Nokia, auta herrajumala Nokiaa!


(päivitys 24.10.2010, noin kaksi tuntia sen jälkeen kun kirjoitin tämän jutun.  InfoWorld’issä on artikkeli, jossa todetaan että ”Symbian on kuollut”, ja Meego ei lähde lentoon,  ja Nokian tarttee lähtee duunaamaan joko Androideja tai Windows 7 puhelimia, tai molempia. En oo kaikessa ihan samaa mieltä, mutta mielenkiintoinen juttu kuitenkin. Erityisesti tuo Symbian, Meego osa.
Jutun alku on yhtä juhlaa: Jos kännykkämarkkinat olisivat sairaala, niin Nokia oli teho-osastolla, jääräpäinen potilas väittämässä että iilimadot ovat paras lääkitys Nokian vaivoihin, samaan aikaan kun nykyaikaisia järkeviä hoitoja on saatavilla”, eli
”If the mobile market were a hospital, Nokia would be in the ICU right now, a stubborn patient insisting for too long that leeches were the best cure for its ailments when modern, sensible solutions were available.”  Lähde 6)

Talouselämässä oli lyhyt juttu älypuhelimista ”Elop julkisti Kallasvuon testamentin” (lähde 1). Sekä MUTU että MUNAVATU (lähde 2) sanovat, että Nokian tsydeemit näyttää tosi kamalalta.  Nokian tulevaisuus on synkkä mutta toivoton.

Käännä katseesi noihin lukuihin ja ole Nokialle armollinen.  Heinä-elo-syyskuun 2010 neljänneksellä Nokian puhelimien liikevaihto oli 7,2 miljardia euroa. Applella oli miljardi vähemmän eli 6,2 miljardia euroa.  Mutta katastrofi on siinä, että Nokian myynti kasvoi 2% ja Applella 91%.  Tolla lailla laskettuna Nokian seuraavan neljänneksen liikevaihto olisi jotain 7,3 miljardia egee, ja Applella 11,8 egee.

Saahan sitä muillakin olla liikevaihtoa, eiks’ niin?  Ei nyt kuitenkaan saisi, koska Applen myynti on (varmaan melkein) kaikki Nokialta pois ja se on pois Nokian kalliimmista ja kannattavimmista puhelimista.  Katso tota järkky kuvaa -nyt Nokia tienaa rahansa myymällä halpoja hammastikkuja hintaan 65€ per kappale samaan aikaan kun Apple myy kalliita kannattavia sähköhammasharjoja hintaan 438€ per kappale.  Ja Apple tienaa vielä lisää ekstrafyffeä App Storellaan myymällä niitä ohjelmia. Ja Applella ne samat ohjelmat futaa myös iPadissä. Ai niin, Nokiallahan on tosiaan se uusi netbookläppäri, joka on uponnut kuin Titanic, jolle voisi, ai niin ei voikaan …..

Parin vuoden kuluttua nämä kalliit Applen ja Android älypuhelimet maksavat enää sen 65€ ja Nokian halpakännykkämarkkinatkin katoavat käsistä muille.

Näissä kalliissa älypuhelimissa koko homman juju on siinä, että jengi vääntää hullun lailla toinen toistaan ihmeellisempiä ohjelmia niihin (heh heh, Sampopankillakin on jo iPhone pankkiohjelma -muttei oo Nokian puhelimiin). Applella joku 300.000 ohjelmaa iPhoneen, Androidilla on jotain 200.000 (tai jotain tollaista). Nokian Ovi kaupassa on… mitä? … olisko 10.000 ohjelmaa?  Miksi jengi tekee ohjelmia Applen ja Androidin verkkokaupppoihin? Koska se on hyvä ja helppo myyntikanava -sinä skrivaat ohjelmia ja Apple/Android myy niitä.  (Tässä on tietenkin paljon muitakin juttuja, kuten se että Applella on vai noin yksi laite, jolle ohjelmat kirjoitetaan. Androidille on useita, ja Nokialle on noin ziljoona erilaista puhelinta. Apple on helppo ja hyvä vaihtoehto, Nokia ei ole.).

Mitäs nyt eteen, Nokia?  Minusta edelleenkin Nokian ainoa mahdollisuus on alkaa vääntämään Android puhelimia siinä toivossa, että Nokia saisi haukattua itselleen edes osan tuosta kalliiden älypuhelimien myyntimarkkinoista ja -voitoista. Samaan aikaan Nokia voi tietenkin rakentaa omaa viritystään MeeGoa -siitähän saattaa tulla jotain jonkun vuoden kuluessa.  Mutta ennenkuin ”joku vuosi” on kulunut, niin Nokialla tarttis olla jotain järkevää myytävää. Ja se on se Android kännykkä, jossa Android Marketin ohjelmat toimii, jossa on 12 megan kamera, jossa puhelin toimii, jossa on Nokian kartat (ja kuuklen kartat myös), ja silleen. …. (lähde 3)

Mutta mä veikkaan, että Seppo Eefloppi alkaa duunaamaan Windows puhelimia, tai Microsoft ostaa Nokian, ja sitten me kaikki voidaan kirjoittaa Wörd dokumenttejä kännykällä, joka krässää kuusi kertaa päivässä….

Windowsista mulle muuten tuli mieleen yksi niitä parhaita nörtti xkcd (lähde 5) piirroksia aiheesta microsoft. Tällä kertaa Windowsin ”copy” joka antaa aika humoristisia arvioita siitä kuinka kauan tiedoston kopiointi kestää. xkcd juttuja piirtää Randall Munroe (lähde 4)…

Lähteet:
(1) Talouselämän juttu 21.10.2010 ”Elop julkisti Kallasvuon testamentin”  http://www.talouselama.fi/uutiset/article521030.ece
(2) MUTU, Musta TUntuu. MUNAVATU, MUn NAapurin VAimosta TUntuu.
(3) Mulla on vaan sellainen kutina, että juttu menee jotenkin tällä lailla.
(4) Randall Munroe piirtää xkcd piirroksia, tässä Wiki http://fi.wikipedia.org/wiki/Xkcd
(5) xkcd piirrokset http://www.xkcd.com/
(6) InfoWorldin juttu ”Symbian on kuollut” http://www.infoworld.com/t/mobile-platforms/symbians-dead-and-meego-wont-cure-ailing-nokia-659

Mainokset

Avainsanat: , ,

2 vastausta to “Nokia, auta herrajumala Nokiaa!”

 1. pp81 Says:

  Nokia on tosiaan laiminlyönnyt puhelimiensa softapuolen täysin. Jopa normaalit business ominaisuudet ovat surkeita.

  1) Miksi Nokian kännyköiden kalenterin ja sähköpostin asettaminen on niin hankalaa? Tekisivät nyt herranjumala vaikka Exchangen Webmailille puhelimella käytettävän liittymän, niin saisivat kalenterin ja sähköpostin toimimaan niin että käyttäjän ei välttämättä tarvitse tietää kuin puljunsa webmail postipalvelin ja omat kirjautumistunnuksensa.

  Katsokaapa miten homma toimii iPhonessa:

  Eroa on kuin yöllä ja päivällä Nokian kanssa näpräämiseen. Yhtään myöskään ei auta että Nokia sekoittaa käyttöliittymän erilaiseksi vähän jokaisessa puhelinmallissaan.

  2) Nokia PC suite ”tukee” yhteystietojen tuomista ja viemistä siirtotiedostoon. Luonnollisestikaan kun kyse on Nokian tasoisesta softafirmasta, niin yhteystiedot eivät ole missään normaalissa yleisesti käytetyssä tiedostoformaatissa, vaan PC Suite vaatii juuri tietyllä tavalla muotoillun CSV tiedoston, jonka pitää olla lainausmerkkeineen, puolipisteineen ja rivinvaihtoineen juuri tasan oikein, tai PC Suite ei tuo tiedostoa. Lisäksi luonnollisestikaan tiedostoa ei voida avata Excelissä normaalisti ja Excel ei osaa tallentaa tiedostoa niin että tiedosto voitaisiin tuoda Nokia PC Suiteen suoraan, vaan tiedostoa pitää vielä muokata tekstieditorilla. Arvatkaa miten käy normaalien käyttäjien kanssa? Kukaan normaalikäyttäjä ei osaa käyttää toimintoa!

  Muuten kätevä toiminto yhteystietojen tuomiseen yhteystietokannoista on vesitetty totaalisesti. Miksei Nokia PC Suite tue tavallisia Excel tiedostoja? Nykyisen Excel version tiedostoformaatti on avoin, speksit on saatavilla, OpenOfficen ja muidenkin avoimen lähdekoodin tekijät taas ovat jo vuosikymmen sitten osanneet avata ja tallentaa vanhan Excel tiedostoformaatin vaikka siitä ei ole edes ollut speksejä. Miten multimiljardifirmalta ei löytynyt rahaa palkkamaan koodaajia hoitamaan sen että edes business ympäristössä olisi kunnon työkalut puhelimen yhteyksien hallintaan?

  Eli huomaa että softan tekeminen on Nokialla insinöörimäistä. Insinöörit ovat vääntäneet Nokia PC Suiteen yhteystietojen tuonnin ja viennin siirtotiedostoon, mutta sen siirtotiedoston käyttö vaatii insinööriä! Luonnollisesti insinööri voi heiluttaa speksiä että pyydetty ominaisuus on toteutettu! Ja sähköpostin ja kalenterin saaminen toimintaan vaatii insinööriä tai sitten koulutettua asentajaa (100 egee tunti!), näiden kanssa nyhräilyyn menee tolkuttomasti rahaa ja aikaa!

  3) En ymmärrä miksi Nokialla on niin valtavasti erilaisia puhelinmalleja. Niiden erot ovat usein marginaalisia, mutta käyttäjäkokemus on kaikissa surkea, äkkiä mitä eroa on malleilla E66 ja E65?!

  Miksi Nokialla on niin vaikeaa keskittyä muutamaan malliin per käyttäjäryhmä/hintaluokka, ja tehdä näistä malleista loppuun asti hiottuja ja viimeisteltyjä? Tekeekö Nokia edes lainkaan käyttäjätutkimusta puhelintensa käytettävyydestä, vai onko siellä enemmänkin ”kyllä minä tiedän ilman tutkimustakin” tyyliset kaikkitietävät tyypit, jotka tekevät musta-tuntuu periaatteella puhelinten ominaisuuksia, muotoilua ja käyttöliittymiä.

 2. Salasanat. XKCD. Quora. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] säteilystä https://heka.wordpress.com/2011/03/27/radioaktiivinen-sateily/ ja mikrosoft vittuilu https://heka.wordpress.com/2010/10/24/nokia-auta-herrajumala-nokiaa/ (3) Salasanojen hyvyydestä http://xkcd.com/936/ (4) Vastauksia Quorassa xkcd […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: