Lisää synkkyyttä Nokialle.


Tämän päivän uutisissa on tuplasti huonoja uutisia Nokialle.  Eka uutinen on että Applen liikevaihto ohitti Nokian (lähde 1) -mutta sillä ei sinänsä ei ole kummempaa väliä.  Se tosi synkkä uutinen Nokialle on se, että nyt yli puolet Applen liikevaihdosta tulee iPhonesta (lähde 2).  Applen iPhone nakertaa ahmii Nokian liikevaihtoa ja ennenkaikkea voittoja pois Espoosta.  Applen kasvaessa vauhdikkaasti Nokia kurtistuu ryppyrassukaksi -ellei Windows Mobile 7 pelasta tai auta Nokiaa pysymään hengissä.

Kuvassa ghanalainen ruumisarkku.

Financial Times teki kaksi juttua Nokiasta huhtikuun 11. ja 13. päivinä (lähde 3).  Jutussa on näkymä Nokian markkinaosuuteen:

Neljä vuotta sitten (2007) Nokialla oli 100% markkinaosuus perusälypuhelimista, nyt 35+%. Vuonna 2007 Nokialla oli melkein 50%:n markkinaosuus keskitason älypuhelimista, nyt jotain 20%. Ja vuonna 2007 Nokialla oli melkein 50%:n markkinaosuus parhaista älypuhelimista ja nyt jotain 15%.

Nokialle kävi samalla lailla kuin USAn autoteollisuudelle, mutta oleellisesti vauhdikkaammin.  USAn autoteollisuus katseli 30 vuoden ajan miten japanilaisten autojen osuus USAn automyynnistä kasvoi tasaisen varmasti vuodesta toiseen ja se ei huolestuttanut ketään Detroitissa.  Ja nyt kun ne menivät konkkaan, niin valtio pelasti ne.

Nokian tuho ei kestänyt 30 vuotta, se hoitui alle viidessä vuodessa.  Nokian johdon kulttuurissa on täytynyt olla jotain todella perseestä. Kallasvuo jäi kiinni salakuljetuksesta tuotuaan itselleen kamaa (arvoltaan 11k€?) Sveitsistä -jätkälle oli ehkä tullut kevyt Napoleon kmpleksi?  Nokialla on ehkä joku katolisen kirkon tyyppinen kulttuuri, joka uskoo että heille on kaikki oikeutettua, salakuljetus ja lasten peffat ovat hauskoja vapaa-ajan harrastuksia, joita voi harrastaa täysin rauhassa, koska systeemi suojelee heitä.

Minusta muuten Kallasvuon kiinnijääminen ja hänen saamansa tuomio ovat yksi esimerkki siitä, miten hyvin loppujen lopuksi yhteiskunta futaa Suomessa (Vapaaseen Maailmaan ja Neuvostoliittoon verrattuna).  Suomalainen paavi jäi kiinni salakuljetuksesta ja sai sakot.  Putin ei saisi sakkoja. Vapaassa Maailmassa pressa valehtelee jengille, aloittaa Irakin (ja aiemmin Vietnamin) sodan, ja kaikilla on kivaa ja kenenkään ei tarvitse maksaa sakkoja.  Kaikki sallittua ja lapset taputtavat innoissaan karvaisiaan käsiään.

Lähteet:
(1) Hesarin uutinen Applen ja Nokian liikevaihdoista  http://www.hs.fi/talous/artikkeli/Apple+ohitti+Nokian+ensi+kertaa+liikevaihdossa+/1135265580058
(2) Apple liikevaihdosta on nyt yli puolet iPhonen ansiota http://www.winbeta.org/?q=news/50-apples-revenue-comes-iphone

(3) Financial Timesin jutut Nokiasta Inside Nokia- trying to revive a giant (parts 1 & 2).FT 20110411

Mainokset

Avainsanat: , ,

2 vastausta to “Lisää synkkyyttä Nokialle.”

  1. alo Says:

    Kallasvuon virhe oli siinä, että hän lensi Suomeen suoraan Sveitsistä. Olisi kannattanut siirtyä autolla Saksan tai Italian puolelle ja lentää sieltä.

    Mutta kyllä jaksaa ihmetellä näyryyden puutetta esimerkiksi Ollilan esiintymisessä. Hänhän on ollut luotsaamassa Nokian ylintä strategista päätöksentekoa koko nyt nähdyn ja nähtävän alamäen aikana. Kertaakaan ei ole tullut mieleen sanoa: ”Olen tehnyt jotain pahasti väärin”. Aina on vika jossain muualla.

  2. Jasmo Says:

    Oot hirmu ankee. Kirjoita iloisempia juttuja. Kuten paukun poltteluu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: