Nokian kartat – Nokia ryssii karttansakin.


(tämän jutun kuvat ovat viime kesältä, ennenkuin vaihdoin Googlen puhelimiin)

Nokian mielestä tämä on Helsingin kartta Nokian N95 kännykässä. Kaikki sininen on Nokian mielestä vettä. Rantaviiva on siirtynyt kymmeniä kilometrejä sisämaahan.  Nokian kartoissa on sama vika ainakin Los Angelesissa ja Sydneyssä Australiassa – kartat sekoilevat.

NokiaMaps.2.IMG_1096Mutta Nokian kartoissa tämä meren ja maan ero ei ole vain Helsingissä.  Minun N95 puhelimessani kaikki kartat Suomessa, Vapaassa Maailmassa ja Australiassa sekoilevat samalla lailla.   Minä en voi zoomata sisään/ulos  Los Angelesissa menettämättä paikkaani jossa luulin olevani.  Hau kam?

Nokia ja kartat. Nokia osti NavTeq’in vuonna 2007 vajaalla USD 8,1 miljardilla eurolla.  Kartat eivät ole enää alihankkijan vastuulla, vaan kartat ovat 100% Nokian kontrollissa. Miksi kartat sekoilevat?

Nokian tulevaisuus täältä katsottuna. En tiedä. Mulla on Googlen G1 puhelin, johon latasin tänään uuden 1.5 viritelmän, josta en osaa sanoa mitään tässä vaiheessa.  Mulla on myös iPhone, eka versio, ja en jaksa oikein innostua siitä, mutta kaikki kaikilla kavereillani on iso jöpötys iPhonen suhteen, kaikki ateisti kaverini ovat nyt iPhone lestadiolaisia – täyden uskonnollisen hurmion vallassa.  En ymmärrä, mutta joudun vain yksinkertaisesti toteamaan, että kaverini ovat nykyään iPhone puhelin lestadiolaisia.  Miksi?  Jostain syystä iPhone saa täysin ei-tietokonejengin, täysin ei-älypuhelinjengin täyden hurmion valtaan.  Kukaan heistä ei ottaisi mitään Nokian puhelinta edes ilmaiseksi.  Googlen Nexus One puhelimen ehkä…

Nokia ei saa kansaa innostumaan olemaan puhelin-lestadiolaisia.  Apple saa.  Huono juttu Nokian kannalta.  Asiakkaat ovat valitettavasti aina loppujen lopuksi oikeassa.

Takaisin karttoihin.  Minun N95 puhelimessani Helsingin kartat näyttävät tällaiselta.  Hesan yleiskuva on tällainen.

NokiaMaps.1.IMG_1092

Siinä on Helsingin yleiskuva. Kuvassa ei ole mitään olennaista vikaa.  Miten olisi jos tsuumaan hiukan syvemälle Helsingin kaupunkikuvaan?

NokiaMaps.2.IMG_1096Mitä tapahtui?  Edellisessä kuvassa maa ja meri olivat ihan oikein erillään.  Nyt Hesan keskusta on keskellä sinistä merta. Ja paljon muitakin yksityiskohtia on hävinnyt.  Jotain on mennyt ihan perseelleen.

No problem, mennään vielä syvemmälle sisään karttaan …

NokiaMaps.3.IMG_1098Nyt tässä vaiheessa  kartta on taas ihan ok.  Tästä syvemmälle kartta menee oikein. Tätä ennen on aiemmin noin 3 tai 4 askelta, jossa kartta on ihan perseestä.  Jollain lailla se on tietenkin ihan pikkujuttu, että karttojen mittakaavat sekoilevat, mutta toisaalta se kertoo jotain jotain ihan muuta.  Tämä sama juttu tapahtuu Los Angelesin, Helsingin ja Sydneyn karttojen suhteen (ne ainoat kartat joita minä olen käyttänyt) – mutta sekoilu on hyvin johdonmukaista.

Nokian karttajengillä on pallo jotenkin hukassa.  Minusta Nokian karttojen perusajatus on uskomattoman hyvä.  Voit ladata etukäteen karttasi puhelimeesi, ja käytää karttoja vapaasti.  Jos haluat lisäpalveluja, niin voit kokeilla niitä muutamalla eurolla per päivä. Nykyään Nokia tarjoaa nämä jutut ilmaiseksi.  Loistava ajatus.  Parempi ajatus kuin kenellekään muulla josta minä olen kuullut.  Googlen kartat vaativat jatkuvan internet yhteyden joka on jees ajatus jos olet kotimaassasi ja jos sinulla on kiinteähintainen internet yhteys.  Mutta jos oletkin vihollismaassa niin Googlen kartat maksavat maltaita – Google ei ole enää järkevä vaihtoehto.  Google on liian kallis ulkomailla ollessasi.

Garminin kartoissa tätä sekoilua ei tapahdu, kartat eivät sekoile ainakaan minun laitteillani.  Googlen kartat eivät myöskään tunnu sekoilevan minun systeemeisäni.

Missä vika?  En tiedä.  Mutta joku juttu mättää. En tiedä onko kartta pielessä, vai N95, vai joku muu juttu.

Sinänsähän tämä pieni sekoilu ei ole mikään deal-killer juttu. Mutta jollain lailla se on silti iso juttu. Nokia omistaa kartat, karttoja katsotaan Nokian lippulaivapuhelimella, ja silti vika on ilmiselvä – kartat sekoilevat niin pahasti että jopa ehkä tai sitten ei, jopa Kallasvuo, huomaisi karttojen olevan perseellään.

Onkohan Nokiasta tullut yhtä samanlainen pöhkö toimintahäiriöinen putiikki kuin vaikkapa Microsoft tai Neuvostoliitto? Fiksua jengiä duunissa mutta mitään järkevää ei saada aikaan.

Mainokset

Avainsanat: ,

4 vastausta to “Nokian kartat – Nokia ryssii karttansakin.”

 1. Matso Says:

  Enpäs olekkaan ennen kuullut tuommosesta ongelmasta Nokian karttojen kanssa. Itse tulee räpellettyä aika paljon noitten kännyköiden kanssa ja välillä olli kädessä N95:kin, mutta silloin ei ollut mitään ongelmia kartoissa. Tuo saattaa toki olla olla vanhojen karttojen ongelma (?) itsellä nimittäin tuo uusin karttasofta ymmärtää ihan kaikilla zoomausasteilla että Helsinki ei ole meressä. Kannattaa kokeilla päivittää kännyn firmwarea, jos tahtoo saada toimimaan. Tuosta uusimmasta ilmaisesta karttasoftasta en ole pahaa sanaa kuullut, ja itsekkin tykkään (kerrankin) Nokian tekemästä sovelluksesta.

  Suomesta ainakin löytyy Nokia-lestadiolaisia. Ei ehkä ihan niin rajua meininkiä, kuin sielläpäin Applen kanssa, mutta kyllä sitä Nokiaakin jaksetaan paikoitellen hehkuttaa. Itsekkin myönnyn osittaiseksi Nokia-fanipojaksi, mutta olen tässä välillä harkinnut jo muitakin merkkejä. Applea en halua ostaa juurikaan sen Jenkeissä herättämän fanaattisuuden takia, mutta HTC:tä ja Googlen kännyjä vastaan minulla ei ole mitään.

  PS. Eikäs taida enää N95 olla lippulaivamallikaan. 😉

 2. Kuntsa Says:

  N95:lla (tai siis sillä isommalla, 8 gigan mallilla) teki saman jutun Ayrshiressä. Tosin silloin rantaviiva siirtyi itään sopivasti zuumaillessa. Toinen ongelma Skotlannissa olivat liikenneympyrät. Motoritieltä lauttarantaan kun oli aika monta liikenneympyrää, niin joka jumalan kerta N95:n navigaattori arpoi väärän exitin. Se ei osannut 1) kaupan parkkipaikkoja, joilta pääsi suoraan liikenneympyrään 2) isomman tien päällä kulkevia liikenneympyröitä (a’la Herttoniemi) 3) kasin mallisia liikenneympyröitä eikä 4) liikenneympyröitä joihin tuli kolme tietä. Olli-Pekka, minkä teit! Möisin muuten pois, mutta sehän on nykykursseilla ihan osinkopaperi.

 3. heka Says:

  Joo, siis sama juttu kuin minullakin rantaviivojen suhteen. Muuten mulla N95 ja Nokian kartat ovat olleet ihan jees. Ja erityisesti se että Nokian kartat voi ladata etukäteen kännykkään on tosi kova juttu. Itse asiassa ihan ”killer deal” tyyppinen kuvio. Google ei osaa tehdä tätä.

  Tässä kohtaa Nokialla on täysin ylivoimainen fiitseri Kuukleen nähden. Voit downloadata Thaimaan kartat ennen lomaasi Thaimaassa. Kuukle ei osaa tehdä tätä.

  Kuinka kauan kestää ennenkuin Kuukle antaa jengin downloadata kartat etukäteen? Sen ei tarttis kestää enempää kuin kaksi viikkoa…. Se on Nomian etumatka karttojen suhteen. Minun mielestäni.

 4. Zarr Says:

  Vahvistan tämän ongelman E90:n kartoilla jo pitempään esiintyneen. Workaroundi oli hassu eli millä ongelma lakkasi (toistettavasti!).

  Eli, ongelman saa esiin kun

  Tyhjennä muistikortilta cities-hakemisto eli karttadata
  Downloadaa VAIN maploaderilla kartat luuriin.

  Ongelma poistuu:
  Tyhjennä muistikortilta citiesit
  Käynnistä karttasofta *lataamatta* etukäteen mitään, anna luurin ottaa Internet-yhteys ja ladata jokin kartta (nykyisen sijaintisi varmaan kannattaa).
  Tämän jälkeen map loaderilla ladatut kartat eivät bugita.

  Eli map loader alustaa tuon karttatietokannan jotenkin päin helvettiä, karttasofta itse ei sitä tee. Kunhan siis karttasoftan on kerran käynnistänyt puhtaalta pöydältä ja antanut luurin itsensä hakea internetistä vähän dataa niin no problem sen jälkeen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: