Pelle Pelottomat Suomessa.


The Economist’in uusimmassa numerossa on juttu siitä miten Venäjä yrittää tulla innovatiiviseksi yhteiskunnaksi (lähde 1). Artikkelin yhteydessä on tämä mielenkiintoinen tilastokuva.

Hieno juttu, pääsen kommentoimaan ”tilastoa” josta en tiedä mitään.  Kuvassa on annettu eri maille ”keksintöpisteitä” mutta minä tiedä kuka pisteytti ja millä perusteilla, joten otaksun että kyseessä saattaa olla luku, joka heijastaa maassa myönnettyjen patenttien lukumäärää plus jotain muita tekijöitä.  Jos joku tietää asiasta tarkemmin, niin olisi kiva kuulla tiedoistasi.  Kuvassa mainittu World Economic Forum ”Global Competiviness Report 2009-2010” kuuklattuna kertoo seuraavaa (lähde 2)

The Global Competitiveness Report 2009-2010
Switzerland tops the overall ranking in The Global Competitiveness Report 2009-2010. The United States falls one place to second position, with weakening in its financial markets and macroeconomic stability. Singapore, Sweden and Denmark round out the top five. European economies continue to prevail in the top 10 with Finland, Germany and the Netherlands following suit. The United Kingdom, while remaining very competitive, has continued its fall from last year, moving down one more place this year to 13th, mainly attributable to continuing weakening of its financial markets.
The rankings are calculated from both publicly available data and the Executive Opinion Survey, a comprehensive annual survey conducted by the World Economic Forum together with its network of Partner Institutes (leading research institutes and business organizations) in the countries covered by the Report.

Nyt noissa kuvissa ja itse jutussa on hiukan hämminkiä. Grafiikka on vuodelta 2008 mutta itse jutun raportti koskee vuosia 2009-2010. Kaikki luvut eivät ole ihan samoja.  Mutta yleiskuva on. Ja sen lisäksi mulla on ihan ikioma yleiskuva.

Kaikki näkemäni tämäntyyppiset tilastot aina kertovat, että USA on myönnettyjen patenttien lukumäärissä jos ei ykkönen niin ainakin melkein ykkönen – toisinsanoen kovia Pelle Pelottomia keksimään juttuja.  Onko näin?

Mulla on sellainen kutina, että USAn patenttitilastot heijastavat Vapaan Maailman vanhaa dominanssia maailman taloudessa (tai ainakin Vapaan Maailman ylivoimaa lakimiesten suhteen, tai nyt kun minua on syytetty tänään, ihan oikein, sovinistisuudesta, niin mun tarttis varmaan katua asennettani ja puhua lakihenkilöistä – olisihan vaikea kuvitella miten joku olennaisesti hyödyton jengi olisi pelkästään miehiä).

Musta tuntuu, että ehkä historiallisista lakiteknisistä syistä jengi hakee varmuden vuoksi patentteja Vapaassa Maailmassa, koska täällä on mielletön määrä näitä rakkikoiria lakihenkilöitä. Esimerkiksi Los Angelesin kunnassa on jotain 52.000 rakkikoiraa lakihenkilöä kun taas Itävallassa jossa on suurinpiirtein saman verran jengiä, lakihenkilöitä on noin 5.000.

Meidän PerseenPäristin projektissa (kirjoitin tästa aiemmin, lähde 3) olemme alkaneet miettiä että meidän tarttis varmaan hakea muutamia patentteja päristimelle.  Todellisuudessa meillä ei ole mitään ihmeellistä patentoitavaa mutta kyseessä on loppujen lopuksi banaaninkuorien heittäminen kadulle kilpailijoiden häiritsemiseksi.  Täysin perverssiä luonnonvastaista puuhaa. Mutta meistä jotenkin tuntuu että näin tarttee tehdä.  Ja kyseessä on tietenkin Vapaan Maailman patentti (olen kirjoittanut patenteista aiemminkin, lähde 4)

Muuten Perseenpäristin?  Voin varmaan kirjoittaa lisää aiheesta jonkun viikon kuluttua.  Homma tuntuu etenevän erilaisten kompastumisten mukana ihan hyvin.  Mutta kaikki tämä tuki ja apu mitä saamme Suomelta ja EUlta keksintömme edistämiseen on täysin uskomattoman positiivista. Minä arvioin että yhteiskunnan tuki on vauhdittanut juttuamme muutamalla vuodella, ja kaikki saamamme tuki menee aika tarkkaan suomalaisten työllistämiseen. Jos homma futaa, niin Suomi saa verotuloja.  Jos homma ei futaa, niin Suomi ei ole maksanut työttömyysavustuksia meidän työllistämällämme jengille.  Ei hassumpi viritelmä.  Minä ihmettelen täysin huuli pyöreänä siitä miten Suomen valtion paljon parjatut tyypit haluavat auttaa meitä.  Minä, täysin puolueettomana sivustatarkkailijana, ihailen sen jengin duunia….

No joo.  Takaisin itse asiaan.

Tilastokuvan mukaan Vapaa Maailma on ykkönen (indeksi on vajaa 6), suomi on kolmonen patenteissa (indeksi jotain 5,5).  Kova luku Suomen kannalta, synkkä juttu Vapaan Maailman kannalta. Tai sitten ei, riippuen olettamuksista.

Musta tuntuu että kuka tahansa patentinhakija haluaa saada patentin USAssa. Nyt en tiedä heijastavatko USAn luvut myös näitä ulkomailta tulleita patentteja.  Jos näin on, niin USAn luvut ovat tosi surkeita.  En tiedä ottaako indeksi huomioon väkiluvun – toivottavasti ottaa, koska muuten tämä tilasto on täysin perseestä ja Economistin ei olisi pitänyt koskaan julkaista tilastoa (minusta Economist on järkevä julkaisu).

En tiedä.  Tietääkö joku muu?

Lähteet:
(1) The Economist lehden juttu Venäjän innovaation tarpeesta tai hankkeista PDF faili Another great leap forward.economist.20100311
(2) Alkuperäinen artikkeli World Economic Forum’in veppisaitilla http://www.weforum.org/en/initiatives/gcp/Global%20Competitiveness%20Report/index.htm
(3) Perseenpäristimemme https://heka.wordpress.com/2009/12/08/perseenparistin-sina-tuet-sita-veroillasi/
(4) Patentit, osittain kreisiä puuhaa  https://heka.wordpress.com/2009/12/31/hei-patentoidaan-taakin-juttu/

Mainokset

Avainsanat: , , , ,

3 vastausta to “Pelle Pelottomat Suomessa.”

 1. Jauri Says:

  Ihan hyvä veto. Patentit varmasti nostaa USA:n sijoitusta, vaikka eivät ole olennainen mittari tilaston laatimisessa. Innovatiivisuuden mittareina raportissa on käytetty mm. yritysten kehittyneisyysastetta ja innovatiivisuutta tehokkaasti toimivilla markkinoilla.
  Toinen tärkeä tulokseen vaikuttava mittari on yliopistoverkosto ja sen yhteistyö bisnessektorin kanssa koskien tutkimus- ja kehitystyötä sekä valtiollisia että yksityisiä panostuksia R&D:hen.

  Tässä pätkä raportista, joka löytyy Hekan postaamasta linkistä (2):
  ”The level of innovation in the United States is second to
  none (1st in the innovation pillar). The country is endowed with
  top-notch scientific institutions (ranked 2nd) and companies
  that spend heavily on R&D (ranked 5th). Businesses and universities
  collaborate heavily in research, spawning centers
  of innovation, as confirmed by its 1st place in the variable
  assessing this dimension. It is therefore not surprising that the
  United States ranks 1st worldwide in patent registrations. This
  culture of innovation is buttressed by a number of other critical
  factors, such as strong intellectual property protection, very
  high attainment rates of tertiary education, and excellent on-thejob
  training that fosters the ability of workers and businesses to
  adapt rapidly to a changing environment. Further, the overall high
  levels of sophistication of the business community (ranked 8th)
  ensure that much of this innovation is translated into productive
  business activity.”

  Suomen innovaatiorankkaus:
  Capacity for innovation …………………………………………..5
  Quality of scientific research institutions…………………13
  Company spending on R&D ……………………………………7
  University-industry collaboration in R&D …………………..3
  Gov’t procurement of advanced tech products ………….6
  Availability of scientists and engineers ……………………..1
  Utility patents ………………………………………………………6

  Jenkkien vastaava:
  Capacity for innovation …………………………………………..6
  Quality of scientific research institutions…………………..2
  Company spending on R&D ……………………………………5
  University-industry collaboration in R&D …………………..1
  Gov’t procurement of advanced tech products ………….4
  Availability of scientists and engineers ……………………..5
  Utility patents ………………………………………………………3

 2. kormy Says:

  Päristimeen kannattaa kehittää N+1 patenttia, tai ne tekee joku rakkikoira, joka panee teidät maksamaan patenttiensa rikkomisesta…

 3. Perseenpäristin kesäkuussa 2010 « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] https://heka.wordpress.com/2009/12/08/perseenparistin-sina-tuet-sita-veroillasi/ (2) https://heka.wordpress.com/2010/03/14/pelle-pelottomat-suomessa/ (3) LiveScribe […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: