Kaukana oleva tulevaisuus. Olkiluoto ja sen tulevaisuus?


Japanin ”Tōhoku maanjäristys” ja tsunami (lähde 1) Sendain kaupungin suunnilla vuosi sitten 11.3.2011 oli muistaakseni viidenneksi isoin koskaan rekisteröity maanjäristys. Ja sen aihauttama tsunami oli, Asterixia ja Obelixia lainatakseni, ”hämmästyttävä spektaakkeli”. Se oli ylläri mitä kukaan ei osannut kuvitella tapahtuvan.  Tai sitten ei..

Itse asiassa se tsunami ei ollut ylläri noilla seuduilla.  Japani on vilkasta maanjäristysaluetta (lähde 4) ja Japanissa on satoja ”tsunami kiviä” (lähde 2), kuten ylläolevassa kuvassa, jotka varoittavat tulevia sukupolvia rakentamasta taloja kiviä alemmaksi, koska joku tsunami aiheutti tuhoa sitä alempana. Jotkut kivet ovat 600 vuotta vanhoja.  Ylläoleven kiven seudulla Aneyoshi’n kaupungin lähellä viime vuoden tsunamin aallot olivat hieman yli 38 metriä korkeita. Tsunami peitti/tuhosi suurinpiirtein 500 km**2 maa-aluetta (500 neliökilometrin maaläntin koko olisi neliön muotoisena alueena noin 22km kanttiinsa).

Mutta tämä 2011 Tōhoku maanjäristyksen ei olisi pitänyt olla yllätys.  Sillä seudulla näitä maanjäristyksiä ja tsunameita tapahtuu noin 1,000 vuoden välein (lähde 3) ainakin viimeisen 3,000 vuoden aikana.  Ylläolevassa porausnäytteen kuvassa on ylhäällä vaalea hiekkakerros viime vuoden tsunamin levittämästä hiekasta ja kuvan alaosassa on samantyyppinen vaalea hiekkakerros vuoden 869 tsunamin levittämästä hiekasta.

Japani epäonnistui ottamaan huomioon pitkän aikavälin todennäköisyyksiä, tai kaukana olevan tulevaisuuden tapahtumia.  Henkilökohtaisesti osaan ymmärtää miksi näin tapahtuu.  Muistaakseni mainostin monta vuotta sitten että minä aion tarkistaa generaattorini (aggregaatti?) toiminnan, koska haluan olla varustautunut maanjäristysten varalta.  Itse asiassa hoidin homman vasta noin kuukausi sitten -kolmisen vuotta myöhässä.  Nyt generattorini jauhaa sähköä ja minulla on jopa 20 litraa bensaa -mikroaaltouuni toimii sillä monta kuukautta ja mulla on varastossa myös ruokaa jota voin desinfioida mikrossani.  On yllättävän vaikeata tehdä mitään aktiivisesti joskus tulevaisuudessa ehkä tapahtuvien katastrofien suhteen.  Ei mikään ihme että japanilaiset mokasivat Tōhoku’n.

Olkiluoto.  Katselin joskus viime aikoina dokkaria nimeltään Into Eternity (lähde 5) (lähde 6).  Minä pidin dokkarista, ehkä koska minulla on kulttuurihäiriöitynyt aivokoppa.  Onkalodokkarissa ei tapahdu juuri mitään, jengi puhuu rauhallisesti aiheista kuten olemme rakentamassa viritystä, jonka elinikä on jotain 100,00 vuotta -mahdollisesti maailmanhistorian pisinikäinen rakennelma, siitä tulee vanhempi viritys kuin Egyptin pyramidit tai Kiinan muuri.  MIten homma hoidetaan?  Jätämmekö tuleville sukupolville tsunamista varoittavia kiviä (”älä kaiva täällä, koska ydinjätteet tappavat sinut”) vai piilotammeko ydinjätteet niin, että muutaman kymmenen vuoden kuluttua kukaan ei enää muista, että tänne haudattiin ydinjätteitä?  Miten varoitamme, tai emme varoita, tulevia sukupolvia erilaisista ylläreistä?

Mielenkiintoista unohtunutta kansanperinnettä muualta päin maailmaa:

Los Angelesissa, noin 20 kilsan päässä talostani, rakennettiin 1950 luvulla kokeilumielssä muutamia, alle 10, ydinlaitoksia, joista osa pamahti.  Joku vuosi sitten siellä olevien isojen tulipalojen aikana joissakin lehdissä oli ihan pieniä mainintoja siitä, miten ehkä pamahduksien jätelaskeutumat saattavat ehkä pyrähtää takaisin ilmaan ja levittäytyä savun ja tuhkan mukana muuallekin.  En ole nähnyt mitään jatkotarinaa aiheesta.

Istanbul, Turkki.  Turkissa on ollut maanjäristyksiä noin 10 vuoden välein jotka tuntuvat lähestyvän Istanbulia tappavalla varmuudella. Seuraavan maanjäristyksen oletetaan tapahtivan Istanbulin alueella (lähde 9):

… Esimerkiksi Turkissa on havaittu maanjäristysten seuraavan toisiaan muutaman vuoden välein, ja aina noin saman verran edellistä lännempänä. Vuoden 1999 voimakas järistys oli surullinen todiste tutkijoiden tuloksille. Seuraavan suurjäristyksen Turkissa ennustetaan sattuvan Istanbulin lähellä …

Mitä muuta voi mennä pieleen?

Lähteet:
(1) Japanin 11.3.2011 maanjäristys, virallinen nimi lienee ”Tōhoku maanjäristys” eikä suinkaan Sendain maanjäristys, tms.  http://en.wikipedia.org/wiki/2011_T%C5%8Dhoku_earthquake_and_tsunami
(2) Kiveen kirjoitettuja tsunami varoituksia PDF On Stones in Japan, Tsunami Warnings — Aneyoshi Journal – NYTimes 20110420
(3) Vuoden 2011 maanjäristystä edeltävä vuoden 869 Sanrikun (tai Jogan) maanjäristys http://en.wikipedia.org/wiki/869_Sanriku_earthquake_and_tsunami
(4) Japani on vilkasta järistysaluetta http://en.wikipedia.org/wiki/Earthquakes_in_Japan
(5) Olkiluodon jätelaitos Onkalo. Dokumenttileffa Onkalosta http://www.imdb.com/title/tt1194612/
(6) Yksi Onkalon Juutuube treileri (minusta aika huono, turhan dramaattinen, joka ei edes heijasta Onkalo dokkaria kovinkaan hyvin) http://www.youtube.com/watch?v=qoyKe-HxmFk
(7) Istanbul maanjäristykset Osa Yksi Disaster Awaits Cities in Earthquake Zones – NYTimes.com
(8) Istanbul maanjäristykset Osa Kaksi Disaster Awaits Cities in Earthquake Zones.nytimes.20100224b.safari
(9) Wiki suomeksi maanjäristyksistä http://fi.wikipedia.org/wiki/Maanj%C3%A4ristys
(10) Los Angelesin kokeilumielessä rakennetut ydinvoimalat http://en.wikipedia.org/wiki/Santa_Susana_Field_Laboratory

Mainokset

Avainsanat: , ,

4 vastausta to “Kaukana oleva tulevaisuus. Olkiluoto ja sen tulevaisuus?”

 1. kormy Says:

  [ …olemme rakentamassa viritystä, jonka elinikä on jotain 100,00 vuotta … MIten homma hoidetaan? Jätämmekö tuleville sukupolville tsunamista varoittavia kiviä…]

  Kenen puolesta olet huolestunut? Vrt. jälkipuolisko tuosta:

  Säteilyn vaikutukset pieninä annoksina eivät ole aivan selvät. Niitä on arvioitu piirtämällä suora viiva massiivisten ja vielä massiivisempien annosten vaikutuksista. Kuitenkin eläimet Tshernobylin ympäristössä pärjäävät hienosti, vaikka saavat Geiger-mittarin heittämään kuperkeikkaa.

 2. mpz Says:

  Suomen taustasäteily aiheuttaisi Japanissa massiivisen paniikin. Ja jossain Turkissa tai Iranissa taisi olla paikkoja, joissa taustasäteily on vieläkin korkeampi, eikä ihmiset ole siellä juuri moksiskaan asiasta.

  Laskeskelivat muuten että Tshernobylin ympäristössäkin säteily putoaa 200-300 vuodessa suurinpiirtein tavallisen taustasäteilyn tasolle. Onhan se pitkä aika, mutta ei geologisen pitkä. Kyse ei siis ole mistään kymmenistä tuhansista vuosista.

 3. Tabulaattori Says:

  Eipä taida tuo ”jäte” olla kovinkaan monta vuotta haudattuna kun sitä jo haetaan uusien laitosten polttoaineeksi. Arvotavaraa siis.

 4. Tsunamin hallintaa Los Angelesissa. « maailmanmenoa vapaassa maailmassa… Says:

  […] (1) Japanin kiveen hakatut tsunameiden varoitukset https://heka.wordpress.com/2012/03/11/kaukana-oleva-tulevaisuus-olkiluoto-ja-sen-tulevaisuus/ Jaa tämä:SähköpostitseFacebookDiggTykkää tästä:TykkääOle ensimmäinen, joka tykkää […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: