Suomi ja muut viritykset erilaisilla listoilla.


Musta on jotenkin mielenkiintoista lukea näitä juttuja miten erilaisia juttuja listoitetaan. Maailman paras maa. Maailman viisi parasta ravintolaa.  Kaikkien aikojen parhaat kitaristit.  Hesan parhaat menopaikat.  Yhtäältä nämä listat ovat puhdasta paskaa, ja toisaalta ei.  Joskus tekis, toisinaan sitten taas ei.  Mä en ole koskaan bonjannut miksi sohvalla kaljaa imevä ja töllöä tsiikaava jengi jengi pilkkaa ja ivaa jotain hiihtäjää, joka jää jollekin sijalle viiskytkuus.  Mun mielestä hiihtäjän tarttee olla helvetin kova tyyppi, jos hän pääsee edes skabaamaan joihinkin kisoihin.  Jostain syystä mua ei oo koskaan pyydetty hiihtämään kilpaa minnekään.  Toisaalta mulle on usein ilmoitettu että mun tarttis suksia yhteen tiettyyn kosteikkoon (ja jos jonnekin tarttee suksia niin sinnehän minä yritän päästä -ja veikkaan että mulla oli loppujen lopuksi kivempaa kuin sillä käskijällä).

Usein nämä listat ovat täysin pöljiä, kuten tämä kirja.

Minä testaan matkailukirjat ja tällaiset viritykset katsomalla mitä ne sanovat jutuista joista minä kuvittelen tietäväni jotain (eli tsekkaan Suomi, Helsinki, Kalifornia, Los Angeles, jne).  Tämä kirja kertoi Suomesta jonkun 5 juttua jotka ”sun tarttee nähdä ennenkuin potkaiset tyhjää”.  Yksi niistä oli hotelli Kämp ja yksi toinen oli Ainola.  Mulla ei ole mitään kumpaakaan vastaan, mutta voin kuolla rauhassa ilman noita kahta. Kirja on minusta aika perseestä.  Tai itse asiassa musta tuntuu, että on osa tätä uutta kirjalajia, joka tuntuu olevan trendi Vapaassa Maailmassa -myyvä kansi, värikkäitä kuvia, ja puhdasta paskaa.  Mitään ei jäänyt mieleen kirjasta, paitsi Kämp ja Ainola…..

Suomi kuva Vapaassa Maailmassa. Mun vaikutelmani ovat syntyneet viimeisen 30 vuoden aikana asuessani Maailmankaikkeuden Kosmisessa Keskustassa, Los Angelesissa.  Vaikutelmani on syntynyt lähinnä lehdistä joita luen, koska jalankulkijat eivät tiedä Suomesta mitään.  Joskus 1980 luvulla Suomesta ei ollut juuri mitään mainintoja.  1990 luvulla alkoi olla jotain juttuja, mutta aika nihkeästi. 2000 luvulla jutut alkoivat lisääntyä oleellisesti.  Mulla on mielikuva, että yhtäkkiä alkoi näkyä kaikenlaisia mainintoja tyyliin ”Suomessa tehty tutkimus osoitti, että kolesterolin vaikutukset…” jne jne. Science News and New Scientist lehdissä alkoi yhtäkkiä näkyä kaikenlaisia mainintoja Suomesta.  Jotain tuntuu tapahtuneen, koska Suomi mainitaan selvästi useammin kuin ennen.  Mutta tämähän on vain minun oma vaikutelmani, jolla ei ole jollain lailla mitään väliä.

Maailman parhaat yliopistot. Näitähän on tehty paljon viime aikoina. Nyt lehdissä on ollut juttua siitä miten jossain jutussa jotain 6 suomalaista yliopistoa on maailman 500 parhaan yliopiston joukossa. Näitä juttuja olen nähnyt ennenkin ja mulla on ollut tunne, että eihän tää kovin hyvältä näytä -paras suomalainen yliopisto on jossain sijalla sata.  Mutta hetkinen, Suomessa on 1% maailman 500:sta parhaasta yliopistosta ja Suomessa on maailman porukasta jotain 0,1% -eli Suomessa on 10 kertaa enemmän kovia yliopistoja kuin tänne kuuluisi.  Kova juttu, mutta katsotaan miten muuta pärjäävät.  Lähde 1 on ihan KVG:llä löydetty lista maailman 500 parasta yliopistoa (en tunne saittia, en tiedä onks ne mistään kotoisin, mutta 2 minuutin tarkastelun jälkeen päätin käyttää heitä, lähinnä siksi että sain sieltä helposti failin jota osaan käsitellä. Joten tulokseni ovat lähinnä ”ajatusrakennelma” tai ”voisiko juttu olla näin” rakennelma).

Kuinka monta yliopistoa pääsi tälle ”500 maailman parasta yliopistoa” listalle? Lähdin mietimään tät juttua ihan samalla tavalla kuin olen miettinyt olympialaisiakin -eli kuinka paljon asukkaita kukin maa tarttee tuottaakseen kultamitalin?  Onhan ihan selvää, että Kiina ”tuottaa” enemmän mitaleita kuin Suomi,  koska Kiinassa on jotain 300 kertaa enemmän porukkaa kuin Suomessa.  Eli silloin ”tuottavuus” on sama jos Kiina saa 300 mitalia ja Suomi yhden.

Miten hyvin eri maat ”tuottavat” hyviä yliopistoja?  Tässä jossain määrin raaka-arvio muutaman maan kyvystä ”tuottaa” hyviä yliopistoja.  Viimeinen sarake, yliopiston hinta, on luku joka kertoo ”tuottavuuden”.  Kiina tarvitsee 100 miljoonaa ihmistä ”tuottaakseen” yhden hyvän yliopiston, USA tarttee 2,4 miljoonaa, ja silleen.  Pienet numerot ovat parempia.  Jotenkin luvut ovat minusta vertailukelpoisia, paitsi Kiina jossa on helvetisti persaukista jengiä.  Mutta kaikki muut maat ovat minusta jotenkin samanlaisia, kaikissa niissä on asfaltoituja teitä, keittiöissä on jääkaappi, ikkunoina käytetään lasia ja aidoissa ei roiku muovipusseja tuulen tuomina koristeina.  Jälleen kerran olen huuli pyöreänä ihmettelemässä miten hyvin monia juttuja on hoidettu pohjoismaissa.

Suomi on maailman paras maa. Njyysviikin jutussa on minusta parasta suomalaisten kommentoijien reaktio juttuun.  En ole jaksanut tilastoida esim Hesarin kommentteja, mutta MUTU minusta tuntuu, että vastauksista pieni vähemmistö on tyytyväisiä ja suuri enemmistö valittaa sitä miten pimeä Suomen talvi on ja täällä aina sataa ja ojengi on tylyä ja muutenkin täällä on vitun kylmää. Ja pölynimurin johto on ihan liian lyhyt (KVG ”Helsingin valituskuoro” -minusta tosi hauska, huvittava, ja kova juttu).

Minusta suomalaisten negatiivinen ja vittumaisen valittava kurja reaktio njyysviikin juttuun, osastosta ”älkää jätkät jauhako paskaa, täällä on kaikki päin vittua, ja tässä on esimerkkinä… … kato nyt, tääkin voitais tehdä paljon paremmin….” on todella ilahduttavan positiivinen merkki siitä, että suomalaiset käyttävät aivojaan ihan itse ja muodostavat maailmankuvaansa omien kokemuksiensa perusteella.

Vapaan Maailman jengi uskoo kaikkia niitä liturgioita, joita heille kerrotaan.  Vapaa Maailma on maailman demokraattisin maa. Jumala on valinnut Vapaan Maailman johtamaan muuta maailmaa. Meilä Vapaassa Maailmassa on maailman mahtavin armeija. Vapaa Maailma levittää pyyteettömästi demokratiaa, jne jne.  En ole koskaan kuullut kenenkään epäilevän Jumalan ajatuksia Vapaan Maailman suhteen -selvästikin Hän On Kääntänyt Kasvonsa Myös Minun Puoleeni koska asun Vapaassa Maailmassa.  En ole koskaan kuullut kenenkään valittavan etttä jos Hän nyt on valinnut meidät omaksi porukakseen, niin miksi vitussa Hän lähettää meille 40 tornadoa vuodessa tappamaan viattomia maanviljelijöitä Kansasissa?  Kukaan täällä ei viitsi miettiä uudestaan kuinka hyviä kavereita heillä todella on ….

Lähteet: (1) 500 sattumalta löydettyä maailman parasta yliopistoa http://www.topuniversities.com

Mainokset

Avainsanat: , , , ,

10 vastausta to “Suomi ja muut viritykset erilaisilla listoilla.”

 1. Jasmo Says:

  Hesari uutisoi että kansa usassa hämillään presidentin uskonnosta: http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Liki+viidennes+amerikkalaisista+luulee+presidenttiään+muslimiksi/1135259453390

  Onko tämä todellinen kysely, vai joku viihdekysely, jota täällä itämaissa saadaan sitten lukea ja hihitellä miten tyhmiä ne jenkit on?

 2. Jasmo Says:

  Toinen kysymys, minkälainen lehti on New York Magazine? Laatu? Ei?

 3. Jauri Says:

  Mun mielestä kovin juttu Suomen tulevaisuuden kannalta on olla Maplecroftin Food Security Risk indeksin ykkönen: http://www.maplecroft.com/about/news/food-security.html
  Tälläkin listalla Ruotsi, Tanska ja Norja seuraavat heti Suomea.

 4. heka Says:

  Jasmo: noin puolet jengistä ei tiennyt mikä Obaman uskonto on. Minä epäilen, että se johtuu siitä, että he eivät edes tiedä, kuka ja mikä Obama on.
  New York Magazine: en oo lukenut, mutta kävin katsomassa. Vaikuttaa aika höpö lehdeltä, joka painetaan erittäin kiiltävälle paperille.
  Jauri: ruokaturvallisuus on fundamentaalisesti hyvä juttu….

 5. Kettu Ilmarinen Says:

  Tässä vähän tuottavuuslukujen lisäksi laaduntarkkailua ja horinaa aina yhtä innovoivasta innovaatiosta ja tiedepolitiikasta Suomen Akatemian toimesta, jos jotakuta kiinnostaa:

  http://www.aka.fi/Tiedostot/Tiedostot/Julkaisut/SIGHT_Tiivistelm%C3%A4.pdf

  Yhteenveto:

  ”Suomen tutkimustoiminnan tuloksellisuus kansainvälisten tieteellisten julkaisujen määrinä tarkasteltuna kehittyi varsin myönteisesti 1980-luvun puolivälistä 2000-luvulle, mutta kasvu pysähtyi 2000-luvun loppupuolella (kuva 9).” …

  Se miksi näin on on tällä hetkellä jonkinlaisen keskustelun alla yliopistoissa, mutta akatemiakin itse mainitsee soveltavan tutkimuksen painotuksen ja kansainvälisyyden puutteen. Ilkeät kielet höpisevät myös jotain liian pehmeiden tieteiden suosimisesta, jotka tuottavat vain paikallista yhteiskunnallis-poliittistatietoa, johon ei tietenkään muualla viitata, vaikka toisaalta painotus tiedepolitiikassa on taloudellis-teknologista…

  Ja Amerikkaa kutkuttavaa tietoa linkin julkaisusta:

  ”Kiinan tohtoritutkintojen määrä on juuri ohittamassa Yhdysvaltain uusien tohtoreiden määrän.”

  mutta

  ”Yhdysvaltain asema on edelleen osin ylivoimainen, kun tarkastellaan tutkimuksen tieteellistä vaikuttavuutta (impact); muista maista vain Sveitsi yltää yhtä korkealle tasolle.”

  Ainiin, Aalto on numero yksi: http://lehti.samizdat.info/2010/08/aalto-yliopisto-kansainvalisen-ranking-listan-ykkonen/

 6. acabaca Says:

  Joka listassa aina nuo samat maat ykkösinä, vähän järjestystä välillä muutellen. Selvästi joku salaliitto.

 7. jklm Says:

  Aloin miettimään, että tässä sun testissä et painottanut Yliopistoja mitenkään sen mukaan, kuinka korkealle ne pääsivät ”top universities” -listalla. Teinpä siis ihan piruuttani omat laskelmat, joihin otin yksinkertaisesti mukaan pisteytyksen, siten että tuolla http://www.topuniversities.com listalla sijalla 1 oleva yliopisto sai pisteitä 500, toiseksi tullut 499 jne. Ja tämän jälkeen siis laskin, kuinka monta ihmistä maassa on tarvittu yhden ”yliopisto-laatu-pisteen” tuottamiseen. Tässä Top20:

  sija Maa hinta (tuhansia ihmisiä)

  1 Ireland 2,32
  2 New Zealand 2,45
  3 Switzerland 2,62
  4 Hong Kong 3,09
  5 Australia 3,22
  6 Sweden 3,65
  7 Netherlands 3,67
  8 Denmark 3,87
  9 Finland 3,93
  10 United Kingdom 3,94
  11 Norway 4,13
  12 Belgium 4,72
  13 Singapore 5,55
  14 Canada 5,64
  15 Israel 5,7
  16 Austria 8,7
  17 Germany 9,61
  18 USA 10,4
  19 France 13,87
  20 Taiwan 15,81

  Anyway, hyvä idea vertailla asioita suhteessa väestömäärään. Ja tietenkään tässäkään ei oo otettu vielä huomioon, miten suuri ero kahden peräkkäisen yliopiston välillä on, saatika ylipäätään tapaa, millä paremmuus on mitattu…

 8. heka Says:

  Kettu Ilmarinen: samizdat juttu on mainio!

  ”Yhdysvaltain asema on edelleen osin ylivoimainen, kun tarkastellaan tutkimuksen tieteellistä vaikuttavuutta (impact);” … varmaan on, toisaalta olen kuulut tieteilijöiden juttuja siitä, miten heitä vituttaa se, että jenkit siteeraavat lähinnä vain toisiaan.

  “Kiinan tohtoritutkintojen määrä on juuri ohittamassa Yhdysvaltain uusien tohtoreiden määrän.” Ja tämän suhteen olen kuullut juttuja miten kinuski tohtorit eivät ole kovin hyviä. Happamia sano kettu pihlajanmarjoista?

 9. heka Says:

  jklm: tuo on yksi järkevä tapa katsoa juttua, ja lopussa mainitsemasi varaukset ovat nekin järkeviä. Minusta on hauskaa ottaa näitä listoja ja laskea numeroita uusilla tavoilla.

  Ja kun näitä lasketaan, niin jenkkien lisäksi niihin olis mielenkiintoista laittaa mukaan EU kokonaisuutena, eikä vai erillisinä valtioina (ja vastaavasti voisi olla mielenkiintoista paloitella jenkkilä osavaltioihinsa -esim kuinka ihmeellinen on Kalifornia verrattuna vaikkapa Teksasiin ja Massachusettiin?)

  Mä olen kokeillut tätä lähestymistapaa laskiessani täällä blogissa montako naamaa tarvitaan yhden olympiamitalin ”tuottamiseen” eri maissa.

 10. Kettu Ilmarinen Says:

  Heka: se että jenkit siteeraa toisiaan lienee ihan totta ja se perustunee siihenkin, että ”kovimmat” lehdet on yleensä amerikkalaisia ja jenkit ei muita lehtiä aina jaksa katsella saatikka siteerata…

  Ja Kiinasta en tiedä, mutta en ihmettelisi vaikka noin ois 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: