kalutaan lisää Nokian luuta …


(pikkupäivitys nro 1 7.8.2010 klo 10:00 sinisellä jutussa)
Tätä Nokialaista luutahan olen kalunnut jo muutaman kerran ja olin jotenkin päättänyt, että yritän välttää kirjoittamasta Nokiasta. Mutta kun luin miten

”Android ei ole vastaus. Meidän täytyy putsata Symbian ja antaa sille lisää voimaa ja parempi käyttöliittymä, summasi Nokia-pomo Twitterissä” (Niklas Savander, Nokian Markkinat-yksikön johtaja, Kauppa”lehdessä”, lähde 1). Koko twitter keskustelu Nokian blogissa (lähde 0).

Eihän Android tietenkään ole mikään vastaus.  Paitsi ehkä niiden asiaa tuntemattomien harrastajien mielestä, jotka eivät ymmärrä mikä on heille hyväksi – ne niinsanotut ”asiakkaat”. Typeryyksissäänhän asiakkaat ovat avanneet älypuhelinkukkaroitaan Keilaniemestä poikkeavaan suuntaan. Mitä yhteistä on muuten näillä putiikeilla: Motorola, Samsung, Sony Ericsson, LG, Huawei, AsusTek ja ZTE?  Ne kaikki valmistaa (muunmuassa) Android puhelimia, eli ainakin niille Android on yksi vastaus muiden joukossa (lähde 3). Ja asiakkaat kantavat rahansa noille valmistajille. Ja se ei ole mikään vastaus Nokialle?  Tsiisus Kraist.

Jenkkimarkkinoilla iPhonen ja Androidin yhteenlaskettu osuus uusista älypuhelimen käyttäjistä on yli 50% (lähde 4).  Minusta ”noin yleensä” sekä iPhone että Android ovat käyttäjäystävällisyytensä kannalta aika lailla ”yhtä hyviä”, vähän niinkuin Mersu ja Lexus ovat ”yhtä hyviä” autoja mutta Mersut ja mopoautot eivät ole ”yhtä hyviä”.  En kauheasti epäile etteikö Nokia pystyisi luomaan ”aika samanlaisen” helppokäyttöisen älypuhelimen -siis vehkeen jota on jotenkin yhtä kiva käyttää kuin iPhone tai Android. Mutta se ei riitä että on vain kiva käyttää -tarttis olla jotain kivaa käytettävää.
iPhoneen on saatavilla jotain yli 200.000 ohjelmaa ja Androidiin jotain puolet siitä. Molemmissa on siis paljon sälää tarjolla. Ja ne typerät ”asiakkaat” ovat imuroineet jo yli 5 miljardia ohjelmaa iPhonen AppStoresta (siis 7.6.2010 mennessä, lähde 5).
Mitähän on Nokian Ovi-kaupassa ja kuinka paljon sieltä imuroidaan sälää? Vuosi sitten elokuussa 2009 Ovi-kaupassa oli kuulemma 843 ohjelmaa ja 583 peliä (lähde 6). Vähän uudempi tieto huhtikuulta 2010 (lähde 7) kertoo Ovesta imuroitavan 1,6 miljoonaa ohjelmaa päivässä (vähän alle 600 miljoonaa vuodessa). Lähde 8 kertoo Ovessa olevan 13.000 ohjelmaa.  Imurointi on kuulemma kasvanut rajusti tämän vuoden puolella -veikkaisin sen johtuvan siitä, että Nokian kartat ovat nyt ilmaisia ja ne voi imuroida valmiiksi puhelimeen. Tämä on tosi kova juttu koska voin vaikkapa imuroida kotona puhelimeeni etukäteen sen maan kartat, jonne olen menossa, jolloin voin navigoida siellä Nokian puhelimella ilman kännykän datayhteyttä -toisinsanoen ilmaiseksi.

Minusta muuten mielenkiintoinen juttu on se, etten muista mistään noin viimeisen vuoden aikana lukemastani älypuhelin artikkelista sanaa ”Nokia” – niissä mainitaan Apple, Android ja Blackberry.  Muita pelaajia älypuhelinmarkkinoilla ei enää tunnu olevan. Tsiisus –”Android ei ole mikään vastaus”. Ei oo, ei oo. Eikä steroidit ole mikään vastaus siihen jos haluaa pärjätä olympialaisissa.  Tosin kaikki käyttää niitä steroideja ja ne juoksee kisoissa lujaa.

Google rekisteröi 200.000 Android puhelinta päivässä, eli viiden päivän viikolla laskettuna jotain 50 miljoonaa puhelinta vuodessa (lähde 2).  Jenkeissä arvioidaan älypuhelimien myynnin olevan yli puolet kaikista fiksuista puhelimista (”feature phones”) joskus vuoden 2011 loppuun mennessä (lähde 4).  Nokia on kadonnut lähes kokonaan jenkkimarkkinoilta. Ja älypuhelinmarkkinoilta. Jotain meni iloisesti pieleen.

Nokia epäonnistui (surkeasti) kopioidessaan Applen myymälöitä (lähde 9). Applen myymälöissä myydään sälää mielettömät määrät, muistaakseni niiden myynti per neliömetri on enemmän kuin millään muulla elektroniikkapuljulla.  Eikä syyttä, niissä sinulta lypsetään rahat ja ovella käännyt vielä kiittelemään Applen jengiä siitä että he suostuivat ottamaan rahasi.  Kaikille jää kaupankäynnistä syvä kiitollisuuden tunne.  Ja sitten tulivat apinoijat, Microsoft julisti avaavansa omia upeita Microsoft lippulaivakauppojaan (yksi dorkimmista jatuksista joita olen koskaan kuullut) mutta ilmeisesti järki voitti jopa Microsoftilla – tietääkseni yhtään lippulaivapuljua ei avattu. Mutta Nokian rahkeet kestivät, ja Nokia avasi New Yorkissa oman kauppansa, jonka luukulle laitettiin lappu alkuvuodesta. Varmaankaan Symbiania ei keritty vielä putsata. Lähteessä 9 on surullinen kuva Nokian suljetusta puljusta. Tosin Nokia ei ole suinkaan ollut ainoa putiikki, joka ei ole onnistunut kopioimaan Applen myymäläkonseptia.

Nokia epäonnistui (surkeasti) netbook läppärillään. Noin vuosi sitten sekä Nokian että Applen neropatit virittelivät kellareissaan kikkelit täristen uusia nerokkaita tuotteitaan.  Nokialaiset virittelivät pientä netbook läppäriä koska joku oli varmaan lukenut jostain, että niitä myydään kuin siimaa. Ja niin Nokia loi netbook läppärin, joka katosi markkinoilta suurinpiirtein ennenkuin se edes tuli markkinoille. Applen jannut tekivät iPad tablettiläppärin, joka on kuulemma mennyt aika hyvin kaupaksi. Tosin Nokia ei ole ainoa putiikki, joka on epäonnistunut tablettiläppäreissä -ainakin Microsoft on räpeltänyt niitä olemattomalla menestyksellä on kymmenisen vuotta.

Jotenkin musta tuntuu, että Nokia ei ole kauhean taitava kopioidessaan toisten ajatuksia siitä mikä menee kaupaksi.  Miten olisi jos Nokia yrittäisi vaihteeksi tehdä jotain, missä Nokia on ainakin joskus ollut hyvä.

”Android ei ole vastaus. Meidän täytyy putsata Symbian ja antaa sille lisää voimaa ja parempi käyttöliittymä”.  Joo, ehkä se Android ei ole sittenkään se vastaus.  Mutta Nokian talo palaa ja sammutusvälineitäkin saisi ilmaiseksi (siis Android käyttöjärjestelmän). Nokian mielestä looginen juttu on (a) olla sammuttamatta tulipaloa ja (b) alkaa putsata palavaa taloa.

Onneksi en ole vastuussa mistään Nokian puuhista.  Joten voisihan sitä Symbiania putsata ja virittää paremmaksi.  Mutta jotain muutakin tarttis varmaan tehdä kun tonne Nokian kassaan tarttis saada lisää fyffeä. Ja kun toi Nokian pörssikurssikaan ei oo ihan kauheen korkealla.
Apple. Nythän Apple ei ota siivelleen ketään muita, joten nokialainen iPhone ei todellakaan ole vastaus.
Google. Mutta Googlen Android käyttis on pärjännyt aika hyvin monessa eri kohtaa ja jengi alkaa ilmeisesti valmistaa kaikenlaisia tablettiläppäreitä joissa pyörii Android käyttiksenä. Voisin epäillä, että on aika hyvä mahis, että Androidista tulee edes jollainlailla mitattuna merkittävän iso käyttis jonka imussa liikkuu ohjelmien kehittäjiä ja muuta rupusakkia, joka tekee ohjelmia, joita ne aiemmin mainitut asioita tuntemattomat ”asiakkaat” haluavat saada. Androidilla on aika hyvin ilmaa siipiensä alla ja sitä tukee iso joukko isoja ja pieniä valmistajia ja ohjelmistotaloja. Tätä kutsutaan hienommissa piireissä ”ekosysteemeiksi” yrityksen ympärillä (joita tosin saattaa vielä olla jäljellä  Nokiankin ympärillä). Tässä lisää Androidin ekosysteemin ällistyttävästä koosta (lähde 10).
Nokia. Olisikohan Nokialle ihan mölö ajatus yrittää tehdä kahta asiaa yhtäaikaa?  Sitä Symbianiahan voi putsata ja kiillottaa, sehän voi olla ihan kivaa puuhaa, vaikka se ei myykään kovin montaa puhelinta.  Mutta eiks’ samaan aikaan voisi kokeilla noita Android markkinoita ja luoda noille rajusti kasvaville markkinoille teknisesti kova puhelin. Nokiahan väittää olevansa teknisesti kova lafka. Eiks’ kantsuis tehdä myös, tai ainakin, niitä juttuja, joita paitsi kuulemma osaa mutta myös mitä ne typerät ”asiakkaat” haluavat ostaa.  Tosin putsaaminenkin on varmaan kivaa.

Onneksi minä en ymmärrä mitään. Mutta tällä hetkellä, tai näkyvissä olevan tulevaisuuden aikana, mulle ei tulisi mieleenkään hankkia mitään muuta puhelinta kuin joko iPhonen tai Androidin. Ihan henk koht tykkään tosin enemmän Androidista, mutta ero on vähän samaa kuin jotkut tykkää äidistä ja toiset tyttärestä. Mä tykkään tyttärestä. Mutta Symbian isoäiti ei jaksa saada minua innostumaan vaikka sitä putsataankin Nokian taitavin ja hellin käsin ….

Toivottavasti johtaja Niklas Savander on oikeassa. Tai itse asiassa toivon pikemminkin joht Savanderin valehtelevan mitä hänen täytyy valehdella samaan aikaan kun Nokian kellarissa sorvataan joulumarkkinoille tosi kovaa Nokian Android älypuhelinta. Sellaista joka hakkaa Motorolan, Samsungin ja muiden Android puhelimet.

Lähteet:
(0) Niklas Savanderin twitter vastaukset Nokian blogissa http://conversations.nokia.com/2010/08/05/no-holds-barred-niklasatnokia-on-twitter/
(1) Kauppalehden, vai paremminkin Kauppa”lehden” juttu aiheesta http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010089753
(2) Googlen version Kallasvuosta, Eric Schmidt, kertoo miten Googlella menee http://mobile.venturebeat.com/2010/08/05/googles-eric-schmidt-200000-android-units-now-activated-every-day-video/
(3) iSuppli’n arvio älypuhelimista http://www.isuppli.com/Mobile-and-Wireless-Communications/News/Pages/Googles-Android-to-Outstrip-Apples-iOS-by-2012-iSuppli-Forecasts.aspx
(4) Androidilla menee yhä lujempaa mutta iPhone juhlii silti http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/android-soars-but-iphone-still-most-desired-as-smartphones-grab-25-of-u-s-mobile-market
(5) Wiki aiheesta iPhonen ja hiukan muidenkin älypuhelimien ohjelmakaupat http://en.wikipedia.org/wiki/App_Store
(6) Nokia Ovi kaupan koko elokuussa 2009 http://gorumors.com/crunchies/how-many-apps-and-games-on-nokia-ovi-store/
(7) Hiukan uudempaa tietoa Ovi-kaupasta http://www.best-choice-tech.com/mobile-cell-phones/nokia-models-reviews-new-cell-phone-mobiles/how-many-user-applications-ovi-download-store.html
(8) Nokia Ovi lisäjuttuja aiheesta http://www.best-choice-tech.com/mobile-cell-phones/nokia-ovi-store-13-000-applications-and-stalled-the-daily-downloads.html
(9) Nokian lippulaivaputiikille lappu luukulle http://www.engadget.com/2010/05/23/nokias-new-york-flagship-store-closes-today/
(10) Lisää siitä missä Androidia pyöritetään http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article482680.ece

Mainokset

Avainsanat: , , , , , ,

2 vastausta to “kalutaan lisää Nokian luuta …”

  1. Lessons Google Can Learn From Wave’s Failure | TechNexus.info Says:

    […] kalutaan lisää Nokian luuta … « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… […]

  2. Android App Security Stomps on the iPhone Here’s Why | AboutAndroid.info Says:

    […] kalutaan lisää Nokian luuta … « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: