Ohjelmoinnin äiti, Grace Hopper.


Syystä tai toisesta kompastuin tänään Takapuoli Amiraali (Rear Admiral) Grace Hopper’in esiintymiseen David Letterman’in shoussa vuodelta 1986. Muistan Greisin opiskeluajoiltani, mummo oli yksi ensimmäisiä ohjelmoijia maailmassa ja hänen duuninsa johtivat COBOLin syntymiseen.

Tämä on ihan putipuhdas nörttijuttu.  On aina kiva ihailla jotain uutta kivaa iPädiä ja funtsata miten kovaa me jengiä me ollaan ja kuinka nuijia muu jengi on ollut aikaisemmin. Mutta iPädiä ei olisi ellei näitä Grace Hoppereita olisi ollut olemassa raivaamassa risukkoa.


Kova mummo.  Mulle on Greis jäänyt erityisesti mieleen jostain joskus aikanaan lukemastani jutusta, jossa Greis havainnollisti jengille mikä on nanosekunti.  Mummo vetää käsilaukustaan 30 sentin pituisen sähköjohdon pätkän ja sanoo että tämän verran sähkö liikkuu nanosekunnissa.

Haastattelu on noin 10 minuutin pituinen, vuodelta 1986, jolloin Greis oli 80 vee.  Mummon aivot futaavat tosi hyvin, Greisillä on mahtava huumoritaju ja hän pysyy hyvin David Lettermanin tasolla (joka on muuten mielestäni yksi niitä harvoja tämäntyppisiä teeveejuontajia, jotka eivät pelkästään ota typeriä leffa- tai urheilu”tähtiä” ohjelmaansa, vaan myös aina silloin tällöin oikeasti kovia täysin tuntemattomia tyyppejä, kuten Grace Hopper).

Grace Hopper ja David Letterman. Mielenkiintoinen haastattelu.

Lähteet:
(1) Grace Hopper ja David Letterman svengaa yhdessä Juutuubissa vuodelta 1986 http://www.youtube.com/watch?v=57bfxsiVTd4&feature=youtu.be
(2) Grace Hopper Wikipediassa http://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Hopper

Mainokset

Avainsanat:

4 vastausta to “Ohjelmoinnin äiti, Grace Hopper.”

 1. JH Says:

  Oliskohan Gracen mukaan nimetty sekin tuutti, johon reikäkortin lukijassa pantiin ne kortit (hopper), ja josta ne sitten lukemisen jälkeen päätyivät siihen toiseen (stacker)?

 2. heka Says:

  En tiedä, mutta musta tuntuu että ”hopper” on kortinlajitteljoiden varhaishistoriasta peräisin oleva juttu, ehkäpä oikein Herman Hollerith vainaan keksimiä juttuja…. Jos viitsisi seurata tätä Wikiä http://en.wikipedia.org/wiki/Herman_Hollerith syvemmälle, niin parempi vastaus saattaisi jopa löytyä….

 3. Henrik Says:

  Hopper-sana taitaa olla maatalousmaailamsta kotoisin. Mun ymmärtääkseni se on se suppilo mihin laitetaan jyviä kun tehdään jauhoja tms. Kongressissa on myös bill hopper mihin laitetaan lakialotteita ja Dennis Hopper teki filmejä.

  Mutta asiaan. Yksi kova mimmi oli myös Hedy Lamarr, jonka sanotaan keksineen radioaaltoja käyttävän kommunikaation hyppivät taajuudet viestin salaamiseksi ja häiritsemisen vaikeuttamiseksi.

 4. heka Says:

  Jep, Hedy Lamarr keksi hyppivät taajuudet. Tässä Wikin artikkeli mimmistä http://en.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarr

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: