Nokian markkinaosuus on syöksykierteessä kehitysmaissa


(10.6.2011 pieni päivitys jutun lopussa) Kaikkihan tietävät, että Nokia on ryssinyt perusteellisesti älypuhelimensa rikkaissa maissa. Toisaalta voisi tietenkin yhtä hyvin väittää, että Nokia ei niinkään ryssinyt, vaan Applen iPhone istahti samaan pöytään ja söi lupaa kysymättä Nokian pöydän paljaaksi. Mutta Nokia teki parhaansa helpottaakseen kutsumattoman vieraan aterioinnin.

Kännyköiden sovellutuskaupat, App Storet, joista saa imuroitua helpolla sovellutuksia kännykkään ovat ehkä tärkein syy ostaa XYZ merkkinen kännykkä. iPhonen App kauppa toimii hyvin, se on helppo käyttää jne ja App Storessa on 350.000 sovellutusta (lähde 2). Android Market App Storessa on ”vain” 250.000 sovellutusta.  Nokia Ovi oli todella surkea räpellys, ja siinä taitaakin olla nykyään lappu luukulla. Nokia oli ajoissa App Store markkinoilla Ovineen mutta ryssi Ovi hommansa täydellisesti. Nice try, no cigar.
Toisaalta voisi kuvitella että Windows 7 sovellutuskauppaan tulee välisinkin Windowsin takia sovellutuksia ja siitä tullee se kolmas isohko App Store iPhonen ja Androidin perään.  Paitsi jos Nokia rakentaa sen App Storen.
(Sama juttu tuntuu tapahtuvan RIMin puhelimille: Blackberry oli vielä vuosi sitten se ainoa oikea pisnesälypuhelin -nyt Blackberry alkaa olla roskiksessa. Jopa Valkoinen Talo, tunnetusti teknologian hautausmaa, on siirtymässä iPhonen käyttöön (lähde 4))

Mutta eihän tässä mitään ihmeempää hätää koska Nokialla on edelleen vankka tukikohta kehitysmaiden tavispuhelinmarkkinoilla.  Tai sitten ei.

New York Timeksessä oli pari päivää sitten mielenkiintoinen artikkeli Nokiasta. Tämän vuoden tammi-maaliskuussa Nokia trokasi 84+ miljoona tavispuhelinta kehitysmaissa -se on paljon mutta laskua on 2 prosenttia edellisestä vuodesta. Pystymetsästä tullut tavis- ja älypuhelimien valmistaja ZTE myi viime vuonna 60 miljoonaa taviskännykkää ja kuvittelee myyvänsä tänä vuonna 80 miljoonaa kännykkää  (lähde 1).

Kaksi vuotta sitten Nokian markkinaosuus Kiinassa oli 33 prosenttia.  Nyt Nokian osuus on 19 prosenttia.  Tätä voinee hyvin kutsua a) ei tässä mitään ihmeempää hätää tilanteeksi, tai b) katastrofaaliseksi markkinaosuuden romahtamiseksi. Itse äänestän beetä.

Päivän Nokia uutinen torstaina 9.6.2011: Reuters uutistoimiston mukaan Nokian teknologiajohtaja CTO Richard Green ei näköjään ole ollut kauhean tyytyväinen uusiin ratkaisuihin Nokialla ja Riku on kuulemma ottanut tänään pitkät.  Tämä voi tarkoittaa jotain, tai sitten ei.  Nokialla kiehuu sen verran vahvasti, että vanhaa jengiä varmasti lähtee litomaan (lähde 3). Riku tuli Nokialle duuniin 2010 ja hän on ollut Nokian johtoryhmän(? ”Nokia Leadership Team”) jäsen helmikuusta 2011 (lähde 3).

Markkinaosuudet nykyään. Android 34% (kasvussa), iPhone 26% (kasvussa), RIM Blackberry 26% (laskussa, oli 30% tamikuussa 2011) ja Windows 7% (laskussa, oli 8% tammikuussa 2011). Hyvä uutinen Nokialle on se, että ainakin yhden jutun mukaan sovellutuskehittäjät ovat innostuneita tekemään Windows 7 sovellutuksia kännyköihin (lähde 5), eniten Androihin, sitten Win7, ja kolmanneksi iPhone. En muista enää missä näin ennusteen, jossa povattiin Win7 markkinaosuudeksi jotain 20% joskus vuonna 2012…. Kumpa olisikin. IDC povaa Nokia/Win7 markkinaosuudeksi 20% vuonna 2015 (lähde 6, englanniksi ja suomeksi)

En tiedä. Onkohan Nokian tilanne ainoastaan synkkä mutta toivoton?

Lähteet:
(1) NY Times 7.6.2011 Nokia piiritettynä maailman puhelinmarkkinoilla (PDF) Nokia Under Siege in Global Mobile Phone Markets – NYTimes 20110607
(2) Juttu Applen ja Androidin sovellutuskauppojen suuruudesta (PDF) Android App Store vs iPhone App Store – Development, Fees, Size and Application Discovery BrightHub 20110503
(3) Nokian teknologiajohtaja lähti kävelemään (PDF) Nokia CTO on leave, disagreed on strategy -report | Reuters 20110609
(4) Valkoinen Talo ja Vapaan Maailman hallitus on siirtymässä BlackBerrystä iPhoneen (CultOfMac.com) (PDF) Feds Ditch BlackBerry for iPhone. Will Obama Be Next cultofmac 20110531
(5)  Juttu ”Developer Interest In Windows Phone 7 Tops iOS”  linkki http://business.newsfactor.com/story.xhtml?story_id=020001O83N88&page=1
(6) IDC:n juttu englanniksi http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS22871611 ja DigiTodayn artikkeli suomeksi http://www.digitoday.fi/mobiili/2011/06/09/idc-nokian-windows-puhelimet-voivat-menestya—ehka/20118187/66

Mainokset

Avainsanat: , ,

8 vastausta to “Nokian markkinaosuus on syöksykierteessä kehitysmaissa”

 1. kormy Says:

  Kuis päristimen osuus kehittyy? Lupailit tuossa keväällä Uutta Nokiaa ns. oikotietä.

 2. Pekka Peitsi Says:

  Kurjuus on suurimmillaan 28 vuoteen:

  http://www.cnbc.com/id/43441924

 3. Man Says:

  Kuis päristimen osuus kehittyy? Lupailit tuossa keväällä Uutta Nokiaa ns. oikotietä.
  +1

 4. Ilkka Says:

  Moro, mitään mielipidettä uusista Nokian seikkailuista?

 5. Ilkka Says:

  http://americathegrimtruth.wordpress.com/

 6. Jasmo Says:

  Onks päristin sulkenut sun suusi?

 7. Ilkka Says:

  Minne Heka tosiaankin on kadonnut? Kohta puoli vuotta ilman päivityksiä 😦

 8. Odottaja Says:

  Yleisö vaatii lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: