Helsingin kahvitilanne.


Päivitys 20.10.2010 Kommenteissa on ehdotettu Gran Delicatoa Kalevankadun ja Albertinkadun kulmassa, kokeilin sitä tänään, kahvi jees, croissantti erinomainen, kliffa tunnelma. En ole vielä tsekannut mainitsemaani La Torrefazionea Aleksanterin kadulla.

Olen luuhannut Hesassa jo noin viikon, toinen viikko jäljellä.  Ens tiistai aamuna tarttis karata pois. Ennen karkausta yritän löytää lisää kohtuullista kahvia Hesasta.

Toi on sodanjälkeinen tilanne.  Vaihtokurssit on tietenkin erilaisia, mutta noilla luvuilla kilo kahvia olisi ollut 4 x 225 markkaa eli 900 markkaa. Jos mummo/euro kurssi olisi vaikkapa 7 mummoa per euro, niin kilo olisi maksanut noin 130€.  Ei tietenkään pidä paikkaansa, mutta mitähän se todella maksoi nykyrahassa?

Vapaassa Maailmassa kahvin hinta on suurinpiirtein $11 per pauna, eli jotain $24/kg, eli 17€/kilo.  Kaffecentralen rokottaa 26€/kilo Caffe Paskasta (kuva alempana). Ehkäpä kilohintaero selittää osan kahvin laadun eroista Suomessa ja Vapaassa Maailmassa. (Päivitys 20.10.2010: kommenteissa pp81 sanoo ”25 markkaa vuonna 1946 vastaisi nykyrahassa 15,89 euroa”).

Hesan kahvitilanne on vähän niin ja näin. Robert’s Coffee on juotavaa, ei erityisen hyvää, muttei niin kovin ihmeellistä (paitsi verrattuna muuhun yleiseen tarjontaan). Wayne’s Coffee on jo oleellisesti huonompaa, mutta sekin menee hyvin pahimpaan hätään. Sitten alkaa rajat tulla vastaan -PicNic on jo lälläri kamaa josta tulee lähinnä vihaiseksi.  Ja kaikki nämä mainitut kahviviritelmät ovat silti täyttä juhlaa verrattuna muihin vaihtoehtoihin.  Näistä vaihtoehdoista mainittakoon Helsinki-Vantaa lentokentällä oleva Via Lounge, jossa Finnair hemmottelee parhaan kykynsä mukaan parhaita kultapossulaisiaan -Via Loungen kahvi on noin 4 pykälää PicNic’in tsumppia kamalampaa (itse asiassa Via Lounge on tosi kamalaa juomakelvotonta kahvia jota minä en kestä juoda vaikka aina kokeilenkin aina Finnairin parantumiseen uskoessani yhtä kupillista, siihen verrattuna PicNic on vain perusskeidaa).  Yleisesti ottaen olen aika tyytyväinen Hesaan kahviin, koska isoa hiilijalanjälkeäni iloisesti levittävänä yksityisautoilijana pääsen Larusta nopeasti Museokadulle Kaffecentraliin tai Tapiolaan Waynen kahvilaan tai Ison Omenan Roberts’iin hakemaan vähintäinkin siedettävää kahvia.  Asiat voisivat olla huonomminkin.

Tsekkasin joku vuosi sitten löytyisikö Hesarista juttua kahvista Hesan kuppiloista.  Jep, juttu löytyi, panin sen talteen ja olen noin vuoden verran yrittänyt plokata herätyskellokahvini (joka on on kolmen espresson latte) Kaffecentralenista, joita on kolme Hesassa. Aiempi matkakonttorini oli parin sadan metrin päässä Museokadun Kaffecentralenista. Hesari sanoi näin:

Kaffecentralen

Toisessa Helsingin todellisista kahvipaikoista, Kaffecentralenissa, tarjotaan lähes aina erinomaista, tasalaatuista kahvia ja palvelu on mitä ystävällisintä ja asiantuntevinta. Liike myy ja maahantuo kahvia ja kahvinvalmistusvälineitä, järjestää koulutuksia, huoltaa laitteita sekä tarjoaa Helsingin mittapuulla erittäin hyvää kahvia ja vieläpä uskomattomalla hinnalla. Kaffecentralenissa baristana työskentelevä Ulrika Hannula on uranuurtajia Suomen erikoiskahvipiireissä.

Kaffecentralenissa tarjolla olevaa kahvia vaihdetaan useita kertoja päivässä. Kun yksi loppuu, vaihdetaan tilalle toinen. Kerralla tarjolla on kolmea kahvia, espressoksi sopivaa, maidon kanssa maistuvaa sekä kofeiinitonta. Espresso ei ole yhtä moniulotteista ja mielenkiintoista kuin La Torren tuorepaahdettu, mutta silti lähes aina erinomaista ja tasalaatuista.

Tällä kertaa espressona oli Monterivan Biologicaa, pelkistä arabica-pavuista valmistettu kahvi. Crema oli vaaleahko ja hento, mikä on tyypillistä sataprosenttisille arabica- sekoituksille. Alkumaku oli mukavan hapokas, ja pian esiin nousi hieno makeus. Hinta- laatusuhteeltaan erinomainen.

Cappuccinoa koristi hieno tammenlehväkuvio. Vaahto oli paksu ja melko tasaisen ohutkuplainen, kuten pitääkin olla. Makua on vaikea kuvailla, se täytyy kokea itse. Cappuccinossa maistuivat yhtä aikaa kahvi sekä kermainen, pehmeä maito täydellisessä harmoniassa. Kupillisen juotuaan oli vaikea olla hymyilemättä.

Toi on tota nirppanokkahöpöhöpötekstiä. En osaa sanoa kuinka ohutkuplaista vaahtoni oli. Itse asiassa en edes tiennyt mitä kuplaisuutta olen aina etsinyt kahvissani. Mutta tyypeillä on minusta ihan hyvää kahvia. Mulla ei ole havaintoa siitä että onks se sitten maailman parasta hentoa harmonista kahvia tai ihan jotain muuta.  Mutta minä juon heidän soopaansa ihan mielelläni.  Ja Kaffecentral tietenkin myy myös paskaa kahvia hintaan 26€ per kilo.  Mun oli tietenkin pakko ostaa se obligatoorinen kilo Paskaa ja raahata se mukanani Vapaaseen maailmaan.

Hesari väittää myös että La Torrefazione Aleksanterinkadulla olisi hyvä tai parempi. En oo ollut siellä, en tiedä.

Malibuun verrattuna Hesassa saa suht vaivatta tosi hyvää kahvia.  Siellä kaukana on paljon noita Starbucks kahviloita -jos ne olis maultaan edes lähellä PicNicciä, niin en viitsisi valittaa elämäni kurjuutta ja synkkyyttä.

Mainokset

Avainsanat: ,

4 vastausta to “Helsingin kahvitilanne.”

 1. pp81 Says:

  225 markkaa vuonna 1946 vastaisi nykyrahassa 15,89 euroa.

  http://service.nordea.com/nordea-openpages/fi/calculators/moneyValue.action?language=fi

 2. heka Says:

  Kahvin hinta ei siis ole oleellisesti muuttunut. Toisaalta kahvin laatu on saattanut huonontua tai parantua aikojen kuluessa.
  Veikkaisin, että esim leivän laatu on huonontunut aikojen kuluessa. Kahvista en tiedä.

 3. Petri Ojala Says:

  Torren lisäksi Gran Delicato kalevankadun ja albertinkadun kulmassa.

 4. jr Says:

  Ihmiset varmaan alko sen takia sotien jälkeen juomaan sitä kahvia niin hirveästi kun se oli ensin kortilla ja vielä noin kallista. Niin sitten kun sitä alkoi saamaan niin päätettiin korvata kaikki menneet vuodet kunnolla 🙂

  Minä veikkaisin että leipä on siihen aikaan ostettu tosi tuoreena ja itse leipomosta tai läheltä.. Eli sikäli kyllä parempaa varmaan.

  Ja itsehän sitä leivottiin paljon enemmän kuin nykyään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: