Nokia ja Microsoft. Haaste Applelle?


Mulla on edelleen aika synkkä kuva koko tästä Nokia-Microsoft viritelmästä.

Ylläoleva pilakuva on Nokia+Microsoft versio vanhasta toteamuksesta Titanic’in kapteenin puuhailuista: jannu  järjesteli laivansa kansituolia sensijaan että hän olisi varonut jäävuoria.  Miten oli mahdollista ettei Nokian jengi huomannut iPhonea ja Androidia?

Joten synkkyyteni kunniaksi esitän vastarannan mielipiteen. Muutama päivä sitten New York Timesissä oli pohdittu uudestaan tätä voimisteluliikettä (lähde 1). Tässä ensin muistutus siitä mitä osakemarkkinat ajattelevat Nokian ja Microsoftin pakkooavioliitosta.  Tuo noin 11,75€ huippu oli juuri ennen avioliiton julkaisua, josta alkoi iloinen persmäki alas nykyiseen noin 8,50€ tienoille.  Laskua on ollut vajaat 30%.  Synkkää.

Tämä New York Timeksen artikkeli voi tietenkin olla Nokian ja Microsoftin propagandaosastojen tuotetta -en tiedä.  Microsofthan on kuuluisa jatkuvasta FUDin käytöstä -Fear, Uncertainty, Doubt eli pelko, epävarmuus, epäilyt.  Suomeksi yksinkertaisemmin ehkä ”savuverhon käyttö”.  Tässä se lehden juttu minun vapaana ja mahdollisesti huolimattomana käännöksenäni:

Android ja iPhone ovat joka puolella esillä, muita ei näy missään (ei muuten näykään -olen itsekin huomannut että ne vähäiset aikaisemmat lehdistön maininnat Nokiasta ovat hävinneet kuin pieru Saharaan Vapaan Maailman lehtijutuista kännyköistä).  Androidista ja iPhonesta tulee uudet markkinajohtajat, kuten Windows ja Mac tiekkareissa.

Mutta nyt markkinoilla täytyykin tehdä tilaa Windows kännykälle. Huolimatta Windows kännykän monista surkeista epäonnistumisista monet softantekijät ja markkina-analyytikot odottavat Windows kännyköistä tulevan toiseksi suurin älykännykkäpelaaja maailmassa.

Tästä ei ole vielä mitään näyttöä, eikä sitä tule näkymään vähään aikaan. IDC firman (tunnettu tutkimuslafka) mukaan tämän vuoden lopulla koko maailmassa Androidilla tullee olemaan älypuhelimissa 40% markkinaosuus. Nokian Symbian on kakkonen 21% osuudella maailmassa (ja mitättömän pieni USAssa) ja Apple on kolmas 16%:lla. Windows Phone 7 ja sen edeltäjä Windows Mobile ovat kaukana takarivissä 6% osuudella.

Nämä sijoitukset tulevat todennäköisesti muuttumaan yhden pelaajan ansiosta ja se on Nokia, jonka markkinaosuus USAssa on kutistunut. Nokia on pannut hynttyynsä yhteen Microsoftin kanssa ja Nokia vaihtaa ratsunsa Symbianista Windows Phone 7 softaan älypuhelimissaan.

Sen seurauksena, IDCn ennusteiden mukaan vuodelle 2015, Windows Phone 7 tulee saamaan kakkossijan 21% osuudella, edellä Applen IOS jonka IDC ennustaa pysyvän 15% pinnassa, Blackberry pysyy edelleen nelossijalla. (artikkeli tosin esittää nuo prosentit yhdellä desimaalilla -ennusteiden tarttee aina olla tarkan näköisiä!)

Pelkästään USAssa IDC odottaa Windows Phone 7:n pääsevän kolmospallille 16% markkinaosuudella, ykkösenä on Android 49%:lla ja kakkosena Applen IOS 17% osuudella.

Nokia on edelleen maailman suurin kännykänvalmistaja ja kukaan ei osaa valmistaa kännyköitä yhtä halvalla. Viime vuonna Nokia myi yli 453 miljoona kännykkää, mukaanluettuna 100 miljoonaa älypuhelinta (alaviite 1).

Älypuhelinten keskiarvohinta laskee koko ajan, ja älypuhelinten myyntimäärä kasvaa koko ajan. Näin sanoo Andrew Lees, Microsoftin mobiilikommukaation pressa.

Microsoft toi Windows Phone 7 markkinoille viime syksyllä 2010. Vuoden 2010 lopussa Microsoftin App-myymälässä oli 5000 applikaatiota (siis ohjelmaa erilaisiin tarkoituksiin).  Tämä tapahtui kolme kertaa nopeammin kuin mitä tapahtui Android markkinoilla (mulle ei ole mitenkään selvää mitä tämä tarkoittaa. Vai tarkoittaako se mitään?).

Nyt App’eja (aplikaatioita, eli ohjelmia) on vajaat 12 000. Applella on 350 000 App’ia.  Mutta ero ei ehkä ole merkittävä.

Harvardin yliopiston pisneskoulun proffa Thomas R Eisenmann sanoo että jengi ei aina bonjaa että ekan tuhannen App’in jälkeen ero tuhannen ja miljoonan App’in välillä ei ole enää kovin merkittävä.  Eka tuhat App’ia kaupassa riittää täyttämään lähes kaikkien normaalien ihmisten älypuhelintarpeet. (jannu voi olla oikeassakin -en ole tullut edes ajatelleeksi tätä argumenttia aikaisemmin).

Artikkelin kirjoittaja etsi menestyneitä iPhone softan kehittäjiä kuullakseen mitä mieltä he ovat.  Hän oli yllättynyt huomatessaan miten iPhonen softakehittäjät  ovat alkaneet kirjoittaa Windows Phone 7 softaa huolimatta sen pienestä markkinaosuudesta.

”Microsoftilla on ongelma -kaikki uskovat sen olevan kaukana takana ryömivä kolmas pelaaja, mutta heillä on hyvä tuote” sanoo David Roberts, PopCap yhtiön toimari. PopCap on kirjoittanut Plants vs Zombies pelin joka on yksi eniten tienanneita iPhone pelejä. He ovat juuri tuoneet markkinoille ekan Windows pelinsä.

Halfbrick Melbournesta Australiasta on toinen hyvin menestynyt iPhone softakehittäjä. Viime viikolla heidän Fruit Ninja pelinsä oli viidentenä iPhonen myydyissä (siis ei-ilmaisista) peleissä. Hekin ovat julkaisseet ekan Windows Phone 7 pelinsä.

Halfbrickin toimari Shainiel Deo sanoo että pelit eivät olleet mikään iso juttu edellisissä Microsoftin puhelimissa, mutta nyt pelit toimivat Microsoftin hyväksi koska Windows Phone 7:n sovellutuskauppa käyttää samoja käyttäjätunnuksia kuin Xbox Live.

Deo sanoo että hänkin on ollut iPhone rummutuksen hämäämä tyyppi. ”Australiassa melkein kaikilla näkemilläni ihmisillä on iPhone” hän sanoo. Mutta ”monen Xbox pelityypin seuraava puhelin on luultavasti Windows Phone 7 puhelin ja maailmassa on 30 miljoonaa Xbox Liven käyttäjää”.

Jeffrey R. Williams, bisnesstrategian professori Carnegie-Mellon yliopistossa, ennustaa että Windows Phone 7:stä tulee tärkeä pelaaja mobiililaitteissa yhdestä tärkeästä syystä: ”Microsoft on valmis kuluttamaan miljardeja dollareita, aivan kuten he tekivät Xboxin kanssa mutta tämä on strategisempaa” hän sanoo. (Mä en ymmärrä tätä logiikkaa -Microsoft maksoi myös paljon kehittäessään Kin One ja Kin Two puhelimiaan jotka julkaistiin viime keväänä. Ne vedettiin pois markkinoilta parin kuukauden sisällä. Paljon rahan kuluttaminen paskaan ei muuta paskaa miksikään).

Nyt ei ole paljoakaan tarvetta keskittyä puhelimen tiukkaan integrointiin Microsoft Officen kanssa -tämä on ollut aikaisempien puhelimien markkinoinnin kulmakiviä. Se integroinnin markkinointi oli osoitettu yritysten IT-osastoille, jotka tekivät ne ostopäätökset  jotka muovasivat henkilökohtaisten tietokoneiden teollisuuden.

Maailma on muuttunut sen jälkeen huomauttaa professori Eisenmann. ”PeeCee maailmasssa bisnes johti kuluttajia. Tämä on ihan eri tilanne  -nyt kuluttajat johtavat bisnespäätöksiä” hän sanoo.

Älypuhelimet ovat erilainen tapaus toisestakin syystä. Alkuvaiheessa PeeCeet ja Mäcit eivät tulleet hyvin toimeen samoissa verkoissa, mutta erimerkkiset älypuhelimet jakavat siististi keskenään samat operaattoriverkot. ”En usko verkon merkityksen olevan kovinkaan iso älypuhelimien kanssa” professori Williams sanoo.

Nokia on Microsoftin leirissä. Softa alkaa saada positiivista palautetta. Jotkut johtavat iPhone kehittäjät ottavat Windows Phone 7:n vakavissaan ja Microsoftilla on paljon panoksia auttamaan uusien allianssien rakentamisessa. Yllättäen Microsoft on hyvissä asemissa loikatakseen yhdeksi älypuhelinmarkkinoiden johtajista. Tämä on hyvä uutinen kaikille Matti Myöhäisille.

 

Alaviitteet:
(1) Kuinka ”paljon” on 452 miljoonaa kännykkää vuonna 2010?  En tiedä mutta löysin kaksi vanhaa kännykkälaatikkoa kompostistani.

Vasemmalla Nokia 2760 (laatikko 0,670 litraa ), oikealla Samsung R2254M (2,2 litraa).

Vuonna 2010 Nokia väsäsi hädissään 452 miljonaa kännykkää, eli 303 miljoonaa litraa kännyköitä.  Halkopinoina puhumme 303000 kuutiometristä. Nokian tuottama ja lähettämä kännykkäkuutio olisi kanteiltaan 68 metriä per sivu.

Jos Samsung olisi hädissään tehnyt samat 452 miljoonaa kännykkää vuonna 2010 niin he olisivat paketoineet 994 miljoonaa litraa kännyköitä koska heidän laatikkonsa ovat isoja. Halkopino olisi nyt melkein miljoona kuutiota, eli kanteiltaan 100 metriä per sivu.

Laivojen kapasiteettia mitataan konteissa (container), joka on käsittääkseni yksi TEU, eli 20 jalan pituinen kontti (lähde 2) joka on 32 kuutiometriä. Mutta TEU knotti on se pikkuinen kontti joita näemme joskus -meidän mieltämämme kontti kaksi kertaa pitenpi kuin TEU kontti.  Nokian kännykkätuotanto vuonna 2010 oli siis 303000/32 eli 9500 TEU konttia.  Maailman suurin konttialus Emma Maersk (11000 konttia) pystyisi helposti kuljettamaan koko Nokian vuoden 2010 tuotannon yhdellä laivallaan (lähde 3). Yksi konttialus riittäisi koko kuljettamaan koko Nokian tuotannon!  En tiennyt, uskomaton ajatus. Tai laskinko taas kerran väärin?

Lähteet:
(1) New York Times 2.4.2011 ”Microsoft+Nokia = a Challenge for Apple” linkkinä http://www.nytimes.com/2011/04/03/business/03digi.html?adxnnl=1&ref=business&adxnnlx=1301853656-5zTITOHYbDWAyAgGAkfydw ja PDFänä Windows Phone and Nokia Spell a Challenge for Apple – NYTimes 20110402
(2) Kontti, TEU, tavallinen kontti http://fi.wikipedia.org/wiki/Kontti
(3) Emma Maersk on maailman isoin konttilaiva http://fi.wikipedia.org/wiki/M/S_Emma_M%C3%A6rsk

Mainokset

Avainsanat: , ,

Yksi vastaus to “Nokia ja Microsoft. Haaste Applelle?”

 1. Zibe Says:

  Hiukan ihmeissäni olen minäkin seurannut Nokian viimeaikaisia ratkaisuja.

  Vaikka olenkin varsin merkkiuskollinen kuluttaja, niin luovuin viimeisestä Nokialaisestani kaikkien näiden vuosien jälkeen juuri hiukan ennen tätä MS-julkistusta. Sain vain yksinkertaisesti tarpeekseni tietyistä typeristä teknisistä ja markkinoinnillisista ratkaisuista, joissa Nokia ei näyttänyt olevan lainkaan kiinnostunut asiakkaidensa haluista tai ongelmista.

  Nyt on sitten taskussa Android (HTC). Pitemmittä jaarituksitta totean vehkeen olevat täysin ylivertainen käytettävyydeltään ja ominaisuuksiltaan (vertailussa vanhat Nokialaiseni N95 ja E75, joista jälkimmäinen oli alle vuoden vanha).

  Androidin kanssa ei ole tullut kertaakaan vastaan kysymyksiä kuten:
  – Mistähän tämä asetus löytyy?
  – Mitenköhän tämä kauppa toimii?
  – Kuinka pirussa tää emeili konfataan?

  Jonkin asteen nörttiorgasmin meinasin saada, kun rupesin selaamaan puhelimen kameralla otettuja kuvia. Ykskaks nimittäin seinällä oleva Samsungin telkkari kysäisi ruudulla, että tuolla on joku HTC, joka haluaisi näyttää valokuvia, näytetäänkö? Mitään en ollut konfannut tuon onnistumiseksi, molemmilla vehkeillä vain sattui olemaan nettiyhteys samaan WiFi hot spottiin ja tekivät siellä sitten itsekseen treffit.

  Toivotan Nokialle kaikkea hyvää valitsemallaan uralla, mutta tuntien MS:n tuotteiden yleisesti sekavan ja rönsyilevän toteutuksen, suhtaudun kyllä aika skeptisesti tulevaan. Paljon saa suomi-insinööri töitä tehdä, että saavat minut uudelleen asiakkaakseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: