Bööning Män 2009


Henkilökohtainen ongelmani, eli Burning Man viritys, alkaa syyskuun eka päivä ja loppuu viikkoa myöhemmin.  Tai ainakin tuoksi ajaksi olen vuokrannut asuntovaunun böönäystä varten.  Ongelma on tietenkin se, etten osaa valittaa, arvostella tai olla negatiivinen.  Musta Böönin Män on yksinkertaisesti kova juttu. Toisaalta… äh, unohdetaan tämä juttu….

BMvehicle(Näitä itserakennettuja laitteita löytyy joka lähtöön, toinen toistaan hauskempia viritelmiä)

Böönin Män on kova juttu.  Vapaassa Maailma voi olla monessa kohtaa ihan asiallisilla argumenteilla ihan perseestä, ja ihan yhtä monilla järkevillä perusteilla voisin jopa väittää että Vapaan Maailman tulevaisuus ei näytä kovin hyvältä, ja että tulevaisuus on aika toivoton.  Kaiken oletetun kurjuuden keskellä Böönin Män on minusta ”maailman paras keksintö” kategoriassa kulkeva keksintö.  Minulle itse kokemistani keksinnöistä muita ihan ykkösiä ovat tähän mennessä olleet böönin män, Galapagos saaret, Porkkala, Kemiö, San Cristobal (Chiapas) Meksikossa, Sydney (Balmoral, Tamarama), ja tietenkin Rixi baari Lauttasaaressa.  Mutta böönäys on täysin hervoton keksintö – sitä on vaikea hakata koska se on täysin erilainen kuin mikään muu tietämäni viritys.  Ihan eri planeetalta kuin mikään muu viritys….

BMfromTheAir(Jengi asuu, telttailee böömin mänin kaupungissa, joka on keskellä tätä onnetonta Mustan Kiven Aavikkoa, Black Rock Desert. KuukleÖörth löytää ”burning man” paikan)

Kuten olen jo aikaisemmin maininnut niin böönäri ei ole järkeenkäypä juttu – siinä ei ole järjenhäivää.  Se tapahtuu aavikolla jossa ei kasva mitään, ei yhtään ruohon lehteä, ei yhtään mitään.  Aavikko on täysin tasainen, ei kumpua, ei kukkulaa, ei rantaa rakkaampaa – se on täysin tasainen.  Aavikon pinta on hyvin hienoa silikapölyä, vauvan talkin tyyppistä hyvin hienoa helposti pölyävää jauhoa, pieninkin tuulenhenkäys tuottaa pölymyrskyn ja usein ”white out” tilanteen, jolloin pölyä on ilmassa niin paljon ettet näe edes sormiasi (ja böönäyksen jälkeen sinulta valuu kaikista ruumiisi rei’istä viikkotolkulla vaaleata pölytöhnää, ja kaikki tavarasi ovat pölyisiä).

BM dust storm(pölymyrskyt ovat jokapäiväisiä juttuja ja siksi mukana täytyy aina pitää suojalaseja ja hengityssuojaimia)

Aavikon lämpötilat vaihtelevat jossain kylmän ja plus 50 asteen välillä.  Jos sattuu satamaan, niin se vauvatalkki muuttuu liimaksi joka tarttuu paksuiksi kakuiksi kenkiesi pohjiin.  Ympäristönä böönäys enemmän kuin vain perseestä – kuumaa, pölyistä, epämiellyttävää, mutta toisaalta edes hyttyset eivät onnistu elämään siellä.  Siellä ei ole mitään ötököitä.
Mutta böönäyksessä ei ole mitään palveluitakaan.  Ei nakkikioskeja.  Ei ravintoloita.  Ei majapaikkoja. Ei kauppoja, ei mitään.  Tosin tähänkin löytyy pari poikkeusta.  Paskahuuseja on paljon joka puolella, ja niissä on paperia ja ne putsataan kerran pari päivässä, ja niitä on paljon.  Pari telttaa myy jäätä kylmälaukkuihin.  Ja keskellä böönäystä on telttta (eräänlainen kylätori) jossa myydään kylmää ja kuumaa kahvia ja teetä.

BMkids(lapsilla tuntuu olevan huippuhauskaa böönärissä. Ja lapsillakin on suojalasit messissä)

Tätä lukuunottamatta – et voi ostaa tai myydä mitään.  Haluat mennä suihkuun?  Mene toki suihkuun, jos sinulla on mukana suihku, ja vettä, ja shampoota – jos ei ole, niin et mene suihkuun.  Ja böönäys on skitsofreeninen sekoilu hyviä ja huonoja uutisia – siellä et saa myydä mitään, siellä et saa ostaa mitään.  Huono uutinen: et voi ostaa, et voi myydä. Hyvä uutinen: se on joko ilmaista, tai voit vaihtaa kamaa.  Jos kävelet kapakkaan, niin tilaat juomasi (huono uutinen: sun tarttee tilata) kuten muuallakin, mutta se hyvä uutinen on että se ei maksa mitään.  Ja sun ei tartte kuunnella Sampo Pankin mainoksia tai mitään muuta kikkailua koska kaupallinen toiminta ei kuulu kuvioon.  Siis kuka maksaa juomasi?  Joku tyyppi, joka päätti pitää kapakkaa böönärissä – ja drinkkisi voi olla ilmainen, tai sinun tarttee kertoa vitsi, tai jotain muuta, mutta raha ei kuulu viritykseen.

BM.IhoTaidetta2(vihdoinkin osallistuvaa kansantaidetta jota minäkin kuvittelen ymmärtäväni)

Burning Man on suomalaisittain vähän niinku tota jos joku järkkäis rokkifestarin ja taidefestarin talvella Itämeren jäälle viiskyt kilsaa lähimmästä rannasta.  Jos menet sinne, niin paskahuuseja lukuunottamatta sun tarttee tuoda itse mukasi kaikki mitä kuvittelet tarvitsevasi.

Miksi kukaan menisi kärsimään noin kurjiin oloihin?  Ai niin, pääsylippu viikoksi maksaa vajaat 200€ ja siihen ei kuulu mitään.  Missä vietät yösi?  Kukaan ei tiedä.  Jos toit teltan mukanasi niin luultavasti nukut teltassasi.  Mitä syöt?  Sitä mitä toit mukanasi.  Siis kuka menee kärsimään böönäriin?  En tiedä kuka, mutta viime vuonna sinne ilmestyi vajaat 50.000 tyyppiä.

Hyvät uutiset. Böönäri on tosi siisti viritys, siellä esiintyjät saavat orkkunsa, laidasta laitaan.  Böönäri ei ole vain taiteiden yö. se on taiteiden, tai ainakin ekshibitionistien, hervoton viikko.  Himmelin kuvaukseen minun verbaaliset kykyni eivät riitä, joten linkki 1 hoitaa viimevuotiseen böönäykseeni, enemmän tai vähemmän satunnaisia valokuvia virityksestä. Olen nyt menossa sinne muistaakseni kymmenettä kertaa ja joka kerta olen kuvannut erilaisia juttuja, joskus ihmisiä, joskus mutantteja ajoneuvoja, joskus taidevirityksiä, joskus jotain muuta.

B Taidetta(jengi rakentaa kymmenittäin täysin mielipuolisia virityksiä aavikkolle)

Böönäys on ainakin minulle tajunnallisesti täysin överiksi menevä juttu.  Fyysisesti ja henkisesti aika rankka juttu (kuumuus, pöly, henkiinjäämisyys kamppailu jollain tasolla koska kaikki-tarttee-muistaa-itse-ottaa-mukaan, pölymyrskyt, jne).  Ja silti menen sinne joka vuosi (ainoa poikkeus on  2004 tai silleen jolloin melkein delasin vuorille korkean paikan juttuun, high altitude edema, kuukautta ennen böönäystä ja minua ei huvittanut tehdä mitään, ei edes böönäystä, paria viikkoa myöhemmin.

BMtaidettakaduilleB(taidetta kaduille – jengi tykkää hitsata himmeleitä näytille)

Tänä vuonna meillä on iso 7 hengen asuntoauto jossa on ilmastointi jne eli se on hiukan helpompi sivistynyt tapa böönätä.  Viikon viritys asuntoautossa maksaa meille noin 100 taalaa per päivä per nenä ja se poistaa aika paljon böönäyksen pahinta kärsimystä.  Böönäys on aika sekopäinen tsydemi muutenkin, ja meillä on tilaa, jos joku haluaa tunkea messiin.  Jos pystyt ilmestymään paikssa Reno, Nevada, syyskuun toinen päivä (tai Los Angelesissa edelllisenä päivänä), niin böönäys voi olla rakentava vaihtoehto sinullekin.

BMtaidettakaduilleC(kaapin ajatukseen kuuluu tietenkin se, että sen sisällä on joku ihminen)

Mulla on ajatuksena blogata böönäristä jos blokkaus onnistuu. Luultavasti ei onnistu.  Jossain siellä on paikka, jossa on kuulemma WiFiä ja olen joskus kokeillut sitä, ja se futasi jotenkin.    Vaikka WiFi futaiskin, niin luultvasti haluan eskittyä böönäämiseen enemmän kuin blokkaamiseen.  Todennäköisesti syyskuun ekalla viikolla olen poissa….

Lähteet.
(1) Minun 2008 böönäykseni (uuteen ikkunaan) http://hunsvotti.com/BM2008/
(2) minun 2004 böönäykseni http://ketola.com/hekan.kuvia/bm2004/
(3) kuuklee ”burning man” and tsekkaa kuvia.  Kova juttu.

Mainokset

Avainsanat: , ,

10 vastausta to “Bööning Män 2009”

 1. jarkko Says:

  Onnea matkaan taas kerran, päivityksiä odotellaan mikäli aavikkowifit toimii!

 2. Timo Kiravuo Says:

  Kahden viikon päästä minäkin olen playalla. Yksi vanha purje on parhaillaan ompelimossa tuunattavana että saadaan toinenkin varjorakennelma, porukkaan tulee viides ja vanha varjo alkaa käydä ahtaaksi. Logistiikka Helsingistä BRC:hen on vähän vaativampaa, taidamme jättää saunan rakentamatta tänäkin vuonna.

  Have a nice burn,

  kiravuo

 3. FG Says:

  Onko jengi siellä yhtä hapoissa kuin Woodstockissa aikoinaan?

 4. heka Says:

  Böönärillä on kyllä aika vankka sex, drugs & rock’n’roll maine, mutten itse ole kyllä nähnyt montakaan hoipertelevaa tyyppiä. Minä yritän rajoittaa alkoholin käyttöni melkein nollaan, koska olosuhteet ovat sen verran rankat, että sekopäisyydestä alkaa olla todellista haittaa…..
  Kysyin kerran poliiseilta päinävä viisi miten monta pidätystä he olivat tehneet siihen mennessä tehneet ja vastaus oli viisi. Ottaen huomioon että böönärissä on 40.000+ juhlijaa, niin minusta pidätysten lukumäärä on todella pieni.

 5. heka Says:

  Mulla oli kerran ajatuksena tehdä sauna böönäriin, mutta saunan tekeminen osoittautui sen verran hankalaksi että päätin luopua ajatuksesta. Ensiksikin mitään vettä ei saa valua maahan (esimerkiksi jengin suihkuissa täytyy olla keräilyallas josta vesi sitten haihtuu ilmaan). Toisekseen böönärissäkin alkaa olla erilaisia terveysviranomaisten vaatimuksia, kuten vaikkapa ruoan tarjoilemisen täytyy täyttää ravintoloiden terveysmääräykset jne. Tietenkin saunan ja ruoan saa tehdä omaan käyttöön miten vaan.

 6. FG Says:

  Joo no eihän aina päällepäin näykään muttakun jengi reivaa aamuun asti on yleensä nautittu muutakin kuin kansalaistottelemattomuuta 🙂

 7. Timo Kiravuo Says:

  Kyllähän Burning Manissa huumeita on, mutta kohtuullisen vähän. Koko operaation logistiikka on sellaista luokkaa, että ääliöt eivät sinne lähde ja fiksut ihmiset pitävät päänsä suhteellisen selvänä. Tajun voi vetää pihalle paljon halvemmalla ja turvallisemmin kotisohvalla. Ja erilaisia poliisejakin tuolla on paljon, liittovaltion, osavaltion, metsähallituksen, piirikunnan, tupakka- ja tuliaseviraston jne.

  Itse kuvaisin tilaisuutta vähän kuin viikko Helsingin taiteiden yötä, ilman pussikaljanuoria ja paljon päheämpänä. Kukaan ei vielä ole tuonut suihkumoottoria jälkipolttimella taiteiden yöhän ja ajanut sitä ajamisen ilosta (suihku käännetty ylöspäin, eli ei liiku). Eikä taiteiden yössä ole kahtasataa tulitanssijaa tai savurengaskonetta pössyttelemässä isoja renkaita taivaalle illansuussa.

  Ja ihmiset ovat todella mukavia. Kun paikalle tulee enimmäkseen fiksuja ihmisiä ja kun rahaa ei käytetä, niin kaikki ovat rentoja. Olen tuomassa amerikkalaista kaveriani joka on neitsyt ja hänelle on vähitellen auennut, että Abba-puku valaistulla peruukilla ei ole yliampuva pätkääkään ja pieni talo preerialla-tyylinen asu on myöskin hieno juttu ja itse asiassa mikä tahansa on sitä hienompaa, mitä enemmän sitä haluaa itse tehdä.

  Tuon saunan suhteen meilläkin on ollut suunnittelua juuri vesisyistä ja ollaan pohdittu, että se pitää pitää aika pienenä ja sinne mentäisi ensin sienikylvyn kautta ja sitten olisi jokin pieni suihku. Ehkä organisoidaan joku vuosi.

  kiravuo – matkakuumeessa

 8. heka Says:

  Sienikylvyn sijasta saattaisi joku spraypullon ”vesisumu” olla parempi – se luultavasti kuluttaa paljon vähemmän vettä. Itse asiassa näitä ”mist”ing virityksiä löytyy aika paljon pitkin böönäriä….

  Kuvauksesi ja pohdiskelusi böönärin jengistä osuu aika nappiin. Sinne tuleva jengi filtteröityy tehokkaasti koska BM on kaukana, liput tarttee ostaa etukäteen, elämä on kuumaa ja pölyistä, ja lopuksi vielä sekin iso järjestelykysymys ja vaiva, että kaikki tavarat täytyy muistaa ottaa mukaan ja roudata sinne ja sieltä pois. Ihan liikaa vaivaa suurimmalle osalle jengiä.

 9. FG Says:

  Joo tietysti paikka imee lähinnä ykkösluokan psykehippejä eikä mitään sekoilijoita. Euroopassakin on jotakin vastaavaa mutta paljon paljon pienemmässä mittakaavassa – perusidea kuitenkin sama.

 10. Jasmo Says:

  Niin siis mihin se 200$ maksu menee, niihin paskahuuseihin? Eikö kannattaisi porukalla tulla viikkoa aikaisemmin paikalle, niin säästäisi sen 200$ 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: