KVG. Google futaa paremmin kuin koskaan kuvittelinkaan.


Nyt olen todella hämmästynyt. Kuvittelin olevani hyvä kuuklaaja koska osaan tehdä voimisteluliikkeitä kuten esim etsiä juttuja tyttöystävästäni Johanna Tukiaisesta.  Jälleen kerran huomasin taas etten ole kovin hyvä missään lajissa -en edes kuuklaamisessa jota me kaikki osaamme tehdä hyvin. Ongelmanani oli keksiä mistä olin alunperin löytänyt allaolevan kuvan, jonka joku kakara oli piirtänyt koivun tuoheen jossain Venäjällä jotain 600 vuotta sitten.

(Ellen muista ihan väärin löysin joskus kesällä 2009 ylläolevan kuvan, jonka joku jotain 600 vuotta sitten joku kakara Venäjällä piirsi koivun tuoheen ja nämä koivuntuohessa olevat kuvat löytyivät joitakin vuosia sitten.  Jostain syystä talletin itselleni vain näitä tuohikuvia, mutten kuvien lähdettä. En ole pystynyt jälkeenpäin löytämään mistä luin jutun alunperin.  En tiennyt miten etsiä ”samanlaisia kuvia” googlessa -se on yksi tämän jutun keskeisiä juonia).

KVG on helppo sauma.  Etsit jotain ja se löytyy iisisti. Paitsi joskus seinä tulee vastaan.  Mitään järkevää ei löydy.  Ja kun mitään järkevää ei löydy, niin minä totean tyynesti, etten löytänyt mitään järkevää.  Yritin tosissani etsiä, ja mutta kun KGV ”johanna tukiainen” ei löytänyt mitä etsin, niin sehän ei ole minun vikani. Eihän, äiti?

Tätä ”minä osaan tehdä näitä juttuja” fantasiaamme kutsutaan Dunner-Kruger ilmiöksi -mitä varmempia olemme omista kyvyistämme, sitä vähemmän ymmärrämme itse asiaa (lähde 1) (”noin 99% ajokortin omistajista sanoo olevansa keskivertoa parempia ajajia”). Kimi Räikkösen mielestä tämän väitteen luonnollinen seuraus (”corollary”) on tietenkin se, että mitä enemmän tiedät jostain jutusta, sitä paremmin ymmärrät, että asia ei olekaan ihan niin yksinkertainen kuin kuvittelit, ja alat ymmärtää hiukan paremmin kuinka paljon lisää opittavaa sinulla on edelleen tarjolla.

Minä kuvittelin olevani aika hyvä KGV jutuissa.  En mikään mestari, mutta aika hyvä.

KVG mutta minkä maan KVG? google.FI vai google.COM?
google.fi
 (Suomessa) löysi ”johanna tukiainen” 524.000 tulosta, mutta google.com (maailmalla) löysi vain ”johanna tukiainen” 201.000 tulosta. (googlelle isot ja pienet kirjaimet eivät ole erilaisia).

Mutta mitä ainoastaan Hesari on kirjoittanut Tuksustani?
Helppo nakki.  Mehän kaikki tiedämme miten rajoitamme haun vain yhteen lähteeseen.  KVG ”johanna tukiainen site:hs.fi” ja sekä google.com että google.fi löytävät (samat?) 2180 tulosta.  Entäs jos minua ei kiinnosta mitkään Hesarin jutut?  KVG ”johanna tukiainen -site:hs.fi” tuottaakin yllättäen sekä google.fi että google.com saiteilla 1.400.000 tulosta.  Tässä tuloksessa ei ole mitään järkeä koska aiemmin pelkkä ”johanna tukiainen” löysi vain vajaat puoli miljoonaa tulosta.  KVG on hyvä himmeli, mutta selvästikään ei ole mitenkään täydellinen.

Tuoheen piirretyt kuvat.  Miten löydän lähteitä joissa on tämä kuva?
Uskomaton himmeli.  Tsekkaa itse tämä juttu.
(1) Klikkaa tätä ylläolevaa kuvaa (control-klik Windows, command-klik Mäk) ja talleta kuva koneellesi.
(2) Avaa google.com tai google.fi ikkuna
(3) Valitse images tai kuvat
(4) Drag and drop tallettamasi kuva googlen hakukenttään
(5) Google etsii saitteja, joissa on samannäköisiä kuvia.

Mieletön juttu. Löysin alkuperäiset artikkelit pelkästään kuvan perusteella.  Kuten huomaat, niin Onfim oli aika kova 7-vuotias poika piirtämään kuvia tuohenpalasille.

Miten ihmeessä minä itse keksin nämä jutut?
Minä en keksinyt mitään.  Joku kaverini eemeilasi minulle jutun Googlen online etsintäkurssista (lähde 2).  Vaikka olenkin hyvä kuuklaaja, niin päätim ihan varmuuden vuoksi elvistellä osaamillesani ja menin spennaamaan kurssille.  Huomasin etten oikeasti tiedä mistään mitään -Dunnig-Kruger efekti toimi myös minun suhteeni.

Googlen hakukurssi on minusta tosi mainio.  Suosittelen.  Kuvittelin olevani hyvä kuuklaaja -mutta google osaa helvetin paljon enemmän kuin koskaan kuvittelin tietäväni.

Lähteet:
(1) Dunner-Kruger vaikutus.  Mitä vähemmän tiedät asiasta, sitä paremmin kuvittelet tietäväsi asiasta. http://en.wikipedia.org/wiki/Dunning%E2%80%93Kruger_effect
(2) Googlen kurssi vaatii ainakin gmail osoitteen.  Ehkä se ei toimi kurssin aikarajojen ulkopuolella (missä ei olisi mitään järkeä).  Kurssi on tässä http://www.powersearchingwithgoogle.com/

Mainokset

Yksi vastaus to “KVG. Google futaa paremmin kuin koskaan kuvittelinkaan.”

 1. aa Says:

  Riittää kun oikealla napilla ensin kuvan päällä
  ”copy image location”
  ja sitten googlen kuvahakuun,
  kameran kuvan päällä ja paste image url
  (joka on ensimmäinen vaihtoehto, valmiiksi valittuna),
  hakukentään suoraan se kuvan osoite.

  Ennen kuin iso G toi tämän kuvahaun kuvalla, oli olemassa mm. http://tineye.com joka tekee saman, mutta ei tietenkään niin kattavilla hakutuloksilla höystettynä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: