Facebook IPO onnistui todella hyvin.


Kaikki lehdet hehkuttaa sitä miten Facebookin markkinoilletulo epäonnistui, koska osakkeiden hinta laski. Nelosen uutisissa sanotaan ”Nettiyhtiö Facebookin ensimmäinen kaupankäyntipäivä New Yorkin pörssissä on osoittautunut pettymykseksi.” (lähde 1). Olen varmaan tyhmä, koska minusta Facebookin tulo osakemarkkinoille onnistui erinomaisesti.  Facebook myi osakkeitaan $38 hintaan ja korjasi kotiin noin $16 miljardia.  Loistava suoritus!

Miten niin loistava juttu? Ylläolevan käppyrän mukaan osakkeen hinta on ramahtanut $38:sta alle $30 banaaniin.  Funtsaas vähän tätä kuviota. Sulla on joku oma KasvoKirja viritelmä, joka on menossa pörssiin.  Istut pöntöllä lukemassa juttuja siitä miten tämä homma futaa.  Keksit että sinun kannattaa maksimoida hintaa koska sillä sinä saat KasvoKirjalle, ja itsellesi, eniten fyffeä.

Pörssiin menoon tarvitaan pankkiireja.  Nyt neuvottelet Björn Vaaliruusun porukan kanssa mihin hintaan KasvoKirjasi osakkeet tulisi myydä.  Sinä ja duunarisi omistavat paljon osakkeita.  Björn ja hänen sidosryhmänsä omistavat myös paljon osakkeita tässä vaiheessa.  Sinusta max toimiva hinta on 64 banaania, ja siksi kerrot Björnille hinnan olevan 64 banaania.  Björnin mielestä oikea hinta on 14 banaania.  Miksi tämä huikea hintaero?

Jos Björn Vaaliruusu saa tahtonsa läpi, niin 14 banaanin alkuhinnalla ekana markkinapäivänä sinä ja Björn kavereineen myyvät (johonkin) markkinahintaan osakkeitaan joista he ovat maksaneet 14 banaania.  Jos hinta asettuu korkeammaksi kuin $14, niin Björn kafruineen tienaisi fyffeä -sinun ja KasvoKirjasi kustannuksellasi.

Jos sinä saisit tahtosi läpi, niin tällä älyttömällä $64 banaanin hintapyynnöllä sinä tienaisit fyffeä riippumatta vaikka kaupankäynti alkaisi jollain alemmalla tasolla.  Mutta Björn ei tienaisi mitään, jos alkuhinta olisi alle $64 banaania.

Tästä syntyy neuvottelutilanne -sinun ja Björnin täytyy löytää hintapyyntö, joka sopii teille molemmille.  Markku Sokerivuori ja hänen Björninsä sopivat alkuhintapyynnön olevan $38 (lähde 2).  Ja tässä on se lähtöasetelma:  hintapyyntö on $38, ja pöydällä on iso läjä Facebookin osakkeita. Osa näistä osakkeista on Facebookin omia, osa on Facebookin muiden osakkeenomistajien, ja osa on osakkeita, jotka Björn on saanut sen kunniaksi, että Björn järkkää tämän osakeannin.  Mutta Björnin haluaa mielistellä omia asiakkaitaan -ja parhaat asiakkaat saavat ”etuoikeuden” ostaa lähtöviivalla Facebookin osakkeita hintaan $38.  Björn uskoo hinnan asettuvan yli $38 tason ja jos näin käy, niin Björn on päivän sankari.

Viime hetkellä Markku Sokerivuori lisäsi Facebookin myytävien osakkeiden määrää 25%:lla.  Pari päivää ennen markkinoilletuloa uutisissa mainittiin, että General Motors autoyhtiö päätti lopettaa mainostamisen Facebookissa, koska se ei tuottanut tuloksia (Facebook saa, uskoakseni, lähes kaikki tulonsa mainoksistaan -samalla lailla kuin Google).

Kaupankäynti lähti liikenteeseen tähän $38 hintaan ja Facebook keräsi itselleen noin 16 miljardia banaania.  Markku Sokerivuori myi vähän yli 30 osakettaan ja keräsi henk koht kämppäänsä vähän yli miljardi banaania.

Ellen ole taas kerran ihan väärässä, niin (ainakin) kaksi asiaa tapahtui ekana päivänä.  Facebookin ”todellinen ja oikea” markkinahinta asettui selvästi alle $38 tasolle.  Mutta Facebookin hinta pysyi silti koko päivän tiukasti $38 pinnassa.  Miksi?

Ellen ole taas kerran ihan väärässä, niin Björnin jengi oli jakanut asiakkailleen ison kakun osakkeita.  Nyt Björnin jengin oli mielestään pakko tukea Facebookin osakkeita ostamalla niitä aina lisää itselleen jos hinta putosi alle $38 tasolle.  Olen lukenut jotain spekulaatioita tästä jutusta, ja koska en ymmärrä näistä asioista mitään, niin nämä spekulaatiot kuulostavat minusta ”oikeilta”.

Ellen ole taas kerran ihan väärässä niin Facebookin tulo pörssimarkkinoille oli mahtava menestystarina -Facebookille.  Facebook keräsi itselleen koko potin.  Ja minusta tuntuu, että Björn kafruineen otti takkiinsa railakkaasti Facebookin pörssiin tulossa.

Facebookin pörssiin tulo oli noin $104 miljardin Ameriikin banaanin diili.  Noin kymmenessä päivässä siitä on hävinnyt 25%, eli noin 25 miljardia Vapaan Maailman banaania.  Minulle ei ole mitään tietoa tai arviota siitä kuinka paljon tästä menee Björnien penaaliin ja kuinka paljon piensäästäjien penaaleihin.  Veikkaan Björnin takkeja.  Uutiset tästä näkyvät hkä kun pankkien seuraavat kvarttaalitulokset tulevat julki….

Olen miettinyt tätä Facebookin juttua jo nämä kymmenisen päivää ja olin kirjoittanut tämän jutun aika valmiiksi.  Nyt New York Timeksen Joe Nocera kirjoitti 20120525 jutun ”Kasvokirjan briljantti fiasko” (Facebook’s Brilliant Disaster) (lähde 3).  Se selvittää asiaa paremmin ja syvemmin kuin koskaan osaan.

Lähteet:
(1) Nelosen uutinen aiheesta http://www.nelonen.fi/uutiset/talous/uutinen/facebookin-p%C3%B6rssiavaus-j%C3%A4i-vaisuksi
(2) Facebookin taloudellinen historia Wikissä http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Facebook
(3) KasvoKirjan briljantti fiasko (PDF) Facebook’s Brilliant Disaster – NYTimes 20120525

Mainokset

Avainsanat: , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: