Työttömyyden pituus on räjähtänyt.


Tässä aika rankka käppyrä.

Käppyrän aiheena on mediaani (mediaani: puolet jengistä on työttömänä kauemmin ja toinen puoli lyhyemmän aikaa) työttömyyden kesto Vapaassa Maailmassa. Tähän asti viimeisen 50 vuoden aikana työttömyyden kesto on ollut viiden ja kymmenen viikon pituinen, mediaanilukuna.

Nyt noin viimeisen vuoden kuluessa työttömyyden kesto on räjähtänyt 25 viikon pituiseksi – puoli vuotta.  Työttömyyden pituus ei ole ollut näin pitkä viiteenkymmeneen vuoteen.  Puoli vuotta on sikäli mielenkiintoinen aika, koska oltuasi puoli vuotta työttömänä et ole enää tilastollisesti työtön, vaan ”lannistunut duunari” (discouraged worker) -ja koska olet lannistunut, niin sinä häviät työttömyystilastoista.  Viralliset Vapaan Maailman työttömyystilastot ovat jossain 10%:n pinnassa, todellinen numero on jossain 20%:n tienoilla (missä luvussa lannistuneet sankarit ovat edelleen mukana).

Työttömyyden tilastollista pidentymistä tukee jossain määrin mun omat satunnaiset havaintoni. Aamukahvilassani on aamulla entistä enemmän koditonta jengiä, joka ilmeisesti asuu joko metsässä tai autossa.  Se on onneton tilanne, alkuasukkaat jotka aina muistavat jauhaa olevansa maailman rikkaimman maan kansalaisia, eivät huomaa kuinka telttailun ja ulkoilun suosio on kasvanut….

Lähteet:
(1) The Atlantic lehden lyhyt artikkeli aiheesta http://www.theatlantic.com/business/archive/2010/07/the-scariest-unemployment-graph-ive-seen-yet/60086/

Mainokset

2 vastausta to “Työttömyyden pituus on räjähtänyt.”

 1. Masi Says:

  Eipä hallitusten harrastamassa tilastokikkailussa mitään erikoista ole. Reaganin aikana työllisyysluvut pomppasivat parempaan suuntaan, kun armeijassa olevat päätettiin laskea työssäkäyvien joukkoon. Suomessa Lipposen sateenkaarihallitus ensi töikseen ’kadotti’ 15000 työtöntä siirtämällä heidät kortistosta toiseen jne.

  Sitten seuraa asiaa aiheen vierestä. Olen ymmärtänyt tekstiesi perusteella, että olet asunut jenkeissä 70-luvun lopulta asti. Onko kyyninen suhtautumisesi Vapaaseen Maailmaan ja sen alkuasukkaisiin ollut samankaltaista jo alusta asti, vai ovatko mielipiteesi kypsyneet pikku hiljaa? Entä mitkä asiat ovat Vapaassa maailmassa mielestäsi paremmin kuin Kommunistisessa Suomessa, eli joista me voisimme ottaa oppia?

  Blogiasi on kyllä hauska lukea, sillä sen näkökulma on piristävän erilainen verrattuna pelkkiin stereotyyppisiin suomalaisblogeihin, joissa USA on joko mallivaltio jossa aivan kaikki on paremmin kuin missään muualla, tai kapitalistinen helvetti jossa pyssyt paukkuvat ja puolet väestä elää kodittomana sillan alla.

 2. heka Says:

  Mä menin opiskelemaan Vapaaseen Maailmaan 1979, periaatteessa yhdeksi vuodeksi, mutta erilaisista syistä matka venähti suunniteltua pitemmäksi. Musta tuntuu etten ollut erityisen kyyninen, koska menin mielelläni ja ajattelin että keikka voisi olla ihan hauska, tai ainakin parempi kuin olla duunissa jossain hikisessä konttorissa Suomessa.

  Minusta en muuten ole ollenkaan kyyninen vaan yritän olla pikemminkin realistinen. Toisaalta et ole ensimmäinen joka kokee minun olevan kyyninen, joten ehkä en sitten olekaan niin realistinen kuin kuvittelen olevani.

  Ehkä jollain lailla isoin juttu mulle oli ihan alussa, kun olin tottunut Hesan Kauppakorkeakoulun tietokonesysteemeihin, ja huomasin että Whartton Schoolin ja UCLA systeemit olivat suurinpiirtein sitä mitä Neukkulan viisivuotissunnitelmassa tarjottiin Murmanskin laivastotukikohtaan -käsittämätöntä antiikkia. Minä olin yllättynyt huomatessani kuinka jotenkin alkeellisia systeemit olivat (ja samaan aikaan, niiden huippujengi teki uskomattomia voimisteluliikkeitä tietokoneillaan jne jne, mutta tavallisen jalankulkijan, tai opiskelijan, kannalta systeemit olivat ihan perseestä).

  Parempaa kuin Suomessa? Tai parempaa kuin jossain muualla? Mä en (mielestäni) itse asiassa vertaa Vapaata Maailmaa Suomeen vaikka se siltä ehkä kuulostaakin. Mä puhun Vapaasta Maailmasta ja mä puhun Suomesta, mutta lähinnä siksi, että kuvittelen tietäväni näistä kahdesta enemmän kuin vaikkapa Brasiliasta ja Skotlannista -siksi Skotlanti ei juuri näy jutuissani.
  Mä en osaa jäsentää tai mielentää ollenkaan järkevästi sitä, miksi Vapaa Maailma on minusta tullut toimimattomaksi yhteiskunnaksi -jos sopii, niin samalla lailla kuin joku Nokia oli joskus ”hyvä” ja nyt vaikuttaa siltä että Nokia ei ole enää ”hyvä” -jotain on ehkä mennyt pieleen. Minusta on mielenkiintoista miettiä miksi hyvät jutut joskus tuntuu mätänevän…..

  Vapaassa Maailmassa muuten pyssyjen paukkuminen on romahtanut. New York on käsittääkseni turvallisempi kuin Lontoo. Väkivaltarikollisuus (lähinnä murhilla mitattuna) on romahtanut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana.

  Kapitalistinen helvetti? Yhdellä lailla katsottuna Suomi on myös kapitalistinen helvetti, koska samoja paskoja ketjukauppoja on joka paikassa. Toisaalta Robert’s Coffee ja Waynen kahvi myyvät lähes juotavaa kahvia mutta Starbucksin kahvi on tosi kamalaa köyhän kansan kusetusta. Minusta kansalle ei saa tarjota ihan perseestä olevaa oopiumia, joku laatu siinäkin tarttee olla. Tai toisaalta, jos se kelpaa niille, niin miksi niuhottaa sitä laatua?

  Mikään ei oo helppoa ….

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: