Radioaktiivinen säteily.


Minusta yksi hyviä nörttipilapiirtäjiä on heppu nimeltään Randall Munroe (lähde 1) joka piirtää Xkcd.com saitilla. Randall piirtää usein myös täyttä asiaa puhtaan nörttihuumorin lisäksi. Randallin piirroksia saat käyttää vapaasti ei-kaupallisesti kunhan muistat kertoa kuka ne on piirtänyt (ohjeet löytyvät http://xkcd.com/ sivujen alareunasta.

Randall on tehnyt mainion säteikykartan -kuka säteilee meille ja kuinka paljon. Tässä linkki allaolevan kuvan isoon versioon http://xkcd.com/radiation/ (jostain syystä minulle ei onnistu itse kuvan linkkaaminen tähän isompaan kuvaan)

Ylläoleva kuva on pieni ja siitä ei tietenkään saa ekalla vilkaisulla mitään saa mitään selvää -älä edes yritä tihruta vielä yksityskohtia -keskity yleiskuvaan -miten sininen säteily kasvaa yhdestä täplästä 800 siniseen täplään (säteily jonka saat lentämällä viitisen tuntia lentokoneessa). Tämä on sama kuin kolme vihreätä täplää. Kolmesta vihreästä säteily kasvaa 2 500 vihreään täplään (sallittu vuotuinen säteilyannos ydinvoimalan duunareille), joka on puolestaan sama kuin 7,5 punaista täplää.

Hiukan tarkemmin homma toimii näin: Siniset täplät kertovat pienistä säteilyannostuksista. Pienin sininen täplä kertoo kuinka paljon säteilyä saat nukkumalla jonkun vieressä.  Isoin möykky sinisiä täpliä kertoo paljonko saat säteilyä lentämällä New Yorkista Los Angelesiin (noin viiden tunnin lento).  Muut siniset aktiviteetit ovat 1) asut 90 kilometrin säteellä ydinvoimalasa, 2) syöt yhden banaanin, 3) yksi käsiröntgen, 4) tihruat tietokoneen kuvaputkimonitoria yhden vuoden, 5) vietät päivän jossain korkealla vuoristossa kuten Alpeilla, 6) yksi hammas- tai käsiröntgenkuva, 7) yksi päivä lähellä Japanin Fukushina ydinvoimalaa maaliskuun 17 päivä (tämä luku vaihtelee aika paljon), 7) taustasäteily jonka saa normaali ihminen päivässä. Nyt kun lasket kaikki nämät siniset säteilyt yhteen, se on same kuin kolme vihreätä säteilytäplää. Vihreät täplät.  Jos asut kivi-, tiili- tai betonitalossa vuoden, niin säteilyannostuksesi on suurinpiirtein sama kuin kaikki siniset yhteensä.

Näpäyttämällä ylläolevaa kuvaa saat eri eri ikkunaan isomman ja selvän kuvan. Randallin radioaktiivisen säteilyn kuva on hyvä (ja mielipidettäni vahvistaa ennenkaikkea oma täydellinen tietämättömyyteni aiheeesta).

Randall selittää miksi ja miten kuva on luotu (lähde 3).
MIT yliopiston ydinvoiman informaatiota (lähde 4).
mikä ihmeen MIT? (lähde 5).

Lähteet:
(1) Randall Wikipediassa http://en.wikipedia.org/wiki/Randall_Munroe
(2) Randall’in weppipiirrokset http://xkcd.com/
(3) Randall’in selitys http://blog.xkcd.com/2011/03/19/radiation-chart/
(4) MIT (Massachusetts Institute of Technology) ydinvoimatietoa http://mitnse.com/2011/03/13/modified-version-of-original-post/
(5) mikä ihmeen MIT? http://fi.wikipedia.org/wiki/Massachusetts_Institute_of_Technology

Mainokset

Avainsanat: , ,

7 vastausta to “Radioaktiivinen säteily.”

 1. kormy Says:

  Säteilyllä oli taannoin parempi maine, kertoo BBC Horizon -dokumentti Nuclear nightmares vuodelta 2006: [ http://www.123video.nl/playvideos.asp?Movieid=715967 ] – Jos jonkinlaisia kuluttajatuotteita mainostettiin radioaktiivisina, mm. kondomeja. Liekö yhteydessä siihen Big Bang -teoriaan. Nyt ollaan varovaisempia: Englannissa ei saa syödä lampaita, joista saa säteilyä vuodessa puolet hammasröntgenistä, jos syö joka päivä.

  Dokumentissa esitetään Tshernobylin 20-vuotispäivänä onnettomuuden kuolonuhrien määräksi 56. Korkeampia lukujakin on nähty, esimerkiksi miljoona. Ne on laskettu kaiketi kaavalla, että koska laskeuma laski skandinaavien elinajanodotetta laskennallisesti kolme tuntia, Urho Kekkonen kuoli säteilyyn 31.8.1986. Dokumentti asettaa koko laskentatavan kyseenalaiseksi. Puhuu myös siitä, kuinka paljon säteilyä saa lentomatkalla ja kuinka vähän se näyttää vaikuttavan mihinkään. Kaikkein vastavirtaisin ja tutkimusaineiston vihjaama heitto on, että mitä jos säteily onkin kuin viina – pieni määrä sen kuin piristää?

 2. heka Says:

  Mehän saamme säteilyhoitoa koko ajan, mm Suomessa radon säteilee käsittääkseni aika paljon. Voi hyvinkin olla että joku määrä säteilyä vain piristää.

  Säteilyn haitat riippuvat kai annostuksesta -ja kukaan ei ehkä tiedä miltä me näyttäisimme ilman mitään säteilyhoitoa. Voisi kuvitella että taustasäteily on vaikuttanut ihmiskunnan kehitykseen jollain lailla -jos sitä olisi ollut enemmän tai vähemmän, niin olisimme kai erilaisia ihmisiä tässä vaiheessa.

  Näissä ydinvoimalaonnettomuuksissa kuolee aina ”joku määrä” ihmisiä ja sen on nuija juttu. Toisaalta esim hiilivoimaloiden käytössä kuolee myös ihmisiä, hiilen louhimisessa, hiilivoimalaitosten päästöissä, jne, mutta hiilikuolleisuus ei ole dramaattista ja sitä hiilikaivosihmisten kuolemia ei jengi yhdistä mielessään sähköntuotantoon. Mutta hiilikuolemat ovat myös ”nuija juttu”.

  Näitä, ja muitakin asiaanliittyviä numeroita, tarttis varmaan verrata lukja keskenään.

  Musta on muuten hupaa lukea jostain (Hesari?) miten Olkiluoto 3 käytetyn polttoaineen uima-altaat voidaan täyttää ylempänä olevista uima-altaista painovoiman ystävällisellä avulla siten että ulkopuolista sähköä ei tarvita (silti jonkun tarttee varmaan kääntää jotain hanaa avatakseen vedenjuoksutuksen). Pikku ongelma on ilmeisesti se, että käytetty uima-allas on liian matala -käytetyn uraanipolttoaineen sauvoista jää joku puolitoista metriä vedenpinnan yläpuolelle ja vesijäähdytys ei futaa niiden suhteen.

 3. newyorkista Says:

  Tuosta Olkiluotoon rakennettavasta laitoksesta on melko säännöllisesti maininta jossain mediumissa, että se kestää jumbojetin törmäyksen. Usean kaverin kanssa on tässä muutama vuosi mietitty, että mitä ihmeen väliä tuollaisella suojaustasolla on, kun ne vieressä olevat ja Loviisan laitokset eivät jumbon törmäystä kestä. Miksi se mahdollinen törmäilijä valitsisi juuri sen suojatun? Pidetäänkö törmäilijöitä niin tyhminä?

  Mielenkiintoinen tieto oli myös sellainen, että kaikki vuoden 1945 jälkeen valmistettu teräs säteilee aina hieman. Jotta tarkuusinstrumenttien valmistajat saavat säteilemätöntä terästä, sitä sukelletaan vanhoista uponneista laivoista. Vänkää.

 4. kormy Says:

  Kyllä harmittaa, jos ydinvoimalaan osuu lentokone, vaikka mihin niistä. Onneksi laitokset eivät ole pilvenpiirtäjiä, sillä konetta on helpompi tähdätä sivu- kuin pystysuunnassa – vrt. WTC:t ja Pentagon. Taitaa olla suurempi riski saada kotona keittiöveitsestä.

  Tuotettua energiamäärää kohti kaasu, hiili ja vesi tuottavat 10–100-kertaisesti ruumiita. Hiili on edellä ydinvoimaa vaikka alettaisiin laskenta Japanin viime tsunamista. Ei ole mitään harmitonta teknologiaa mihinkään tarkoitukseen.

  Sitä paitsi [ http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=coal-ash-is-more-radioactive-than-nuclear-waste ] satakertaisesti tuotettuun energiamäärään suhteutettuna. Ja CO2-päästöt ym. päälle.

 5. Jauri Says:

  Loviisan voimala ajetaan alas seuraavan 20 vuoden aikana, joten todennäköisyys lentoturmaan on hieman pienempi kuin Olkiluodolla.

  Keralassa Intiassa, sekä Iranissa on useita paikkoja joissa maasta tuleva säteily on jopa 70mSv vuodessa, eikä syöpatapauksia tutkitusti ole yhtään enempää kuin muuallakaan.

  Todellisuudessahan säteily on meille luonnollista. Ihminen ei olisi tällainen ilman sitä. Jokainen DNA-mutaatio maapallolla johtuu säteilystä. Jos ei olisi säteilyä, ei olisi monisoluisia eliöitä, ei edes se ensimmäinen yksisoluinen olisi päässyt syntymään, joten säteily on elämän elinehto. Jos joku ei kuulu meidän kroppaamme, niin ne hiilen ja öljyn polton seurauksena vapautuvat pienhiukkaset.

 6. pp81 Says:

  ”Jokainen DNA-mutaatio maapallolla johtuu säteilystä.”

  Yleisin mutaation syntylähde taitaa olla kuitenkin DNA:n kopiointi virheet, eivät ulkoisista vaikutukset kuten säteily.

 7. Salasanat. XKCD. Quora. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] nimi ja siksi hän otti on itselleen. http://xkcd.com/ (2) xkcd radioaktiivisesta säteilystä https://heka.wordpress.com/2011/03/27/radioaktiivinen-sateily/ ja mikrosoft vittuilu https://heka.wordpress.com/2010/10/24/nokia-auta-herrajumala-nokiaa/ (3) […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: