Nokian tulevaisuus on synkkä mutta toivoton?


Nokian pörssikurssi on laskenut ja silleen. Ihan syystäkin, Nuukian jengiltä on mopo irronnut käsistä.
Kuvassa on Android ohjelma nimeltä Celeste – Androidin ruudusta tulee taulun kehys, jonka läpi katsot taivasta ja Celeste lisää näkymään sillä suunnalla olevat tähdet ja planeetat sekä kertoo niiden nimet.  Celeste saa jengissä aikaan ”ei saatana toi voi olla totta” reaktioita. Sekä iPhoneen että Androidiin löytyy ohjelmia enemmän kuin kenelläkään on aikaa kelata niitä läpi.  Näitä ”ei voi olla totta” sovellutuksia riittää joka lähtöön sekä iPhonessa että Androidissa. Kaikenkaikkiaan iPhoneen löytyy noin 225.000 ja Androidiin noin 75.000 sovellutusta (lähteet 1 ja 2), osa ilmaisia, osa ei.  Molempien kännyköiden sovellutuskaupat ovat tosi helppoja ja yksinkertaisia käyttää.

Nokian käsitys helppokäyttöisestä sovellutuskaupasta on susi nimeltään Ovi.  Olen joskus vuosi pari sitten yrittänyt päästä katselemaan mitä sovellutuksia on tarjolla Ovessa mutten onnistunut pääsemään ostoksille N95 puhelimellani.  Ja ilmeisesti mikään ei ole muuttunut – pari tuntemaani tyyppiä ei myöskään ole onnistunut pääsemään sisälle Oveen.  Monikaan ei enää viitsi edes yrittää. Ovi on uskomattoman alkeellinen räpistely. Nokian mopo on ojassa ja bensakin on loppu.  Mitä on Nokia puuhannut sillä aikaa kun iPhone ja Android ovat avoimesti valloittaneet kännykkämarkkinoita ja syöneet Nokian ruokakupilla? No tota, Nokia toi markkinoille uuden pienen netbook läppärin!  Nokian johtoryhmä alkaa muistuttaa Neuvostoliiton aikaisia ikäloppuja hyllyväpyllyisiä karvalakkien kantajia, toveri Breshnev ja toveri Kosygin…. Ja sitten toveri Kallasvuo tuo markkinoille uuden netbook läppärin? Tsiisus perkele, en minäkään ole mikään nero, mutta tuo Nokian jengi kerää kyllä kaikki pöpipisteet kotiinsa.

Ollaan kerrankin positiivisia ja optimistisia ja oletetaan että Nokialla on tekeillä uusi iPhonea tai Androidia oleellisesti ”parempi” ja halvempi kännykkä, Nokia Ferrari, joka tulisi myyntiin vaikkapa kahden kuukauden kuluttua.  Entäs sitten? Miksi ostaisin Nokia Ferrarin, johon ei löydy juuri mitään sovellutuksia? Ja miksi kirjoittaisin sovellutuksia Nokian puhelimiin, kun voin kirjoittaa sovellutuksia iPhonen ja Androidin rajusti kasvaville markkinoille?  Nokian mopossa ei ole enää bensaa….

Ai niin, Nokialla ja Intelillä on ikioma käyttis Meego. Entäs sitten, ei Meegoonkaan löydy sovellutuksia?

Musta tuntuu että Nokian paras sauma olisi nyt vääntää kasaan tosi hyvä 100% Android puhelin, jossa pyörivät kaikki Android kaupan sovellutukset sellaisenaan.  Nokia on kuulemma hyvä ja kustannustehokas kännyköiden valmistaja. Android kännykällä Nokia pystyisi hyödyntämään sekä Android markkinoita että omaa tuotanto- ja kustannusetuaan. Mutta mutta.  Mutta Nokian Androidin täytyisi olla tasan 100% Android yhteensopiva, ei mikään Nokian oma Keilaniemessä viritelty ”comes with toveri Kallasvuon karvalakki” Android viritelmä – kaikkien olemassaolevien Android sovellutusten täytyisi toimia suoraan ilman mitään uusia voimisteluliikkeitä Nokian Androidissa.

Koko kännykkäjutun todellinen ydin on noissa sovellutuksissa. Ainoastaan Android kännykällä Nokia pystyisi ohjaamaan moponsa ojasta takaisin maantielle.  Mutta ei ne varmaan bonjaa tätäkään, veikkaan että Nokialta tulee ulos joku uusi ihan pallo hukassa oleva himmeli, joka ei toimi hyvin edes himmelinä….

Tai sitten olen taas kerran tapani mukaan täysin väärässä.

Lähteet:
(1) iPhone kaupassa on 225.000 sovellutusta http://www.appleinsider.com/articles/10/06/07/apple_says_app_store_has_made_developers_over_1_billion.html
(2) Android kaupassa on 75.000 sovellutusta http://www.androlib.com/appstats.aspx

Mainokset

Avainsanat: , ,

4 vastausta to “Nokian tulevaisuus on synkkä mutta toivoton?”

 1. näin Says:

  nokia tekee hyvää rautaa mutta softapuoli on ollut kuraa jo pidempään. moni tuttu softankehittäjäkin on kironnut symbianilla ohjelmien kirjoittamista virhealttiiksi ja todella tuskaiseksi.

  android-luuri nokialta voisi olla hitti! niinhän htc:kin tekee; oma rauta, googlen käyttis.

  mutta osaatko valottaa yhtään jenkkien järjetöntä blackberry-huumaa? luurithan ovat aivan antiikkisen näköisiä? myös ihmetyttää jenkkien vouhotus iphone 4:n videopuheluista langattomalla verkolla kun euroopassa on voinut videopuhella jo vuoden päivät vaikka 3g:llä.

  tuntuu muutenkin, että jenkkien ihmeellinen kymmenen eri verkon ratkaisu yhden maanlaajuisen standardin sijaan on ihan outo viritys. mikä järki on rakentaa samat verkot kymmeneen kertaan uudelleen sen sijaan että koko maassa olisi yhteinen verkko? olisiko se taas ”kommunismia”?

  kiitos mahtavasta blogista!

 2. heka Says:

  Blackberry huuma? Muistatko hakulaitteet? Niitä näkee edelleen USAssa! Useimmat käyttäjät ovat uskoakseni lääkäreitä koska he tarvitsevat luottettavan laitteen – kännykät eivät ole luotettavia. En ole koskaan bonjannut miksi Mustamarjat ovat niin suosittuja. Veikkaisin että Mustamarjat tarjoavat hyvät yhteydet yritysten omiin sähköpostivirityksiin ja siksi niitä käytetään – mutta se on vain arvaus – en todellakaan tiedä.

  Kymmenen eri verkkoa on tyypillinen jenkkiratkaisu. Maanlaajuiset standardit olisivat puhdasta kommunismia (eli syntiä). Jokaisella pankilla on omat systeeminsä jotka keskustelevat vain vaivalloisesti toisten pankkien kanssa. Joka valtiossa ja jokaisessa kunnassa on oma ALV prosenttinsa (”sales tax” joka ei ole ALV mutta sama ajatus). Jos ostan TVn kaupasta niin maksan 10% ALVia (siis Sales Tax) mutta jos ostan sen Amazon.com’ista niin ALVia ei peritä.

  G3 toimii jossain joskus mutta yleensä ei. Nyt jengi kuolaa 4G virityksistä vaikka 3G on täysin rupinen – 3G on toimivuudeltaan ihan perseestä jenkeissä.

 3. Anssi Says:

  My words exactly.

 4. Jii Says:

  Olen itsekin yrittänyt päivittää nokian 5800 xpressmusic puhelintani ilmaisten karttojen toivossa, mutta turhaan. Nokian Pc Suite ei älyä puhelintani vaikka windows sen älyääkin. Aivan kuin Pc Suite olisi peräisin jostain viheltävävältä 50-luvulta jolloin käytettiin Windows 3.1:stä. Olen asentanut ko. ohjelman ja kaikki mahdolliset sen haluamat kikkareet noin tuhanteen kertaan ja poistanut samaisen määrän ja laittanut kaapeliajuria uudestaan ja uudestaan minkään auttamatta. Bluetooth yhteys pelittää yhtä mainiosti.
  Toki voisin päivittää puhelintani suoraan netistä, mutta aikansa haettuaan päivitystä puhelin tuumaa ettei siihen ole mitään päivitystä vaikka sellainen on olemassa.

  Nokia tekee suomalaiselle hyviä, loogisia ja helppokäyttöisiä puhelimia, mutta kaikki muu softa on ihan kauheaa kuraa ja joiden käyttäminen on nautinnossa suurinpiirtein samaa kaliiberia kuin omaan polveen poraaminen.
  Toki voisin viedä puhelimeni huoltoliikkeeseen ja maksaa 50 euroa puhelimen päivittämisestä, mutta en periaatteen vuoksi maksa penniäkään siitä että laitevalmistaja korjaa omia mokiaan.

  Valitettavasti Nokian tekemät puhelimet vain ovat helppokäyttöisiä verrattuna esimerkiksi SonyEricsonin ihmeellisiin virityksiin minkä käyttämisestä nyrjähtää aivot. Ja ne toimivat suhteellisen varmasti toisin kuin kokeilemani HTC:t joitten henkistä elämää on mahdoton ymmärtää. Joten lienen tuomittu kärsimään ikuisesti Nokian surkeista softista ja nyyhkyttämään joka ilta itseni uneen tämän takia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: