Kuka tekee rahaa kännyköillä – Apple, ei Nokia.


Apple ei myy kovinkaan montaa kännykkää, mutta Apple myy ne oikeat kännykät. Apple kerää itselleen 32% kaikista maailman kännykänvalmistajien voitoista (lähde 1). Olikohan Nokian pisnespläänin ykkösajatus valmistaa kännyköitä vai tehdä rahaa kännyköillä?

Apple.NokiaApple kerää 8% maailman kännyköiden myynnistä ja 32% voitoista.  Nokia, haloo? Applen App kauppa? Nokian Ovi? Haloo? 

(Toisaalta, Applella ja Nokialla on erilaiset pisnesmallit ja markkinat, ja käsittääkseni Nokia osaa rakentaa halpoja puhelimia paremmin kuin kukaan muu, joista en puhu tällä kertaa.  Puhun kännyköiden yläpäästä (paitsi Nokian Ventu puhelimesta, tai joku sen tyyppinen nimi, Rolex tyyliin.  Minusta Nokialaiset ovat selvästi alkaneet polttaa tosi tuhtia pilveä.))

Apple tekee muuten saman kuvion tietokoneilla, Apple kerää 6% maailman tietokonemyynnistä ja 25% tietokonemyynnin voitoista (lähde 2). Kuulostaa aika hyvältä pisnesmallilta.

Ehkä Apple’lla ja Nokialla on todellakin eri pisnesmalli.

Mutta samaan aikaan Nokia puuhaa kikkelit täristen Applen kanssa kilpailevien yläluokan kännyköidensä kanssa, kuten N97.  Mulla on N95, joka on kova sana, hyvä kamera, se on ollut mun työhevosenani viimeiset pari vuotta.  Hyvä kännykkä.  Ostin Applen iPhonen, ja käytin sitä, ja se ei jostain syytä istunut minulle. Mutta kun katson jengiä ympärilläni, niin yhtäkkiä jengi, joka on aina nauranut kännykkä-tekno-jengille, nyt tökkii kikkelit täristen iPhonejaan.  Minä en olisi koskaan pystynyt saamaan heitä käyttämään N95 kännykkää, ja itse asiassa he ovat naureskelleet minulle ja minun N95:llleni.  Tämä porukka osti Applen iPhonen, ja he eivät olisi koskaan ostaneet N95:ttä.

Minusta Nokia on hävinnyt skaban ”kommunikaattori” sarjassa.  Apple on voittanut sen.  Minusta Ovi on surkea rassukka viritys, se on kuin Vapaan Maailman autoteollisuuden kehittämä ”uusi ja hieno” automalli tälle vuodelle – ihan perseestä.

Nokia osti NavTeq karttajengin.  Ainakin minun N95 puhelimessani nämä kartat sekoilevat jollain lailla ihan perustavaa laatua olevalla tasolla.  Kartoilla on isoja ongelmia veden kanssa, merien rantaviivoja piirretään plus/miinus 50km tarkkuudella – mikä ei aina riitä.  Kun tsuumaan sisään riittävän syvälle, niin sitten kartat ovat taas ihan ok.  Tämä on todella hämäävää ennenkuin tähän kohelointiin tottuu.  Toisaalta, olen alkanut huomata uusia ongelmia myös Garmin’in virityksissä, siellä ennenkaikkea pisnes tietokantojen suhteen (jotka olivat aiemmin tosi hyviä), ainakin Los Angelesissa yhtäkkiä tapahtuu jotain sen tyylistä ikäänkuin jos tietokanta ei löytäisi Stockmannia Helsingin keskustasta.  Ilmassa on tiettyä epätäydellisen tiedonkeruun tuntua …

Mitä minä käytän?  Mulla on iPhone jota en enää käytä.  Mulla on N95 and Googlen G1.  Olen alkanut siirtyä entistä enemmän G1 puhelimen käyttöön, erityisesti nyt kun sain Google Voice palvelun itselleni pari päivää sitten.  Eka vaikutelmani on ”jannut on funtsanneet tämän homman todella hyvin”.  Tai sitten ei, en ole käyttänyt sitä riittäävän kauan….

Molemmat lähteet mainitsevat saaneensa tietonsa ”Bernstein Research” firmasta.  Jos kyseessä on  Sanford Bernstein, niin käsitykseni mukaan he ovat ”hyviä”.  Yleensähän kaikki Seinä Kadun ”tutkimukset” ja ”analyysit” ovat puhdasta paskaa, koska jannut haluavat myydä oman firmansa tuotteita.  Samaan tyyliin kuin Vapaan Maailman ”Car and Driver” lehti, joka on puhtaasti autotehtaitten PR paskan julkaisija. Vertaa tätä vaikkapa Tekniikan Maailmaan, joka on, ainakin minusta, ihan mielenkiintoinen lehti lukea – minä jopa uskon joihinkin heidän juttuihinsa.

Lähteet:
(1) Omenan Sisäpiirin julkaisu ”Report: iPhone grabs 32% of global handset profits” http://www.appleinsider.com/articles/09/08/04/report_iphone_grabs_32_of_global_handset_profits_in_2009.html
(2)  http://digitaldaily.allthingsd.com/20090804/iphone-claims-32-percent-of-handset-industry-operating-profits/

Mainokset

Avainsanat: ,

3 vastausta to “Kuka tekee rahaa kännyköillä – Apple, ei Nokia.”

 1. Jasmo Says:

  Nokian ja Applen vertaaminen tuollai suoraan voittoprosentilla on vähän kyseenalaista. Nokialla on tuota kategoriaa älypuhelin ehkä jotain 20 mallia, kun taas applella on käytännössä yksi, jota on sitten updeittailtu. Kukaanhan ei tiedä esimerkiksi sitä, mikä on Nokian voitto% vaikka N97 tai vaikkapa sitten N95 kanssa. Siellä älypuhelinsarjassa vaan on niitä kaikkia muitakin puhelimia, jotka eivät ole mitään ”lippulaivoja” ja siksi eivät välttämättä ole kovinkaan kannattavia.

  En yritä puolustella Nokiaa vaan lähinnä mietin, että tuota vertailua ei voi ehkä tehdä ihan 1:1.

  Tässähän on se applen ja nokian (ja monen muunkin ison firman) näkemysten ero. Apple yrittää tehdä kohtuullisen kapealle segmentille helevetin hyvää tuotetta ja onnistuu siinä. iPodi voidaan tästä lukea pois, koska sitähän käyttää kaikki 🙂 Nokia taas pyrkii helvetin laajalla tuotevalikoimalla miellyttämään vähän kaikkia. Se taas on minusta vähän huono idea.

  Nokia julkaisee vuodessa mitä, jotain 50 puhelinta. En tiedä kuka ne markkinasegmentit siellä päissään oikein niille piirtelee, mutta luulisi että moiseen julkaisumäärään ei ole mitään tarvetta ja että se ei ole kannattavaa. Semiturhien projektien resurssit voitaisiin siirtää innovaatiopuolelle ja viimeistelyyn.

  Näin teknisenä ihmisenä olen sitä mieltä, että Noksu on semisti suossa tuon symbbarin kanssa, joka ei tällä hetkellä ole vain nykyaikainen alusta. Otetaan esimerkiksi Spotify, joka tekee iPhonelle version (jos apple sen sitten suostuu julkaisemaan..) ja joka tekee Androidille version, mutta joka ei ole ilmoittanut Symbian-tuesta ollenkaan. Kaikki Symbian-kehittäjät vihaavat työtään ja työkalujaan.

  Ite hankin Nokialaisen 5370 ExpressMusic puhelimen vastikää, se on täysverinen älypuhelin qwerty-näppiksellä ja maksaa suomessa vain vähän reilun 300e. iPhonehan maksaa soneran kytkyllä jotain herra ties miten paljon, jotain kiloeuron paikkeilla. Musta esimerkiksi Nokian idea näistä alta liukuvista qwerty-näppäimistöistä on helevetin hyvä ja pieksee touchscreenin virtuaalinäppäimistön arviolta 100-0. Nokia Maps pelaa komeesti ja GPS:t sun muut kikkareet on. Tällai tekniseltä kannalta ostavana henkilönä olen siis vielä Nokian puolella, mutta kunhan Googlekin saa Androidinsa kunnolla letkuihin, niin perinteisten puhelinjättien kuten Nokian on syytä katsoa itseään syvälle silmiin.

 2. alo Says:

  Meidän perheessä on yksi Applen tuote, jonkun vuoden vanha iPod (4GB). Ja sen kappalelistoja pystyy jollain lailla järkevästi pitämään yllä Linuxissa gtkpodilla. Mutta jos erehtyy käyttämään Applen omaa itunes-härveliä, huomaa, että Jumala ei ole tarkoittanut, että yhtä iPodia voisi käsitellä useammalla tietokoneella. Ei, jokainen itunes-ohjelma haluaa ihan itse ylläpitää kappalelistoja ja aina tuhoaa toisella itunes-instanssilla tehdyt kappalelistat ja kaupan päälle kappaleet häviävät.

  Kannattaa käyttää sellaista soitinta, joka näkyy tavallisena USB-levynä ja ymmärtää esmes m3u-soittolistoja, joita sitten voi editoida ihan millä tahansa ohjelmilla. Ai niin, mutta Applen tuotteet ovat parhaita, sori…

  Luulen ja toivon, että Linux-puhelimet vievät vielä voiton.

 3. Zibe Says:

  Tutkimattomat ovat kuluttajan tiet, mitä mieltymyksiin tulee. Yks tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. Tässäpä yksi aihetta lievästi sivuava omakohtainen (pitkähkö) tarina elävästä elämästä.

  Ostin Nokian N95:n heti ilmestymisensä aikaan ja riemuitsin, että vihdoin myös navigaattori, jota tulee joka tapauksessa aina kannettua mukanaan, ettei tarvitse monia palikoita kannella. Toimikin vielä ihan ok ja jopa värkkäsin sille kätevän telineen auton kojelaudalle, josta sitä oli helppo ajaessa väijyä. Mutta arvatkaapas, olenko sitä enää navigointiin käyttänyt. No en ole. Puhelinta kyllä käytän edelleen, mutta kun Nokia ryssi hinnoittelunsa laittamalla navigoinnille määräaikaisen lisessimaksun, jonka taso on sitä luokkaa, että kaupasta saa uudet kartat ja sen lisäksi uuden kokonaisen laitteen samalla hinnalla, mitä Nokia rahastaa vuodessa pelkkää käyttöoikeutta. Lienevät huomanneet mokansa, koska nyt yrittävät koukuttaa käyttäjiä antamalla ilmaisen ensimmäisen vuoden navigoinnin uuden puhelimen myötä.

  Siispä otin vanhan Tomtomin takaisin käyttöön, kunnes männä päivänä se alkoi oudosti tilttailla, vanhuuttaan kai. Joten ei kun kauppaan. Jostain syystä päädyinkin Garminin nüvi:in, suurimmaksi osaksi kai siksi, että sen käyttöliittymä oli mielestäni oleelliseti paremmin ja yksinkertaisemmaksi mietitty verrattuna Tompan varsin sekavaan valikkorakenteeseen. Oli kiva käyttää ajaessa ja toimi kuin junan vessa – paitsi että sen karttadata oli vielä juuri ajetun päivityksenkin (n. 4h operaatio) jälkeen vanhentunutta, epätarkkaa ja jopa virheellistä. Garmin (kuten Nokiakin) käyttää Navteq’n karttoja, jotka eivät ainakaan täällä Euroopan puolella oikein tahdo pysyä ajan tasalla. Se ei mm. tiennyt, että Munkkiniemessä voi Huopalahdentieltä kääntyä suoraan vasemmalle Paciuksen kadulle, vaan yritti ajattaa turhaan Ramsayrannan puolella olevan pienen liikenneympyrän ympäri. Kuitenkin tuo risteys lienee ollut kuta kuinkin tuollaisenaan noin viimeiset 40 vuotta, muistelisin. Mainostivat myös isolla äänellä kameratolppien ilmaisua, mutta kahdesta ekasta vastaan tulleesta tuo ei ainakaan tiennyt mitään…

  Ja taas takaisin kauppaan. Kun kauniisti puhui, niin suostuivat jopa neuvottelemaan laitteen vaihdosta, ja nyt mulla on sitten upo uusi Tomppa, jossa Garminiin verrattuna on:
  – sekavampi käyttöliittymä
  – huonompi imukuppikiinnitys
  – sekavampi näytön asettelu
  – huonommin suomennettu puheopastus
  -(+) enemmän konfiguroitavaa
  + ehdottomasti paremmat kartat
  + enemmän (ilmaisiakin) extroja netissä

  Hinnassa ei ollut oleellista eroa noiden välillä, joten oikein harmittaa, että se Garminin ainoa isompi miinus koski juuri sitä toiminnan kannalta oleellisinta eli karttadataa. Jos nyt pari vuotta ajelee tuolla uudella Tompalla ja sitten kun sen akku sanoo sopimuksen irti, onkin taas aika päivittää kartat ostamalla kokonaan uusi vehje…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: