Älykkyys ja Tatu Vanhanen. Uusi kierros.


Tatu sai aikaan kiitettävän paljon huutoa rotu- ja älykkyystutkimuksillaan.  Wikipedia sanoo näinikkää Tatusta:

Hän on tullut tunnetuksi etenkin käyttäytymisgeneettisistä tutkimuksistaan, joissa hän on muun muassa pyrkinyt selittämään valtioiden välisten varallisuuserojen olennaisesti johtuvan niiden väestöjen periytyvistä eroista älykkyydessä. Vanhasen mukaan Veiksel-jääkauden aikana Euroopassalähde? älykkyys nousi, kun hengissä selviytyminen vaati paljon älyä. Hän on esittänyt, että Afrikan kehitysmaiden hallintoon tulisi mahdollisimman paljon eurooppalaisia ja aasialaisia.

Tatu sai rankkoja rasistisyytteitä arvaukselleen siitä, mistä älykkyyserot eri kansakuntien välillä johtuvat.  Mun kaverini täällä, siis ne jotka koskaan vaivautuvat ajattelemaan ja ennenkaikkea ihmettelemään erilaisia juttuja, ovat yleisesti sitä mieltä, että pohjoisen vaikeammat olosuhteet saavat jengin miettimään ja suunnittelemaan tulevaisuutta paremmin kuin päiväntasaajan jengi. Vastaavasti löytyy erilaisia selityksiä sille, miksi juutalaiset pärjäävät objektiivisesti tarkastellen helvetin hyvin maailmassa – he saavat esim noin 30% kaikista Nobel palkinnoista. Joka (henkisessä) lajissa juutalaisia löytyy kuin meren mutaa – ihmisryhmänä jutskut ovat selvästi huippuluokkaa (joo, joo, ei tietenkään kaikki ole virheettömiä ja kävele veden päällä ja silleen, mutta yhtenä porukkana jutskut ovat yksinkertaisesti todella maailmanmestareita).

Miksi jotkut ihmisryhmät ovat ”fiksumpia” kuin toiset?  Kiitos kun kysyit!  Tatu Vanhasen tutkijakaveri Christopher Eppig on julkaissut uuden tutkimuksen aiheesta (lähde 1).

Tässä eri maitten älykkyysosamäärää on verrattu eri maitten ”tautisuuteen” – kuinka monta erilaista kansantautia (”infectious disease”) maasta löytyy noin keskimäärin.  Tulos:  Mitä enemmän tauteja, sitä alempi älykkyysosamäärä.  Tai toisinpäin, mitä terveemmissä olosuhteissa lapset kasvavat, sitä paremmat mahdollisuudet heillä on olla ”fiksuja”.

Tämä tautisuus/älykkyys selitys vaikuttaa paremmalta selitykseltä älykkyyseroihin kuin ihonväri/älykkyys selitys, koska nyt eroihin löytyy enemmän ”järkeenkäypä” selitys – tautiset lapset eivät pysty kehittymään yhtä hyvin kuin terveet taudittomat lapset.  Toisinsanoen, lapsilla olevat sairaudet eivät ainakaan paranna heidän kehittymismahdollisuuksiaan.

Eiks ookin mielenkiintoinen ajatus?  Jengi muualla ei olekaan dorkaa koska he ovat nuijia, vaan he ovatkin nuijia, koska heiltä puuttui heidän lapsuudessaan kaikki ne hyvät jutut, jota me saimme. Kuinka nuijia meistä olisi tullut, jos meillä olisi ollut kakarana koko ajan ripuli?

Minä olen mukana yhdessä jutussa, jossa yritetään saada muutamille perheille Haitissa puhdasta vettä.  Mulla ei ole mitenkään selvää käsitystä siitä miksi olen mukana jutussa – olenhan nähnyt kurjia juttuja muuallakin.  Mulle varmaan kolahti himaan veteen liittyvä ripuli – jos mulla olisi aina ollut ripuli koska juomaveteni on ihan perseestä, niin mulla olisi aika kurja olo.  Ja koska satuin olemaan jengin kanssa, joka tuntuu tekevän tosissaan järkeviä juttuja Haitissa, niin päätin lähteä jengin messiin yrittämään tehdä yhtä pikkujuttua puhtaan veden kanssa.

Lähteet:
(1) The Economist’issa julkaistu juttu PDF failina Disease and intelligence: Mens sana in corpore sano | The Economist 20100701
(2) The Economist’in tarkennus Disease and intelligence: Mens sana in corpore sano | The Economist 20100701c

Mainokset

Avainsanat: , , , ,

13 vastausta to “Älykkyys ja Tatu Vanhanen. Uusi kierros.”

 1. Jauri Says:

  Juutalaisista sen verran, että kova väitteeni on, etteivät nämä ”nobelpalkitut” juutalaiset todellisuudessa ole sitä Mooseksen johdattamaa kansaa, vaan aivan toiselta puolelta, eli pohjoisesta.

  Israelilaiset ovat itse tehneet geneettisestä perimästään tutkimuksen, mikä sen tekemisen jälkeen salattiin. Syyksi epäilisin sitä, että geneettisesti oikeita juutalaisia ovat kaikki miljoonat palestiinalaiset, jotka ovat myöhemmin vaihtaneet uskontonsa muhamettilaisuuteen.

  Nämä ”luvattua maata” johtavat vaaleammat jiddishiä puhuvat ashkenaasijuutalaiset, joita myös nobelpalkitut ovat, ovat järjestään (itä)eurooppalaista perää.

  Mistä siis ashkenaasit ovat? He ovat Volgan alajuoksulla olleiden entisten Khasaarien kaanikunnan eri paimentolaiskansoista koostuvia asukkaita, jotka olivat kääntyneet juutalaisuuteen riitaannuttuaan Bysantin kanssa ennen tuhatlukua. Tämän valtion pisti lopullisesti tasaiseksi Tsingiskaani ja suuret määrät ”juutalaisia” pakeni mongolien invaasioiden seurauksena Eurooppaan 1000-1200-luvulla. Nyt näille ”juutalaisille” on annettu koti ”luvatusta maasta” jota he johtavat sorsien alkuperäisiä juutalaisia.

  Ei ole mitenkään sattumaa, että ison klyyvarin omaavat ashkenaasijuutalaiset ovat huomattavasti enemmän kaukasialaisten, kuten armenialaisten, kuin muiden seemiläisten kansojen näköisiä. Nämä Euroopan juutalaiset ovat siis todellisuudessa arjalaista alkuperää.

  Tässä yksi lähde: http://en.wikipedia.org/wiki/The_Thirteenth_Tribe
  Asia on niin arka, ettei siitä julkisuudessa oikein uskalleta riittävästi keskustella.

 2. Kettu Ilmarinen Says:

  Ensinnäkin kiitokste nopeutuneesta kirjoitustahdista, riittää lukemista.

  Asiaan:

  Ensinnäkin tuo ”älykkyys” on varsin moniselitteinen termi ja psykologian piirissä sen konstruointi (miten se määritetään / mitataan) vaihtelee ja bonuksena tällä hetkellä ”yleinen älykkyys” (ns. G-tekijä, http://en.wikipedia.org/wiki/General_intelligence_factor) ei ole täysin kiistaton konstruktio. Eli virhemuuttujia Tatun ja kumppanien (kaikkien kulttuurien älykkyyttätutkivien setien) jutuissa toki on, vaikka se, miten älykkyyttä he ovat mitanneet toki jotain kognitiivista yleiskyvykkyyttä varmasti mittaa.

  Niin ja sitten tietenki kulttuurien välinen vertailu ei oo ihan simppeliä älykkyyden osalta, koska käytetyt testit ovat monesti kulttuurisidonnaisia (etenkin kielelliset) tai koulutussidonnaisia (etenkin visuaaliset tehtävät, jotka yleensä kuvitellaan kulttuuririippumattomiksi. Esimerkkinä näistä vaikka http://en.wikipedia.org/wiki/Raven's_Progressive_Matrices). Hieno esimerkki tästä on suomessakin käytetty peruspälli testi WAIS (http://en.wikipedia.org/wiki/Wechsler_Adult_Intelligence_Scale), jonka uudempien versioiden pisteitystä pitää yleensä aina tiukentaa suhteessa aiempiin kun jengi osaa tehtävät paremmin (kiitos koulutuksen ja jonkun, mutta ei ainakaan geenien, jos geenit ei nyt 20 vuodessa kehity massiivisesti 🙂 ).

  Siitäkin huolimatta:
  ”Tämä tautisuus/älykkyys selitys vaikuttaa paremmalta selitykseltä älykkyyseroihin kuin ihonväri/älykkyys selitys, koska nyt eroihin löytyy enemmän “järkeenkäypä” selitys – tautiset lapset eivät pysty kehittymään yhtä hyvin kuin terveet taudittomat lapset. ” – Takuu varmasti tuo tautisuus (ja ravinto lapsuudessa kun aivot kehittyvät) on ihan keskeinen tekijä. Mutta altistat tässä itsesi perusinhimilliselle putkinäölle, eli ”enemmän järkeenkäypä selitys”. Oikea sanavalinta olisi paremmin selittävä selitys. YLeensä mitään ihmisiin liittyvää ei selitä vain yksi muuttuja vaan helvetin moni, joista jotku ovat keskeisempiä kuin toiset (esim. tautisuus on varmaan keskeisempi kuin geneettinen taipumus tiettyihin kognitiivisiin rakenteisiin). Mutta se, että jokin selittää paremmin ei tarkoita, että muut eivät selitä ollenkaan. Eli selitykset ovat todellisuudessa monitasomalleja – eivät yksinkeritaisia tää selittää kaiken.

  Saivartelua, mutta ei mulla muuta 🙂

 3. kormy Says:

  « ihmisryhmänä jutskut ovat selvästi huippuluokkaa (joo, joo, ei tietenkään kaikki ole virheettömiä ja kävele veden päällä ja silleen, mutta yhtenä porukkana jutskut ovat yksinkertaisesti todella maailmanmestareita).»

  Juutalaiset ovat panostaneet koulutukseen kautta aikojen, koska ennen pitkää heidät kuitenkin ryöstetään ja ajetaan maasta. Henkinen pääoma kulkee kuitenkin mukana. Heillä ’fiksuus’ on selvästikin enemmän perinne kuin perimä.

  « Tämä tautisuus/älykkyys selitys vaikuttaa paremmalta selitykseltä älykkyyseroihin kuin ihonväri/älykkyys selitys, koska nyt eroihin löytyy enemmän “järkeenkäypä” selitys – tautiset lapset eivät pysty kehittymään yhtä hyvin kuin terveet taudittomat lapset.»

  Lämpimien maiden lapset taitavat olla tautisempia kuin kylmien maiden, vaikka toisin luulisi – miksiköhän näin?

 4. JL Says:

  Jaurin kasaariteoria on ei ole mitenkään ”arka”, vaan laajalti tunnettu. Se on kuitenkin myös täyttä scifiä, eikä sille ole koskaan ollut juuri mitään todistusaineistoa.

  Jaurin väite, että israelilaiset olisivat salanneet geenitutkimusten tuloksia, on hänen oman tai jonkun muun mielikuvituksen tuotetta. Tosiasiassa juutalaiset ovat (suomalaisten ohella) yksi niistä kansoista, joiden geeniperimä tunnetaan kaikkein parhaiten; aiheesta on julkaistu viime aikoina tieteessä tapahtuneen ”populaatiogeneettisen vallankumouksen” aikana lukuisia tutkimuksia.

  Tutkimustulokset osoittavat ei-yllättävästi, että useimmat juutalaispopulaatiot ovat seemiläis-eurooppalaisia hybridipopulaatioita. Mielenkiintoista on, että eurooppalainen komponentti (askenasi)juutalaisissa näyttäisi olevan eteläeurooppalaista alkuperää (Italia, Kreikka), ei germaanista tai slaavilaista. Tämä viittaisi siihen, että askenasien (joita nykyjuutalaisista on > 80 %) etnogeneesi tapahtui Rooman imperiumin aikoina, ja keskiajalla ja myöhemmin, jolloin askenasit asuivat Keski- ja Itä-Euroopassa, eurooppalaista geeniperimää ei juuri enää eksynyt tiukasti endogaamiseen juutalaiseen geenipooliin.

  Tämä havainto, että askenasien eurooppalaiset geenit olisivat peräisiä Etelä-Euroopasta eikä Keski- tai Itä-Euroopasta, sopii yhteen sen vähän tunnetun tosiseikan kanssa, että antiikin Roomassa judaismiin kääntyi paljon ihmisiä. Keisari Augustuksen aikaan noin 10 prosenttia Rooman valtakunnan asukkaista oli juutalaisia, valtakunnan itäosissa 20 prosenttia.

  Tässä on hyvä yhteenveto juutalaisten genetiikkaa koskevasta viimeaikaisesta tutkimuksesta: http://blogs.discovermagazine.com/gnxp/2010/06/genetics-the-jewish-question/

  Askenasien poikkeuksellisen älykkyyden mahdollisesta biologisesta taustasta kannattaa lukea tämä tutkimus: http://citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.163.3711&rep=rep1&type=pdf

 5. JL Says:

  ”Tämä tautisuus/älykkyys selitys vaikuttaa paremmalta selitykseltä älykkyyseroihin kuin ihonväri/älykkyys selitys, koska nyt eroihin löytyy enemmän “järkeenkäypä” selitys – tautiset lapset eivät pysty kehittymään yhtä hyvin kuin terveet taudittomat lapset.”

  Vanhasen ja kumppaneiden geneettinen selitys rodullisille ÄO-eroille ei perustu ajatukseen, että ihonväri sinällään selittäisi mitään. Homman idea on siinä, että ihonväri ja muut ulkoiset rotutunnusmerkit (joissa esiintyvät erot riippuvat yleensä vain muutamista geeneistä) sattuvat esiintymään yhdessä laajempien geneettisten erojen kanssa. Moderni populaatiogeneettinen tutkimus pystyy esimerkiksi helposti tunnistamaan, mihin perinteisistä roduista (valkoinen, musta, keltainen) yksilö kuuluu pelkästään hänen DNA:nsa perusteella.

  Ks. esim. tämä kuva: http://2.bp.blogspot.com/_o6vigEr23C4/SSl0A1BD2YI/AAAAAAAAALI/rLaeIV3CE80/s1600-h/Picture+2.png . Siinä jokainen ruksi tai muu merkki esittää yhden yksilön DNA:ta. Eurooppalaisiksi sosiaalisesti identifioituvat on merkitty vihreällä ja punaisella, mustiksi nigerialaisiksi identifioituvat vaaleansinisellä, kiinalaiset sinisellä ja japanilaiset punavioletilla. Kuten huomataan, näiden henkilöiden DNA:ta kasautuvat kuvassa esitetyssä pääkomponenttianalyysissä roduittain: eurooppalaiset ylhäällä, nigerialaiset vasemmalla alhaalla ja itäaasialaiset (Kiina & Japani) oikealla alhaalla. Tämä sosiaalisen ja biologisen rotuidentiteetin toisiaan vastaavuus ei johdu niistä muutamista geeneistä, jotka säätelevät esimerkiksi ihonväriä, vaan sama tulos rotujen selkeistä eroista saadaan esimerkiksi satunnaisesti valituilla sadalla geneettisellä markkerilla, ts. geneettiset erot (eli erot alleelien frekvensseissä) rotujen välillä ovat tunnistettavissa kaikissa osissa genomia. Lyhyesti sanottuna siis geneettisistä rotueroista vain pikkuriikkinen osa liittyy ulkonäköön.

  Ajatus, että tropiikissa infektiotautien määrä suosii vastustuskyvyn kehittymistä älykkyyden kehittymisen sijasta, sopii hyvin yhteen Vanhasen ja muiden evoluutiobiologisen selityksen kanssa: kuumilla seuduilla luonnonvalinta on suosinut vastustuskykyä, taudeista vähemmän kärsivillä kylmemmillä seuduilla älykkyys on tullut vahvemmin valituksi.

  Sinälläänhän trooppisten maiden asukkaat eivät välttämättä sairasta valtavasti infektiotauteja. Singapore on tropiikissa, mutta se on korkean elintason, hyvän terveyden ja pitkän eliniän maa. Huomattavaa on, että valtaosa sen asukkaista on kaukaa pohjoisesta muuttaneita kiinalaisia.

 6. heka Says:

  Jauri, mun mielestä ”juutalaisuus” on ennenkaikkea kulttuuria eikä suinkaan mitään geneettistä juttua. Itse asiassa mun mielestä suomalaiset ovat aika ouhtaita jutskuja siinä mielessä, että Suomessa koulutusta ja ”tietämistä” arvostetaan ihan itseisarvona, riippumatta siitä paljonko tyyppi tienaa fyffeä tietämisillään.

 7. heka Says:

  Kettu Ilmarinen, jo totta kai kyseessä on joku monitasomalli, ja juttuun liittyy tietenkin paljon muitakin tekijöitä. Mule tulee varmasti harhoja jo siitä, että olen palloillut Haitissa ja kuvittelen bonjaavani jotain ripulista.
  Eli minä olen tällä hetkellä ehkä liiankin taipuvainen uskomaan tautisuus/älykkyys ajatukseen.

  Olet oikeassa, tautisuus on (tai tuntuu olevan) paremmin selittävä selitys älykkyyteen kuin esim ihonväri.

 8. heka Says:

  Kormy, sanot ”Lämpimien maiden lapset taitavat olla tautisempia kuin kylmien maiden, vaikka toisin luulisi – miksiköhän näin?”

  Musta tuntuu, että lämpimissä maissa on pöpöjä enemmän kuin kylmemmissä maissa. Mulla on kotona kerran pari vuodessa joko kirppujen tai ”earwig”sien rynnäkkö – musta tuntuu että noi pöpöt yrittää tuoda mukanaan kaikenlaisia tauteja….

 9. heka Says:

  JL,
  (1) olen lukenut jostain yhden selityksen jutskujen älykkyyteen: ammoisina aikoina (keskiajalla?) jutskut eivät saaneet tehdä oikeita käsitöitä (esim suutari) ja jutskujen tartti tehdä paskahommia kuten kirjanpitoa ja lakijuttuja, joten sitä kautta Charles Darwin hoiti henkisten ominaisuuksien voimistumisen. En tiedä onko ajatuksessa mitään järkeä.
  (2) mainitsemasi kuvasi punaiset ja muut värit eivöt erotu kovin hyvin, joten se argumenttisi jäi minulle mysteeriksi.

 10. Jauri Says:

  JL,
  En allekirjoita tuota esittämääsi tutkimusta, sille se ei ole looginen. Ei ole mitään syytä miksi ashkenasijuutalaiset olisivat levinneet Itä-Eurooppaan, jossa heitä vainottiin jopa muuta Eurooppaa enemmän ja olisivat lisääntyneet siellä muutamasta kymmenestä tuhannesta monimiljoonaiseksi kansaksi.
  Lähes järjestään kristityiden ja juutalaisten väliset avioliitot olivat kiellettyjä ympäri Euroopan Kasaariaa lukuunottamatta. Jos taas Rooman diaspora olisi totta, olisi juutalaisten keskimääräinen määrä Välimeren valtioissa ollut vielä ennen toista maailmansotaa huomattavasti suurempi.
  Väitän, että Turkin ja Kreikan juutalaisten geneettinen yhteys askenasien kanssa perustuu siihen, että Konstantinopoli oli vielä 700-800 luvulla maailman suurin juutalaisasutuskeskus, josta käsin he hoitivat kauppaa koko Balkanin ja Mustanmeren alueen kreikkalaiskolonioissa ja jonka seurauksena kasaarit kääntyivät juutalaisuuteen. Kun Bysantin keisari Romanos I ajoi 900-luvun alkupuolella kaikki juutalaiset ulos Konstantinopolista ja kielsi heiltä kaupankäynnin Bysantin alueella siirtyi tämän alueen juutalaisia suuret määrät Kasariaan, jossa heidät otettiin vastaan ja jossa paikallisten juutalaisuskoisten ja geneettisten juutalaisten välisiä avioliittoja ei katsottu karsaasti. Tästä taas seuraa jo aiemmin mainitsemani yhteys Itä-Euroopan juutalaisiin.

 11. Jauri Says:

  JL,
  Luin tuon mutaatioraportin askenaseista, enkä ole kuuna päivänä nähnyt suurempaa höpö-höpö-propagandaa, paitsi ehkä natsien arjalaistarinoissa. Tutkimuksen kaikki statistinen data puuttuu, puhutaan ”askenasien historiasta Euroopassa tuhatluvulla” parilla lauseella, mutta todelliset todistusaineistot ovat vasta muutaman sadan vuoden takaa. Esitetään hypoteesejä, joita voi kuka tahansa vetää päästään. On aivan naurettavaa väittää, että kymmenien tuhansien ihmisten keskuudessa tapahtuisi DNA:ssa mutaatio siksi, että he asuvat pohjoisessa ja keskittyvät kaupankäyntiin, joka sitten kloonautuisi miljooniin askenaseihin. Tuon tukimuksen perusteella mutaation on pitänyt tapahtua siis muutaman sadan vuoden aikana, koska tulokset ovat sen mukaan nähtävissä jo viime vuosituhannella? Vedetään esiin luonnonvalinta, joka ei tod toimi tuolla tavalla, vaan vaatii huomattavasti pidemmän ajan valikoituakseen ja jalostuakseen.

  En kiistä askenasien älykkyysosamäärää mitenkään, siinä uskon tutkimukseen. Siitä todistaa jo tuo Hekan kertoma nobelpalkintojen määrä. Askenasi-väestön kulttuurikehitys ja meemien siirtyminen sukupolvelta toiselle on varmasti tässä myös olennaisena pelurina. Lähtisin todellakin hakemaan vastausta enemmänkin siltä pohjalta, että askenasit ovat enemmänkin kahden kehittyneen kulttuurin sulautuma, kuin yksi juutalainen rotu.

  Olen itse pyrkinyt selvittämään kasaarien historiaa pidemmältä ajalta, enkä usko yläluokan olleen ollenkaan turkinsukuisia paimentolaisia, vaikka sen niin useissa lähteissä kerrotaan olevan, sillä he puhuivat indo-eurooppalaista kieltä, vaikka siirtyivätkin käyttämään hepreankielisiä nimityksiä. Olisi mielenkiintoista nähdä geenitutkimus askenasien ja eri kaukasialaisten kansojen perimästä. Uskon kasaarien olevan muinaisten alaanien, sarmaattien ja skyyttien seuraajia, jotka taas puhuivat kantaindoeurooppaa, eli arjalaisia kieliä. Tästä taas menee linkki aina koko Kaspian alueen alkulähteille ja arjalaisiin kantakansoihin. Kuten tästä nenästä aiemmin mainitsin, natsit väittivät sen olevan seemiläinen piirre, mutta se on todellisuudessa arjalainen piirre, aivan kuin musta tukkakin, verratkaapa tätä vaikkapa perusarjalaisen, Iranin johtajan Mahmud Ahmadinedjadin nokkaan 🙂 Ympäri mennään yhteen tullaan.

 12. Jauri Says:

  Lisää askenaseista. Tässä lyhyt historiikki askenesien synnystä, joka on luettavissa kaikista historiankirjoista, kunhan haluaa asiat vain ymmärtää ja koota. Olisi lännessäkin jo aika luopua myyttisestä Rooman diaspora-ajattelusta, geenivirhetarinoista ja pistää piste virheelliselle historiankirjoitukselle:

  – 500 luvulla ensimmäiset juutalaiset siirtyvät frankkien vaikutuksen mukana germaanialueille lännestä. Nämä juutalaiset ovat Rooman imperiumin jälkeläisiä. Kieli alkaa saksalaistua.
  – 930 – Romanus I karkoittaa juutalaiset Konstantinopolista ja kieltää heiltä kaupankäynnin Bysantin alueella. Juutalaisia pakenee kreikkalaiskolonioihin ja juutalaisuskoisen Kasarian alueille suuret määrät. Syntyvät ensimmäiset ”ghetot”, alkuperäisjuutalaiset kauppakoloniat omine lakeineen ja sääntöineen. Kasaarien joukossa asui jo ennestään persianjuutalaisia, lähinnä Derbentin alueella Kaspianmeren rannalla. Kasarien yläluokan ja rikkaiden juutalaiskauppiaiden avioliitot ovat haluttuja, väestö sekoittuu. Kasaarien johtaja Joosef ajaa kristityt pois kasaarien alueelta.
  – 900-luvun loppu – Pyhän Rooman keisarikunnan synnyttyä germaanialueille muuttaa jonkin verran italianjuutalaisia ”roomanjuutalaisia”, lähinnä Wienin alueelle. He sekoittuvat alueen juutalaisten kanssa.
  – 900-luvun loppu – Venäjän ruhtinas Svjatoslav tuhoaa kasaarien valtakunnan. Kasaarit pyytävät apua Horezmilta (Shirvanin kaanikunta), seurauksena yläluokka joutuu kääntymään Islamin uskoon. Juutalaiset kääntyvät seuraavaksi Venäjän ruhtinas Vladimir I:n puoleen, joka valloittaa Kasarian, liittää sen osittain Venäjään, jonka seurauksena massoittain juutalaisuskoista väestöä siirtyy Venäjän ruhtinaskunnan alaisuuteen, lähinnä nykyisen Ukrainan alueella. Kasaria hajoaa lopullisesti.
  – 1200-luku – mongolit aloittavat invaasiot idästä, niin persianjuutalaisia kuin kasaarijuutalaisia pakenee länteen, Ukrainan alueelle.
  – 1300-luku – Juutalaisvainot yltyvät Länsi-Euroopassa, juutalaisia muuttaa Puolan alueelle. Juutalaisten määrä alueella noin 25 000 henkeä.
  – Mongolit tartuttavat ruton eurooppalaisiin. Juutalaisia syytetään taudin levittämisestä. Ukrainan juutalaisuskoista kasaariperäistä ja kreikkalaiskolonioiden etnistä juutalaisväestöä pakenee Luoteis-Ukrainan ja Puolan alueille, jonne rutto ei ole levinnyt: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Bubonic_plague_map.PNG
  – 1400-luku – Bysantti hajoaa, Osmanien valtakunta leviää. Balkanin alueelta siirtyy kreikan- ja turkinjuutalaisia Keski-Eurooppaan, Wienin alueelle. Lähes kaikki juutalaiset on karkotettu Länsi-Euroopan alueelta Keski-Eurooppaan.
  – 1500-luku – Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan laajeneminen ja Saksan uskonpuhdistus pakottaa juutalaisia siirtymään esim. Wienin alueelta entistä enemmän Itä-Euroopan valloitettuihin kaupunkeihin, joiden asukkaat ovat paenneet maaseudulle. Puolalainen aatelisto ja juutalaiset kauppiaat löytävät yhteisen sävelen kaupan kehittämiseksi. Euroopan juutalaisväestön määrä noin 50 000 henkeä.
  – Puolan kuningaskunta ja Liettuan suuriruhtinaskunta liittyvät valtioksi, iso osa Ukrainaa liitetään siihen: http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Rzeczpospolita.png
  Satojatuhansia kasaarijuutalaisia tulee laajenemisen seurauksena reaaliunionin piiriin.
  – 1600-luku – Ukrainan alueella syntyy Bogdan Hmelnitskyn johdolla kapina ja alue ajautuu sotaan, jotakuinkin satatuhatta kasaarijuutalaista tapetaan, sillä heidät liitetään Puolan aateliston kanssa veljeileviin etnisiin askenaseihin, juutalaisuskoiset pakenevat joukoittain Länsi-Puolaan sekä osa Turkin sulttanaatin alueelle. 30-vuotinen sota on ennen tätä tyhjentänyt ison osan Keski-Euroopan asujaimistosta, jolloin juutalaisuskoisille tulee tilaisuus työntyä länteen.
  – 1700-luku – Puola jaetaan Preussin, Itävallan ja Venäjän kesken, juutalaisuskoiset hajoavat kolmen valtion alueelle. Juutalaisuskoisten identiteetti kerääntyy kaikkia yhdistäväksi ja antisemitismia vastustavaksi askenaasi-idealismiksi, joka on alun perin tarkoittanut germaanien alueelle muuttaneita piskuisia länsijuutalaisryhmiä. Uusien kasaariaskenaasien määrä alueella jotakuinkin 1,5 miljoonaa. Yhdistyneet juutalaiset luovat Haskala-liikkeen, josta polveutuu nykyinen sionismi.

 13. JL Says:

  Jauri, tutustu populaatiogeneettisiin tutkimuksiin. Jo askenasien Y-DNA osoittaa, että heidän kantaisänsä ovat peräisin lähi-idästä, ei mistään Kaukasukselta.

  Askenasit olivat pieni populaatio, kunnes uudella ajalla parissa vuosisadassa heidän määränsä lisääntyi hyvin nopeasti. Tällainen nopea ekspansio ei ole ennenkuulumatonta, vrt. esim. (ainakin osittain) irlantilaisen sukutaustan omaavat, joita sanotaan olevan 80 miljoonaa diasporassa.

  ”Vedetään esiin luonnonvalinta, joka ei tod toimi tuolla tavalla, vaan vaatii huomattavasti pidemmän ajan valikoituakseen ja jalostuakseen.”

  Ajatus, että esim. 1000 vuotta ei riittäisi merkittävään alleelifrekvenssien muutokseen luonnonvalinnan kautta, on täysin perätön. Lue se artikkeli. Kyseessä on tietenkin hypoteesi, jota ei ole todistettu, mutta se on järkeenkäypä ja, mikä parasta, sen todenperäisyys on helposti tutkittavissa empiirisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: