iPäd viikon vanhana elämänkumppanina.


Tässä muutama vajaan viikon aikana syntynyt huomio iPäd himmelistä.

Mulle alkaa syntyä sellainen mielikuva, että iPäd on vähän skitso viritelmä.  Ilmassa leijuu … joku viemäri tuntuu vuotavan … haistan ilmassa lievää paskan hajua.

Applella on aika stalinistinen kanta iPädin suhteen. Apple kontrolloi kaikkea. Toisaalta, iPädi on Applen tuote ja kenenkään ei ole pakko ostaa sitä, joten silleen vilosovisesti tarkastellen asiassa ei ole mitään moitittavaa.  Applen tuote, osta se tai sitten et. Kenenkään ei ole pakko ostaa sitä.  Mutta jotenkin – ilmassa on paskan hajua.

Applella on Korkeimman Neuvoston päättämä viisivuotissuunnitelma.  Jos haluat tehdä mitä tahansa iPädin kanssa, niin sun tarttee käyttää iTunes ohjelmaa (tai eemeiliä) leffojen, kuvien tai tiedostojen siirtoon muun maailman ja iPädin välillä. iPädissä on tasan kaksi reikää ulkomaailmaan, yksi Applen ikioma USD liitin ja Sinihammas (Bluetooth) joka on ilmeisesti(?) rampautettu.  Apple yrittää sitoa minut, laskuttaa minua ja omistaa sen mitä minä haluan tietää ja tehdä…..

iPädissä pyörii Applen Safari selain, joka toimii hyvin. Kaikki mun käyttämät veppisaitit futaa riittävän hyvin (jätän Flash keskustelun veks tässä vaiheessa, jos sopii).  Mun kannaltani iPädi futaa ”riittävän hyvin”. Mutta et saa käyttää Firefoxia, Opera tai mitään muutakaan selainta. Olet aina halunnut käyttää ainoastaan Safaria.

Se paskan haju. Apple vaahdottaa App Store kauppaansa, jossa on jotain 150.000+ ohjelmaa, joita voit ladata helposti joko ilmaisesti tai jollain rahalla iPädiisi.  Minusta on mielenkiintoista, miten iPädin markkinoinnissa hehkutetaan New York Times’in, Wall Street Journal’in ja muiden lehtien ja meedioiden ikiomia iPäd sovellutuksia.  Hetkinen, minähän luen noita lehtiä veppiselaimella, ja lukeminen sujuu hyvin, siinä on osittain vielä paperilehden henkeä. Se sopii mulle hyvin.  Latasin ilmaisen New York Times lukusovellutuksen iPädiin. Hyvä uutinen on se, että tökkäämällä solakan sormeni lehden ikoniin pääsen lehteen tosi helposti.  Huono uutinen on se, että sovellutus on suunniteltu selvästi mainosten levittämiseen iPädin ruudulle.  Lukukokemus on selvästi oleellisesti enemmän perseestä kuin veppiselaimella lukeminen.  Tämä ei ole pelkästään New York Times ongelma, sama juttu pätee kaikkiin muihinkin kokeilemiini eri lehtien veppivirityksiin.  Selain toimii paremmin minun mielestäni….  Mutta miksi silti Apple ja lehdet hehkuttavat näitä omia ”huonoja” mutta ilmaisia sovellutuksiaan?

Näillä perseestä olevilla sovellutuksilla Apple ja lehdet kontrolloivat mainoksia paljon paremmin kuin jos luet lehtiä selaimen kautta.  Lehdet Vapaassa Maailmassa ovat täysin kusessa, mainostulot ovat romahtaneet, toimittajia on potkittu pellolle, ja lehdet ovat entistä huonompia, ja lukijat huomaavat tilanteen ja karkaavat pois – ja kuolemankierre jatkuu.  Esim Los Angeles Times lehdessä oli kymmenisen vuotta sitten jotain 1.500 uutistoimittajaa – nyt heitä on jotain 500. Ja sen näkyy lehdessä joka on nykyään täysin mielenkiinnoton rätti.

Musta tuntuu, että se suuri ajatus iPädin takana on luoda tilanne, jolla yritetään saada uudestaan ihmiset maksamaan ”tiedosta”. Internet on tuhonnut ”tieto” pisneksen.  Mä luen suomalaisia lehtiä ilmaiseksi verkon kautta mikä on minusta tosi kivaa.  Toisaalta mun selvästikin tarttis jollain maksaa siitä, että jengi ahertaa ja kirjoittaa juttuja, jotka ovat minusta mielenkiintoisia.  Nyt minä vain luen juttuja ja en maksa niistä mitään.  Näinhän homma ei voi futaa pitemmän päälle.  Jollain lailla mun tarttee osallistua rahallisesti mielenkiintoisten juttujen luomiseen.  Mutta miten?

Se on se suuri kysymys.  Applen ajatuksena tuntuu olleen luoda laite, joka on äärimmäisen helppo käyttää (lataat App Storesta sovellutuksen, ja sitten vain tökit sitä ikonia – homma sujuu uskomattoman yksinkertaisesti ja kivuttomasti). Apple onnistui hyvin.

Jostain syystä mulla on vilosovisia ongelmia iPädin suhteen – minä jotenkin tykkään Richard Stallmanin vilosoviasta paljon enemmän.  Minusta ei ole kivaa ostaa iPäd himmeli, joka sitoo minut Applen keksimään maailmaan.  Toisaalta en myöskään keksi mitään muuta järkevämpää ja helpompaa tapaa maksaa ”tiedosta” jonka nyt saan ilmaiseksi.

Hyvät uutiset. iPäd on saamarin kätsy viritelmä. Helppo raahata mukana.  Ruutu on ihan ykkönen.  Mulle iPäd on löytänyt paikan puhelimen pikkuruudun ja läppärin paljon paremman yleiskäyttöisyyden välillä.  Paras viritelmä iPädissä on se, että se toimii jotain yli yhdeksän tuntia yhdellä latauksella.  Kännyköiden ja läppäreiden kanssa evoluutio toimii – paitsi että väijyn uteliaana erilaisia mummoja niin nykyään metsästän myös pistorasioita jotta saisin lisää latausta pattereihini….

Tämä on tosi kova sana (ja toinen kova App Store on Applen kilpailijan Googlen Android App Store).  Nämä kaksi putiikkia omistavat tällä hetkellä kaikki App Store markkinat (mikä on aika kamala uutinen Nokialle, paitsi jos Nokia alkaa tekemään Android puhelimia – ilman Android puhelimia Nokia on minusta isossa kusessa).

Mainokset

Avainsanat: ,

3 vastausta to “iPäd viikon vanhana elämänkumppanina.”

  1. mpz Says:

    Opera Mini pääsi kuulemma App Storeen. En tiedä mitä siitä pitäisi ajatella.

  2. fanboyism Says:

    en nyt ole ihan varma voiko applea syyttää siitä että itsenäiset lehtitalot tekevät ohjelmistoistaan ärsyttäviä mainostauluja. Toki on totta että apple on tehnyt yhteistyötä tiiviisti noiden lahtitalojen kanssa, mutta tuli tässä äkkiseltään mieleen että yhteistyön päämäärä on varmasti ollut lehtitalojen puolelta kehittää mukavasti kassaa kartuttava formaatti mainonnalle. tietty apple saa pennosen välistä ja on siksi innostunut ideasta… huoh…

  3. Nimi (vaaditaan) Says:

    Siteeraan sinua: ”Mutta jotenkin – ilmassa on paskan hajua.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: