Mitalit. Yksi suomalainen ei ole enää 11 ryssää.


Päivitys 7.3.2010 klo 9:30 Suomen aikaa. Päivitin mitalitilaston.  Noin 26 maata sai mitaleita.  Suomi pärjäsi aika hyvin, kuudennella sijalla ”mitaleita per lärvi” tilastossa, Suomi tarttee noin miljoona suomalaista yhden mitalin saamiseen.  Norja on tilastoissa täysin omassa maailmassaan, 200.000 tyyppiä per mitali.

Tilaston viimeinen sarake, ”tapposuhde”, kertoo kuinka paljon tehottomampi kukin maa on Norjaan verrattuna.  Suomen 5,30 kertoo, että yhden norjalaisen päihittämiseen (talvi)olympialaisissa tarvitaan 5,3 suomalaista.

Musta on aika vekkulia että Vapaan Maailman jengi on mennyt nukkumaan tyytyväisenä siitä että he ovat saaneet enemmän mitaleita kuin mikään muu maa.  Jengi hehkuttaa sitä kuinka kovaa jengiä he ovat.  Joopa joo, Vapaan Maailman jengi tarttee 41 tyyppiä yhden norjalaisen päihittämiseen.  Tai jotain 9 cowboyta yhden suomalaisen hakkaamiseen.

Nythän kaikella tällä ei ole mitään väliä, olympialaisissa mitataan jotain hämärää julkkis juttua, mutta näillä mitaleilla ei ole loppujen lopuksi mitään merkitystä. Se että Kiina tarttee 600 tyyppiä yhden norjalaisen päihittämiseen, ei loppujen lopuksi tarkoita mitään.

Tämän (”tällä jutulla, mitaleiden määrällä, ei ole mitään väliä”) todettuani saanen ehkä kääntää kelkkaani hiukan toisinpäin. Vapaan Maailman jengi ei tajua numeroita. Vapaan Maailman jengillä ei ole mitään suhteellisuuden tajua. Nyt Vapaan Maailman jengi juhlii innoissaan sitä että he ovat ovat saaneet enemmän mitaleita kuin mikään muu maa.  Minusta on aika säälittävää, tai surullista, että Vapaan Maailman jengi ei bonjaa sitä että he saivat aika surullisen vähän mitaleita asukaslukuunsa nähden.

Mitaleilla ei ole mitään väliä.  Säälittävää on minusta se, että alkuasukkailla ei ole mitään tajua siitä, miten monessa muussa tärkeässä jutussa Vapaa Maailma on vajonnut syvään suohon.  Koulutus.  Tuloerot. Sosiaalinen liikkuvuus. Toimintahäiriöinen poliittinen systeemi.

Mutta muuten menee hyvin. Vapaa Maailma sai enemmän mitaleita kuin mikään muu maa.  Kippis!

Vaude, USAlla on jo 20 mitalia, paljon enemmän muilla nyhertelijöillä. Sakuilla on vain 13, ja runkuilla norjalaisilla on vain 10. Tämä siis tällä hetkellä Vänkuuverissa Känädässa, siellä on kuulemma talviolympialaiset menossa. (Allaoleva tilasto ei ole lopullinen, se on jostain kinkereiden puolestavälistä).

Talvisodassa, tai joskus silloin, yksi suomalainen kuulemma vastasi 11 ryssää. Miten niin yksitoista ryssää? Koska silloin ryssiä oli 11 kertaa enemmän kuin suomalaisia. Vitun pieni maa voitti vitun ison maan – jos näin ei olisi käynyt niin kirjoittaisin plokiani kyrillisillä kirjaimilla.

Katselin Vänkuuverin mitalitilastoja ja taas kerran (olen miettinyt näitä mitalijuttuja ennenkin – lähde 1) mulle tuli talvisota mieleen.  Jos kerran talvisodassa funtsattiin väestölukuja, niin miksei olympialaisissa? Siis norajalaiset ovat saaneet tässä vaiheessa 10 mitalia ja Norjassa on 4,6 miljoonaa ihmistä. Jenkeillä on 20 mitalia, mutta jenkeissä asuu 304 miljoonaa ihmistä.  Eiks tilastot kantsuis laskea uudestaan?

Ajatukseni on selvästi hyvä. Laskin tilastot uusiksi.  Tässä uusi hengentuotteeni. (Tässä päivitetty lopullinen mitalitilasto 7.3.2010)

Minusta hengentuotteeni on mielenkiintoinen. Katso saraketta ”Ihmisiä per mitali” (se paksunnettu sarake taulukossa). Se kertoo kuinka monta ihmistä tarvitaan yhden mitalin tuottamiseen.  Eli miten tehokas kukin maa on hankkimaan (tai tuottamaan) olympiamitaleita.

Eka rivi kertoo, että Norjalla on kaikenkaikkeaan 10 mitalia ja Norjassa asuu 4.600.000 ihmistä. Norja tarvitsee siis 460.000 ihmistä yhden mitalin tuottamiseen.

Seuraava maa jolla on aika monta mitalia on Kanada, jolla on kahdeksan mitalia. Kanadassa asuu jotain 33 miljoonaa ihmistä, joten tarvitsee yli 4 miljoonaa ihmistä yhden mitalin tuottamiseen.

Toisin sanoen Norja on 9 kertaa tehokkaampi kuin Kanada hankkiessaan mitaleita talviolympialaisissa (Kanada tarttee 9 miljoonaa ihmistä ja Norja vajaat puoli miljoonaa ihmistä saadakseen yhden mitalin. Norja tarttee yhdeksän kertaa vähemmän porukkaa yhden mitalin saamiseksi).

Suomi on jotain keskitasoa tässä vaiheessa, suurinpiirtein samaa tasoa kuin Kanada. Ei hyvä, ei huono.

Mielenkiintoinen juttu tässä on se, että norjalaiset ovat helvetin hyviä, aivan ihan omaa luokkaansa. Norjalaisit elävät ihan omalla planeetallaan.  Viimeinen sarake ”tapposuhde” (josta puuttuu se viimeinen eeee) kertoo montako ao ihmistä tarvittaisiin yhden norjalaisen päihittämiseen. Suomalaisia tarvitaan 11,52 ja venäläisiä 61,17 ja amerikkalaisia 33,04.

Nyt minähän en tiedä urheilusta yhtään mitään, mutta venäläisten ja amerikkalaisten surkeus on minusta yllättävää. Molemmissa maissa on lunta vaikka muille jakaa.

Talviolympialaiset vaativat lumisen maan mitaleiden hankkimiseen. Joo, Norjassa on paljon lunta.  Mutta niin on myös USAssa, Venäjällä, Ruotdsissa, Suomessa ja silleen.  Ja Ruotsi ja Suomi ovat pieniä maita kuten Norja.

Mikä minusta on loppujen lopuksi todella ihmeellistä on se että en ole nähnyt mitään tämäntyyppistä analyysia lehdistössä tai mussa mediassa.  Minusta tämäntyyppinen ajatus ”katsotaan samoja numeroita hiukan erilailla” ei ole mitään erotyistä nerokkuutta, vaan ihan perusajattelua.  Miksi tätä ei näy lehdissä?

Edellinen juttuni meni hiukan pitemmälle.  Laitoin kaikki EU maat yhteen uudeksi olympiamaaksi nimeltään, yllätys yllätys, EU.  Vastaavasti USAn mitalit tarttis myös jakaa eri osavaltioille, mutta se menisi enemmän sekopäiseksi kuin sama yritys EUn sisällä.

Oli miten oli, norjalaiset ovat tosi kovaa porukkaa.

Lähteet:
(1) Kirjoitin samantyyppisen jutun kesäolympialaisista, se on tässä https://heka.wordpress.com/2008/08/17/kansantuote-per-henki-mitaleissa-laskettuna/

Mainokset

Avainsanat: ,

5 vastausta to “Mitalit. Yksi suomalainen ei ole enää 11 ryssää.”

 1. mpz Says:

  Jos EU:n mitalit laskee yhteen, pitäisi joukkuelajeista poistaa ylimääräiset mitalit (tyyliin tilanteissa EU-Suomi on ykkösenä, EU-Ruotsi kakkosena ja USA kolmantena – tuo ylimääräinen hopea pitäisi poistaa). Ja samalla USA:n sijoitus paranisi.

  Hankalaksi menee.

 2. heka Says:

  Katos joo, olet oikeassa. Mä en ottanut tuota ollenkaan huomioon laskiessani kesäolympialaisten mitaleja.

 3. jr Says:

  Olympialaisista mieleen jäi aivan uskomaton vaahteranlehtipatriotismi. Olen luullut että kanadalaiset ottavat nämä asiat hieman iisimmin kuin Vapaan Maailman kansalaiset.. mutta ainakin päättäjäisissä näytti aika järkyltä.

  Voisitteko kuvitella Tartsan päättäjäisissä hillumassa leijonapaita päällä liehuttamassa siniristilippua? Kiekkokatsomossa näin toki oli, mutta ei ikinä avajaisissa tai päättäjäisissä.

  Mutta Suomen mitalisaalis ja muutenkin pärjääminen oli loistava suhteutettuna väkilukuun.

 4. kormy Says:

  Kanukeilla on tarve todistella muille ja erityisesti itselleen, että he eivät ole vapaamaailmalaisia.

 5. jr Says:

  Ja jotkut vapaamaailmalaiset taas luulevat Kanadassa olevansa Vapaassa Maailmassa ja Illinois’ssa olevansa Kanadassa 🙂 Lukekaa vaikka http://notalwaysright.com asiakaspalvelun ihanuudesta (tai muuten vaikkapa http://www.aasiakas.net Suomen vastaava)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: