmaksajat ovat tukeneet $45 miljardilla. Vuonna 2008 Citi teki melkein $28 miljardia tappiota ja sen kunniaksi se silti maksoi yli $5 miljardia kannustinpalkkioina jengilleen.   Sama juttu tapahtui Merrill Lynchin kanssa, melkein $28 miljardia tappiota, $10 miljardia veronmaksajien rahaa sisään ja $3,6 miljardia ulos kannustinpalkkioina.  Aika hupaa.

Nuo yhdeksän sankarillista pankkia olivat rankasti pakkasen puolella vuonna 2008, niiden yhteenlaskettu tulos oli miinus $82 miljardia – ja sen kunniaksi kannustinpalkkioita jaettin melkein plus $33 miljardin edestä.   Vaude.

Pankit perustelevat kannustinpalkkojaan sillä, että niiden avulla halutaan estää pankkiireiden parhaimmiston loikkaaminen vihollispankkeihin.  Tyhmempi ulkopuolinen tarkastelija kuten minä saattaisi uskoa nämät pankkinerot kannattaisi lähettää vihollispankkeihin.  Toisaalta tämän päivän Njyy Joork Taimsin yksi kolumnisti epäilee että kannustinjärjestelmä ei johtanut pankkeja perselleen, vaan syynä oli pikemminkin keskuspankin päällikkö Ben Bernanke, joka kertoi pankkiireille että ”laskukaudet ovat harventuneet ja ne ovat vähemmän vakavia” (lähde 3)

Miten olisi jos palomiestenkin palkat muutettaisiin kannustinpohjaiseksi?  Musta tuntuu, että palomiehille alkaisi tulla kiusaus sytyttää lisäpaloja, joita sammuttamalla heidän kannustimensa nousisivat isommiksi….

Olen ollut huomaavinani otsasuonien kiristymistä flegmaattisen Vapaan Maailman kansan keskuudessa – jotenkin jutut vapaasta markkinataloudesta tuntuvat vähentyneen.  Onneksi kovin monet eivät lue sanomalehtiä ja teevee jaksaa muistuttaa heille paljon tärkeämmistä asioista kuten Michael Jacksonin kuoleman jälkiseikkailuista.

Lähteet:
(1) New York Times artikkeli PDF faili Report Shows Bonuses Paid by Bailed-Out Banks – NYTimes.20090730a ja artikkelin käppyrä Report Shows Bonuses Paid by Bailed-Out Banks – NYTimes.20090730b
(2) CBS uutiset aiheesta http://www.cbsnews.com/stories/2009/07/30/business/main5197668.shtml
(3) Se on keskuspankin vika PDF faili High and Low Finance – It May Be Outrageous, but Wall Street Pay Didn’t Cause This Crisis – NYTimes.20090730.com
(4) Alkuperäinen New Yorkin Attorney General (ylin oikeusviranomainen) Andrew Cuomo’n raportti (8 Mt) http://www.oag.state.ny.us/media_center/2009/july/pdfs/Bonus%20Report%20Final%207.30.09.pdf

Mainokset

Avainsanat: ,

Yksi vastaus to “Kannustinpalkkaus futaa hyvin.”

  1. kormy Says:

    Kannustinpalkasta seuraa aina myös ei-toivottuja seurauksia, paitsi vahingossa, mutta missä määrin mediassa on puhuttu bonuksista vain lisäpalkkana aivan erityisen hyvästä suorituksesta? Jospa useimmin vain kyseessä on palkan maksaminen osittain kiinteänä ja osittain suorituksen perusteella. Muistaakseni joku tyyppi oli sitoutunut pelastamaan firmaa kiinteään palkkaan dollari vuodessa mutta joutui eroamaan bonuskohun vuoksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: