Obama lupasi paljon muttei saa mitään aikaan. Tai sitten ei.


Lehtiä ja mielipidetiedusteluja seuratessani saan sellaisen korrektin käsityksen, että Joe Sixpack (eli Matti Mäyräkoira, aiemmalta nimeltään Matti Meikäläinen) on kyllästynyt Obamaan, joka ei pidä vaalilupauksiaan.  Käsitykseni on korrekti siinä mielessä, että tämän käsityksen saa helposti kun seuraa lehtiä.  Mutta olenko muodostanut itselleni edes jossain määrin oikean käsityksen?  Tai paremminkin onko minulle syötetty pajunköyttä edes suurinpiirtein oikeata infoa?

Minusta Obaman 117 toteutettua lupausta on kohtuullinen suoritus, noin ekan puolen vuoden aikana.

Kuka pitää kirjaa lupauksista? Leningradin Ajat niminen lehti Floridassa (St Petersburg Times, vai pitäisikö lehteä pikemminkin kutsua Pietarin Ajaksi?) pitää kirjaa Obaman vaalilupauksista. Niitä tuli tehtyä vaalitaistelun huumassa tasan 505 kappaletta.  Tai vähän tarkemmin, Leningradin Ajat pyrkii pitämäään kirjaa poliitikkojen sanomisista ja niiden oikeellisuudesta.  Leningradilaiset perustivat uuden veppisaitin PolitiFact.com (lähde 1), jossa kirjanpitoa tarjotaan myös Mr Mäyräkoiralle ihmeteltäväksi.  Toisaalta en tunne ketään Vapaan Maailman vapaata ihmistä joka olisi koskaan lukenut PolitiFact.commia – porukan asenne on pikemminkin ”Don’t confuse me with facts – I’ve already made up my mind” (”Älä yritä sekoittaa mieltäni tosiasioilla koska olen jo päättänyt mitä mieltä olen”).

Jotain on kuitenkin ehkä mahdollisesti mennyt osittain oikein.  Kuulemma ABC News, yksi isoista TV kanavista, on päättänyt käyttää PolitiFactia tsekkaamaan heidän uutisohjelmissaan esiintyneiden ihmisten tarinoita (lähde 2).  Mullahan ei ole ollut TVtä varmaan viiteen tai kuuten vuoteen joten en osaa arvostella asian edistymistä.

MUTU mielipide. Minä olen edelleen täysin huuli pyöreänä ihastunut lehtiin ja töllöön Suomessa.  Yhteiskunnan aivopesu, eli normaalit uutiset, ovat aivan eri tasolla kuin Vapaassa Maailmassa.  Uutiset vaikuttavat olevan yllättävän asiallisia kuvauksia ”todellisuudesta”.  En ole koskaan kuullut kenenkään väittävän, että Vanhanen on ”isänmaan petturi” (traitor) tai ”epäisänmaallinen” (unpatriotic), jotka ovat epämääräisiä käsitteitä.  Sensijaan keskustelua on puoleen rahoitusjutuista, joka on minsuta täysin järkevä aihe.  Suomi ei varmaan ole mikään sen ihmeempi Onnela, mutta Vapaasta Maailmasta tarkasteltuna Suomi on minusta itse asiassa hämmästyttävän hyvin toimiva yhteiskunta.

Ai niin, se Obama? Minusta jannu ei ole ollenkaan hassumpi tyyppi perämiehenä.  Jengi valittaa että terveydenhoidon uudistus on ihan perseestä koska se ei korjaa (a) sitä ja (b) tätä.  Joo, näin on, näitä ei korjata.

Toisaalta Obaman terveydenhoitosysteemissä on kaksi pikku juttua jotka on aika mahtavia parannuksia edelliseen paskaiseen kurjuuteen verrattuna:
(1) Elämäsi aikaisten hoitokustannusten yhteissumman yläkattoa ei enää ole. Aiemmin sinulle annettiin joku rahamäärä jolla sinua hoidetaan elämäsi aikana, esim miljoona euroa.  Nyt kun elinikäsi aikaiset sairaalakustannukset ylittävät tämän rajan, niin vakuutuksesi loppuu. Syöpäsi ja kaikkien muiden tautiesi kustannukset ovat ylittäneet terveysluottokorttisi rajan, sori, mene kitumaan jonnekin muualle,
(2) Saat vapaasti sairastaa kaikkia vanhoja tautejasi.  Aiemmin kaikki aiemmat tautisi (”pre-existing conditions”) olivat vakuutuksen ulkopuolella. Saat silti uuden vakuutuksen uudestakin vakuutusyhtiöstä.  Joo joo, uusi terveysvakuutussystemi on edelleen ihan perseestä, mutta ainakin siinä on pari ihan järkevää parannusta.

Silti, Vapaan Maailman terveydenhoitosysteemi on länsimaalaittain aika perseestä. Periaateessa maksamalla kaksi kertaa enemmän kuin EUn jengi Vapaan Maailman jengi saa ostaa itselleen terveydenhoitosysteemin, jonka avulla he nauttivat hiukan lyhyemmästä elämästä kuin EUn jengi.

Lähteet:
(1) St Petersburg Times (Florida) lehden veppisaitti joka tsekkaa poliitikkojen sanomisten totuutta http://politifact.com/
(2) ABC News käyttää PolitiFactia ohjelmissaan esiintyneiden tyyppien tarinoiden tsekkaamiseen http://www.stinkyjournalism.org/editordetail.php?id=704

Mainokset

Avainsanat: , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: