Elämää autiomaassa.


Palasin juuri Burning Man 2010 pippelöistä. Matkalla sinne plus takaisin mulle sattui silmään pari juttua, joilla ei tietenkään ole mitään muuta tekemistä minkään muun kanssa paitsi että ne sattuivat osumaan silmiini kuin Johanneksen kirkon torni Hesassa.

Suomessa on yks juttu hillua Hesassa ja sitten ajaa Joensuuhun -siinähän ihmettelet ajellessasi maisemia ja vaikutelmiasi (en nähnyt mitään erityisen ankeata, siis Vapaan Maailman tsydemeihin verrattuna).

Vapaan Maailman länsirannikolla on yks juttu olla Los Angelesissa ja sitten ajaa Burning Man kuvioon Nevadassa -noin 900 kilsaa yhteen suuntaan (maps.google.com antaa reitin jos annan lähtöpisteeksi ”90265” ja päätepysäkiksi ”Gerlach, NV”). Tässä kuvia siitä mitä minä satuin ihmettelemään ja ajattelemaan.

Ajoreitti on yksi kauneimpia teitä mitä minä olen ajanut.  Interstate I-395 kulkee Kalifornian Sierra Nevadan itäpuolta kahden vuoriston välisessä laaksossa.  Maisemat ovat ihan siistejä. Korkeimmillaan tie kulkee jossain 3,2 kilsan korkeudessa. Maisemat vaihtelevat aavikosta cowboy-kantriin ja vuoristomaisemiin.  Maisemallisesti aivan ykkönen autolla ajaessa.  I-395 on minun listallani aika korkealla osastosta ”mielenkiintoista nähtävää”.

Mojave (äännetään moHAvi) on kaupunki Mojaven aavikolla noin sata kilsaa Losista pohjoiseen (vähän alle 4.000 asukasta).  Mojave on osa kaupunkirykelmää, johon kuuluu Mojave, Palmdale (150.000+ asukasta) ja Lancaster (145.000+ asukasta).  Yhteensä jotain 300.000+ asukasta pitkin autiomaata.  Mojaven hyvät uutiset: Legendaarisen kuuluisa High-Tech ilmailuteollisuuden kaupunki, jonka nimeen liittyy äänivallin murtaminen (Edwards Air Force Base) (lähde 2), avaruussukkulat, Global Voyager (lähde 1), ja nykyään Virgin Galactic (lähde 3) sekä Mojaven lentokenttä, jonne varastoidaan käytöstä poistettuja ja ei-ihan-vielä romututettavia lantokoneita. Ai jumalauta mikä kaupunki Mojave onkaan! Maailman huippuja!  Sinne tarttee päästä nyt ja heti.  Huonot uutiset.  Tyypillinen kuolettavan tylsä, tai oleellisesti tylsempi, tosi pieni kaupunki aavikolla.  Tässä Mojaven pääkatu.

Siinä se on. Mojaven pääkatu, noin kilometrin pituinen.  Mutta pisnes pyörii kiihkeänä.  Herra, mahdollisesti rouva, Gardner pyörittää ”Gerdnerin Kiinteistönvälitys ja Videovuokraamo” yritystä yhdessä stadin parhaimmistaa pääkadun osoitteista.

Gardnerin Kiinteisönvälitys ja Videovuokraamo on minusta aika uskomaton juttu. Jengi jaksaa yrittää.  Hieno juttu.  Jumala rakastaa paitsi antajaa niin myös yrittäjää (tai jotain sinne päin).  Mojavessa on myös paikalline Siwa -Mojave Junior Market.

Herra Junior myy kaikenlaista sälää.  Jäätä kylmälaukkuun. Jääkylmää olutta.  Mitä vaan. Mutta juniori on erikoistunut paitsi jäähän niin myös ampumatarvikkeisiin.

Ja mitä muuta isänmaallinen kristitty tarvitsikaan kuin jäätä ja ampumatarvikkeita?

Nyt tietenkin Palmdale ja Lancaster ovat oleellisesti isompia kaupunkeja, ja niissä on leffateattereita ja ostoskeskuksia ja muuta jossain määrin sivistävää puuhaa.  Mutta todellisuudessa minusta Mojaven kaupunki on mainio tiivistelmä Palmdalen ja Lancasterin isommasta ankeudesta.  Ja matka jatkuu.

Silver Springs, Nevada, on toinen kiihkeärytminen aavikkokaupunki.  Matkalla Burning Man’iin Silver Springs oli vain joku paikka, jossa oli tienristeys ja jossa täytyi pysähtyä STOP liikennemerkin kohdalla ja kääntyä vasemmalle.  Mutta Silver Springsissä oli amerikkalaisille kaupungeille tyypillinen taulurykelmä, joissa kerrottiin miten hieno paikka Silver Springs todellisuudessa on.  Näitä taulurykelmiä on joka vitun tiellä joka johtaa ao kaupunkiin. Silver Springs ei ole mikään poikkeus.  Näin se homma futaa Vapaassa Maailmassa. Tässä on aika tarkkaan Hopea Lähde kaupungin keskus.

Ja tässä on SIlver Springsin mainostaulurykennelmä.  Yhdeksän taulua taulua vasemalla, seitsemäntoista oikealla.

Kuvasta ei tietenkään näy mainoskilpien yksityiskohtia, mutta kuvassa näkyy kaksi taulurakennelmaa.  Tässä on se vasen yhdeksän pikkutaulun joukko.


Kuvassa on yhdeksän mainoskylttiä. Niistä seitsemän on erilaisia kirkkoja.  Miten olisi oikeanpuoleinen taulu?

Näistä seitsemäntoista taulusta vain yksi on kirkkotaulu.  Siis seitsemän plus yksi, eli kahdeksan kirkkoa Silver Springsissä Nevadassa.  Ja montakohan ihmistä asuu Silver Springssissä?  En tiennyt, mutta Wikipedia väittää asukasluvun olevan   4.700 ihmistä, eli jotain vajaat 600 ihmistä per kirkko.  Vaude. Tällä lailla Hesassa (noin miljoona ihmistä, siis Vantaa ja Espoo messissä) tarttis olla jotain 1.700 kirkkoa.  Taitaa olla niin että Hesa ei ole ihan yhtä kirkollinen kaupunki. (Mun yleishuomioni on, että Vapaassa Maailmassa on yleensä noin yksi kirkko per 1.000 ihmistä, missä tahansa kaupungissa.  Tällä lailla laskettuna Hesassa tarttis olla noin tuhat kirkkoa, tai itse asiassa ”hartauspaikkaa”, jossa Vapaan Maailman kirkot ovat sekä kirkkoja että vaikkapa Pelastusarmeijan, tai Jehovan Todistajien ”pyhäkköjä”).

Ulkopuokisen on vaikea tajuta miten syvältä tämä kirkkojuttu istuu Vapaassa Maailmassa.  Kirkot ovat sekä niitä suomalaisia kirkkoja kuten me ne kuvittelevan olevan, mutta Vapaan Maailman kirkot ovat myös sen lisäksi deittimestoja, lavatansseja, taitteitten öitä -mitä tahansa paikkoja, joilla paikallinen pastori-yrittäjä voi kehittää liikevaihtoa ja voittoa.  Minulle ei ole mitenkään selvää miten tätä juttua voisi kuvata suomalaisittain.  Olen vaihteeksi aika sanaton ja ymmälläni.

Ja matka jatkuu.  Jossain syvällä Nevadassa tuli vastaan tämä Isänmaallinen Verotoimisto.

Vapaan Maailman porukka elää ihan omassa maailmassaan jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa.  Voisitko kuvitella Suomessa olevan Isänmaallisen Tilintarkastustoimiston (mikä on ehkä parempi käännös kuin Isänmaallinen Verotoimisto)?  Tai mahdollisesti Epäisänmaallisen Tilintarkastustoimiston?

Ja sitten Mojaven autiomaan klassikko.

Jawbone Canyon. Leukaluun Kanjoni. Olen ajanut tämän viritelmän ohi yli yhden kerran ja tylsänä tyyppinä juttu aina jaksaa hihityttää minua. Leukaluun kanjoni on vähän koilliseen Mojaven kaupungista, lähellä Red Rock Canyon nimistä jonkinlaista kansallista pikku monumenttia.  Leukaluun Kanjonin kapakka on vain jossain siellä, sieltä saa kaljaa, ja viikonloppuisin siellä on elävää musaa. Mutta asiakkaita tarttee houkutella, ja siksi heillä on iso mainostaulu tien varrella.

Vaude. Tonne tarttee päästä kuuntelemaan musaa.

Ja tämän kuvan näkemisen jälkeentarve nähdä ja kuulla kasvaa.  Jos jollain on pokkaa tehdä tämä mainos, niin mulla on tarvetta mennä tsekkaamaan jengin huumorintajua. Se ei ole ihan huno.

Lähteet:
(1) Global Voyager http://en.wikipedia.org/wiki/Rutan_Voyager
(2) Edwardsin lentotukikohta http://en.wikipedia.org/wiki/Edwards_Air_Force_Base
(3) Maailmankaikkeudet Neitsyt http://en.wikipedia.org/wiki/Virgin_Galactic
(4) Silver Springs, Nevada http://en.wikipedia.org/wiki/Silver_Springs,_NV

Mainokset

7 vastausta to “Elämää autiomaassa.”

 1. Pekka Says:

  Kirkkoja on varmaan paljon jo sen takia, ettei kirkkojen tarvitse maksaa veroja.

 2. heka Says:

  Se on tietenkin yksi helvetin iso syy. Jeesus on tosi iso bisnes täällä. Eiks’ Suomeesakin ole nyt joku taivaskanava töllössä? Kerääks’ ne jengilt’ fyffeä ohjelmissaan?

 3. JH Says:

  Asuin 1967-68 oregonilaisessa pikkukaupungissa, jonka asukasluku silloin oli alle 10.000. Wikipedian mukaan siellä on nyt noin 32 tuhatta asukasta ja 34 kirkkoa eli noin yhdeksän ja puolisataa henkeä per piruntorjuntabunkkeri. Muistaakseni 60-luvulla kirkkoja oli kaupungissa suunnilleen saman verran, mitä silloin jo muistan ihmetelleeni…

 4. kormy Says:

  On kanava. amerikkalaisella rahalla pystyynpantu, kerjäävät rahaa mm. (harhaanjohtavalla) otsikolla ”Iloisen antamisen ilta”

 5. cemre Says:

  olisi hassua törmätä suomalaisiin burning manissa. missä oli teidän leiri/onko eka kerta?

 6. heka Says:

  Me bunkkasimee tällä kertaa 6:30 ja Jerusalem kulmassa. Tää oli mun 9. tai 10. kerta, luultavasti kymmenes. Olen kerran nähdyn yhden asuntovaunun jossa oli Suomen lippu, mutten ole koskaan kuullut kenenkään (paitsi meidän jengin) phuvan suomea…..

 7. cemre Says:

  haha. tämä oli mun eka kerta. oltiin 7.30 & E:ssa.

  nähtävästi asut LAissa. mun pitäisi muistaa ottaa yhteyttä ensi vuodeksi, ennen kuin mennään!

  t. nykissä asuva turkkilainen joka jostain syystä osaa suomea 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: