Nokian totuuden hetki -Lumia 900 himmeli tulee myyntiin.


Parin päivän kuluttua Lumia 900 tulee kaupan hyllyille Vapaassa Maailmassa.  Nörttisaitit ovat kertoneet mielipiteitään, jotka yllättäen ovat melkein positiivisia.  Hyvät uutiset: ilmeisesti Nokia on onnistunut uuden kalikkansa kanssa yllättävän hyvin -se kuulemma toimii suht koht hyvin.  Huonot uutiset: laitteen ainoa hyvä iso sähinä on sen hinta.

(Ylläoleva kuva on New York Timeksestä, lähde 1.  ”Kaksi ponnistelevaa jättiläistä, kaunis kännykkä” ovat Microsoft ja Nokia, ja kaunis Lumia 900 kännykkä)

Nörtit ovat tässä vaiheessa lukeneet kaikki ne nörttisaitit, joissa Lumia on revitty palasiksi.  Taviksia ei kauheasti kiinnosta montako gigaa sitä tai hertsiä tuota siinä rummuttaa -paljon mielenkiintoisempaa on tietää miten hyvin laite toimii käytännössä.

Vapaan Maailman kaksi julkuinta käytännön arvostelijaa ovat Walt Mossberg Seinäkadun Lehdessä (Wall Street Journal) keskiviikkoisin ja David Pogue Uuden Amsterdamin Ajoissa (New York Times) torstaisin. Minusta molempien jannujen arvostelut ovat yleensä aika hyviä juttuja kuluttajan näkökannalta -ei megoja eikä hertsejä, vaan toimiiks-tää tyyppisiä juttuja.  Nyt on torstai ilta -Poguen juttu tuli ulos tänään (lähde 1) ja eilen keskiviikkona Valtteri julkaisi oman juttunsa (lähde 2).  Yleisarvosana -ok laite, mutta iso ongelma on AppStore; mitä sovellutuksia (”App”) laitteeseen löytyy.  Windows App kaupassa on jotain 70.000 Appia, iPhonella ja Androidilla on noin puoli miljoonaa.  Appien lukumäärä on ”riittävä” kaikkiin kolmeen, mutta ongelma on se, että tärkeät Appit puuttuvat yleensä Lumian Windows App kaupasta -esim vain muutamalla pankilla on Windows App mutta kaikilla alkaa olla jo sekä iPhone että Android App -jopa rakastamallani Sampopankilla on molemmat ja edes rakastamani Sampopankki ei enää ryssi Appiaan.

Sekä Microsoft että Nokia että kännykkäoperaattori AT&T panostavat paljon Lumian markkinointiin.  Tämän takia Lumia 900 maksaa kuluttajalle vain USD 100, täysin normaalina kahden vuoden sopimuksen kytkykauppana (noin USD 80/kk, plus USD 20 jos haluat rajoittamattoman määrän SMS viestejä -kaikki tämä on normaalihintoja Vapaassa Maailmassa).  Ainoa ihmeellinen juttu on laitteen hinta USD 100 -kilpailijat maksavat joko USD 200 tai USD 300.

Vapaan Maailman jengi on absurdin halpahintatietoista -rautakaupoissa jengi myy naama vakavana lapioita, joissa on pelkkä harjanvarsi muttei kädensijaa.  Halpisversio maksaa ehkä kolme euroa vähemmän kuin luksusversio jossa on luksuksena ihan oikea hantaaki.  Jengi ostaa kuitenkin naama vakavana halpoja harjanvarsilapioita koska ne maksavat vähemmän.  Lumia voi hyvinkin mennä kaupaksi.

Tämä Vapaan Maailman kuluttajan halpahintatietoisuus on hyvä uutinen Nokialle ja Mikrosoftille.  Hiukan paskempi kännykkä kuin muilla, mutta satasen tai pari halvempi kuin muut -Lumia saattaa hyvinkin mennä kaupaksi näin ajatellen.

Toisaalta…. Lumian App valikoima on aika perseestä, siis ”oikeiden” Appien suhteen (pankit, kaupat, jne).  Toisaalta Vittuuntunet Linnut kuulemma löytyvät myös Lumiasta.

En osaa ennustaa miten Lumia 900 menee kaupaksi Vapaassa Maailmassa.  Se voi mennä kummin päin tahansa, tosin luultavammin ei niin kovin hyvin. Itse himmeli on ilmeisesti aika OK, hinta on tosi halpa näillä markkinoilla,   Vapaan Maailman kuluttajien hintatietoisuus voi toimia.

Itse ostin noin viikko sitten Samsung Note kännykän (veroineen se maksoi USD 350). Siinä ei ole mitään muuta ihmeellistä kuin näyttö, joka on melkein liian iso muttei ihan.  Minä liikun yleensä ei-ihan-pissis-tiukoissa farkuissa, jolloin vehje mahtuu farkun taskuihin.  Se on siinä rajalla, max koko taskulaitteelle.  En olisi uskonut, mutta noin tunnin käytön jälkeen minulla ei ole enää paluuta pienempään näyttöön.  Iso näyttö futaa tosi hyvin autossa navigaattorina, siinä on suht kivutonta lukea lehtiä ja internettiä jne.  Kuvassa on luottokortti mittakaavan asettamiseksi.

Minä en näe mitään syytä miksi hommaisin itselleni Lumian. Toisaalta minä maksoin Samsung Note’stani noin USD 200 enemmän -se on ainoa hintaero Lumian suhteen koska kk-maksut ovat samoja molemmille vehkeille.  Nyt jos mulla olisi budjettina heittää max USD 100 kännykkään, niin Lumia saattaisi hyvinkin olla realistinen vaihtoehto.

Ehkä Nokia ja AT&T bonjaavat näitä juttuja paremmin kuin minä.  Toivottavasti Nokian viritys onnistuu edes jotenkin ….

Lähteet:
(1) David Pogue ja Lumia 900 PDF Lumia 900, a Beautiful Phone From Nokia and Microsoft – NYTimes 20120404
(2) Mossbergin Valtteri samasta aiheesta PDF  Review of Lumia 900: It’s Big, It’s Blue, It’s Windows, but Can It Beat Rival Phones WSJ 20120404
(3) Muita arvioita, PC Mag linkki http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2402359,00.asp
(4) PC World linkki http://www.pcworld.com/article/253192/nokia_lumia_900_a_review_roundup.html#tk.hp_new

Mainokset

Avainsanat: , , , ,

3 vastausta to “Nokian totuuden hetki -Lumia 900 himmeli tulee myyntiin.”

 1. Zibe Says:

  Mikä navigaattorisofta sulla on siinä Samsungissa?
  Mulla on Android-marketista löytynyt Sygic. Toimii muuten hyvin, mutta on rasittavan suulas eikä sitä voi edes konfata harvasanaisemmaksi.

 2. heka Says:

  Pääsääntöisesti käytän kuukle Mäpsiä. iPadissä käytän Haitissa myös MotionX Appia, jonka käyttäjäliittymän ovat suunnitelleet jotkut bysanttilaiset papit -mutta ainakin Haitin kartat ovat tosi hyviä.

  OSM (Open Street Map) kartat ovat minusta hyviä erityisesti sellaisissa maissa joissa asfaltoidut tiet alkavat käymään harvinaisiksi…

  Tarttee tsekata Sygic kun saan, toivottavasti, huomenna uuden Sansung Noten….

 3. jasmo Says:

  Mä suhtaudun Lumiaan kyl paljon innostuneemmin ja kaveri joka osti Lumian 800, esitteli puhelinta mulle ja siinä oli kyllä wow-efektiä.

  Varainkin suomalaiselle appseista löytyy aika hyvin kaikki oleellinen. Toki siellä Pölhölässä appsien teko ja kāyttö lienee laajempaa, esim vaatekaupoilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: