Jalanjälkiä kännykkäoperaattoreiden tietokannoissa.


Tämä iPhone juttu ei ole mitään verrattuna siihen mitä kännykkäoperaattorit tietävät sinun puuhistasi.  Saksalainen vihreä kansanedustaja Malte Spitz sai oikeuden päätöksellä itselleen kaiken sen tiedon, mitä Deutsche Telekom oli kerännyt hänen kännykkänsä paikannustiedoista (lähde 1 englanniksi, lähde 2 konekäännettynä suomeksi). Lähdeartikkelissa on kartta, joka näyttää Malten liikeet Saksassa noin puolen vuoden aikana. Missä hän oli, missä hän lähetti/sai tekstiviestejä tai soitti/vastaanotti puheluita. Artikkelissa on karttakuva, joka on itse asiassa animaatio Malte Spitzin liikkumisista Saksassa.  Hämmästyttävä spektaakkeli.

MUNAVATU (lähde 3): On muuten ihan varma nakki että Suomessakin operaattorit keräävät ihan samaa tietoa sinunkin liikkumisistasi.  Ihan turha hikeentyä siitä että iPhone ja Android vakoilevat liikkumisiasi.  TeliaSonera ja kaikki muut keräävät samaa tietoa ja SuPo (tai SuoPo, mikä sen jengin nimi onkaan nykyään) tietää ihan tarkkaan missä liikut ja missä olet liikkunut. Revi akku irti kännykästäsi, jos tämä jalanjälkiesi keräily on ongelma sinulle.

Lähteet:
(1) Malte Spitz’in tarina Die Zeit lehdessä, englanniksi http://www.zeit.de/datenschutz/malte-spitz-data-retention
(2) Sama artikkeli konekäännetynä suomeksi. http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=en&tl=fi&u=http%3A%2F%2Fwww.zeit.de%2Fdatenschutz%2Fmalte-spitz-data-retention&act=url
(3) MUNAVATU on Mun NAapurin MUijasta TUntuu, eli tämä osa on mun ikiomaa spekulointia.

Mainokset

Avainsanat: , , , , , , ,

Yksi vastaus to “Jalanjälkiä kännykkäoperaattoreiden tietokannoissa.”

  1. Jokivaris Says:

    Kerääväthän ne Suomessakin joo. Kaikki ne tiedot mitä asiakkaan laskuttamiseen tarvitaan kerätään ja säilytetään tallessa niin kauan kunnes niitä ei varmasti enää tarvita, eli käytännössä helpostikin tuon puoli vuotta. Näissä tiedoissa näkyy siis vähintään kuka tekee, mitä tekee ja missä tekee, niiltä osin kuin asiakkaalla on tapahtumia jotka laskutetaan. Nykyäänhän operaattorien pitää säilyttää nämä tiedot lakisääteisesti vähintään 12kk viranomaistarpeisiin, tämä laki tuli voimaan muistaakseni viime vuonna. Eli tuossa Saksalaisen poliitikon tapauksessa ei ole mitään eksoottista, poliitikko todennäköisesti viettää huomattavan paljon aikaa puhelimessa eli merkintöjä puolelta vuodelta tullee kattavasti jo pelkistä laskutustiedoista ilman että asiassa on mitään erityisen salaperäistä.

    Perinteisesti kuitenkaan operaattorit Suomessa eivät ole keränneet tietoja kaikista asiakkaistaan muuten kuin laskutukseen. Ts. jos liikut kännykkä päällä, mutta et soita tai vastaanota puheluita, viestejä tai muuta, niin kulkemisesi eivät näy missään operaattorin tietokannassa. Tästä poikkeuksena on sitten oikeuden päätöksellä liittymäkohtainen seuranta, jolloin määrätyn liittymän kaikki tiedot siirretään reaaliajassa viranomaisille.

    Eli kännykän käyttäjiä seurataan Suomessakin, mutta akun repiminen irti on keskivertokäyttäjälle ehkä vähän turhan raju toimenpide. Ja ne jotka syystä haluavat viranomaisten kouraa vältellä tietävät nämä asiat nykyään varmasti erinomaisen hyvin ja osaavat toimia sen mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: