Haiti, tiistai 27.4.2010


(Olen nyt thomonden kaupungissa Haitin keskiylängölla. Internet yhteys ei ole kauhena hyvä, joten tämä juttu saattaa ontua pahastikin).

Saavuimme Port-au_Princeen Haitilla maanantaina. Meidän ohjelmanamme oli nähdä miltä MediSharen lentokenttäsairaala näyttää, ja jatkaa matkaa Haitin keskiylängölle. Emme itse asiassa nähneet mitä Port-au-Princessä on tapahtunut – tämä näemme paluumatkalla, torstaina, jolloin vietämme yön Port-au-Princen ykkösalueella.

MediShare projektilla on lentokentälle aidatulla alueella erilaisiin telttoihin rakennettu sairaala, jossa on jotain 40 sänkyä.

Vasemmalla olevat korkeat teltat ovat kaksi sairaalatelttaa, noin 70 potilasta per teltta. Oikealla on pitempään paikalla olevan jengin telttoja (osa jengiä on ollut paikalla kuukausia, osa jengiä lentää paikalle muutamaksi päiväksi tai viikoksi, heidät majoitetaan isoihin yhteistelttoihin).

Yllä yksi sairaalateltta, jotain 70 sänkyä. Yllättävän hyvin toimiva systeemi, jossa jengi tekee duunia ihan tosissaan ilmaiseksi auttaaksen näitä tyypejä.  Kuvan keskellä oleva räppäriltä näyttävä tyyppi on Tim Petterson (sukunimi on suunnilleen oikein), orthopedic surgeon, ortopedia kirurgi (?), joka leikkaa huomenaamulla täällä Haitin keskiylängöllä yhden tyypin jalan. Jannun jalka meni paskaksi 10 kuukautta sitten moottoripyöräonnettomuudessa, ja kukaan ei ole tehnyt sille mitään. Tim selittää, että jos onnettomuus olisi tapahtunut Atlantassa, missä Tim puuhaa juttujaan, niin tyyppi olisi ollut takaisin himassaan seuraavana päivänä.

Nyt Timin arvio on että jos hän ei tee mitään, niin jannun jalka amputoidaan.  Tim voi amputoida jannun jalan, ja luoda hyvän alustan proteesille. Toisaalta Tim voi leikata jannun jalan, parin tunnin operaaio, mutta se vaatii paikalliselta sairaalajengiltä noin 5 uutta leikkausta muutaman kuukauden aikana. Mitä tehdään?  Amputoida nyt, ja saada aikaan siisti ammattitaitoisesti leikattu proteesiin sopiva jalan tynkä, vai yrittää (ehkä) pelastaa jalka leikkaamalla se nyt, ja uskomalla, että paikalliset lääkärit osaavat hoitaa jalan tästä eteenpäin. Minusta mielenkiintoinen argumentti on se, että jalka kannattaa leikata vaikka homma menisi myöhemmin pieleen, koska se antaisi paikallisille lääkäreille hoiukan korkeamman riman yrittää parantaa omia leikkauksiaan.  Osastosta ”jos olisimme yrittäneet niin ehkä …” sen sijaan että ”tosta pokki, seuraava potilas…”.

Mulla ei ole mitään muuta tietoa kuin se, että asiassa on monta eri puolta …. Minusta on tosi mielenkiintoista funtsata näitä juttuja joita en ole tullut funtsanneeksi aikaisemmin ….

Onnenpekka. Jannun jalka amputoitiin, koska onneksi jannu sattui olemaan oikessa paikassa oikella hetkellä, ja nyt hänellä on (kuulemma) ykköslaatua oleva proteesi. Miehen naama on yhtä aurinkoista pilveä.  Tämän tyypin lisäksi Haitilla täytyy olla muutama satatuhatta tyyppiä, joiden tarttis saada proteesi. He eivät sitä saa. (Uusin YKn raportti väittä että Haitilla kuoli noin 300.00 ihmistä – rampoja täytyy olla moninkertaisesti).

Yllä on kuva lentokenttäsairaalan kyynärsauvavarastosta, jos sopii…..

(jostain syystä viidakkorummun internet yhteys tukkoilee tukkoilee.  Yritän jatkaa tästä eteenpäin huomenna,)

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: