Apple kerää jalanjälkiäsi.


(Päivitys 25.4.2011 klo 21 Suomen aikaa.  Wall Street Journalin kertoo tänään että iPhone kerää paikkatietoa vaikka ”location services” on pantu pois päältä. lähde 6)

Parin viime päivän aikana on julkisuudessa alettu keskustelemaan siitä miten iPhone kerää tietoa liikkumisistasi ja tallettaa jalanjälkesi iPhoneen ja tietokoneellesi iTunes’in välityksellä. Mulla ei ole ollut iPhonea moneen vuoteen, mutta mulla on iPad. Sekin vakoilee minun liikkumisiani.  Joten latasin verkosta iPhone Trackerin (lähde 1).

Kartta on ensisilmäyksellä ok -siinä on dataa joulusta 2010 huhtikuun 2011 loppupuolelle. Minä asun keskellä vasemmalla olevan niemenkärjen kohdalla.  Kartan mukaan en ole ollut useinkaan siellä, mutta vietän aikaani noissa tummansinisissä paikoissa (Santa Monica, UCLA, jne) ja olen kuulemma ajellut rantaviivaa pitkin etelään.

Ongelma on se, että olen kyllä ajanut rantaviivaa pitkin etelään viimeksi pari vuotta sitten ja sitä ennen kyllä ajoin tuota reittiä pitkin kerran kuussa. Selvästikin iPhone on kerännyt tietoja jo vuositolkulla -nämä tiedot eivät voi olla viimeisen puolen vuoden aikaisia tietoja.

Miten olisi tämä seuraava kartta Kalifornian keskellä olevasta Visalian kaupungista?

Kiinostavia pisteitä ovat oikeassa yläreunassa olevat muutamat pisteet ja vasemmassa alareunassa olevat pisterypäleet Visalian kaupungissa.  En muista tarkkaan milloin olen ollut viimeksi Visaliassa, mutta veikkaisin vuotta 2003.  Tosi kova uutinen on minusta oikean yläkulman pisteet.  Siellä on Sequoia’n ja Kings Canyon kansallispuistojen päämaja, jonne minut tuotiin helikopterilla elokuussa 2003 alas Sierra Nevadan vuorilta saatuani ”High-Altitude pulmonary edema”n -olisin kuollut ellei minua olisi päästy tuomaan helikopterilla alas.  Päämajalla minua odotti ambulanssi, joka vei minut sairaalaan Visaliassa.  Mutta tämä kaikki tapahtui vuonna 2003 ja iPhone ilmestyi liikenteeseen vuonna 2007.  Tosi mystinen juttu -mistä nämä Visalian pisteet ovat ilmestyneet?

Kolmas näkymä näyttää matkan Haitille, tai itse asiassa Los Angelesista Miamiin.  Mulla oli varmaan iPad päällä ja sieltä on poimittu tämä data.

Tällä lailla katsottuna kartta on suurinpiirtein oikein, mutta myös puuttuvia jalanjälkiä on paljon.  En ole löytänyt mitään isompia selittämättömiä jalanjälkiä sellaisista paikoista joissa en ole koskaan ollut.

Allaolevat Kalifornian jalanjälkeni ovat suurinpiirtein oikein, mutta siitä puuttuu paljon jalanjälkiä. Iso mustetahra alareunassa on Los Angeles.  Oikean reunan pistetahra on kaupunki nimeltä Pahrump, jonka omavarastoissa Kalifornian jengi säilyttää rynnäkkökivääreitään ja muuta kamaa, jota ei saa omistaa kommunistisessa Kaliforniassa.

Tämä juttu on aika erikoinen.  Paljon oikealta vaikuttavia jalanjälkiä. Ei mitään jalanjälkiä paikoissa joissa en ole ikinä ollut. Ihmeellisiä jalanjälkiä vuorilta, joilla olen ollut viimeksi vuonna 2003.

Myös Android puhelimet keräävät jalanjälkiä. Ainakin yhden lähteen mukaan Android kerää ja säilyttää (mutta oleellisesti vähemmän) jalanjälkiä (lähde 4).

Epäilemättä samaa tekevät myos Nokian kännykät.  Tästä en ole vielä nähnyt mitään mainintaa, mutta eiköhän sekin tule ilmi parin päivän kuluessa.

Lähteet:
(1) ohjelma vakoiludatan visuaalistamiseen kartalla http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/
(2) Hesari tästä aiheesta http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Poliitikot+per%C3%A4%C3%A4v%C3%A4t+Applelta+selityst%C3%A4+iPhonen+v%C3%A4itetyst%C3%A4+tietoturva-aukosta/1135265597804
(3) Brittiläinen Guardian tästä aiheesta http://www.guardian.co.uk/technology/2011/apr/20/iphone-tracking-prompts-privacy-fears
(4) Android kerää samaa dataa http://www.ibtimes.com/articles/137143/20110421/android-phones-track-users-movements.htm
(5) Seinäkadun Lehden, Wall Street Journal, juttu aiheesta http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703983704576277101723453610.html?mod=WSJ_hp_MIDDLETopStories
(6) WSJ 25.4.2011 kertoo että paikkatietoa kerätään vaikka paikannussysteemit on kytketty pois päältä. PDF tiedosto IPhone Stored Location Even if Disabled – WSJ 20110425

Mainokset

Avainsanat: , , ,

13 vastausta to “Apple kerää jalanjälkiäsi.”

 1. Shemu Says:

  Millä luulet paikkatiedot olevan kerätty? GSM tukiasematiedot on kai ainut vaihtoehto, koska osassa laitteistasi ei ole GPS:ää. Mutta miten ne tiedot voivat päätyä Trackeriin? Vai päätyvätkö ne?

  Jos puhelimen tai värkin missä on GPS, sulkee pois päältä, GPS menee myös pois päältä. Tai ainakin näin pitäisi tapahtua. Sen voi helposti kokeilla: sulkee iPhone ja Ipadin virrat ja katsoo miten akku on kulunut parin päivän aikana. GPS vie nimittäin aika paljon tehoja pikantaessaan itsensä.

 2. heka Says:

  iPad on kerännyt paikkatietoa tiedostoon iPädissäni. Tieto on kerätty sekä GSM että GPS datasta. Tracker ohjelma lukee sitä tietoa ja näyttää jalanjälkeni kartalla, per viikko tasolla (”olit viime viikolla näisää paikoissa”). Itse tieto on talletettu (milli?)sekunttitarkkuudella -tosin otosnopeus ei ole per (milli)sekunti, vaan jotain kerran minuutissa tai viidessä. iPhoneTracker ohjelma tiivistää tarkempaa tietoa.

  Ajoin tänään pienen kierroksen iPadin kanssa ja seurasin Googlen kartoista kulkemisiani. Päivitin iPadin heti sen jälkeen. iPhoneTracker ei näyttänyt tänään kelkemaani reittiaä (ai niin, ehkä siksi että se tiivistää tiedot vikkotasolla. Ehkä näen jalanjälkeni maanantaina?)

  Edelleen täysin mystistä minulle on jalanjälkieni Visalian kaupunki ja vuoristo, joka tapahtui vuonna 2003.

 3. laurathena Says:

  Creepy. Oon omistanut kaks iPhonea elämässäni, sit oli Android, kun muutin usasta Suomeen nyt niin vaihdoin Nokiaan… äks, mitä ne tekee noilla tiedoilla, aika lirissä taitaa apple olla nyt.

 4. heka Says:

  Paikkatiedot kerätään ainakin kolmesta paikasta: GPS, kännykköiden tukiasemat ja paikalliset WLAN tukiasemat. Mun Android kännykän Asetukset osassa on ”Use wireless networks” ja selitys on ”Location determined by Wi-Fi and/or mobile networks”.
  Google jäi nalkkiin siitä, että heidän Street View kamera-autonsa paitsi filmasivat katunäkymiä, niin Google myös tsekkasi koko ajan paikallisia WLAN (Vapaassa Maailmassa: WiFI) verkkoja ja paikallisti ne. Itse asiassa Goog le jäi nalkkiin siitä, että Google talletti WLAN liikennettä ja ainakin teoriassa Googlella on nyt tietokannoissaan salasanoja yms dataa….

 5. JH Says:

  Lisää mystiikkaa: iPhone Tracker tietää mun käyneen jenkkilän länsirannikolla viime syksynä, mutta jälkeäkään ei näy viime kesän purjehduksesta Saksassa ja Puolassa. Kuvittelin ensin sen johtuneen siitä, että tämä piirre olisi tullut vasta nelosversion päivityksen yhteydessä, mutta huomasinkin juuri jäljet Rakveresta, Virosta, jossa kävin kaksi ja puoli vuotta sitten. Lisäksi iPhone Tracker väittää minun pyörineen Lahdessa, josta en takuuvarmasti ole ajanut edes ohi moneen vuoteen. Muita paikkakuntia, joissa olen käynyt sen sijaan puuttuu.

 6. Zibe Says:

  Mulla ainaskin Android ensi-asetuksia tehdessään kohteliaasti kysäisi, jotta saakohan Google kerätä noita paikannustietoja. Asetus on myös vaihdettavissa jälkikäteen.

  Eri juttu tietysti on, jos se pirulainen tuosta asetuksesta huolimatta keräilee jalanjälkiä. Paikannustiedon väärinkäytölle kun on varmasti tilausta. Moni tavaran luvattomaan käyttöönottoon taipuvainen varmaan mielellään laittaisi nettivahtibotin ilmoittamaan, koska asukkaat ovat vaikkapa kanarialla…

 7. heka Says:

  Se pirulainen tuosta asetuksesta riippumatta keräilee jalanjälkiä. Päivitin juuri artikkelin lisäämällä lähteen 6 -WSJ artikkeli pirulaisesta.

 8. Zibe Says:

  No joo, lähteiden (4) ja (6) mukaan sekä Apple että Android keräävät paikkadataa lokaaliin cache-fileen, mutta ei sen sieltä eteenpäin pitäisi ilman lupaa lähteä. Jos taas luurissa on joku pöpö, joka tietämättäsi lukee ton fileen ja lähettää sen jonnekin, niin yhtä hyvin se virus voisi lähetellä sun reaaliaikaista paikkadataakin ton cachen asemesta…

  Enempi olen huolissani siitä, että suurin osa Android marketin sovelluksista edellyttää, että hyväksyt niille oikeudet sekä jonkinasteiseen paikkannukseen että rajattomaan nettiin pääsyyn. Ekaksi ihmettelin, että mitä hewlettiä joku rpn-laskin tai shakkipelisovellus moisilla capabiliteeteillä tekee, mutta selitys on (kuulemma) se, että näin saadaan näiden ”ilmaisten” sovellusten ruutuun lykkimät mainokset paremmin vastaamaan kohdeyleisöä.

  Kyllähän toki Soneran ja Elisan mainokset tänne paremmin istuvatkin, kuin joku Rosevillen Howard-Johnsonin happy hour tarjous, joka ilmeisen paikannusvirheen tai sen puutteen vuoksi häiritsi männä päivänä Vihaisten Lintujen laulatusta. 🙂

 9. alo Says:

  Heka, mikä puhelin sinulla oli käytössä ja mukana silloin elokuussa 2003?

  Mieleeni tulee se mahdollisuus, että silloinen puhelimesi olisi tallentanut sen aikaiset tukiasematiedot johonkin ja ne tiedot olisivat siirtyneet uusiin puhelimiin jotain kautta.

  Tai oliko sinulla mahdollisesti silloin 2003 käytössä Mac-kannettava joka olisi ollut mukana reissussa? Ja mahdollisesti GPS-moduuli siinä tietokoneessa, tai cellular-data-modeemi, tai molemmat? Siinä tapauksessa voisi olla, että MacOS olisi tallentanut nuo tiedot ja ne olisivat siirtyneet iPhoneen kun otiti sen käyttöön ja synkkasit Macin kanssa.

 10. Zibe Says:

  Tutkailin asiaa hiukan pidemmälle. Android markettiin on Applen kohun myötä ilmestynyt parikin ”Location Cache Viewer’ia”. Nuo näyttävät jalanjälkesi kartalla. Valitettavasti vain päästäkseen käsiksi ko. fileeseen nuo molemmat vaativat, että puhelin on ”rooted” ja ruutattu luuri taas menettää takuunsa välittömästi.

  Joka tapauksessa noiden ohjelmien tekijät, siis root-oikeuksilla leikkivät nörtit, ovat kovasti sitä mieltä, että Android ei tallenna paikkatietoa, jos se on ruksattu pois käytöstä. Lainaus toisen ohjelman kuvauksesta:

  ”Most of the errors seem to be due to having the Wireless Networks setting (under Settings->Location & Security) turned off. When this is turned off, nothing is cached.”

  Eri asia on sitten ne kymmenet jälkiladatut sovellukset, joiden asennuksen yhteydessä käyttäjä on itse sallinut paikkatiedon lähetyksen.

 11. Heikki Virtanen Says:

  En ole lukenut yhtäkään artikkelia tästä skandaalikäryisestä aiheesta, mutta siltikin minun pitää aukoa suutani: pisteet kartalla voivat olla myös lähiseudun mainostajien sijainteja.

  Joku lukee postiasi. Google tekee niin, ehkä myös Apple. Olet maininnut ikiunohdettavan lomamatkasi vuoristoon iPadillasi tai iPhonellasi.

  Saatatkin jossain välissä saada paikasta ”Tervetuloa uudestaan!” -mainoksen. 🙂

 12. Rippumaton mielipide Says:

  …ja tuo Heikki Virtanen ei siis ole oikea nimeni. Harhautan nyt vaan kaljapäissäni Internettejä, jotta mainostajat eivät pääse viemään vähiä kaljarahojani.

 13. tabulaatio Says:

  http://www.digitoday.fi/tietoturva/2011/12/02/carrier-iq-tuli-ulos-kuorestaan-emme-lue-tekstiviesteja/201118211/66

  Noin voi käydä joskus. Ikävää että joutuvat avautumaan…

  Ehkä kaikelle on selityksensä, ennenmin tai myöhemmin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: