Viimeinen yö Haitissa, Port-au-Prince.


Viimeinen yömme Haitissa oli hotelli Villa Creole’ssa Port-Au-Princen kaupungissa. Saavuimme sinne suurinpiirtein auringonlaskun aikaan, respassa meni vähän aikaa selvitettäessä huonetilannetta.

Pari pikkuista tukipölkkyä on jotenkin outoa, mutta toissaalta maanjäristys kesti 45 sekuntia, ja on aika selvää, että hotellissa on jotain vaurioita.  Mutta täts laif, ei syytä huoleen. Ja sitten tukka suorana huoneeseen ja suihkuun. Viisi päivää ilman peseytymismahdollisuutta motivoi hyvin tätä suihkuajatusta. Hajunpoisto-operaation jälkeen oli selvästikin kaljan paikka.

Kalja maistuu rankan reissun jälkeen pimeässä uima-altaan äärellä.  Ja sitten nukkumaan, unta palloon kunnolla. Minäkin nukuin kuin viaton lapsi, mikä vastaa aika hyvin todellisuutta.

Aamulla oli tietenkin aamiaisen paikka saman, tosin tällä kertaa valoisan, uima-altaan äärellä. Suihkunraikkaana oli kiva rentoutua, juoda kahvia (Haitissa saa itse asiassa hemmetin hyvää kahvia, tai ainakin Villa Creolessa saa). Kaiken tämän rentoilun ohessa katselin uima-allasta ja käänsin katseeni vasemmalle kohti hotellia…..

Harmillinen takaisku – hotelli olikin kärsinyt maanjäristyksestä oleellisesti enemmän kuin tajusinkaan eilen illalla.

Jos olisin nähnyt tämän illalla, niin olisin nukkunut uima-altaan äärellä.  Haitissa on jälkijäristyksiä, ja Villa Creole vaikuttaa olevan rakenteellisesti aika rajatapaus – minusta se pitäisi julistaa asuinkelvottomaksi.

Heti maanjäristyksen jälkeen Villa Creole oli iso turvapaikka ja sen pihalla asui paljon ihmisiä. Uima-altaassa oli suhteellisen saastumatonta vettä (toivottavasti siellä ei uinut kovin monta lasta maanjäristystä edeltävinä päivinä).

Port-au-Prince oli ”mielenkiintoinen” paikka.  Osa kaupunkia vaikutti olevan pinnallisesti ihan jees, ja osittain se ei ollut ollenkaan jees.  Tässä kuva Villa Creolen katolta.

Kuvan yläosan vasemmassa reunassa oleva vaalea alue on romahtaneita taloja (mitkä näkyvät paremmin seuraavassa kuvassa). Oikealla puolella on talojen raunioita, joista ei enää edes erota taloja – ne ovat puhtaita tiilikasoja joista ei voi edes päätellä ovatko ne edes olleet taloja.

Kuvan alaosassa näet kaksi kerrosta betonia – ilmeisesti ainakin kaksikerroksinen omakotitalo on romahtanut pannukakuksi. Kuvan yläosassa on tiilikasoja – talot ovat ilmeisesti hajonneet yksinkertaisesti tiilikasoiksi.

Me emme tutustuneet mitenkään tarkemmin Port-au-Princen tilanteeseen.  Me olimme noin sata kilsaa koillisessa Haitin ylätasangolla, joka on Haitin köyhin ja surkein paikka, jossa maanjäristys ei aiheuttanut mitään ihmeempää vahinkoa.

Mutta Port-au-Prince on ihan eri juttu.  Siellä näkee siellä täällä maanjäristyksen tuhoamia tai vaurioittaneita rakennuksia, mutta jollain lailla oletin näkeväni pahempaa. Minusta tuntuu, että se pahempi on piilossa – joku tiilikasa ei ole dramaattisen näköinen – minä en tiedä kuinka monta ihmistä kuoli tuossa tiilikasassa.

Mutta missä maanjäristys näkyy on teltoissa.  Port-au-Prince on nyt vitun iso leirintäalue.  Missä tahansa kuljet, niin olet leirintäalueella – telttakaupunkeja on joka paikassa.

Kaikkialla on telttoja, ja kaikkialla on leirintäalueita, mikä tahansa puistoalue on täynnä telttoja.  Tässä kuva lentokoneen ikkunasta.

Kuvan keskellä on kuivunut joenuoma. Sen vasemmalla reunalla on erillinen telttailualue – kaista kyhäelmiä joissa asuu jengiä, joilla ei ole enää kotia.  Kyyninen tyyppi voisi kuvitella, että jos joenuomalle ei ole aikaisemmin rakenettu taloja, niin syy siihen saattaa olla, että joki ei ole aina kuivunut. Minä epäilen, että nyt monsuunikauden alkaessa tämäkin leirintäalue saattaa siirtyä automaattisesti merelle…..

Nämä on niitä huonoja uutisia.  Hiukan positiivisempaa on se, että meidän pieni puhtaan veden projektimme edistyy aika hyvin.  Klooritehdas valmistuu, epäilen että klooria alkaa syntymään ennen kesän loppua.  Voisin jopa olla yltiöoptimistinen ja tarkentaa asiaa sanomalla, että klooria alkaa syntymään ehkä jopa ennen tämän 2010 kesän loppua.

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: