Lehtimies kysyy: tartteeks sulle kertoa että poliitikko valehtelee?


(Lähde 4 päivitetty 16.2.2012)
New York Times’in yksi toimittaja esitti tänään 12.1.2012 lukijoilleen seuraavan kysymyksen:

Siis lehti kysyy minulta ”haluanko, ja jos haluan, niin milloin, heidän reportterinsa ottavat kantaa uutisoitujen ihmisten kertomien ”tosiasioiden” totuuksista.  Toinen kysymys erilailla kysyttynä olisi tietenkin ”haluatko minun yksinkertaisesti vain välittävän sinulle poliitikkojen kertomat ja minun tietämäni valheet sellaisenaan?”. (New York Times ei rajoittanut kysymystä poliitikkoihin, mutta se oli selvästi homman ydin).

Tämä on vaikeasti vastattava kysymys.  Mun tarttee miettiä tätä kysymystä tosi pitkään mitä haluan tietää.  Haluanko lukea Pravdaa vai en?  Toivottavasti kukaan ei häiritse elämääni olemalla eri mieltä yhdenkään poliitikon mielipiteitten kanssa.

Miusta on mielenkiintoista miten Vapaassa Maailmassa kuka tahansa voi selittää mitä tahansa (hyvä juttu) jonka jälkeen media julkaisee jutun ilman mitään kritiikkiä (huono juttu). Samainen Paul Krugman New York Times’in toisessa artikkelissa valaisi juttua keksityllä esimerkillä, jossa joku jengi väittää maapallon olevan suurin piirtein pyöreä, ja toinen jengi jengi väittää maapallon olevan pannukakku.  Ja Vapaan Maailman lehdistö kirjoittaa aiheesta otsikolla ”Kiistelty kysymys maapallon muodosta” (lähde 3).  Tämä ei ole vitsi.  Vapaan Maailman lehdistö kirjoittaa yleensä mistä vaan raportoimalla mitä jengi A sanoo ja sitten mitä jengi B sanoo, ja lehdistö ei ota kantaa -erityisesti jos kyseessä on mikä tahansa tieteeseen ja muihin oikeisiin tosiasioihin perustuva aihe (kuten onko maapallo noin suht koht pyöreä vai ei).

Vapaan Maailman median kyvyttömyys ottaa kantaa on … yksinkertaisesti käsittämätöntä.  Pari kuukautta sitten republikaaneilla oli jotain 9 presidenttiehdokasta ja jossain ”keskustelussa” teeveessä jengiltä kysyttiin mitä mieltä he ovat kehitysopista (tämä kysymys Vapaassa Maailmassa vetää tiukan rajan Raamatun ”Ukko Ylijumala loi kaiken joskus juuri niin kuin se on tänään” (ilmeisen suosittu ajatus), ja kilpailevan ajatuksen ”jotain on joskus jossain kohtaa aikojen kuluessa muuttunut” (ilmeisen epäsuosittu ajatus) ajatuksen, jota mm Charles Darwin esitti joutessaan noin sata vuotta sitten, ja joka ei ole ihan vielä ehtinyt päästä kaikkien amerikkalaisten Vapaan Maailman kansalaisten ajatusmaailmaan.  Kuten ei ole muuten päässyt edes metrijärjestelmä -maailmassa on edelleen vain kolme maata jota eivät käytä metrejä ja muita kummallisia desimaalisysteemejä -Yhdysvallat, Liberia ja Myanmar /Burma (lähde 5)).  Muistaakseni seitsemän yhdeksästä ehdokkaasta sanoi, että kehitysoppi on vain joku teoria ja tieteeseen ei kannata luottaa.

New Yorkin pormestari Michael Bloomberg, republikaani, sanoi tästä republikaanien ”tieteeseen ei kannata luottaa” jutusta, että jos joku merkittävän ison yrityksen toimari sanoisi aamulla ettei tieteeseen kannata luottaa, niin iltapäivällä hän olisi jo saanut kenkää.  Muistan lukeneeni jutun, muuten löytänyt enää lähdettä (lähde 4). (päivitys 16.2.2012: Sami löysi linkin Bloombergin tarinaan -lisäsin sen lähteeseen 4)

Lähteet:
(1) New York Times’in artikkeli aiheesta tartteeks sulle kertoa että poliitikko valehtelee? PDF tiedosto Should The Times Be a Truth Vigilante NYTimes 20120112
(2) Paul Krugman samasta aiheesta otsikolla The Post-Truth Campaign, eli miksi poliitikon kerrottua ”totuuden” kukaan ei ota kantaa ”totuuden” totuuteeseen jälkeenpäin. The Post-Truth Campaign – NYTimes 20111222
(3) Maapallo pyöreä tai sitten ei.  The Centrist Cop-Out – NYTime 3020110728
(4) Muistan lukeneeni jutun mutten enää löydä sitä. Eikä New York Timesin hakukone auttanut. Samin löytämä linkki Bloombergin mielipiteeseen http://articles.nydailynews.com/2011-11-03/news/30357110_1_global-warming-climate-change-trace-gas
(5) Metrijärjestelmä ei ole suositti Yhdysvalloissa, Liberiassa ja Myanmarissa/Burmassa http://en.wikipedia.org/wiki/Metric_system

The Post-Truth Campaign

Mainokset

3 vastausta to “Lehtimies kysyy: tartteeks sulle kertoa että poliitikko valehtelee?”

 1. kormy Says:

  Sen verran tieteeseen voi luottaa, että ilman sitä ei olisi Hekan blogi-entryä (en nyt jaksa keksiä suomennosta) eikä tätä vastausta siihen.

  Järkevä poliitikko ei kerro mitä asioista on mieltä vaan miettii millä lausunnoilla saa ääniä. Publikaanit eivät ole tyhmiä (ainakaan kaikki) vaan vain laskeutuvat tavallisen punaniskan tasolle.

  TED-video [ http://feedproxy.google.com/~r/TEDTalks_video/~3/Ol4rH8rQOAI/pamela_meyer_how_to_spot_a_liar.html ] esittää, että kaikki muutkin valehtelevat kaiken aikaa…

 2. Ristos Says:

  Kuinkas sitten jos toimittaja on kovasti sitä mieltä että maapallo on litteä? Jos toimittajaa kannustetaan kirjoittamaan kriittisesti asiasta niin kuinka puolueettoman käsityksen saa lukija joka lukee ensimäisen kerran maapallon litteydestä?
  Tekniikka & Talous lehdessä oli ainakin joskus puolueettoman(?) pääjutun ohessa toimittajan oma mielipide kyseisen jutun aiheesta.

 3. Sami Says:

  Terve tuloa takaisin blogimaailmaan Heka! Hauska lukea taas naita pulinoita.

  Bloombergin lausunto loytyy mm. taalta:

  http://articles.nydailynews.com/2011-11-03/news/30357110_1_global-warming-climate-change-trace-gas

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: