Pitääkö Obama pallinsa pressana?


Minulla on aika surkea historia vaaliennustajana. Tiesin heti ensimmäisen Pusikon Ykä ja Al Gore vaalikeskustelun jälkeen ettei Pusikon Ykällä ole mitään saumaa tulla Vapaan Maailman presidentiksi. Ja sitten George W. Bush hoitikin duunia 8 vuotta.  Miten Obama pärjää ylihuomenna?

 

Media hehkuttaa sitä miten tilanne on tasoissa, mielipidetiedustelujen mukaan Romney ja Obama jakavat äänet noin 50-50 linjalla.  Onko todella näin?

Minun on vaikea uskoa miten vaikkapa kukaan latino voisi äänestää Romneytä kuultuaan jannun mielipiteitä kampanjan aikana.  Tai kukaan nainen, ei-terveysvakuutuksen omistaja, homo tai homojen kaveri, jne -lista ei ole lyhyt.

Entäs vedonlyöjät?  Kummalle jannulle sijoitetaan enemmän rahaa?  PredictWise.com (lähde 1) on tehnyt yhteenvedon kolmesta eri vedonlyöntisaitista.

ja aikasarjakin viimeisten seitsemän päivän aikana on Romneyn kannalta synkkä….

Pojat kilpailevat niistä äänestäjistä jotka eivät ole vielä päättäneet kumpaa he äänestäisivät.  TV:n Saturday Night Live teki mainion sketsin aiheesta (jota en onnistunut laittamaan videona tähän, joten katso lähde 2)

Lähteet:
(1) Veikkaajien arvauksia http://www.predictwise.com/politics/2012presidentindividual
(2) Lauantai Ilta Livenä video ”Päättämätön äänestäjä”. Sen alussa on 16 sekuntia mainosta, valitettavasti. http://www.nbc.com/saturday-night-live/video/undecided-voter/1418227/

Mainokset

Avainsanat: , ,

11 vastausta to “Pitääkö Obama pallinsa pressana?”

 1. Jaska Says:

  Minun on vaikea uskoa miten vaikkapa kukaan latino voisi äänestää Romneytä kuultuaan jannun mielipiteitä kampanjan aikana. Tai kukaan nainen, ei-terveysvakuutuksen omistaja, homo tai homojen kaveri, jne -lista ei ole lyhyt.

  Tuosta tulee mieleen tarina elokuvakriitikko Pauline Kaelista, jonka mukaan Pauline ihmetteli Nixonin tultua valituksi, että miten se on mahdollista kun kukaan tuntemani ei äänestänyt sitä.

  Tässä on Romneyn kannatusosuudet eri väestöryhmissä Reutersin gallupin mukaan. Mukana on vain ”todennäköiset äänestäjät” eikä kolmansien puolueiden kannattajia.

 2. kormy Says:

  [ Media hehkuttaa sitä miten tilanne on tasoissa, mielipidetiedustelujen mukaan Romney ja Obama jakavat äänet noin 50-50 linjalla. Onko todella näin? ]

  Näin voi olla mutta vaalinhan voi voittaa vaikka prosentein 48-52, koska välissä ovat osavaltioiden valitsijamiehet. Systeemi on peräisin siltä ajalta kun neek… öh… afroamerikkalaiset laskettiin 60-prosenttisesti ihmisiksi: eivät saaneet äänestää mutta otettiin huomioon valitsijamiesten määrässä 60 prosentin painolla.

 3. Jaska Says:

  Systeemi on peräisin siltä ajalta kun neek… öh… afroamerikkalaiset laskettiin 60-prosenttisesti ihmisiksi: eivät saaneet äänestää mutta otettiin huomioon valitsijamiesten määrässä 60 prosentin painolla.

  Etelävaltiothan olisivat halunneet laskea orjat 100-prosenttisesti, mutta pohjoisvaltiot eivät tätä hyväksyneet. Kompromissina tuo 60 prosenttia. Vapaat mustat saivat äänestää ja laskettiin 100-prosenttisesti.

 4. kormy Says:

  Eniveis, nykyisin se matematiikka menee niin, että esimerkiksi [ If you run the math, you discover that in Wyoming there are 189,000 people for each elector – but in Pennsylvania, there are 637,000 people for each elector. ]

  Siksi ne yleiset gallup-prosentit eivät ole sellaisinaan kovin käyttökelpoisia.

 5. Jasmo Says:

  Onko tuohon jenkkien vaalisysteemiin koskaan ajateltu muutosta? Pidetäänkö sitä toimivana ja demokraattisena?

 6. heka Says:

  Muutoksia tehdään koko ajan. Esim Kaliforniassa hyväksyttiin pari vuotta sitten vaaliuudistus, joka tekee käytännössä mahdottomaksi minkään kolmannen puolueen, kuten vihreiden, saavan edustajiaan hallintoon.

  Minusta systeemi etenee tiukaksi kahden puolueen oligopoliksi. Huiman huono juttu demokratian kannalta.

 7. jr Says:

  Ei toimi tuo SNL:n video ainakaan juuri nyt 😦

  Mutta Obamahan tämän voittaa kyllä. Onko muuten usalaisilla mitään käsitystä siitä kuinka lähes koko muussa maailmassa Obaman kannatus on paljon suurempi kuin Romneyn? Ei sillä että välittäisivät siitä mutta tietävätkö?

 8. Zibe Says:

  Jep, NBCn sivu kyllä aukeaa, mutta video ei vaan käynnisty.

  Meinasin linkata tähän vertailun vuoksi Ylen Areenalta viimeisen Yleleaks-jakson, joka irvaili sillä, kuinka kaikki voittivat meikäläisissä vaaleissa. Sitten huomasin ko. sivulla pikku präntin, että ei ole katseltavissa ulkomailla. Liekö tolla NBCllä vastaavia rajoitteita?

 9. kormy Says:

  Video toimi proksiserverillä. Ei varmaan näy kuin USAssa ilman sitä.

 10. kormy Says:

  { Minusta systeemi etenee tiukaksi kahden puolueen oligopoliksi. }

  Tämä ”bipolar disorder” tekee sen, että periaatteen vuoksi pitää olla eri mieltä vastapuolen kanssa joka asiasta. Republikaanien ilmasto ei kärvenny, koska Al Gore jankuttaa siitä. Romney kampanjoi ”severely conservative” kuvernööri Romneyn toteuttaman mallin mukaista terveydenhuollon uudistusta vastaan, koska sitä on ajanut läpi Obama.

 11. PikkuMyy Says:

  Niin saihan Al Gore enemmän ääniä, mutta siltähän ”hylättiin” niitä vaikka kuinka paljon..onhan tuosta tehty dokkarikin. En luota ainakaan suomen vaali systeemeihin enää yhtään. Taas oli tapaus jossa pien puolueelta oli viety äänet. Edellinen samanmoinern joka tuli ilmi kuitattiin vaan inhimillisellä erehdyksellä. Jos mentäisiin sähköiseen systeemiin, niin en usko senkään luotettavuuteen. Kyllä ne osaa tehdä ohjelman jolla äänet siirtyy tasasin väliajoin sinne minne haluavat.

  Minusta jenkkien presidentti on pelkkä marionetti nukke (bussi hoiti tätä varsin mallikkaasti ja oli al goren onni, että ei valittu pressaksi. Monesta syystä eikä vähiten tornien räjäytysten vuoksi). No gore on, niin vakuuttava, että on jo idiooteimmat vakuuttuneeksi siitä, että ihmisen tekemisillä olisi jotain merkitystä nykysisssä luonnonmullistuksissa. Jotka sitä epäilee, niin kannattaa perehtyä asiaan muualla kuin suomen uutiskanavilla. Netissä tietoa rutkasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: