Esitäytetty veroilmoitus on epäisänmaallinen.


(tämä on aika puhtaasti mielipide artikkeli, ”mitä musta tuntuu”, minulla on aika vähän tilastoja tai muita luotettavia lähteitä tukemaan omia vaikutelmiani. Kuten aina, eriävät mielipiteet ovat edelleenkin tervetulleita).

Vapaassa Maailmassa alkaa iso rumba joka vuoden alussa koska veroilmoitukset täytyy postittaa verottajalle huhtikuun 15 päivään mennessä. Porukka ostaa veroilmoitus softaa ja palloilee veroilmoitusten neuvontapalveluihin ja huhtikuun 15 päivän iltana postitoimistot ovat auki keskiyöhön asti, jotta jengi saisi veroilmoituksensa ajoissa postiin.  Kerron tietenkin jengille, että eräässä kommunistimaassa verohallitus esitäyttää veroilmoitukset ja koko homma on tehty aika helpoksi.

Suureksi hämmästyksekseni luin pari päivää sitten, että Kalifornian osavaltio osaa myös tehdä esitäytettyjä veroilmoituksia. Ahaa, Vapaan Maailma ei olekaan niin toimintahäiriöinen kuin kuvittelin. Paitsi että on.

Osoittautuu että liittovaltio vaatii työnantajia ilmoittamaan maksamansa palkat maaliskuun loppuun mennessä eli kaksi viikkoa ennen veronpalautusten viimeistä jättöpäivää.  Eli liittovaltiolla ei olisi riittävästi aikaa esitäyttää ja postittaa esitäytettyjä veroilmoituksia.

Mutta maailman napa, Kalifornia, osaa jo esitäyttää Kalifornian veroilmoitukset. Minä en tiennyt tästä mitään. Itse asiassa en tunne ketään joka olisi tiennyt mitään tästä jutusta.  Miksi ihmeessä jengi ei käytä esitäytettyjä veroilmoituksia, vaikka niissä on selvästi järkeä? Itse asiassa esitäytettyjen veroilmoitusten käyttäjistä 99% sanoo haluavansa käyttää niitä jatkossakin. Miksi, äiti, miksi (juuri) kukaan ei käytä niitä?

Miksi? Koska lobbaajat ovat ajaneet koko ohjelman maan alle. Siis mitä lobbaajat? Tietenkin lobbarit, joiden palkan maksavat veroilmoitusten täyttöohjelmia valmistavat softafirmat.

Kaliforniassa on kaksi miljoona veronmaksajaa, jotka saisivat käyttää esitäytettyjä veroilmoituksia.  Heistä 60.000 käytti niitä, eli vain yksi 33:sta veronmaksajasta. Kalifornian osavaltiolle maksaa noin $2,59 (1,73€) käsitellä paperinen veroilmoitus ja vain $0,34 (0,23€) kösitellä elektroninen veroilmoitus.  Kaikkien pitäisi olla onnellisia. Softafirmat eivät ole onnellisia.

Siksipä Kalifornian osavaltion käyttää vuosittain huimat $10.000 (6.700€) tiedottaessaan esitäytettyjen veroilmoitusten ihanuutta. Se on kokonaista 2 senttiä per veronmaksaja. Kumma juttu ettei kukaan ole kuullut näistä himmeleistä. Ja Kalifornian valtionvarainministeri sanoo suoraan että tämä johtuu softafirmojen lobbauksesta tätä järkevää olemassaolevaa ja toimivaa systeemiä vastaan.

Lobbaus on Vapaan Maailman iso ongelma. Lobbaaminen on minusta karannut täysin käsistä.  Tämä softalobbareiden duuni esitäytettyjä veroilmoituksia vastaan ei ole mitenkään erikoinen juttu – tällä lailla kaikki toimii Vapaassa Maailmassa. Kuka päättää mitä armeija ostaa? Ei tietenkään puolustusvoimat tai -ministeriö vaan isänmaalliset asefirmat – yksi hyvä esimerkki tästä on ilmavoimien C5 kuljetuskone jota ilmavoimat eivät halua ja jota puolustusministeriö ei halua. Mutta lobbarit ovat ajaneet poliitikot vaatimaan C5 koneiden rakentamista ja viime kesänä niitä sitten päätettiin tilata $674m (450m€) edestä.

Tämä lobbaus on mielestäni tuhonnut suuressa määrin rationaalisen päätöksenteon Vapaan Maailman politiikassa.  Päätöksenteko ei enää perustu asioiden pohtimiseen, vaan aika puhtaasti metelöintiin ja huutamiseen. Mulla on aiheesta jotenkin epäselvä ja epämääräinen esimerkki.  Joskus viimeisen kahden vuoden aikana luin Hesarista jutun, jossa puhuttiin rautateiden ja junien metelistä, ja miten se häiritsee ihmisiä.

 • Hesari haastatteli valtion rautateiden jengiä, jotka totesivat että jos asunnot siirtyvät lähelle ratoja, niin siitä seuraa meluhaittoja koska junat aiheuttavat meteliä.
 • Hesari haastatteli kunnan kaavasuunnittelijoita, jotka sanoivat jotain siihen suuntaan, että joo jos rakennetaan lähelle ratoja niin melu voi hyvinkin olla ongelma.
 • Hesari kysyi rakentajilta ja vastaus oli, että joo tosiaan, jos asunnot lähellä rataa, niin melu on ongelma.

Nyt Suomessa radat ja meteli osoittautuitivat olevan olemassaolevia ongelmia. Kaikki osapuolet myönsivät tosiasiat (”junat metelöivät”, ”asunnot lähellä rataa ovat alttiita metelille”) ja kysymys ei enää ollut kuka on syyllinen tai kuka on vastuussa, vaan kysymys oli mitä nyt tehdään.

Vapaassa Maailmassa valtion rautatiet olisivat kieltäneet junien aiheuttaman metelin, rakentajat olisivat kieltäneet rakentaneensa mitään lähelle rautateitä ja rakennuskaava suunnittelijat ilmoittaisivat että tämä onegelma ei kuulu heille.  Minä olin aidosti huuli pyöreänä Hesarin jutun siitä osasta, jossa kaikki asiaan osallistuvat sidosryhmät myönsivät näytöksen ensimmäisessä näytöksessä, että ”junat aiheuttavat meluhäiriöitä”.

Tästä alkaa järkevä keskustelu asiasta Suomessa.

Tämä ei olisi mahdollista Vapaassa Maailmassa. Ensiksikään kukaan ei myöntäisi että junat aiheuttavat meluhaittoja. Toiseksi kukaan ei myöntäisi että kuntien kaavoitussuunnitelmissa asunnot olisi pitänyt pitää kauempana junaradoista. Ja junajengin lobbaavat selittäisivät miksi junien melu itse asiassa on rauhoittavaa taustaääntä lapsille.

Tämä kaikki on johdantoa seuraavalle jutulleni aiheesta puoluetuesta Vapaassa Maailmassa. Suomen puoluetukiskandaalit eivät ole mistään kotoisin – Vapaa Maailma on ihan omassa liigassaan…

Lähteet: (1) New York Times artikkeli PDF failina Why can’t the IRS help fill in the blanks

Mainokset

Avainsanat: , , ,

4 vastausta to “Esitäytetty veroilmoitus on epäisänmaallinen.”

 1. kormy Says:

  « Lobbaus on Vapaan Maailman iso ongelma.»

  Sillä on myös suuri työllistävä vaikutus ihan sellaisenaan. Newsweek kertoi joskus, että Washington DC:ssä on enemmän juristeja kuin koko Japanissa.

  « Nyt Suomessa radat ja meteli osoittautuitivat olevan olemassaolevia ongelmia — ja kysymys oli mitä nyt tehdään.»

  Ja nyt sitten tehdään juuri niin kuin kaavoittajaa huvittaa.

 2. heka Says:

  Lobbauksen työllistävä vaikutus on nyt pienentynyt. Uudet säännöt jokunen kuukausi sitten lobbauksen suhteen saivat aikaan ison pudotuksen lobbareiden lukumäärässä. Tosin ei todellisuudessa, mutta monet lobbarit päättelivät, oikein tai väärin, ettei heidän enää tarvitse rekisteröityä lobbareiksi.

 3. JJokunen Says:

  ”Kerron tietenkin jengille, että eräässä kommunistimaassa verohallitus esitäyttää veroilmoitukset ja koko homma on tehty aika helpoksi.”

  Miten alkuasukkaat reagoivat kertomukseen Kommunistisen Suomen verosysteemistä?

  • heka Says:

   Koko konsepti menee heillä täysin yli hilserajan – he eivät edes bonjaa mistä puhun. Ja kuullessaan sanan ”vero” he heti sanovat että kommunistimaissa on helvetin korkeat verot. Johon vakiovastaus on, että joo, mutta veroihin kuuluu terveydenhoito ja koulutus ja noin yleisesti ottaen kukaan ei ole mennyt konkurssiin sairauskustannusten takia ja noin yleisesti ottaen kukaan ei säästä rahaa lasten koulutusta varten. Mikä myös menee heillä yli hilserajan….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: