Vanha huhu, uudet vaatteet: Microsoft ostaa Nokian älypuhelimet


(tämän aiheen suhteen minä olen pihalla kuin lumiukko -mulla ei ole mitään taustaa arvioida tätä juttua.  Mutta rupesin funtsaamaan, joten ehkä joku muukin saattaisi funtsata tätä.  Minun funtsailujani ei kannata kirjata, mutta ehkä joku valaisee asiaa kommenteissa).

Tässä Slashdot.com’ista löytämäni uutinen joka on minusta huuhaata, tai sitten ei.  Microsoftilla on paljon fyffeä pankissa, Nokian kurssi on kaivossa, ja Nokia on uhrilammas, jolla ei tunnu olevan paljon vaihtoehtoja.  Jos olet sopivan vainoharhainen ja uskot herra Elopin olevan Microsoftin uskollinen lakeija, niin juttu kuulostaa ”uskottavalta”.  Toisaalta Nokia on uhrilammas, jonka ostamista halvalla moni saattaa harkita.  Microsoft varmasti miettii tätäkin asiaa.  Minusta uskomaton kohta on se, että MS ostaisi Nokian älypuhelimet ja jättäisi halvat kännykät Nokialle -siinä ei minusta ole mitään järkeä edes MS:n kannalta.  Mikä tahansa pisnes haluaa saada asiakkat koukkuun halvoilla huumeilla ja sitten siirtää asiakkaat parempien viinien vuosikertoihin jatkossa mahdollisimman nopeasti.  Lue lähteet jos aihe jaksaa kiinnostaa.

Bloggaaja Eldar Murtazin, jonka Nokia on kuulemma vetänyt ennenkin oikeuteen erilaisista syistä, kirjoittaa Microsoftin neuvottelevan Nokian älypuhelindivisioonan ostamisesta.  Näitä juttujahan riittää joka lähtöön.  Las Vegasissa alkaa huomenna CES (muistaakseni Consumer Electronics Show, yksi alan isoja messuja). Siellä usein julkaistaan isoja juttuja.

Lähteissä on itse juttu.  Kuuklen käännöksessä on aika humoristisia kohtia kuten ”…Microsoft on neuvotteluissa ostaa Nokian älypuhelin-divisioonan Nokian pitkän aikavälin vitsaus…”.  ”Vitsaus” on aika onnistunut kuvaus….

Lähteet:
(1) Globalpostin artikkeli http://www.globalpost.com/dispatch/news/business-tech/technology-news/120105/reports-microsoft-buy-nokia-smartphone-division
(2) Globalpostin artikkeli kuuklen tökkökäännöksenä http://translate.google.com/translate?sl=en&tl=fi&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.globalpost.com%2Fdispatch%2Fnews%2Fbusiness-tech%2Ftechnology-news%2F120105%2Freports-microsoft-buy-nokia-smartphone-division&act=url

Mainokset

Avainsanat: ,

2 vastausta to “Vanha huhu, uudet vaatteet: Microsoft ostaa Nokian älypuhelimet”

 1. Tabulaattori Says:

  Tässä on jotai perusteluja sille, miksi MS ei Nogsua osta noin vaan:

  http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=200718&start=3615&tstart=0

  ”Niin siis tuon yhtiöjärjestyksen 13§:lä ei luo valtaavalle taholle oikeutta pakkolunastaa sen ulottumattomissa olevia osakkeita, vaan kyseinen pykälä tarkoittaa sitä, että tilanteessa, jossa tietyn tahon tai tiettyjen tahojen yhteenlaskettu omistus nousee 33 1/3:n tai 50 prosentin rajojen yli ovat muut osakkeenomistajat oikeutettuja vaatimaan valtaajaa ostamaan heidän osakkeensa.

  Eli otetaanpa selvennykseksi esimerkkitilanne, jossa Microsoft ilmoittaa yhtäkkiä, että sillä on kolmannes (33 1/3) Nokian osakkeista.

  Mitä tästä seuraa:
  a) piensijoittajalle joka omistaa 1000 kpl Nokian osakkeita
  b) eläkerahastolle, joka omistaa 5%:a Nokian osakkeista
  c) osakkeenomistaja omistaa 100 kpl Microsoftin osakkeita
  d) Nokialle itselleen.

  Tällä palstalla todennäköisesti tapaus a) kiinnostaa eniten, joten käsitellään se ensin.

  Tilanteessa, jossa Microsoft liputtaa hankkineensa kolmanneksen Nokian osakkeista piensijoittajasta, joka omistaa Nokian osakkeita (oli se 1000 kpl tai 10 000 tai vain yhden osakkeen, määrällä ei ole tässä tapauksessa väliä), tulee Nokian yhtiöjärjestyksen mukaan ”lunastukseen oikeutettu omistaja”. Tällöin piensijoittajalla on oikeus vaatia Microsoftia ostamaan hänen omistamansa 1000 Nokian osaketta yhtiöjärjestyksessä mainitulla lunastushinnalla.

  Eli PELKO siitä, että Microsoft tulisi ja yhtäkkiä pakkolunastaisi 12 kuukauden painotetulla keskihinnalla piensijoittajan osakkeet, ON AIVAN TURHA.

  Eli Joumanin mainitsema myrkkypilleripykälä ei edes ole myrkkyä, vaan väärinymmärretty lunastuslauseke, jonka tehtävä on suojata meitä piensijoittajia, että saamme ainakin tietyn hinnan omistamistamme osakkeista.

  Tapauksessa b) on eläkerahastolla vastaavasti oikeus vaatia Microsoftia ostamaan rahaston omistamat 5%.

  Tapauksessa c), jossa piensijoittaja omistaa Microsoftin osakkeita, ei Microsoftin ilmoituksella ole periaatteessa mitään merkitystä Nokian yhtiöjärjestyksen 13:sta pykälään.

  Tapauksessa d) on jo 13:sta pykälällä suurempi merkitys. Varsinkin jos Mikkisoftan tarkoituksena ei olekaan ostaa koko yhtiötä vaan pelkästään merkittävä äänivaltainen osuus, jolla hankitaan tarvittava määrä Mikin omia edustajia Nokian hallitukseen. Nokian yhtiöjärjestyksen 13:sta pykälä ei ole myrkkyä piensijoittajalle, vaan se on suoranaista myrkkyä valtaajalle, joka haluaa ostaa vain äänivaltaa yhtiöstä.

  Tästä alas päin on vain liiketaloustietämystä, joka on tarkoitettu vain niille, jotka asiasta jotain ymmärtävät.

  ——————————————
  13. pykälä nimittäin pakottaa äänivaltaa havittelevan yhtiön varautumaan siihen, että kaikki jäljellä olevat 2/3 Nokian osaketta vaadittaisiinkin yhtäkkiä lunastettavaksi!

  Nykyhinnoillta tällaista tuskin tapahtuisi, mutta miettikää tilannetta, jossa wp-phone olisi hankkinut 20 prosentin markkinaosuuden pelkästään Nokian avustuksella ja Mikkisofta tietäisi tai epäilisi, että Nokian nykyjohto aikoisi vaihtaa järjestelmänsä tulevaisuuden käyttöjärjestelmään, joka romahduttaisi Mikkisoftan aseman mobiilimarkkinoilla.

  Tällaisessa tilanteessa Mikkisofta voisi havitella äänivaltaa Nokiasta, jotta se saisi torpattua Nokian suunnitelmat hylätä WP-alusta. Jos oletetaan että mainitsemani 20 prosenttia olisi puhtaasti Nokian hallitsemaa, niin Nokian osakekurssikin olisi varmasti toinen eli oletetaan sen olevan vaikka painotetun keskihintamentelmän mukaan 15 euroa. Mikkisoftan omistusosuuden noustua yli kolmanneksen olisi yhtiön varauduttava ostamaan jäljellä olevat n.2,5 miljardia Nokian osaketta 37,5 miljardilla eurolla.
  ———————————————————-

  Toivottavasti viestini selvensi tilannetta. Eli yhteenvetona voidaan todeta, että yhtiöjärjestyksen pykälä ei luo valtaajalle mahdollisuutta pakkolunastaa piensijoittajien osakkeet about 4-5 eurolla, vaan se antaa valtaustilanteessa sijoittajalle MAHDOLLISUUDEN myydä osakkeensa yhtiöjärjestyksessä näkyvään lunastushintaan.

  Lisäksi ottakaa huomioon, että tämä tilanne edes pääsee syntymään, vaatii sen että valtaajan omistus nousee yli 30 prosentin, jolloin osakeyhtiölain mukaan sen tahon, jonka omistus nousi 30 prosenttiin tai sen yli, joutuu tekemään julkisen ostotarjouksen, johon YLEENSÄ on sisältynyt preemio tarjouksen läpimenon takaamiseksi. ”

  Lainasin törkeästi ja kudos kirjoittajalle. Nokia voi tietenkin myydä osiaan, mutta miksi MS ostaisi? Ja suostuuko yhtiökokous? Ja ainakaan vielä Nokia ei ole liputtanut että joku olisi viime aikoina saavuttanut edes 10 %:n omistuksen.

 2. heka Says:

  Kiitos analyysistä. Näköjään Nokian pitkän aikavälin vitsaus ei ole myynnissä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: