Meksikonlahden öljyvuoto.


Huhtikuun 20 päivä 2010 öljynporauslautta Deepwater Horizon syttyi tuleen ja upposi muutama päivä myöhemmin.  11 ihmistä kuoli, vajaat 20 luokkaantui. Ja Meksikonlahden pohjalla alkoi iso öljyvuoto joka jatkuu edelleen.  Öljyvuoto on iso ja sen kokoa on vaikea visualisoida mielessään.  Wikipedian mukaan Meksikonlahteen vuotaa öljyä 800.000 – 4.000.000 litraa päivässä .  Ihan miehekäs vuoto. Mutta vuodon kokoa on vaikea tajuta. Onneksi Google jeesaa mielellään tässäkin kohtaa.

Vuoto on tämänkokoinen Meksikonlahdella.

Ja tätähän on aika mahdotonta ymmärtää.  Mutta entäs jos tämä olisikin tapahtunut Suomessa?  Tässä öljyvuoto Suomessa.

Aika mahtavaa menoa, jotain 800.000 – 4.000.000 litraa lisää päivässä.

Minulle on syntynyt sellainen käsitys, että Vapaan Maailman Minerals Management Service, joka valvoo ja antaa lupia öljy- ja malmiteollisuudelle, on aika puhtaasti luottanut siihen, mitä teollisuus kertoo heille.  Olisi hieno juttu jos tähän päästäisiin myös Suomessa – voitaisiin rakentaa atomivoimaloita nopeasti ja tehokkaasti ilman valtion turhaa valvontaa ja paperisotaa.

Lähteistä löydät lisää tietoa.  Jos olet kiinnostunut kuvista, niin suosittelen lähdettä 4 – mainio kuvasarja Deepwater Horizon porauslautan lopusta.

Lähteet:
(1) Mahtava kuvasarja onnettomuudesta ja sen tuhoista http://www.boston.com/bigpicture/2010/05/disaster_unfolds_slowly_in_the.html
(2) Wikipedia artikkeli aiheesta http://en.wikipedia.org/wiki/Deepwater_Horizon_oil_spill
(3) Artikkeli kertoo miten saat Google Earth plug-in’in näyttämään öljyvuodon koon missä tahansa maailmassa http://www.thedailygreen.com/environmental-news/latest/gulf-oil-spill-photos-video-50051410
(4) PDF tiedosto kuvineen porauslautan tuhosta Deepwater Horizon

Mainokset

Avainsanat: , ,

6 vastausta to “Meksikonlahden öljyvuoto.”

 1. kormy Says:

  « Minulle on syntynyt sellainen käsitys, että Vapaan Maailman Minerals Management Service, joka valvoo ja antaa lupia öljy- ja malmiteollisuudelle, on aika puhtaasti luottanut siihen, mitä teollisuus kertoo heille.»

  Uutisoinnin perusteella MMS on jaellut porauslupia tiskin alta, koska virkamiehillä on ollut vapaa porausoikeus öljy-yhtiöiden naispuolisiin työntekijöihin (vrt. ”Drill, baby, drill!”)

 2. Kuntsa Says:

  Kas kun eivät ilmoita vuotoa unsseina. Muuten, supertankkeri Jahre Viking tulisi täyteen tuota vuotovauhtia viiden kuukauden (4000 kuutiota päivässsä) tai kahden vuoden (800 kuutiota) kuluttua.

 3. Jauri Says:

  Joo, on vähän epäselvää, kun uutiset puhuvat litroista ja gallonista, varustamot tonneista, öljy-yhtiöt barreleista ja tynnyreistä jne. Mutta jos lähdetään litroista, niin Jahre Viking/Knock Nevis veti noin 4 miljoonaa barrelia, mikä tekee jotain 640 miljoonaa litraa, on Kuntsa oikeassa (paitsi että laivaa ei enää ole, se romutettiin tänä vuonna).
  Vertailun vuoksi Exxon Valdezista valui ulos noin 40-130 miljoonaa litraa, kun aluksessa oli ehkä 200 miljoonaa litraa sisässä, lähes sen koko kantavuus.
  Mutta kannattaa myös muistaa, että maapallon öljynkulutus on noin 85 miljoonaa litraa päivässä, joten nyt sitä tuhlataan 1-3% enemmän päivässä mereen valuttamalla, jonne on siis päässyt kuukauden sisällä noin 24-120 miljoonaa litraa tavaraa… Onneksi ei tarvitse lomailla Floridassa…

 4. Pekka Says:

  Toihan ei tietty ole mitään verrattuna esim. Nigerian toistuviin öljyvuotoihin.
  http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/30/oil-spills-nigeria-niger-delta-shell
  http://www.scientificamerican.com/podcast/episode.cfm?id=the-full-price-of-oil-10-06-13
  Vain sijainnilla on merkitystä, ei ympäristöllä sinällään. Meret muuttuvat erämaiksi ja liikakalastus jatkuu, mutta niistä ei saa niin dramaattisia kuvia kuin öljyisistä linnuista.

 5. heka Says:

  Täysin totta. Meksikonlahti ei mitään verrattuna vaikkapa Nigeriaan, jossa sama juttu on jo tapahtunut viimeiset 50 +- vuotta.

  Kaikki katastrofit ”läntisessä maailmassa” saavat enemmän lehtitilaa kuin samat tai oleelllisesti pahemmat jutut muualla.

  Olet ihan oikeassa.

 6. Meksikonlahden öljyvuoto, osa 2. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (1) Aiempi juttuni aiheesta https://heka.wordpress.com/2010/05/14/meksikonlahden-oljyvuoto/ (2) Sijoittele itse öljylauttaa minne tahasna maailmassa […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: