Nokia on ainoa Symbian valmistaja?


Nuukialla on uusi ongelma.  Kukaan muu kännykkäfirma ei enää tee Symbian puhelimia (Kuppalehden mukaan).  Samsung jätti Symbianin.  Tosi iso yllätys, koska Samsung’in Galaxy S (Android) puhelin on aika kova juttu -mulla on Galaxy ja se on minusta kova sana.  Tosin Googlen Nexus One puhelimessa (joka on mulla myös) on paljon parempi kamera -joten käytän molempia nyt kun mulla tarttee olla kaksi kännykkää.

Nokian ongelma on se, että ”kaikki” ohjelmiston vääntäjät tuunaavat ohjelmia ennenkaikkea iPhonelle ja Androidille.  Mun on vaikea uskoa, että kukaan ohjelmistonikkari olisi niin nuija, että he alkaisivat vääntää koodia Nokian Symbianille.  Siitä huolimatta, että Nokia ja AT&T ovat kehittäneet jonkun kymmene miljoonan taalan palkinnon Symbian kehittäjille Symbian ohjelmista.

Nokian jengilla on pallo täysin hukassa…

Saanko toistaa:  Nokain on pakko alkaa tehdä Android puhelimia, huolimatta siitä että Nokialla on kehitysmaissa ylivoimainen markkinaosuus.  Sitä kannattaa tietenkin jatkaa.  Mutta kalleimmat vihoolisten tekemät (Apple ja Android) älypuhelimet ovat tuhonneet Nokian voitot.  Nokian on pakko palata keräämään fyyfeä ja se tarkoittaa, että Nokian on (minusta) pakko tehdä teknisesti (ja olla tekemättä jotain omaa Nokian sekopäistä viritystä käyttöliittymästä -liittymän tarttee olla samanlainen kuin muissakin Androideissa) ylivoimainen Android kännykkä.

En jaksa uskoa että Nokian kulttuuri osaisi tehdä näin.  Ehkä uusi pomo Mr. eFlop saa sen aikaan.

Lähteet:
(1) Tutkivan joournalismin mestari Kauppalehti sanoo Nokian olevan ainoa jäljellejäänyt Symbian putiikki http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20101024547
(2) Olen kirjoittanut kerran aiemmin ihailemani Kauppalehden tutkivasta journalismista -ehkä lehteä pitäisi kutsua Kuppalehdeksi.  https://heka.wordpress.com/2010/06/14/kauppalehti-on-harvinaisen-lassy-paperi/

Mainokset

Avainsanat: , ,

5 vastausta to “Nokia on ainoa Symbian valmistaja?”

 1. Matso Says:

  Tuntuu olevan aika laajalti kuuma peruna tämä Nokia menestys ja ”pakolliset toimet tulevaisuuden takaamiseksi” tällä hetkellä. (Ainakin niillä sivustoilla, mitä tulee itse seurattua)

  En kuitenkaan näe Nokialle välttämätöntä tarvetta alkaa vääntämään Android-luuria. Symbian^3 on nyt kovaa vauhtia tulossa ja minusta tuntuu, että tuo mainitsemasi 10 miljoonan palkinto tulee varmasti houkuttelemaan ohjelmistokehittäjiä tekemään sovelluksia Symbbarillekkin. Olen myös kuullut (ja varmaksi tätä en tiedä), että uudelle Symbianille pystyisi myös suht. helposti kääntämään iLuurin sovellukset. Ja (jos) N8, ja tulevat S^3 luurit alkaa kerätä käyttäjiä, niin luulisi ohjelmistokehittäjiä alkavan kiinnostaa.

  Onhan iLuurikin yksin oman OS:n kanssa, ja Samsungikin kehittelee Badaansa. Luulisin siis, että Nokialla on mahdollisuuksia vielä S^3:n kanssakin pärjätä myös ohjelmistopuolella, varsinkin kun N8 on herättänyt vaikka minkälaista keskustelua & arvostelua. Kun odotellaan, että S^3 saa vielä päivityksiä (ainakin toivon) alkaa se varmasti muuttua sujuvammaksi käyttikseksi.

  Jos taas S^3:kin onnistuu epäonnistumaan on jäljellä vielä Meego. Maemoa kun olen kuullut jopa kehuttavan (myös jenkkimediassa) ja sanottavan vain hieman Androidia heikommaksi käyttikseksi. Ja Maemohan on tähän mennessä ollut vasta yhdessä puhelimessa. Meegoa on kuitenkin kehitelty jo pitkään, ja ymmärtääkseni Meego-luureja pitäisi Nokialta tulla jo tämän vuoden puolella. Sieltä voikin odottaa näitä aivan Nokian parhaita High-end -tuotteita.

  Aika spekuloinniksi meni, mutta tulipahan sanottua. 😀

 2. mpz Says:

  Symbian on menettänyt sovelluskehittäjien joukossa jo niin paljon mindsharea, että sitä tuskin pystytään pelastamaan millään. Kovasti nyt toki hehkutetaan että Qt:n avulla sovelluskehitys on yhtä helppoa kuin mille tahansa muulle alustalle, mutta kehittäjien parissa mielipide alkaa olla jo aika yksimielisesti se, että uskotaan kun nähdään, itse ei ainakaan lähdetä enää yrittämään kuolemassa olevan alustan kanssa.

  Miksi Symbian ei ole jo tänään iOSin tai Androidin veroinen käyttöjärjestelmä? Nokialla on ollut monta vuotta aikaa hioa sitä kuntoon. Millä takaat väitteesi ”alkaa se varmasti muuttua sujuvammaksi käyttikseksi”? Voiko sitä taata kukaan? Nokian track record tässä suhteessa ei anna mitään viitteitä siitä että asiat kääntyisivät paremmiksi tulevaisuudessa. Sokea usko parempaan tulevaisuuteen ei ole strategia, jolle perustaisin liiketoimintani (kännykkäsoftakehittäjänä).

  Maemo/Meego on hyvä yritys, mutta luulenpa sen olevan liian vähän liian myöhään. Nokian olisi pitänyt lyödä Maemon kehitykseen noin 10x resurssit noin viisi vuotta sitten, tai viimeistään iPhonen julkistuksen aikaan (tammikuu 2007).

  Kehtaanpa melkein väittää, että ainoa syy miksi Symbian- tai paremminkin Series 60 -pohjaiset puhelimet ovat koskaan olleet suosittuja, on se, että se oli pitkään ainoa älypuhelinalusta, johon pystyi kehittämään ja asentamaan omia ohjelmia. Mitään muuta loppukäyttäjälle arvokasta Symbianissa ei ole ollut. Ja kehityksen vaikeus on ollut tiedossa jo pitkään. Nokia voi syyttää vain itseään siitä että asialle ei olla tehty mitään.

  Siinä ei tosin ole mitään uutta, että Nokialta puuttuu järkevä softastrategia. Kännykän softapuoli tuntuu olevan Nokialle jonkinlainen välttämätön paha, joka voidaan unohtaa kun kännykkä on saatu kauppojen hyllyille ja pahimmat bugit korjattua. Vertaa tätä Applen softapolitiikkaan, jossa käyttöjärjestelmän uudet versiot voi asentaa vanhoihinkin puhelimiin parin vuoden ajan ja koko roska on yhtenäinen alusta, jolle voi kehittää softaa ilman suurempaa huolta epäyhteensopivuuksista. Android-puhelimiinkin saa asennettua uudet versiot Android-käyttöjärjestelmästä.

  Toinen ongelma on tietysti Symbian-pohjaisten käyttöjärjestelmien järkyttävä pirstaloituminen. Kun takana on S60v1, v2, v3, v5 ja nyt S^3 sekä noiden sisällä vielä erilaisia Feature Packeja ja softan yhteensopivuus on useita kertoja rikottu versioiden välillä (olkoonkin että usein pelkkä uudelleenkääntäminen olisi riittänyt; jos kyse on jostain niin minimaalisesta muutoksesta, miksi muutos oli tarpeen alunperinkään?)… ”Kyllä se *nyt* *tästä eteenpäin* on vakaa alusta, trust me!” Tulee mieleen Mervi, joka aina vaan uskoo Matin löpinöitä siitä että hän on muuttunut mies.

  N8:ssa on kyllä aivan järkyttävän hyvä kamera. Mutta se yksin ei menestystuotetta tee. Runko on laho.

 3. Matso Says:

  En toki väitä että Nokia tekisi täydellisiä laitteita ja sellaista softaa, sillä sitä se ei tee, kuten ei kukaan muukaan. Haluaisin lähinnä antaa mahdollisuuksia Nokialle, sillä N8 on tähän mennessä saanut arvosteluja tyyliin: ”Hyvä puhelin, hyvät ominaisuudet, käyttiskin on paljon jo parempi, mutta arvosana 3 tähteä, koska Symbian.” Nokiaa tuomitaan nykyään aika pahasti menneisyytensä takia.

  En tiedä paljoa softakehittäjien asenteista, koska niissä piireissä en pyöri joten en puutu asiaan sen enempää. Symbiania en silti vielä sanoisi kuolevaksi, sillä sitä tukevia luureja on vielä tulossa, ja N8:kin tuntuu herättävän huomiota.

  Luulisin, että Symbian/Maemo eivät ole vielä Androidin/iOS:n tasoisia juuri Nokian asenteen takia. Minusta kuitenkin Nokian asenne softakehitystä kohtaan on jo alkanut parantua. Väitettäni käyttiksen tulevalle paranemiselle perustelisin kuitenkin sillä, että esim 5800XM on saanut päivityksiä vielä pitkän aikaan julkistuksensa jälkeen ja sen käyttis on ainakin muuttunut sujuvammaksi päivitysten myötä. Luulisi S^3:nkin saavan päivityksiä uutena alustana. Varmaksihan en voi mitenkään vannoa.

  MeeGostakin vain sen verran, että ekat luurit ja tabletit siirtynyt 2011 puolelle, tulevaisuus kertoo siitä.

  Nokialla olisi aikamoinen homma rueta vääntämään uusia käyttiksiä vanhemmille malleille, niitä kuitenkin on kymmeniä. Suuri osa varmasti S60 kännyjenkään käyttäjistä ei varmaan huomaisi/viitsisi/ymmärtäisi/haluaisi päivittää käyttöjärjestelmää omin käsin. Osa S60 malleista mielestäni on kuitenkin siinä rajalla, voiko laskea ”älypuhelimiksi”

  Ja pelkän toivon varaan en ole minäkään kännykkävalintaani perustamassa. Aion Änkasia kokeilla todella huolellisesti ennen mahdollista ostoa. Veli sen meni tilaamaan, mutta itse ainakin testailen sitä rauhassa, ja odotan päivityksiä jos on tarve.

  Jos N8 ei miellytä, pysyn vanhassa kännyssä tai kattelen jotain Android luuria.

  Antakaa edes mahdollisuus Nokian uusille, ennen kuin haukutte maahan, muuta en pyydä.

 4. Jarde Says:

  Juu, Android leiriin siirtymisessä on vain yksi pikku mutta. Kerran Googlen huora, aina Googlen huora. Tässä esimerkiksi juttu, miten Motorolan (joku US puhelinvalmistaja?) piti tarjota Android puhelimessa parempaa paikannusta. Iso G taisi olla erimieltä.
  http://www.engadget.com/2010/09/17/skyhook-google-forced-motorola-to-drop-our-location-service-de/

  Android on muuten kauhian kiva, mutta mitä meinaat jos joku Nokia ilmoittaisi käyttävänsä Navteq karttoja ja omaa navigointiohjelmaa, joka ei näyttäisikään Googlen mainostamia pullapuoteja kartoissa. Saattaisi joku älähtää taas. Tai jos Nokian kumppanin Yahoon meili/IMS/hakuhässäkät olisi pre-conffattuna puhelimissa. Puhumattakaan että Nokia haluaisi jakaa ohjelmia vain Nokian puhelimiin (value-add markkinointibullshittinä), niin taas saattaisi joku G-pisteessä murista. Eikä tässä vielä kaikki, kuten ostoskanavalla konsanaan. Insinöörikielellä Android on arkkitehtuuriltaan hirvittävän tasa-arvoinen. Siellä pyörii puhelin- ja ”katso-kun-koira-puuppaa” applikaatiot samalla tasolla. Eli arkkitehtuurisesti ne ovat samanarvoisia, vaikka puhelinpalveluiden pitäisi (ainakin omasta mielestä) olla tärkeämpiä. Eli puhelut tulevat läpi, vaikka ”koiran-puuppa” applikaatio sattuisikin jumahtamaan ja syömään kaikki puhelimen resurssit.

  Android on hieno, no doubt. Mutta se on niin kauan kiva, kun ei ole omia paukkuja pistää softankehitykseen. Jos päättäisin pistää oman firman pystyyn, joka valmistaa venäläisiä perseenpäristimiä, valitsisin aivan varmasti Androidin. Sillä pääsee älypuhelimen lähtötasolle painamalla compile nappulaa ja vóila softa on valmis.
  Nokia on jo lähtötasolla ollut hyvän aikaa, mutta Androidin ja iPhonen kaltaisia ruoskijoita ei ole ollut. Siirtymällä nyt Androidiin voisi ehkä auttaa vuodeksi tai ehkä kahdeksi, mutta sen jälkeen saattaisi peräaukon ympärillä tuntua kummaa kutinaa.

 5. Petri Ojala Says:

  ”Osa S60 malleista mielestäni on kuitenkin siinä rajalla, voiko laskea “älypuhelimiksi””

  Valtaosa. iPhone 4:sen antenniongelman takia piti laittaa joku toinen luuri odotusajaksi. En katsonut järkeväksi maksaa täyttä hintaa mistään Galaxy S:stä (6kk sitten kokeilin Androidia Nexus One:lla, kiva ja lupaava mutta ei vielä aivan ”se”) ja päädyin perus-S60:een. Ei tuo mikään älyluuri ole, 3rd party ohjelmiston asennus ja toimivuus on suuri yllätys ja poikkeus.

  Nokian pitäisi saada Symbian-ympäristönsä vakioitua ja unohtaa ne ”sadat biljoonat älypuhelinkäyttäjät” mitä markkinoilta nyt löytyy. Symbian on ollut niin sirpaleinen tähänkin asti ettei kukaan usko sitä yhdeksi platformiksi.

  Sinällään olisi mielenkiintoista nähdä minkälainen Android-luuri tulisi jos Nokia sellaisen tekisi. Eihän tuo ole mikään ”joko-tai” kysymys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: