Port-au-Prince, Maanantai 18.1.2010


Tässä hiukan käsityksiäni maailman menosta taustasta Haitissa, Port-au-Prince’ssä (PAP on Port-au-Prince, HEL on Helsinki-Vantaa lentokenttä) tällä hetkellä. Tämä on puhtaasti MuTu juttua, mulla ei ole tällä kertaa mitään tilastoja tai lehtiartikkeleita mielipiteineni tueksi – tämä juttu on puhtaasti omia kuvitelmiani tai käsityksiäni vai vaikutelmiani. Itse juttua ei ole jäsennelty ollenkaan, se on vain ketju ajatuksia, joilla ei ole välttämättä mitään tekemistä keskenään.

Kehun tietenkin Project MediSharea (lähde 1 ja lähde 2) jonka toiminnan tunnen suht hyvin, ja jonka tukemiseen olen itse laittanut omia rahojani inohottavan paljon, jotain 5.000€ luokkaa. En ole koskaan ennen antanut mihinkään avustushöpsötykseen fyffeä, kirkon kolehtihaaviinkin laitoin vain irtonaisia housunnappejani ja hädissäni navastani kaivamaani nyhtää, mutta oltuani viime vuonna kaksi kertaa Haitissa MediSharen jengin kanssa sorruin tähän heikkopäiseen hyväntekeväisyyteen. Olen varmaan pahasti dementoitunut.

Periaatteessa Haitiin tuntuu olevan tulossa paljon apua.  Ongelma on se, että apu ei yleisesti ottaen pääse perille ihmisten käsiin ennenkuin vasta monen kuukauden kuluttua. PAPin lentokenttä on pahasti vaurioitunut, ja lentokoneiden pääsy on rankasti rajoitettua (mm PAPissa ei ole bensaa, joten koneissa täytyy olla bensaa myös kotimatkaa varten). PAPin satama on tuhoutunut, ja laivat eivät pääse purkamaan lastiaan.  Port-au-Princen kadut ovat täynnä roinaa, joten liikkuminen on vaikeata. Isomuotoinen apu ei pääse perille tässä vaiheessa.

Project MediShare. Tässä kaaottisessa vaiheessa MediSharen jengi lähettää PAPiin lekurijengiä 20 tunnin kierroksille.  Lennot on lahjoitettu Miamista käsin, alle kahden lentotunnin päästä.  MediSharen jengi lennätetään paikalle ja he kuljettavat repuissaan kaikki tarvikkeet – ja sitten he karkaavat pois, ja uusi jengi uusien reppujen kanssa tulee paikalle 20 tunniksi.  Tässä vaiheessa tämä on minusta järkevä tapa saada apua nopeasti paikalla. Tietenkin taustalla pyörivät toivottavasti massiiviset avustusohjelmat ovat myös järkeviä, mutta ne alkavat toimia, jos alkavat, vasta monen kuukauden kuluttua.

MediSharen taustaa. Project MediSharen toinen perustaja, tri Barth Green, on nyt jonkinlainen pelastusoperaatioiden ylipäällikkö Haitin presidentin mielestä (ottaen huomioon, että Haiti on läpeensä korruptoitunut maa, niin tämä ei tietenkään ole välttämättä mikään iso ansiomerkki). Yksi iso tekijä MediSharen suosiossa löytyy tästä kuvasta (ja kuvan artikkeli on lähde 3).

MediShare pääsee takaovesta sisään moneen paikkaan Haitissa, koska MediSharen jengi on tehnyt vahingossa pari asiaa oikein.  Kuvassa keskellä etualalla on Pasha ja Angele Vorbe.  Pasha on yhden Haitin rikkaimpien perheiden kakara. Jotain 12 vuotta sitten Pasha halvaantui salamurhayrityksessä, jossa hänen appiukkonsa kuoli.  MediSharen toinen perustaja, tri Green (kuvassa oikealla, sininen paita), sai pelastettua Pashan hengen lennättämällä hänet Miamiin jossa hän paikkasi Pashan edes rullatuolikuntoon. Pasha on positiivien jannu, joka tukee jostain syystä MediSharea kuin hullu puuroa, ja Pasha on saanut Haitin eliitin mukaan tukemaan MediSharea.  Kuvan ylärivissa vasemmalla on Marie Chery (tunnen hyvin, kova mimmi), joku jota en tunne, Ellen Powers (tunnen hyvin ja joka ei kuollut MediSharen toimiston romahtaessa PAPissa), Haitin pressa Rene Preval (olen nähnyt, en tunne), MediSharen toinen perustaja tri Barth Green (tunnen, hän ei tunne minua).

Tämä kaikki kuulostaa hienolta. Toisaalta, Vapaa Maailma lähettää Haitiin aika paljon fyffeä joka vuosi, auttaakseen Haitia pärjäämään paremmin. Ellen ole ihan väärässä, niin Vapaan Maailman Haitin apu on jotain USD150 miljoonaa per vuosi. Olin juuri ennen joulua PAPissa yhdessä isossa hyväntekeväisyysjuhlassa, jossa oli paikalla myös kaikki kuvan tyypit, mukaanluettuna pressa Rene Preval.  Rene oli joulun maissa rakentamassa itselleen Port-au-Princen isointa taloa, ja kenellekään ei ollut mitenkään epäselvää mikä oli ulkomaanavun suuruuden ja Renen talon suuruuden välinen yhteys.

Mitä yritän sanoa on se että Haiti on käsittämättömän korruptoitunut yhteiskunta.

Minusta tuntuu, että kaikkien isojen avustus organisaatioiden toiminnan täytyy perustua korruptioon, koska kyseessä on isoja rahoja.  Jos yrität saada kontainerin PAPin satamasta ulos, niin sinun on pakko maksaa maltaita vasemmalle ja oikealle saadaksesi kamasi ulos.  Ja joku varastaa silti puolet kontin sisällöstä ennenkuin se on perillä.

MediSharen ajatus 20 tunnin keikasta  PAPissa omat eväät repussa on mielestäni aika nerokas myös korruption kannalta. Yksikään tullimies ei ole kiinnostunut reppusi sisällöstä, se on liian pientä saalista heille. Jos jos kiinnostusta löytyy, niin reppuviritys pysähtyy 20 tunnin kuluessa.

Itse stadi. PAP (lentokentän lyhenne) on periaatteessa Helsingin kokoinen kaupunki, noin miljoona ihmistä.  Tästä porukasta on muutamalla prosentilla (3%?, eli saman verran kuin Helsingin Lauttasaaressa on löpöä, tai puolikas Joensuuta) koti, jossa on juoksevaa vettä ja vessa. Lopulla jengistä ei ole kodissaan vesihanaa eikä vessaa. Lehdissä on juttuja miten ihmiset repivät näkemiään vesiputkia saadakseen edes jotain vettä.  Ei kuulosta mitenkään uskomattomalta – näin minäkin tekisin.

Port-au-Princessä (”PAP”) oli tasan kaksi poliisiasemaa, nyt siellä on kaksi pannukakun näköistä poliisiasemaa. Sairaaloista ei käsittääkseni ole yksikään enää pystyssä tai toimintakelpoinen.  Kadut ovat täynnä krääsää, tiiliä, hylättyjä autoja (juuri mistään ei saa bensaa, tai jos saa, niin hinta on näköjään jotain 3€ per litra – meidän Puhdas Vesi projektissamme arvioimme perheellä olevan juuri ja juuri varaa maksaa 0,25€ per kuukausi puhtaasta vedestä).

Haitissa on jotain 10.000 YKn sotilasta, joiden tehtävänä on pitää yhteiskunta jollain lailla järjestyksessä.  YKn päämaja PAPissa on nyt pannukakku.  YKn sotilaiden toiminta on säädelty erilaisilla sopimuksilla, ja he eivät voi tehdä juuri mitään estääkseen mellakoita.

Toisin sanoen, se vähäinen yhteiskunta joka oli olemassa ennen maanjäristystä, ei ole enää olemassa.

Lähteet:
(1) MediSharen Facebook sivu, jota päivitetään ehkä useammin kuin saitteja http://www.facebook.com/pages/Project-Medishare-for-Haiti-Inc/103687956624?ref=mf
(2) MediSharen oma saitti http://projectmedishare.org/
(3) MediShare, Pasha, Haitin pressa taustaa http://projectmedishare.wordpress.com/2009/06/24/president-rene-preval-expresses-full-support-of-project-medishare-initiatives/

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: