Perseenpäristin. Jota muuten sinä tuet veroillasi. Kiitti vaan!


Tämä juttu ei oikeastaan liity Vapaaseen Maailmaan vaan Suomeen. Paitsi että minusta on jotenkin jännää että että tämä tapahtuu Suomessa eikä Vapaassa Maailmassa.

Olen ollut aktiivinen tämän vuoden alusta lähtien yhden virityksen kanssa (juuri sen takia olen silloin tällöin ollut hiljaa muutamia viikkoja kerrallaan). Kyseessä on eräänlainen perseenpäristin, eli laite jossa on kaikenlaista elektroniikkaa, ja jonka me kuvittelemme olevan ihan myytävissä oleva juttu.

Kiina ja Intia on päivän sana. Vielä alkuvuodella 2009 olimme sitä mieltä, että nämä perseenpäristimet kannattaa valmistaa Kiinassa ja skrivata softa Intiassa, koska kustannukset ovat niin alhaisia. Ja kun juttu tehdään Kiinassa ja Intiassa, niin voimme saada kaiken myyntitulon vaikkapa Hong Kongiin. Hieno juttu, halvat kustannukset ja myyntitulot Vapaasta Maailmasta siirtyy Hong Kongiin jossa niitä verotetaan hyvin kevyesti. Mahtava suunnitelma.

Olemme juosseet tämän vuoden aikana alan messuilla Vapaassa Maailmassa esittelemässä perseenpäristimen (feikattua) ykkösversiota joka on rakennettu ison valmistajan Windows mopiilia pyörittävälle raudalle. Ylläolevalle päristimelle tuntuu olevan sosiaalista kysyntää koska potentiaaliset asiakkaamme ovat alkaneet läähättää innostuneina ja osa on jopa vaati päristimen mukaansa heti siinä paikalla.  Eli ajatus tuntuu olevan hyvä mutta perseenpäristin A ei tunnu olevan toimiva ratkaisu.

Perusongelmanamme suunnitelmassa A oli se, että päristimeen sopiva ison valmistajan rauta on helvetin kallista ja Windowsin mopiili juttu krässää monta kertaa päivässä – kiitettävän epäluotettava mutta onneksi kallis yhdistelmä.  Joten päätimme siirtyä suunnitelmaan B ja valmistaa päristimen ihan itse.  Alkuvuoden 2009 tutkimusmatka Kiinaan oli mielenkiintoinen, kustannuksiltaan päristimen suunnittelu ja tuotanto olisi ollut huomattavan halpaa, mutta kompastuimme muihin juttuihin, ja siten Kiina ei ollut enää vaihtoehto.

Kiina lopetti jylläämisen. Meidän tartti keksiä joku muu rakentava vaihtoehto, koska meillä olisi ollut vain nippa nappa fyffeä tehdä juttu Kiinassa. Mistä saadaan suunnitelma B?

Suunnitelma B – Vapaa Maailma vaihtoehtona. USAssa on olemassa SBA, Small Business Administration, jonka tehtävänä on auttaa ja tukea pieniä pisneksiä.  Me emme viitsineet tutkia SBAn juttuja kovin tarkkaan, koska (mahdollisesti väärä) ennakkokäsityksemme on, että SBA ei futaa, mahtava byrokratia yhdistettynä erilaissin kyykkyhyppyharjoituksiin. Nais trai, nou sigaar.

Toinen mahdollisuus olisi ollut etsiä venture capital rahaa Vapaasta Maailmasta, mutta se ei tuntunut hyvältä vaihtoehdolta, koska tunnetusti sen rahan ehdot ovat korppikotkien keksimiä. Nais trai, nou sigaar.

Suunnitelma C – onks Suomi taloudellisesti järkevä vaihtoehto? Kaikkihan tietää ihan tarkkaan että Suomessa on kaikki kallista ja talvella on pimeää ja että pölynimurin sähköjohto on ihan liian lyhyt (lähde 1).  Nais trai, no sigaar. Mutta pikkuhiljaa osoittautui että näiden varjopuolien lisäksi osoittautui, että Suomi ja EU saattaa tukea tämäntyyppisiä viritelmiä – mutta tietyillä aika tarkkaan ja tiukkaan määritellyillä ehdoilla.

Tukien saamisen ehdot ovat aika yksinkertaisia ja selviä.  Toiminta-ajatuksessa täytyy olla jonkun päättäjän mielestä järkeä.  Mutta sen lisäksi parin muunkin jutun tarttee selvitä seulan läpi. Yrityksen täytyy olla suomalainen.  Kaikki IP (”Intellectual Property”, eli patentit, omistusoikeudet jne) täytyy kuulua suomalaiselle yritykselle.  Kaikki suunnittelu ja valmistus täytyy tehdä Suomessa (johon löytyy jotain järkeviä poikkeuksia tarvittaessa). Kaikki tulot täytyy tulouttaa Suomessa.  Yrityksen hallituksen enemmistö täytyy olla Suomen (tai EUn) ei vain kansalaisia mutta myös asukkaita (eli heidän tuloverotuksensa on Suomessa tai EUssa).

Suunnitelma C! Täysin uskomaton viritys.  Teimme kaikki vaaditut voimisteluliikkeet.  Olemme saaneet jotain fyffeä, ja se mahdollistaa perseenpäristimen suunnittelun ja valmistuksen Suomessa.  Koko himmelin byrokraattisuus on ollut aika pientä, päätökset on tehty nopeasti, kaikki futaa tosi hyvin (paitsi tietenkin se vitun Sampopankki, jossa meillä on tili).  Nyt koko virityksemme on täysin Suomessa, ja täällä se joko menestyy tai kuolee.

Mielenkiintoista tässä jutussa on se, että jos homma menee perseelleen, mikä on tietenkin aina mahdollinen joskaan ei suositeltava vaihtoehto, niin kaikki saamamme raha on kulutettu Suomessa. Ja myös kaikki meidän oma ”munat pölkylle” sijoittamamme rahat on kulutettu Suomessa. Ja jos perseenpäristys onnistuu, niin verot maksetaan tänne.  Minusta hommassa on aika syvälle menevää järkeä kaikkien osapuolten kannalta.

Mikä on homman nimi? Mun vaikutelmani on että Suomen valtio ja EU on ällistyttävän valmis tukemaan erilaisia Pelle Peloton viritelmiä minusta tosi fiksulla tavalla.  Minä en ole keksinyt  mitään kikkaa jolla voisimme kusettaa tätä tukisysteemiä.  Yksinkertaistettuna homman nimi tuntuu olevan tämä:
(1)Meillä on yksi Pelle Peloton tyyppinen perseenpäristysjuttu joka on meistä kova juttu. Me halusimme hoitaa homman Aasiassa ja myydä päristintä lähinnä Vapaassa Maailmassa. Se ei toiminut. Tarvittiin joku muu vaihtoehto.
(2) Suomi ja EU tarjosivat vaihtoehdon.  Jos laitamme jotain kolmanneksen omaa rahaamme perseenpäristimeen, niin Suomi ja EU lainaa kaksi kolmannesta tuotekehittelyyn jne noin prosentin korolla seitsemäksi vuodeksi.
(3) Ehtona on että koko himmelin alkuperäinen ajatus muuttuu Aasia/Hong Kong viritelmästä kaikilta osiltaan 100% suomalaiseksi yritykseksi – systeemi ei tunnu sallivan mitään kikkailuja.

Miten tässä käy? Homma menee joko hyvin tai sitten ei, tai se menee jossain sillä välillä.
A Perseenpäristin menee perseelleen. Jos se menee perseelleen, niin tulemme polttamaan jotain puoli miljoonaa omaa rahaa plus vähän alle millin teidän veronmaksajien rahaa Suomessa jengin palkkoihin ja tavaroihin ja silleen. Veronmaksajat saavat tässä tapauksessa meiltä Suomeen vajaat puoli milliä euroa ekstra fyffeä.  Plus meidän Suomesta saamamme vajaat milli euroa on kulutettu Suomessa palkkoihin ja silleen. Ei hassumpi diili Suomen kannalta.
B Perseenpäristin futaa helvetin hyvin. Poltamme edelleen saman fyffen kuin vaihtoehdossa A Suomessa, mutta sen lisäksi maksamme kaikki lainat takaisin.  Ja kaikki voitot ilmestyvät Suomeen, jossa maksamme asiaankuuluvat verot. Ei hassumpi diili Suomen kannalta. Ei hassumpi diili meidän kannaltamme.

Kommunistinen Suomi. Mulla ei ole ollut kauhean paljon tekemistä Kommunistisen Suomen virkamiesten kanssa kolmeenkymmeneen vuoteen koska olen elänyt Vapaassa Maailmassa. Nyt olen ihmetellyt uudisasukkaana Mogadishu Avenuella täysin huulet pyöreinä sitä miten hyvin systeemit futaa Kommunistisessa Suomessa. Tämä perseenpäristyksen tukijuttu on tullut aika tarkkaan valmiiksi alle puolessa vuodessa, nollasta loppuun saakka. Uskomattoman nopeaa ja tehokasta, ja valtion jengi on tukenut ja auttanut joka tilanteessa.  Muutin kirjani Suomeen ja Kirkko ja Kaupunki lehti honasi noin viikossa että heidän kauan kadoksissa ollut viaton lammas on palannut kotilaitumille ja nyt olen K&K lehden jos en tilaaja niin ainakin vastaanottaja. Mun tartti saada uusi passi ja selvästi Kirkko ja Kaupunki oli kertonut Hesan passijengille uuden osoitteeni.  Mulla on huuli pyöreänä siitä miten helppoa ja ongelmatonta asioiden järjestely tuntuu olevan Kommunistisessa Suomessa. Mun ajokorttini tarttee uudistaa ja ajokortti jengillä oli jo tietokoneessaan mun uusi Mogadishu Avenue osoite – Vapaassa Maailmassa tämä tulee tapahtumaan ehkä 20 vuoden kuluttua.  Mutta ajokorttiin minun piti saada poppamiehen todistus ja tänään Mogadishun terveyskeskus olisi pystynyt kehittämään poppamiehen vasta ensi viikolla – ajokortti siirtyi hamaan tulevaisuuteen….

Omena Hotelli Hesassa. En onnistunut aina pummaamaan petiä kavereiden luota, joten menin Omena Hotelliin.  Mikä loistava ajatus. Huone maksaa 60€ per yö. Varaat huoneen internetistä, maksat sen, ja saat sekä eemeilin että tekstiviestin jossa on huoneen numero ja ovikoodi.  Huone on vähän isompi kuin laivan hytti, siinä on laivan hytin vessa/suihku moduuli, teevee, sänky jne.  Sänkytilaa on itse asiassa neljälle hengelle.  Minusta tosi kova viritys. Suosittelen.

Hotelli Helka. Yli sata ekua per yö.  Ihan jees hotelli, aika mainio baari aulassa, ei mitään vikaa.

Hotelli Arthur. Alle sata ekua per yö, joskus tarjouksessa. Ihan jees.

EasyRent Hesassa. Jossain Kalliossa on EasyRent joka vuokraa autoja.  Vuokrasin jonkun Citroen XZY pienen aika onnettoman koslan joka maksaa vakuutuksen kanssa 28€ per päivä, 23€ ilman vakuutusta.  Virityksessä on jarrut, radio, moottori ja silleen.  Se ei sovi pilluralliin, ja en haluaisi ajaa sillä Hesasta Rovaniemelle, mutta Hesan sisällä tosi kova juttu. Hiilijalanjälki selvästi samaa luokkaa kuin amerikkalainen Hummeri – mahtavat savupilvet takapeilissä.  Suosittelen.

Mielenkiintoista puuhaa. Musta on tosi jännää hillua Kommunistisessa Suomessa.

Lähteet: (1) Helsingin valituskuoro http://www.youtube.com/watch?v=ATXV3DzKv68 (2)

Mainokset

Avainsanat: , ,

10 vastausta to “Perseenpäristin. Jota muuten sinä tuet veroillasi. Kiitti vaan!”

 1. mpz Says:

  Itse kävin tässä hiljattain jeesaamassa kaveria muutossa, Cityrent-nimiseltä lafkalta sai pakettiauton varattua haluamakseen ajaksi suoraan nettisivulta kivasta kalenteri-appletista josta myös näki milloin auto oli vapaa. Järkyttävän hienoa toimintaa, etten sanoisi.

  Vuorokausihinnat ovat kyllä aika korkeita, mutta jos tarpeena on vaan muutaman tunnin muuttopuuhat niin suosittelen.

 2. Kettu Ilmarinen Says:

  Kohta joudut kirjoittamaan toista blogia kommunistisen vapaasta maasta… Mutta näinä talouden huippuvuosina mukava kuulla, että täällä peräpohjolassa jotain tehdään oikeinkin 🙂

 3. heka Says:

  Mä olen ihan tosissani katsomassa huuli pyöreänä miten hyvin montaa asiaa täällä hoidetaan. Yleisesti ottaen kaikki skulaa, jotkut paljon paremmin kuin toiset, mutta huonommatkin tuntuvat skulaavan. Aika jees juttu …

 4. samikki Says:

  Virkistävää lukea välillä tällaisiakin mielipiteitä 🙂 Internetin mielipide kun tuntuu nykyisin olevan että täällä kaikki on kamalaa ja huonosti ja perseestä ja kaikkialla muualla kuin meillä asiat on niin paljon paremmin.

 5. heka Says:

  Suomessa ollessani itse asiassa mua alkoi välillä ihmetyttämään aika syvältä sekun kaikki valittaa naama vakavana ja selvästi ihan tosissaan kaiken kurjuuttaa ja mikään ei ole oikein ja on kylmää ja sataa ja Vanhanen on täysin hanurista.

  En tajua. Mä olen katsellut täällä Pusikon Ykää (siis George W Bush) ja hänen puuhiaan 8 vuotta – Vanhanen ei oo mitään Ykään verrattuna (musta Vanhanen puhuu rauhallisesti ja hän tuntuu pysyvän asiassa aika hyvin). Tänä aamuna ollessani Starbuckissa kahvilla huomasin että siellä on uusi joukko kodittomia palelemassa. Suomessa GDP putosi 9,2% ja en nähnyt kadulla muita kerjääjiä kuin romanialaisia.

  Toisaalta, mun mielestäni on tärkeää ja positiivista olla negativiinen ja kriittinen jos asiat tuntuu olevan päin persettä (jenkit ei ole vieläkään huomanneet että heitä on kusetettu pahasti ja kauan).

  Mä en, tottuneena Vapaan Maailman elämään, yksinkertaisesti ymmärrä sitä itkua ja yleistä hammastenkiristystä jota mä kuulin koko ajan. Joo, Sampopankin systeemit on syvältä perseestä, mutta a) Sampopankin jengi on ystävällistä ja yrittää auttaa, ja b) kaikki muut pankit tuntuu futaavan joko aika tai todella hyvin. Täällä kaikki pankit ovat perseestä, jopa Sampopankkiin verrratuna (muista että noin puolet kaikista maksuista tehdään edelleen kirjoittamalla ja postittamalla paperisia sekkejä).

  Musta, noin yleensä, Suomi futaa helvetin hyvin. Veikkaisin että sama on totta kaikissa pohjoismaissa plus Saksassa, Hollannissa ja silleen.

 6. krring Says:

  Pakko sanoa itsekin, etten yleensä ymmärrä mitä valittamista Suomessa muka toisilla on. Toisille siellä sataa liikaa, ihmiset on ilkeitä tai ne ei hymyile tarpeeksi tai ne virnuilee liikaa, jne, jne. Toki Suomessakin on omat juttunsa, joihin parannusta tarvitaan, mutta kyllä siellä eläminen on kohtuullisen simppeliä. Jokaisella virastolla on email-osoitteet ja puhelinnumerot, joista apu heltiää helposti. Täällä USA:ssa puhut poikkeuksetta vähintään ensimmäiset kaksi minuuttia vastaaja-automaatin kanssa, soitit mihin tahansa virastoon tai yritykseen.

  Ajokortin saamiseen meikäläisellä meni täällä hyvästikin kolme kuukautta. Autoon sai oston jälkeen väliaikaisen rekisteriläpyskän kolmeksi viikoksi. Autoliikkeeni toimitti kilvet kuuden viikon päästä minulle ja kehtasivat vielä ehdottaa, että minä maksaisin postimaksut, koska he olivat ensin lähettäneet kilvet väärään osoitteeseen.

  Jokaiseen virastoon ja yritykseen soittaessa muuten joudut tavaamaan nimesi, osoitteesi ja syntymäaikasi vähintään kahdelle eri ihmiselle, koska ensimmäinen puhelimeen vastaaja ei yleensä osaa auttaa sinua. Mitä enemmän tämän systeemin kanssa täällä tuskailee, niin sen paremmin toimivammalta yhteiskunnalta Suomi vaikuttaa vaikka sielläkin se byrokratian määrä on aivan tajuton.

  Minä olen aivan täysin vakuuttunut siitä, että suomalaiset osaavat organisoida monia asioita huomattavasti paremmin kuin jenkit tai sakemannit tai oikeastaan monetkaan muut kansat, joiden luona minulla on ollut kunnia vierailla pidempiä tai lyhyempiä aikoja.

 7. tammikuu44 Says:

  Ei taida Vapaan Maailman poika jäädä sanattomaksi missään. Mahtavaa! Vanhalle tädille oikea lukuelämys: todellista kyytiä tukka suorana ja aistit valppaina, nauru herkässä. Vanhakin tässä oikein nuortui kuten laulussa sanotaan.
  Hymyilevä eläkeläinen

 8. heka Says:

  Joo, kiitti vaan, tammikuu44. Hauska kuulla että jutuistani on jotain iloa…..

 9. Pelle Pelottomat Suomessa. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (3) Perseenpäristimemme https://heka.wordpress.com/2009/12/08/perseenparistin-sina-tuet-sita-veroillasi/ (4) Patentit, osittain kreisiä puuhaa […]

 10. Perseenpäristin kesäkuussa 2010 « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (1) Perseenpäristin https://heka.wordpress.com/2009/12/08/perseenparistin-sina-tuet-sita-veroillasi/ (2) https://heka.wordpress.com/2010/03/14/pelle-pelottomat-suomessa/ (3) LiveScribe […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: