Skorpionit puremat tuskallisia kukkarolle ja terveydelle.


Tässä on esimerkki Vapaan Maailman perverssistä terveydenhoidosta. Tai paremminkin siitä, mitä siitä joutuu maksamaan ja millä sitä perustellaan.  Arizonassa kuvan Centruroides skorpioni puri naista (lähde 1) -tällaista sattuu Arizonassa 11.000 kertaa vuodessa, ja koko maassa jotain 17.000 kertaa (lähde 3).

Nainen meni sairaalaan ja hänelle annettiin kaksi skorpionirokotetta (rokote nimeltään Anascorp).  Ja nainen pääsi kotiin kolmen tunnin kuluesa.  Ja kotiin tuli lasku 65.000€ (USD 83.046). Sairaala laskutti naista tyylikkäästi 31.000€ (USD 39,652) per rokoteruiske. Rokote maksaa Meksikossa 80€ (USD 100) per ruiske -rokote valmistetaan Meksikossa.

Satun tuntemaan yhden juuri tämän jutun sairaalan ensiapuaseman lääkärin (sairaala on Arizonassa Phoenix’in kaupungissa oleva Chandler Regional Medical Center).  Lekurin lämpimän osaaottava kommentti tästä oli että ”tämä on meille iso suhdetoimintakatastrofi”.  On tietenkin harmillista jos näitä asiattomia juttuja pääsee vahingossa julkisuuteen tavisten luettavaksi.

Mutta juttu paranee entisestään.  Tämä Anascorp rokote hyväksyttiin Vapaassa Maailmassa noin vuosi sitten ja samainen lehti kirjoitti silloin jutun rokotteesta (lähde 2).  Vuosi sitten yhden rokoteruiskeen laskutushinta Phoenix’issa oli 9.800€ (USD 12.467) ja rokote maksoi silloinkin 80€ Meksikossa.  Tämän hintaeron lehti kertoi johtuvan kahdesta seikasta: 1) ns orpolääkkeet (orphan drugs), ja 2) sairaaloiden mutkikas laskutus.  Ihan totta?

1) Orpolääkkeet. Orpolääkkeet ovat lääkkeitä, joita lääketeollisuuden ei oikeasti kannata kehittää, koska niiden markkinat ovat liian pienet.  Ja näitä skorpioneja löytyy lähes yksinomaan Arizonasta.  Joten Anascorp’in kehityskustannukset joutuvat lahes yksinomaan arizonalaisten potilaiden maksettaviksi.  Kuulostaa järkevältä -logiikassa ei tunnu olevan mitään vikaa.

2) Sairaaloiden mutkikas laskutus.  Tarina paranee.  Vapaan Maailman lääkehallitus (FDA, Food and Drug Administration) rahoitetaan lääketehtailta/jakelijoilta perityiltä maksuilla.  Mutta FDA ei peri näitä maksuja, jos lääkkeen myynti on alle 40m€ (USD 50 miljoonaa) vuodessa.  Anascopr’in myynti on tämän rajan alla, mutta koska jakelija olettaa joskus ylittävänsä tämän rajan, niin maksu on jo nyt varmuuden vuoksi lisätty Anascorpin myyntihintaan. (Tämän lääkkeen tapauksessa Vapaan Maailman lääkkeen edustaja myy Anascorpin hintaan 2.700€ (USD 3.500) jakelijalle, joka myy sen sitten sairaalalle hintaan 3.000€ (USD 3.780), ja sairaala laskuttaa potilasta 31.000€ -siis pelkästään rokotteesta.)

Mutta tarina paranee tästäkin.  Sairaalat hinnoittelevat palvelunsa poskettomasti yläkanttiin olettaen, että vakuutusyhtiöt maksavat vain osan laskusta.  Tässä tapauksessa nainen sai sairaalalta 65.000€ laskun.   Vakuutus maksoi osan laskusta, 45.000€, joten naiselle jäi maksettavaksi omasta taskustaan tuo erotus 20.000€.

Vapaan Maailman ihailtavan mielekäs sairaala- ja lääkärisysteemi on kuluttajalle helposti ymmärrettävä.  Ostat terveysvakuutuksen firmalta A, jolla on terveysverkossaan sekä lekureita että sairaaloita.  Kun olet tautinen, niin menet A-verkon lekurille joka passittaa sinut A-verkon sairaalaan. Jos sairaalassa koskaan sinua hipelöi B-verkon lekuri, niin hän tietenkin laskuttaa sinua erikseen tästä hipelöinnistä mitä hän haluaa, koska sinähän olet vihollisen A-verkon kavala kannattaja (vittu, ollessani kerran A-verkkoni kolonoskopiassa minut nukutti B-verkon anestesiapuoskari, joka tietenkin oli iloinen päässessään taas kerran kunnon urakoille).  Skorpioninainen myös sekoili A- ja B-verkkojen kanssa -hänen olisi pitänyt harkita paremmin minne hän menee.  Taloudellisesti tyhmä liike, mutta Chandler Regional Medical Center kannattaa lämpimästi hänen terveydenhoitoratkaisuaan saapumalla Chandlerin laskuttettavaksi:

”We believe no one should delay seeking needed medical care because they lack insurance or have high medical costs,” the hospital’s statement said.

”Uskomme että kenenkään ei pitäisi viivyttää tarvittavan lääketieteellisen hoidon hakemista, koska heillä ei ole vakuutusta tai korkeiden hoitokustannusten takia” sanoi sairaala tiedotteessaan.

Eipä tietenkään.

Voiko tästä tarina enää parantua?  Tietenkin voi. Tämä kalliilla Arizonan pienille markkinoille kehitetty orpolääke onkin yllättäen FDAn tarinan (lähde 3) mukaan:

 • kehitetty aikaisemmin Meksikossa (eikä siis Vapaassa Maailmassa)
 • ollut käytössä jo vuosia Meksikossa

Eli koko orpolääkeargumentti on tälle lääkkeelle ehtaa paskaa, jolla pyritään pitämään pesemättömät tavikset (”the unwashed masses”) rauhallisina.  Ja rokote maksaa edelleen 80€ per laaki Meksikossa ja 31.000€ per laaki Vapaassa Maailmassa.

Rokote on kallista koska systeemi on mätä syvemmältä kuin skorpionin perseenreiästä.  Missä muualla ”sivistyneessä” maailmassa ihmiset menettävät kotejaan terveydenhoidon kustannusten tai lasten koulumaksujen takia (tai eivät hae hoitoa eivätkä lähetä kakaroitaan koulutettavaksi)?

Lähteet:
(1) Arizona Central lehti AZcentral’in artikkeli http://www.azcentral.com/business/articles/20120831scorpion-sting-leaves-woman-big-bill.html
(2) Saman lehden artikkeli rokotteesta noin vuosi sitten http://www.azcentral.com/arizonarepublic/opinions/articles/2011/11/18/20111118editorial1119-antivenom-cost-worse-than-sting.html
(3) Vapaan Maailman Food and Drug Administration’in tarina rokotteesta http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm266515.htm

Mainokset

Avainsanat: , ,

5 vastausta to “Skorpionit puremat tuskallisia kukkarolle ja terveydelle.”

 1. Tarja Says:

  Hupsista, hiukan kalliisti hinnoiteltu rokote! Asumme Hollannissa ja kävimme kesällä Suomessa koko perheeni kanssa. Vanhempieni mökillä 4-vuotiaan tyttäreni jalka turposi punaiseksi palloksi ja jalassa näkyi selvä purentajälki. Lisäksi tyttö itse kertoi, että sininen käärme oli purrut häntä kevyen kesäkengän läpi. Annoin tytölle kyypakkauksesta sopivan määrän lääkettä ja soitin Savon seudun terveyspalvelunumeroon. Mökki on Puumalassa, mutta koska emme kuulu Suomen sosiaaliturvan piiriin, meidän piti hakeutua hoitoon lähimpään suurempaan terveyskeskukseen, joten ajoin tyttäreni kanssa 50km Imatralle. Imatralla lääkäri ei ollut varma mikä jalkaan oli purrut, joten varmistukseksi hän lähetti meidät illaksi tarkkailuun sairaalaan. Luulisi, että Imatralle? Ehei, vaan Lappeenrantaan. Lappeenrannassa olimme ensiavun puolella noin puolitoista tuntia kun he mittasivat nauhalla jalan paksuutta, verenpainetta ja ottivat veri- ja virtsanäytteen. Puolentoista tunnin jälkeen hoitsu tuli sanomaan, että pääsemme rauhallisemmalle lastenosastolle, jossa ”on kivaa, koska voi katsoa telkkaria”. Sanoi vielä, että emme tarvitsisi lastenosastoa, mutta koska ensiavussa oli kiire, tämä oli parempi lapselle. Lastenosastolla olimme pari tuntia lisää tarkkailussa, kunnes lastenlääkäri vapautti meidät. Hienoa hoito, eipä siinä mitään. Sihteerille olin jättänyt sairasvakuutusyhtiön tiedot, mutta jo siinä tilanteessa sihteeri suoraan sanottuna naureskeli, että tämä tulee meille todella kalliiksi ja että pitäisi maksaa mielummin käteisellä ja heti. En maksanut vaan pyysin olemaan yhteydessä sairasvakuutusyhtiöön. Jotenkin homma ei mennyt ihan putkeen, sillä kotiin palattuamme postilaatikosta kilahti lähes 1000 euron lasku. Laskun suurin summa tuli lastenosastolla oleilusta, joten pari Muumi-jaksoa tuli aika kalliiksi. Soitin Lappeenrannan sairaalaan, josta meitä kehoitettiin hankkimaan seuraavaa kertaa varten Eurooppalainen sairasvakuutuskortti. Tätä ei oltu hankittu aiemmin, koska kerran aiemminkin tyttäreni on joutunut Suomessa lomalla sairaalaan (rotaviruksesta, oli silloin 1½-vuotias, tauti oli ankara ja sairaalassa meni 2-3 yötä letkuruokinnassa.) Tällöin lasku oli osattu hoitaa suoraan sairasvakuutusyhtiömme kautta ja meille jäi silloin maksettavaksi vain vuodepaikkalasku, joka oli noin 100E. Soitimme omalle sairasvakuutusyhtiölle, joka lupasi takautuvasti hoitaa osan laskusta, mutta vaikka kuulivat summan, eivät vielä ole osaneet kertoa paljon se tuosta tuhannesta eurosta on. Summat on pienempiä kuin amerikkalaiset kaverinsa, mutta osaavat ne Suomessakin…

 2. Jasmo Says:

  Onko se Obama saanut niillä omilla virityksillään mitään järkeä tuohon terveydenhuoltoon pölhölässä? Onko siis valonpilkahduksia nähtävissä?

 3. Ei oo varaa vanhaan sydeemiin Says:

  Ja näin vaalien alla täällä kotosuomessakin heränneet kokoomuksen nuoremman polven valveutuneet oppipojat ihannoivat jenkkilän systeemiä. Sama pitäs saada suomeen. On kuulem tehokkain.

 4. heka Says:

  Vapaan Maailman systeemi on tehokas. Tässä pisneswiikin artikkelissa
  http://www.businessweek.com/bwdaily/dnflash/content/jun2009/db2009064_666715.htm
  mainitaan että 62% henk koht konkursseista aiheutui sairaskuluista. Ja 78%:lla oli sairauden alussa terveysvakuutus, mukaanluettuna noin 60% joilla oli yksityinen terveysvakuutus. Olen ehkä unohtanut mainita, että täkäläinen terveysvakuutussysteemi on ihan perseestä.

 5. Työttömyystukia leikataan… | maailmanmenoa vapaassa maailmassa... Says:

  […] nimi on nykyään SNAP http://en.wikipedia.org/wiki/Supplemental_Nutrition_Assistance_Program (3) https://heka.wordpress.com/2012/09/06/skorpionit-puremat-tuskallisia-kukkarolle-ja-terveydelle/ (4) New York Times artikkeli aiheesta Benefits Ending for One Million Unemployed – NYTimes […]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: