Köyhyys Vapaassa Maailmassa. Lokakuu 2010.


Muistaakseni sanoin joskus etten halua enää kirjoittaa negatiivisia juttuja Nokiasta. Mulla on hiukan samanlainen tuntuma Vapaan Maailman suhteen. Olis kivempaa kirjoittaa jotain positiivista (tarttis varmaan palata Burning Man pippelöihin elo-syyskuun vaihteessa?) mutta kun… tästä köyhyydestä on ollut uusia mielenkiintoisia tietoja. Saanko joutessani tarjota uutta synkkää tosiasiaa plus mielipidettäni Vapaan Maailman köyhyydestä?

Tilanne on onneksi paitsi synkkä mutta myös toivoton.

Köyhyys pahinta joko (a) 15 vuoteen (New York Times, USA) tai (b) 50 vuoteen (Financial Times, UK)?  Pahinta 15 vuoteen! Kuka kertoo totuuden? Erot ovat dramaattisia, 15 vuotta sitten oli 1995, ja 50 vuotta sitten oli 1960.  Molemmat jutut kertovat totuuden, mutta parempi totuus on katsoa tarkemmin molempia lukuja. Totuus on yksityiskohdissa (”the devil is in the details”) … suomeksi ehkä ilmaisu olisi että juttuja tarttee lukea kuin piru raamattua….

Molemmat jutut perustuvat samoihin Vapaan Maailman julkaisemiin tilastoihin, päätellen siitä, että molemmat jutut ilmestyivät 16.9.2010.  Tässä New York Times lehden grafiikkaa:

Pahin työttömyys 15 vuoteen!!! New York Times (USA) 16.9.2010 (lähde 1a ja 1b).  Mielenkiintoinen juttu. New York Times kertoo, miten tilastojen valossa köyhyys Vapaassa Mailmassa on pahinta 15 vuoteen.  Otsikko tuntuu olevan oikein, ottaen koko jengin huomioon, lapset, eläkeläiset ja työssäkäyvät, niin köyhyys on pahinta 15 vuoteen. Köyhyysprosentti on kuulemma 14,3%.

Pahin työttömyys 50 vuoteen!!! Financial Times (UK) 16.9.2010 (lähde 2).  Mielenkiintoinen juttu. Financial Times kertoo, miten tilastojen valossa köyhyys Vapaassa Mailmassa on pahinta 50 vuoteen. Otsikko tuntuu olevan oikein, ottaen huomioon että FT puhuu töissäolevista ihmisistä. Köyhyysprosentti on kuulemma 12,9%.

Huh? En ole tutkinut tilastoja kovinkaan syvältä joten minun analysini on jossain määrin pinnallista arvailua.  Jos koko jengin köyhyysprosentti on 14,3% ja duunissaolevien köyhyysprosentti on 12,9%, niin se varmaan tarkoittaa, että eläkeläisillä menee päin vittua (olettaen että työssäkäyvä ja hänen lapsensa ovat samassa köyhä/ei-köyhä ryhmässä, mutta että ei-köyhällä eläkeläisellä voi olla köyhä lapsi.  Minun on vaikea kuvitella 35 vuotiasta köyhää työssäkäyvää aikuista jolla on 5vee köyhä lapsi).

Eli (ellen ole taas kerran väärässä) niin Vapaan Maailman työssäkäyvien ja heidän lastensa köyhyys on pahinta 50:een vuoteen. Jotenkin mulla on sellainen tunne ikäänkuin olisin ollut huomaamatta jotain näiden kahden jutun analyysissani.  Missä olen ajatellut pieleen?

Omat huomioni. Mulla on nurkkapöytä Starbucks kahvilassa bussilinjan päätepysäkillä Malibussa lähes joka aamu, noin viimeisen kuuden vuoden aikana.  Mun silmämääräinen subjenktiivinen huomioini on, että kodittomien määrä on lisääntynyt olennaisesti viimeisen muutaman vuoden aikana.  Ruotsalainen muija Anna-Greta asuu aika räjähtäneessä asuntovaunussaan Starbucksin jossain nurkilla. Dan asuu pullakuskiautossaan jossain näillä seuduilla ja ilmoittautuu palvelukseen pari kertaa viikossa. Darryl Dupre (ainakin toisen sukupolven koditin, lähde 3) saapuu fillarillaan paikalle melkein joka aamu ja Darryl asuu jossain pensaikossa, ei kotia, ei autoa, mutta hänellä on fillari. Tämän lisäksi kahvilassa pöyrii ehkä viidestä kymmeneen muuta tyyppiä, jotka ovat selvästi kodittomia.  Kodittomat ovat paikalla viikon verran ja sitten he yleensä katoavat jonnekin muualle.  Mutta heitä oli aiemmin vain muutamia, ja he olivat enemmän kanta-asiakkaita kuin läpikulkumatkalla olevia ihmisiä.  Tässä yhden kodittoman tavarat Starbucksin edessä:

Muita lähteitä.  Keskisuomalaisen juttu on saman lähteen tarinaa (lähde 4).  Muistelen lukeneeni Hesarista saman jutun, mutta etsiessäni Hesarin saitilta ”köyhyys” sanaa en bongannut yhtään tämän aiheen juttua.  Kokeilin myös kuuklata ”köyhyys Yhdysvallat site:hs.fi” ja sama tulos -ei bongausta. Ja silti musta tuntuu että Hesarissa oli juttu tästä aiheesta.

Muutenkin minusta on hämmästyttävää, että lehtien paitsi oman hakujutun osaaminen mutta myös kuuklen hakuosaaminen on ihan perseestä.  New York Times on hyvä esimerkki -NYTin hakujuttu on todella lapsellisen huono (kuukle osaa NYTin haut pareemin kuin NYT). Hesari on aika samanlainen -hakusysteemi on aika perseestä.

Muita lähteitä 2.  Vapaan Maailman köyhyys on mielenkiintoinen juttu.  Olen ajatellut kirjoittaa siitä lisää, ja ehkä joskus teen sen.  Tässä pari mutta juttua samasta aiheesta, ja siltä varaslta, etten palaa asiaan myöhemiin, tässä pari referenssiä.

Lähteet:

(1a) New York Times (USA) sanoo köyhyyden olevan nyt pahinta 15 vuoteen. Artikkeli. Recession Raises Poverty Rate to a 15-Year High – NYTimes.20100916
(1b) New York Times (USA) sanoo köyhyyden olevan nyt pahinta 15 vuoteen. Grafiikka. Recession Raises Poverty Rate to a 15-Year High – NYTimes.20100916b
(2) Financial Times (UK) sanoo köyhyyden olevan pahinta 50 vuoteen US workers’ poverty reaches 50-year high.FT 20100916
(3) Darryl Dupren kodittoman isän tarina http://iphone.cbsnews.com/site?t=jK6meMn01UmFFg2MpYwQYA&sid=cbsnews_ip
(4) Keskisuomalainen samasta aiheesta http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/yhdysvallat-on-rikas-ja-k%C3%B6yh%C3%A4/600362
(5) köyhien terveydenhoito (saksaksi) Die Presse,  Itävalta Gesundheit- Ein Hauch von Dritter Welt in den USA.Povery in the US.Die Presse 20101002
(6) Keskiluokan traaginen ongelma. Financial Times The crisis of middle-class America.FT 20100730

Mainokset

Avainsanat: , , , ,

4 vastausta to “Köyhyys Vapaassa Maailmassa. Lokakuu 2010.”

 1. Jauri Says:

  Joo, Hesarissa oli juttu kodittomuudesta http://www.hs.fi/juttusarja/penaali/artikkeli/Uneton+y%C3%B6+Manhattanilla/1135260237391
  ”New Yorkin kodittomuus on 2000-luvulla noussut suurimmaksi sitten 1930-luvun suuren laman. Vuoden 2009 aikana ennätykselliset 120 381 eri ihmistä nukkui kodittomien yömajoissa.”
  Losin kodittomien määrä on suurin piirtein samat 100 000. Ei voi todeta kuin järkyttävää.
  Kongressin raportin mukaan: 643,000 persons were homeless on a given night in 2009 while roughly 1.56 million people, or one in every 200 Americans, spent at least one night in a shelter during 2009.

  Kodittomien määrä Suomessa on jotain reippaat 7000, joista 4000 on asunnottomia tilapäisesti. Lopuista suurin osa on laitoshoidossa, kuten hulluja tai vankeja. Ulkona ja ensisuojissa majaili vuonna 2007 Suomessa 490 henkilöä.

  Epäilen tuon Jenkkien luvun olevan todellisuudessa vielä suurempi, sillä jos esim. meillä lasketaan kodittomat vangit mukaan summaan. Vankeja on Suomessa keskimäärin 3500, Jenkeissä taas melkein 2,5 miljoonaa http://en.wikipedia.org/wiki/File:US_incarceration_timeline-clean.svg
  Jenkkien meininki on muutenkin hullua: ”According to the U.S. Bureau of Justice Statistics (BJS) in 2008, over 7.3 million people were on probation, in jail or prison, or on parole at year-end — 3.2% of all U.S. adult residents or 1 in every 31 adults.”

 2. heka Says:

  Jep, olen kirjoittanut näistä vankilaluvuista https://heka.wordpress.com/2008/05/12/kaikki-konnat-linnaan/ Erityisen hullua on se, että vankiloita pyörittävät usein yksityiset vankilafirmat, joiden etujen mukaista on suoraan se, että vangit palaavat vankilaan heti vapauduttuaan…

  Kodittomien luvut ovat varmaan samalla lailla kaunisteltuja kuin työttömyyslivut (oltuasi 6 kuukautta työttömänä et ole enää työtön, tosin nykyään aika lienee vuosi tai jotain sellaista).

 3. jr Says:

  Niin ja sitten vielä tuo without health insurance, joka näyttäisi olevan nousussa, eikös Obaman pitänyt saada se laskuun? 😦

 4. Lake Says:

  Talouspuoli ei Amerikkalaisilla oikein luista.
  http://trustbus.weebly.com/1/post/2010/09/amerikalla-kovat-ajat-edess.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: