Nokia ja Microsoft.


Aika huima juttu.  Minusta ihan ykkönen on Eflopin toteamus siitä että

” …. Lontoossa pidettävässä sijoittajatapahtumassa puhunut Elop sanoi yhtiön kuitenkin päätyneen Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmään, koska Nokian on helpompi erottautua sen avulla. …”

Eflop on oikeassa.  Microsoftin kanssa on helpompi erottautua, koska juuri kukaan muu ei ota Windows puhelimia vakavissaan.

Vittu. Allaoleva kuva kuvaa Eflopin päätöstä.  Läheltä piti, mutta se ei silti mennyt ihan nappiin.

Monet muut kännykänvalmistajat eivät ole niinkään kiinnostuneet erottautumisesta, vaan huomio on keskittynyt myyntiin. Samsung ei erottaudu, vaan myy hädissään Android puhelimia.  Ja muita ei-erottautujia ovat suurinpiirtein kaikki muutkin kännykänvalmistajat, kuten HTC, LG, Sony Ericsson, Motorola, Kyocare, ja luultavasti monta muuta.  Olisikohan siihen joku järkevä syy, että ”kaikki” kännykänvalmistajat tekevät Android puhelimia?

Minusta, ja olen yleensä aika usein ollut väärässä, nykyään koko kännykkähomman ydin pyörii
(1) kännykälle saatavien sovellutusten ympärillä.  Jos sovellutuksia on nihkeästi, niin vaikka kännykkä olisi kuinka hieno ja fiini tahansa, niin se on edelleen ”vain” puhelin ja ”vain” puhelimen voi ostaa parillakympillä.
(2) Sovellutuksia löytyy vain kahdelle himmelille, Applelle ja Androidille. Apple ja Android ovat kännyköiden ekosysteemien kuninkaita -molemmille löytyy satojatuhansia sovellutuksia. Viiden vuoden kuluttua voi olla muitakin, mutta nyt homman nimi on A&A.(3) Ostajan kannalta ykköskriteeri on sovellutukset -vaihtoehdot ovat siis Apple ja Android, jota ovat aika lähellä toisiaan.   Jos ostaja päättää ostaa Applen, niin ainoa vaihtoehto on Applen iPhone. Jos ostaja päättää ostaa Androidin, niin vaihtoehtoja on paljon ja tässä kilpailussa Nokia olisi voinut pärjätä -Nokian puhelimet eivät ole kaikki perseestä.
(4) Nyt Nokia haluaa ”erottautua” menemällä Microsoftin kyytiin?  Loistava ratkaisu.  Microsoft erottautui vajaat vuosi sitten julkaisemalla omat kännykkänsä, Kin puhelimet, jotka tulivat markkinoille isolla metelillä. Pari kuukautta myöhemmin koko paska vedettiin pois markkinoilta, koska myynti oli kiitettävän lähellä nollaa.  Nokia pystyy varmasti tekemään tosi kovia Windows puhelimia, mutta miksi ostaisin Windowsin kun kaikki super siistit sovellutukset pyörivät Apple & Android ympäristössä?

Nyt kun nämä kaksi ryssimisen lahjakasta maailmanmestaria on peuhaamassa samassa sängyssä, niin sen ähkimisen ja puhkimisen tulosten voisi ennustaa olevan puhdasta paskaa.

Ekosysteemit ovat se avain. Softajengi vääntää hädissään ohjelmia kännyköille.  Rovio väänsi Vihaiset Linnut sekä Applelle että Androidille.  En tiedä ovatko heidän lintunsa Symbianilla, ehkä on, ehkä ei.  Nyt softajengille on ilmiselvää, että Symbianin tulevaisuus on epäselvä.  Windows puhelimien tulevaisuus on epäselvä. Applen ja Androidien tulevaisuus on aika selvä ja positiivinen. Miksi kukaan kirjoittaisi enää mitään Vihaisia Lintuja Symbianille?  Tai Windows kännyköille? Kaikki äksiön on Apple/Android maailmassa.  Ja Eflopin Nokia päätti poistua noilta markkinoilta?  Linjanvalinnassa ei ole mitään pienintäkään hevon vitun järkeä.

Minun arvioni: Nokia on ryssinyt saumansa.  Suomen tulevaisuus kannatta ehkä sittenkin rakentaa Marimekon varaan.

Lähteet:
(1) vaikea eottua, sanoo Eflop http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Elop+Android-puhelimilla+olisi+ollut+vaikea+erottua/1135263733384

Mainokset

Avainsanat: , , , , ,

11 vastausta to “Nokia ja Microsoft.”

 1. kormy Says:

  Joo mutta mitä sinä puhelimista ja pädeistä… sinullahan on oma Päristin. Rakennetaan sen varaan.

 2. heka Says:

  Joo mutta Päristin voi hyvinkin olla menossa samaan suuntaan kuin Eflopin Nokia. Perseenpäristin on nyt tosi tiukassa paikassa…..

 3. Eeko Says:

  Joo, mut ekosysteemin applikaatioineen väsää vuodessa kahdessa (kuten applella ja googlella). Todennäköisesti nykyään vielä nopeammin.

  Windowsin luuri on applikaatiokehittäjille valovuosia applen, googlen ja qt-virityksiä edellä. .net devaajia löytyy kohtuu hyvin, silverlightillä voi tehdä ohjelmia suunnilleen yhtä helposti kuin flashilla (jopa mainostoimistot voivat väsätä ohjelmiaan softakauppaan) ja windows market ei ähkyile vielä tusinasovelluksista. Tällä hetkellä se on varsin houkutteleva alusta väsätä yleisimmät perussovellukset ja pelit täyteen, kun oletettavasti alusta kokee hirvittävän käyttäjäräjähdyksen parin vuoden päästä.

  Haittana on se, että WP7 on RASKAS. Tällä hetkellä tarvitsee raudakseen älyttömän high-end kamaa, eikä keskihintaisia puhelimia pysty edes tarjoamaan. Kuvaavaa on, että on vain yksi suoritinvalmistaja parilla suoritinmallillaan, jota Mikkis antaa toistaiseksi käyttää rautansa pohjalla (Qualcomm Snapdragon). En yhtään epäile, etteikö Nokiadiili nopeuttaisi platan kehitystä, anna konsernille ylimääräistä vapautta kustomointiin ja optimointiin yms, mutta työtä on vielä edessä.

  Mikkis tarvitsee aika monta tuhatta insinööriä lisää WP7:n pariin, jos ne oikeasti haluaa sen satoihin miljooniin luureihin ympäri maailman. Tällä hetkellä mm. ohjelmistokauppa ei toimi kehitysmaa-Suomessa, moniajo puuttuu yms… Noksulta vapautuisi sopivasti muutama tuhat todella halpaa insinööriä, mutta kuka vajukki palkkaisi ihmiset, jotka rakensivat Symbianin?

 4. kormy Says:

  [ kuka vajukki palkkaisi ihmiset, jotka rakensivat Symbianin? ]

  Symbian = ”An open standard operating system for data-enabled mobile phones (smartphones) from Symbian Ltd., London.”

  [ Perseenpäristin on nyt tosi tiukassa paikassa….. ]

  Rakennetaan sitten Marin mekolle.

 5. alo Says:

  Elop ei voi hävitä tällä tavalla. Jos Nokia nyt onnistuu, Elopilla menee hyvin.

  Jos Elop ”epäonnistuu” ja Nokian kurssi laskee puoleen tai kolmasoasaan tai vielä alemmas, Microsoft ostaa parin vuoden sisään Nokian pois kuleksimasta, Elop saa mukavan position MS:n uudesta Nokia-organisaatiosta ja bonuksen päälle hyvin hoidetusta hommasta.

  Nokian kohtalo paljastuu tässä vasta viiveellä. Homma on ollut hukassa jo pari vuotta.

 6. heka Says:

  jees, Elop onnistuu meni juttu miten vaan. Paitsi että jos Nokian kurssi laskee edelleen puoleen tai kolmasosaan, niin siihen varmasti löytyy hyviä syitä ja edes Microsoftin ei enää kannattaisi ostaa uppoavaa laivaa jonka he tuntevat siinä vaiheessa jo aika hyvin….

 7. kormy Says:

  Jos kurssi laskee puoleen tai muuhun murtolukuun, halvemmallahan saa – mutta onko Msoftilla koskaan ollut tarkoitus muuttua Mhardwareksi?

 8. JH Says:

  [ Rovio väänsi Vihaiset Linnut sekä Applelle että Androidille. En tiedä ovatko heidän lintunsa Symbianilla, ehkä on, ehkä ei. ]

  Yllättävää kyllä: 8 hittiä (”angry birds for symbian”) ovi.comissa

  [ http://store.ovi.com/search?q=angry+birds ]

 9. Matso Says:

  Nokia kieltämättä teki tässä aikamoisen mokan. Ainakin näin maalaisjärjellä mietiskeltynä.

  Nokian olis pitänyt ottaa Android Symbianin rinnalle. S^3 nimittäin on jo todella hyvä (kevyt ja tästä johtuen myös akkua säästävä) OS. Se ei kuitenkaan tarjoa yhtä hyvää käyttökokemusta kuin Android tai iOS. Uusinta iOSia en ole tosin päässyt kokeilemaan. Symbianissa on kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, joita myös Symbbariin tottuneet ihmiset varmasti osaa käyttää. Sovellustarjontakin omasta mielestäni on ihan riittävää, sillä jo nyt tuntuu Ovi Store olevan täynnä erivärisiä versioita suunnilleen samasta ohjelmasta. Vielä ei ole ongelmaa tullut, että olisin tarvinnut jotain sovellusta, mutta sitä en olisi puhelimeeni saanut. Vihaiset linnutkin kännystä löytyvät, ja ovat kuulemani mukaan myös S^3:n myydyimmät sovellukset. (Normaalit vihaiset linnut ja tämä seasons systeemi siis)

  WP7:n ongelmiksi tulee varmasti sen kovat vaatimukset luurilta, ja sen huono ”mediaseksikkyys”. Se ei ole läheskään niin muodikas, kuin Droidi tai iOS. Se myös toisaalta sortuu samoihin ongelmiin, miksi en haluaisi ostaa iLuuria. Muistikortti on kiinteänä sisällä, ei oikeaa moniajoa, et voi laittaa vaikka .mp3 tiedostoa soittoääneksi, tiedonsiirto on osittain sidonnaista Zuneen, Bluetoothilla et voi siirtää tiedostoja ja ei ole vielä niinkään yksinkertaista ominaisuutta, kuin copy&paste. WP:lle kuulemma kehitetään kovaa vauhtia sovelluspohjaa, ja sen vahvuudeksi voisi äkkiseltään ajatella hyvän syncattavuuden tietokoneen kanssa.

  Androidin ongelmaksi taas näkisin kiinalaisten valmistajien halvat Android-hupelimet. Kuvaavaa on esim. se, että ZTE möi vuoden 2010 viimeisellä neljänneksellä enemmän puhuelimia, kuin Apple. Nokia olisi kuitenkin voinut tehdä laadukkaita, kalliimman hintaluokan Android luureja.

  Toisaalta myöskään Meegoon kannattaisi panostaa. Meegolta on jo odotettu paljon, ja sillä olisi ollut valmiiksi hyvä sovelluspohja QT:n kautta ja tässä vastikään oli juttua, että kaikki Android sovellukset olisi mahdollista pyörittää Meegolla pienen softan kautta. Tiedä sitten, että tulisiko tässä vastaan jotkut markkinapaikan ehdot, mutta luulisin, että Google olisi sovelluksista saanut silti osansa jos ne olisi ostettu esim. Android-marketista.

  Mielestäni paras mahdollisuus olisi Nokialle ollut yhdistelmänä:
  Androidia ja Meegoa ihan huippuluureihin, ja symbiania keskitasoon ja siitä alaspäin.

  Nyt kävi kuitenkin näin ja pitää kattella tuleeko tästä touhusta yhtään mitään.

 10. Jepsu Says:

  Ei nokia olisi hypännyt microsoftin kelkkaan jos sillä olisi ollut joku muu mahdollisuus. Symbian oli tulossa tiensä päähän, se ei vaan enää ole kilpailukykyinen huolimatta symbian fanien vakuutteluista.

  Meego on myöhässä ja siitä puuttuu kokonaan pläni ekosysteemistä.

  Nämä ongelmat oli nähtävissä jo 2007 nokian sisällä mutta firmassa ei ole minkäänlaista visionääriä.

 11. kormy Says:

  ”Other things equal”, uskottavuus olisi ollut hyötyllinen lisä soppaan. Olisi kannattanut ottaa se johtaja jostain muualta. Microsoft-vaihtoehtokin olisi voinut vaikuttaa aidolta valinnalta eikä eFlopin hypyltä ”palavalta platformilta iskän syliin”.

  [ Nyt kävi kuitenkin näin ja pitää kattella tuleeko tästä touhusta yhtään mitään. ]

  Ericson yritti jotan samanlaista kymmenen vuotta sitten.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: