LiveScribe – parempi lyijykynä.


Jengi on kehittänyt hädissään erilaisia tietokonevirityksiä parantamaan lyijykynän ja tietokoneen yhteistyötä. Mulla on sellainen käsitys että mikään niistä ei ole toiminut ”oikein”. Puolisen vuotta sitten ostin LiveScriben, kerrankin heräteostos joka ei mennyt perseelleen.

LiveScribeTossa se on.  Vihko. Nälkiintyneen nakin kokoinen kynä. USB ständi/laturi. Jos et tee mitään niin tämä ei eroa lyijykynästä ja paperista muuten kuin että kirjoitat anoreksisen nakin kokoisella kynällä joka on paljon kalliimpi kuin nakki.  Mutta nakki osaa muitakin voimisteluliikkeitä.

Buuttaa nakki. Nakissa on kaksi gigaa muistia ja ladattava akku.  Ala kirjoittamaan vihkoon.  Kun laitat kynän USB ständiin, niin kaikki tuhruiset kirjoitelmasi siirtyvät tietokoneellesi PDF tiedostona jota voit tietenkin eemeilata ja tulostaa mielin määrin.  Mutta töhryiset harakanvarpaasi ovat myös haettavassa muodossa.  Etsin muistiinpanoistani sanaa ”kanssa”.

LiveScribe.HakuTämä ei tietenkään onnistu jos harakanvarpaasi ovat ihan perseestä. Minä opin opiskeluaikoinani että en osaa lukea omaa käsialaani joten aloin kirjoittamaan tikkukirjaimilla niin selvästi että jopa minäkin osaan lukea osan kirjoittamastani tekstistä. Minusta on täysin uskomatonta että vehje löytää mitään käsinkirjoitettua tekstiä. Jos käsialasi on huonompaa kuin minulla, niin mikäänhän ei estä sinua kirjoittamasta avainsanoja tosi selvästi ja siten saada aikaa ”haettavaa” tekstiä.

Tämä kaikki on tietenkin hieno juttu.  Mutta juttu paranee oleellisesti tästäkin.

Buuttaa kynä ja ala äänittämään. Nyt Lyyti laulaa tosissaan.  Kirjoita muistiinpanosi ihan samalla lailla kuin lyijykynälläsi.  Nyt kirjoitusnakki sitoo äänityksen ja kirjoituksen yhteen paperilla – kun kirjoitat paperille ”tarkista tämä juttu” niin nakki sitoo tekstin ja äänen yhteen.  Kun myöhemmin kosketat nakilla lausetta ”tarkista tämä juttu” niin kynä puhuu ääneen sen mitä sanottiin sillä hetkellä kun kirjoiti ”tarkista tämä juttu”.

SoneraOnKonnaHuomaa että nyt teksti on vihreätä.  Se tarkoittaa että teksti on äänitetty.  Juttelin yhden kaverini kanssa yhtiösopimusjutuista ja kaverillani oli mainio esimerkki siitä miten maallikosta viattomalta kuulostava teksti on lakiteknisesti täysin köyhän kansan kusetusta.  Hetkinen, nyt minäkään en enää muista tarkkaan sanalleen mitä kaverini kertoi minulle.  Hah! Kosketan kynällä ”Soneran Pykälä” kohtaa vihkossa ja kuuntelen juttua – tässä mitä kaverini ääni kertoo mulle: ”… Soneralla on osapuolten kohtuullisena pitämä oikeus tehdä sitä ja tätä … ”.

Maallikon mielestä tämä on selvä pässinlihaa, tottakai Sonera voi tehdä kaikenlaisia kohtuullisia juttuja jos meistä kerran siltä tuntuu.  Mutta lakiteknisesti mitään tämänsuuntaista tässä ei sanottu.  Jos sopimuksessa sanotaan että ”… Soneralla on osapuolten kohtuullisena pitämä oikeus tehdä sitä ja tätä … ” niin se tarkoittaa kuulemma selväkielisenä suomeksi sitä, että ”meidän mielestä kaikki mitä Sonera tulee tekemään on meidän mielestämme ilman muuta kohtuullista”, eli me pidämme Soneran toimintoja kohtuullisina jo ihan etukäteen.

LiveScribe on ollut paras juttu mitä olen ostanut varmaan viiteen vuoteen.  Mulla on ollut jotain neljän tunnin tapaamisia joissa olen äänittänyt kaiken ja kirjoittanut hullun lailla, ja LiveScriben patteri ei silti vielä tiltannut. Eli patteri tuntuu futaavan riittävän hyvin.  Äänenlaatu kynää kuunnellessa on ”aika hyvä”, mutta sen korvakuulokkeilla laatu on ”oikein selvä”. Kuulokkeissa on omat mikrofonit, ja niitä käyttäen äänityksen laatu on luultavasti oleellisesti parempi.  LiveScribellä on tämän lisäksi veppisaitti jonne näitä sivuja ja äänityksiä voi laittaa kansan ihmeteltäväksi.

Funtsaa tätä juttua. Täysin uskomaton himmeli.  Joku tyyppi menee luennoille ja kirjoittaa prujut muille.  Nyt muulla jengillä on paitsi kirjoitetut prujut niin myös koko luento äänitettynä.  Kosketat kynällä downloadaamasi prujun jotain kohtaa ja kuulet luennoitsijan selittävän juuri sitä juttua omilla sanoillaan (ja tässä kohtaa muut lukijat eivät tarvitse LiveScribeä, he voivat klikata hiirellä tekstiä ja kuunnela juttua).

Itse teknologia on ruåtsalaisten keksimää.  Paperissa on mikromustetahroja, kynässä on infrapunalukija, joka vihko on koodattu vähän erilailla. Tällä lailla tämä viritelmä pystyy pitämään kirjaa missä kirjoitetaan ja mihin aikaan.

Viritys on tehty aika fiksusti.  Joka paperin alareunassa on erilaisia ”nappuloita” joita voi runkata tällä nakilla.

LiveScribepaperKuvassa näkyy sivun alareunan nappuloita, record, pause, stop, jump, jne.  Kun kirjoitat hädissäsi muistiinpanojasi, niin koskettamalla nakilla alareunan nappuloita saat ohjelmoitua nakkiasi.  Koko homma on funtsattu helvetin hyvin. Minä olen käyttänyt LiveScribeä jonkun puoli vuotta ja olen edelleen täysin innostunut tästä himmelistä.

Salakuunteluongelmat. Lakiteknisesti et tietenkään saa (Kaliforniassa) äänittää mitään ilman kuuntelijan lupaa.  Musta tuntuu, että jos saan jonkun konnan tunnustamaan rikoksensa LiveScriben äänityksessä, niin se joko on tai siiten ei ole sallittua oikeudessa.  Minua ei tämä ajatusrakennelma kiinnosta ollenkaan.  Minua kiinnostaa ajatus siitä, että voin kuunnella ja ymmärtää käymäni keskustelut uudestaan – tietyllä lailla LiveScribe on proteesi joka parantaa omia vajavaisuuttiani.  En nimittäin aina muista ihan sanasta sanaan mitä mulle joskus kerrottiin.

Mitä muuta? Minusta jannuilla on oikea ote ja se jatkuu hinnoittelussa.  Perusviritys Vapaassa Maailmassa maksaa alle USD200.  Huono uutinen: koko homma vaatii LiveScriben omat vihkot ja musteet kynään. Hyvä uutinen: hinnoittelu on minusta kohtuullinen, aivan eri luokkaa kuin parranajokoneiden terät. Musteet maksavat noin dollarin per tikku, ja minulla eka tikku kesti noin 60 sivua.  Neljän muistiinpanovihkon nippu maksaa jotain USD25 ja yhdessä vihkossa on 200 sivua.  Minusta hinnoissa ei ole mitään isompaa valittamista.

Itse asiassa Windoze käyttäjien ei tarvitse edes ostaa LiveScribe paperia, koska he voivat itse tulostaa LiveScribe paperia omalla printterillään ilmaiseksi.  Mäkkärijengin tarttee odottaa LiveScriben lupauksia mäkkärillä tulostamisesta.

Kouluarvosana? Minusta vaatimaton kymppi plus.  Anoreksikko nakki on tietenkin hiukan isompi kuin kuulakärkikynä mutta kaikki muut ominaisuudet hakkaavat nakin koon.

Lähteet:
(1) LiveScriben kotisivu http://www.livescribe.com/

(2) Amazon myy mielellään tämän himmelin täällä http://www.amazon.com/s/ref=nb_ss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=livescribe&x=0&y=0
(3) Tässä linkki jolla saan 4% ostohinnasta itselleni jos ostat LiveScriben Amazonista. Nyt musta tulee tosi rikas…

Mainokset

Avainsanat: ,

10 vastausta to “LiveScribe – parempi lyijykynä.”

 1. JH Says:

  Ensimmäinen kerta, kun näen jonkun onnistuneen yhdistämään tietokoneen ja kynän tavalla, josta näyttäisi olevan jotain todellista hyötyä.

  Millaisia/minkä kokoisia tiedostoja laite tekee äänityksistä? Yhdistääkö se pdf:n ja äänen johonkin omaan tiedostomuotoon vai onko äänikin jossain yleisesti käytetyssä muodossa?

 2. heka Says:

  Äänitykset ovat AAC faileja ja koko tuntuu olevan, äänittämällä Medium laadulla, luokkaa 10MB per tunti. En ole kokeillut muita äänenlaatuja.

  Kirjoitettu teksti on PDF failina ja äänitys AAC failina. Niitä voi katsella ja kuunnella LiveScriben ulkopuolella. Tästä päättelen että LiveScribellä täytyy olla joku lisäfaili tai faileja, joilla LiveScriben tietsikka ohjelma osaa yhdistää kirjoituksen ja äänen. Ohjelma näyttää PDF failin ruudulla ja klikkaat vihreätä tekstiä, joka indikoi että tekstiin liittyy ääni, niin teksti näyttää väriä muuttamalla millä kohtaa tekstiä puhutaan.

  Siististi hoidettu homma. Standardi faileja jotka on naitettu yhteen aika ovelasti.

 3. Mörkö Says:

  Aika jännää. Hinta ei päätä huimaa, mutta ensin voisin siitä huolimatta hankkia kiinalaisen replikan. Suosituksia, osoitteita?

 4. Habahoo Says:

  Aika jännä tsydeemi. Tällä keksinnöllä voi täällä härmässä laittaa sopimusneuvottelut aivan uuteen kuosiin. Kuka näitä myy?

 5. heka Says:

  Noita saa ainakin Amazonista, laitoin juuri lähdeluetteloon kaksi linkkiä. Ekalla linkilla voit ostaa vehkeen Amazonista ”normaalisti” ja toista linkkiä seuraamalla saan 4% ostoksestasi Amazonilta komissiona.

 6. mmartti Says:

  Voiko tuolla piirtää niin, että tuloksen näkee heti näytöltä, eli reaaliaikaisesti? Ja jos tämä onnistuu onko tuossa ns. pyyhkimis toimintoa?

 7. santeri Says:

  Ihan ehdoton kynä, tuon hommaan itselleni joululahjaksi, mutta kysymys: Tilasitko itse Usan amazonista, vai euroopasta? Tuo 4 % linkki(minkä toki hyvästä vinkistä mielelläni tarjoan) menee Usaan, tuleeko näin kalliista tuotteitsta tullikulua, ja jos niin paljonko? Nimittäin mikäli tilaan sen saksasta, ei myynnissä ole kuin 2 gb versiota, ja se maksaa enemmän kuin Usassa 4 gb (saksa 2 gb -199 e, usa 4 gb -199 usd). Paljonko amazon ottaa postikuluja suomeen usasta?

  Kiitti tipseistä, tilaan tuon heti kun keksin mistä se on järkevin pistää tulemaan.

 8. Perseenpäristin kesäkuussa 2010 « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] Lähteet: (1) Perseenpäristin https://heka.wordpress.com/2009/12/08/perseenparistin-sina-tuet-sita-veroillasi/ (2) https://heka.wordpress.com/2010/03/14/pelle-pelottomat-suomessa/ (3) LiveScribe https://heka.wordpress.com/2009/11/06/livescribe-parempi-lyijykyna/ […]

 9. Livescribe kynä. Taas. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (1) vuoden vanha juttuni https://heka.wordpress.com/2009/11/06/livescribe-parempi-lyijykyna/ (2) Hesarin juttu […]

 10. Mitä me opimme, ja missä? Osa 1 KhanAcademy.com « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (1) Aikaisemmin kirjoittamani juttu LiveScribestä.  Olen edelleen samaa mieltä. Eka juttuni https://heka.wordpress.com/2009/11/06/livescribe-parempi-lyijykyna/ ja toka juttuni LiveScribestä. https://heka.wordpress.com/2011/01/26/livescribe-kyna-taas/ Vitun […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: