Johtaja Stephen Elop. Onko Huomaamattomalla Virkailijalla uusi Puutarha?


Nokia sai uuden ylipääjohtajan, Stephen Elop (lähde 1). Mulla ei ole todellakaan mitään ”oikeata” tietoa jannusta, joten en osaa ottaa kantaa siihen, mikä tyyppi Elop on. Mutta luettuani mm Suomen parasta tutkivaa journalismia, kuten Iltalehteä (lähde 2), niin olen päättänyt alkaa hiukan ihmettelemään tätä Stephenin valintaa.

Olin joskus hädissäni Kiinassa, jossa jouduin käymään Nöyrän Virkamiehen Puutarhassa (lähde 4) Suzhoe’n kaupungissa.  Minusta ”The Garden of the Humble Administrator” on huippumainio ilmaisu.  Vaatimattoman Virkailijan Puutarha? Vai onko kyseessä Nöyrä Virkailija?  Huomaamaton Virkailija on varmaan parempi ilmaisu -onko tämä virkailija herra Elop?

Stephenin edeltäjä virkailija Kallasvuo aloitti ylipääjohtajan hommat Nokialla kun ilmassa ei ollut mitään kriisiä.  Sitten tuli kriisi, Applen iPhone ja hiukan myöhemmin Android, ja virkailija (itse asiassa Kallasvuo lienee lakimies) ei ollut enää kykenevä selvittämään täysin uutta tilannetta.  Nokian neuvostoliittolainen ajatusmaailma (”me teemme maailman parhaat puhelimet joten tulkaa ostamaan meidän kamamme”) futasi hyvin ennenkuin Apple sekotti korttipakan uudestaan.

Mutta Apple päätti tehdä puhelimia, joista ihmiset innostuivat (ja tässä lajissa Apple on pärjännyt viime aikoina tosi hyvin).  Olen täysin vakavissani -iPhoneissa ja Androideissa on jotain sellaista seksiä, joka saa jengin kikattelemaan ja iPhonet/Androidit ovat jengin mielestä vitun kivoja ja hauskoja.  Niillä on viihdearvoa. Ne ovat jollain lailla ”kivoja”.  Nokian puhelimet voivat olla teknisesti parempia (mikä on tietenkin tärkeätä) mutta ne eivät ole ”kivoja”, niiden käyttö on työtä ja se vaatii (Nokian tosi onnettomien) manuaalien lukemista ja muuta turhaa duunia.

iPhoneja ja Androideja on ”kiva käyttää”, ja ohjekirjojen tarve on oleellisesti pienempi (ja sen lisäksi Nokian ohjekirjat on kirjoitettu Neuvostoliitossa jossain gulagissa -täysin sekopäisiä teoksia). Koko Applen ja Googlen (Android) puhelimien jollainlailla filosofinen tausta on tehdä viritelmiä (Googlen kartat, Applen iPhoto, jne), jotka ovat ”kivoja” -niitä on helppo käyttää, ja aina silloin tällöin joudut yksinkertaisesti ihailemaan sitä miten ”elegantteja”, tyylipuhtaita, upeita, heidän viritelmänsä ovat.  Ja tässä kulttuuriympäristössä Nokialla on pallo täysin hukassa.  Tällähän ei olisi muuten mitään väliä, mutta Apple ja Android ovat tuhonneet aika perusteellisesti Nokian voitot viimeisen parin vuoden aikana. Nyt sillä onkin vitusti väliä.

Stephenin uratausta on Macromedia, jonka osti Adobe. Sitten Juniper Networks. Sitten Microsoftin Office divisioona. Ja nyt hän on Nokian uusi ylipääjohtaja, se messias jonka duunina on pelastaa pahasti vuotava laiva. Joku on tehnyt hädissään Stephenistä lyhyen Wikipedia esityksen (lähde 1) syyskuun 11 2010  (Mielenkiintoista että kukaan ei ole kiinnittänyt jannuun sen vertaa huomiota, että hänestä olisi ollut oma Wiki juttu ennenkuin hänestä tuli Nokian ylipääjohtaja).

Iltalehti (lähde 2) sanoo (luettuaan jutut jostain muualta) että Stephen tekee duunia ”… tekee töitä 27 tuntia vuorokaudessa ja 9 päivää viikossa …” ja ”Elop on avoin, maanläheinen, helposti lähestyttävä, suorapuheinen ja hyvä kommunikoimaan”.  Joo, näin voi olla, siitä huolimatta että Iltalehti kertoo tämän jonkinlaisena faktana. Toisinsanoen jannusta levitetyt tiedot ovat puhdasta PR paskaa. Jannulla on hyvä supliikki -moni kakku päältä kaunis jne.

Ihan tosissaan, jos joku tyyppi on oikeasti tosi pätevä kova jannu, niin kukaan ei koskaan sanoisi että hän tekee duunia 27 tuntia päivässä, 9 päivää viikossa.  He kertoisivat sensijaan, miksi ja miten tämä jannu on kova tyyppi -mitä hän on saanut aikaan.  En ole nähnyt yhtään juttua, jossa olisi kerrottu mitä Stephen on oikeasti saanut aikaan (Nyt tietenkin tämä on Iltalehden juttu, mutta toisaalta, jos Stephenistä olisi parempia juttuja liikkeellä, niin lulltavasti myös Iltalehden laiskat juurnalistit olisivat löytäneet nekin tarinat).

ISO JUTTU.
Mutta minusta isoin juttu on se että Nokia tuntuisi tarvitsevan tyyppin, jolla on jonkinlaista tajua siitä mikä on kännykkähomman nimi.  Minusta kännykkähomman nimi on ”jotain” jota sekä Apple että Android (siis Google) tekevät – tosi ”kivoja” kännyköitä, joihin löytyy paljon erilaisia ohjelmia.  Toisin sanoen iPhone ja Android ovat yksinkertaisesti hauskoja vehkeitä, joiden kanssa on kiva plärätä.  Ne molemmat tirisevät seksiä.

Nokian kännyköistä seksi on aika kaukana.  Musta tuntuu että Nokia on aika armeijamaisesti organisoitu himmeli, ei mitenkään erityisen luova organisaatio, vaan aika hierarkinen viritelmä.  Kännykän kamerassa voi olla enemmän pikseleitä (mun N95 kamera on minusta vieläkin paljon parempi kuin mun Samsung Galaxy S kamera -joka on silti riittävän hyvä) mutta itse vehje on jotenkin kömpelö käyttää.  Nokian laitteissa on aika paljon Marjatan Seksipuhelimen tuntua (lähde 6) -niistä puuttuu täysin öty.

Elop on viimeksi ollut Microsoftin Office ryhmän vetäjä, joka ei ole mikään erityisen innovaativen himmeli, itse asiassa se on mahdottoman tylsä viritelmä, joka yrittää imeä parhaan kykynsä mukaan vanhan lehmän maitoa. Sinänsä tosi tärkeätä Microsoftille, mutta silti ei-ihan-luovaa puuhaa. Ja sitäpaitsi Microsoft on kännyköissä saanut aikaan viimeisen kuuden kuukauden aikana aika uskomattoman katastrofin kännyköissään, heidän Kin One ja Kin Two kännykät tulivat joskus toukokuussa 2010 markkinoille ja 48 päivän jälkeen Microsoft totesi ”unohdetaan koko juttu” (lähde 5).  Ja Financial Times kertoo miten Nokia panostaa softaan (lähde 3)

Nythän Microsoftilla on riittävästi fyffeä ostaa Nokia pois kuleksimasta. En olisi yllättynyt jos näin kävisi. Microsoftilla on on fyffeä, Microsoft on epäonnistunut surkeasti kännyköissään, ja Nokian osakkeet ovat romahtaneet.  Siitä saataisiin aikaan kahden luuserin avioliitto, joka tullee tuottamaan uusia talidominikännyköitä.

Minusta Nokia ei tartte virkamiestä soutamaan heidän kirkkovenettään, nyt heillä tuntuu olevan uusi virkamies.  Nokian Ovi himmeli on täysin Microsoft Officen tyyppistä hankalaa sekopäistä paskaa, ja nyt Microsoft Office jannu alkaa vetämään Nokiaa.

Tulevaisuus on synkkä mutta toivoton.

Tai sitten olen taas kerran täysin väärässä.

Lähteet:

(1) Stephen Elop wiki jonka joku on rykäissyt kasaan parin viime päivän aikana http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_Elop
(2) Iltalehden tutkivaa journalismia  http://www.iltalehti.fi/talous/2010091012328620_ta.shtml
(3) Financial Taimes kertoo oman pikkujuttunsa Nokia bets on software | Tech Blog | FT.com 20100910
(4) Nöyrän Virkamiehen Puutarha http://en.wikipedia.org/wiki/Humble_Administrator’s_Garden
(5) Microsoftin Kin puhelin surkea tarina http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Kin
(6) Marjatan seksipuhelin. Kummelit.  http://www.youtube.com/watch?v=IiII_XIy58w

Mainokset

Avainsanat: , , , , ,

4 vastausta to “Johtaja Stephen Elop. Onko Huomaamattomalla Virkailijalla uusi Puutarha?”

 1. Ano Nyymi Says:

  Suurimmasta osasta olen kanssasi samaa mieltä, mutta Officehan on nimenomaan muuttunut radikaalisti kahden viime version myötä. Kokonaan uusi käyttöliittymä, joka on jotain ihan muuta kuin se perinteinen malli. Tuskin se nyt Elopin ansiota on, mutta ainakin teoriassa näyttöä uudistamiskyvyistä on.

 2. mpz Says:

  talidomidi

 3. kirjuri Says:

  Nokian uusi N8 on saanut liikanimen eFlop mahdollisesti uuden johtajansa ansiosta kertoo Pyllykirja http://www.pyllykirja.fi

 4. jr Says:

  Kun en mitään muuta osaa niin nussin pilkkua: Elopin wikipedia-artikkeli on tehty 10., ei 11.9. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: