Bensa on halpaa. Tai sitten ei.


(20120329 09:00 Suomen aikaa: mpz kommentoi että Suomen 95E10 bensa vastaa Vapaan Kansan 91-oktaanista menovettä. Päivitin hintaeron laskelmiini.)

Tankkasin hädissäni ekoautoni tankkia pari tuntia sitten. Euroopasta tarkastellen Vapaan Maailman bensa on aika halpaa -ARCOn jannut halusivat USD 4,49 ameeriikin taaleria US-gallonasta (eli USD 1,18 per litra, eli 0,89€ per litra, kts lähde 2).  Kansa parkuu, syystäkin, täällä menoveden huimaa hintaa.  Pressaehdokkaat parjaavat Obamaa epäisänmaallisen korkeista bensanhinnoista.  Miksi tämä parkuminen kun Suomessa 95E10 bensa maksaa melkein kaksi kertaa enemmän, 1,69€ litralta (lähde 1)?

Minä laskin joutessani että näillä ”halvoilla hinnoilla” minulle bensa maksaa 16€ 16,77€ per sata kilometriä (vuoden 1999 Lexus LX470, 18 l/100km) (lähde 2).  Mutta tämä on vain ja ainoastaan minun tapaukseni. Näyteavaruuteni koko on tasan yksi.

Olen joutessani joskus pohtinut mitä kilometrit mahtavat maksaa Vapaassa Maailmassa autoillessa ja mitä maksaa autoilu sosialistisessa Euroopassa (amerikkalainen ilahduttavan yksinkertainen, mutta silti heidän mielestään oikea, ajatusmalli on aika tarkkaan tämä: Vapaassa Maailmassa kaikki on parasta sekä tässä että tulevassa maailmankaikkeudessa, ja Euroopassa valitsee ankea ja iloton sosialismi, joka kurjistaa kaikkien elämän korkeisiin veroihin, bensan hintoihin, huonoon terveydenhoitoon ja johtaa siihen että ranskalaiset eivät käy suihkussa kuin kerran viikossa).

Bensalitra maksaa Suomen 95E10:ntä vastaava 91-oktaaninen jenkkibensa maksaa tällä hetkellä Kaliforniassa minun lähelläni USD 4,72 per gallona eli 0,93€ 0,89€ per litra. Suomessa sama litra on 1,69€ litralta -melkein kaksi kertaa kallimpaa per litra.

(itse asiassa tässä vaiheessa tulee vastaan yksi lisäero -Vapaan Maailman halvin bensa on 87 oktaanista, Suomessa halvin bensa on ilmeisesti 95 oktaanista.  Täkäläinen kallein bensa on ilmeisesti 91 oktaanista (lähde 3)).

(päivitys: mpz:n kommentin mukaan jenkkien 91-oktaaninen vastaa Suomen 95E10 bensaa)

Mutta mielenkiintoinen kysymys onkin edelleen mitä maksaa ajaa 100 kilsaa autolla.  Minulle sadan kilsan bensa maksaa 16€ 16,80€.  Autojen keskikulutuksesta on netissä iso määrä erilaisia lukuja, joissakin on mukana pick-up kuormurit, joissakin ei, ja niin edelleen.  Joten lukaisin aika monta juttua ja poimin MUTU menetelmällä viitteet lähteisiini. Keskiarvokulutuslukuni saattavat olla täysin pielessä, mutta näillä nyt aloitetaan…

Vapaan Maailman sata kilsaa.  Vapaan Maailman liittohallitus omistaa yli 600.000 kaaraa, ja se tilasi vuonna 2011 noin 65.000 uutta autoa joiden keskiarvokulutus on 10 L/100km (23,4 mpg, mailia per US gallona) (lähde 4).  Näiden uusien autojen bensa maksaa siis sadalla kilsalla 8,86€ 9,32€ -vähän yli puolet siitä mitä minä maksan.  Mutta nämä ovatkin uusia tämän vuoden autoja -muistaakseni Vapaan Maailman autojen keski-ikä on noin 10 vuotta.  Niinpä MUNAVATU (lähde 5) arvioi että liikenteessä olevien autojen keskikulutus on puolivälissä minun autoni ja uusien valtion autojen kulutusta, eli 14 litraa satasella, eli noin 12,41€ 13,04€ sadalla kilsalla.

Euroopan sata kilsaa.  Bensa maksaa enemmän mutta autot ovat taloudellisempia. Lähde 6 mainitsee keskikulutuksen olevan Euroopassa 36mpg eli 6,5 litraa satasella, eli sadan kilsan ajaminen maksaa Euroopassa keskimäärin 11€.

Bensan hinnalla (ja näillä oletuksilla) laskettuna autoilu on hiukan halvempaa per kilsa Euroopassa (11€) kuin Vapaassa Maailmassa (13,04€).

Bensan hinnan nousu Vapaassa Maailmassa aiheuttaa isoja ongelmia koska julkinen liikenne on aika olematonta ja usein aika surkeata -toki poikkeuksiakin on, kuten New York, San Francisco ja Chicago -ja varmasti monta muutakin kaupunkia.  Paljon jengiä asuu lähiöissä, joissa ei ole montaakaan duunipaikkaa, ja paikallisia ruokakauppoja ei ole ihan joka kulmassa.  Jengin on pikkupakko ajaa kauppaan, duuniin, leffoihin, ravintoloihin jne.  Autottomuus ei ole yleensä käytännöllinen vaihtoehto.

Lähteet:
(1) Bensan hintoja Suomessa http://www.polttoaine.net/
(2) Laskelman oletukset: US gallona on 3,8 litraa.  Yksi USD on 0,75€.  Yksi maili on 1,6 kilsaa.
(3) Oktaaniasiaa http://en.wikipedia.org/wiki/Octane_rating
(4) Vapaan Maailman hallituksen autojen bensakulutus (PDF) U.S. government fleet jumps to 23.4 mpg average thanks to fuel-efficient vehicles 20110505
(5) MUNAVATU = MUn NAapurin VAimosta TUntuu
(6) Seinä Kadun Lehti mainitsee autojen keskikulutuksen Euroopassa (PDF) MPG Link to Gas Price Sought – WSJ 20110422
(7) Oletukset: 1 gallona on 3,8 litraa, 1 USD = 0,75€, 1 maili = 1,6km

Mainokset

Avainsanat: , ,

5 vastausta to “Bensa on halpaa. Tai sitten ei.”

 1. mpz Says:

  Kannattaa huomata, että Euroopassa käytetään RON-oktaanilukemaa ja Amerikan ihmemaassa RON- ja MON-lukemien keskiarvoa AKI (Anti-Knock Index).

  Jenkki-87 = Eurooppa-92 (tuota myytiin Suomessakin joskus vuosikymmeniä sitten)
  Jenkki-91 = Eurooppa-95 (eli se Suomen tavallisin ainakin since 1980)

  Eurooppalaista ysikasia ei taideta jenkkilässä myydä ollenkaan.

 2. jr Says:

  Kuinka paljon muuten Heka ajat vuodessa tuolla Lexuksellasi?

  Ja miksi käytät tuollaista bensasyöppöä 🙂

 3. heka Says:

  Korjaan nuo oktaanit. Laskelmissani tarttee käyttää täkäläistä 91-oktaanisen hintaa….

  Ostin Lexus LX470 ekoautoni vuonna 1999, nyt sillä on taulussa 293k+ mailia, eli noin 472k km. Ajattelin yrittää pitää sitä hengissä 310.752 mailiin asti, joka olisi puolen miljoonan kilsan virstanpylväs. En ole mitenkään vakuuttunut siitä että ekoauto kestää vaadittavat jäljelläolevat 30k km. Mutta vehje on ollut kova sana -se on kolunnut Baja Cakifornian Meksikossa muutamaan kertaan ja seikkaillut länsirannikon aavikoilla moneen kertaan. Ja en ole koskaan nähnyt samaa merkkiä kulkemassa asfalttiteiden ulkopuolella.

 4. Tabulaattori Says:

  Suomalaisessa verotuskäytännössä on sellainen kukkanen, että polttoaineilla on valmistevero n. 70 evrosenttiä litra. Tai jotain sinnepäin. Tämän lisäksi arvonlisävero määritetään tuosta jo verollisesta hinnasta kun asiakas sitä liruttaa tankkiin. Faktuaalisesti maksetaan siis arvonlisäveroa verosta. Tätä eivät amerikkalaiset ystävät suostu käsittämään. Toki VAT on keskivertoamerikkalaiselle itsessään jo punainen vaate ja kommunistista pornografiaa. Jos liittovaltion VAT säädettäsiin, niin se ratkaisisi monta vajetta budjetissa. Mutta eipä tuo toteudu varmaan koskaan.

 5. Sande Says:

  Joskus olen haaveillut siitä, että menisin johonkin amerikkalaiseen lähiöön kävelylle.

  Toisaalta en haluaisi joutua ammutuksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: