Koulumurhat, massamurhat.


Vapaa Maailma pärjää hyvin näissä kisoissa. Vuoden 1996 jälkeen maailmassa on tapahtunut 45 koulu- ja massamurhaa, joissa joku sekopää tappaa viattomia ”ulkopuolisia” ihmisiä. Näistä 31 tapahtui Vapaassa Maailmassa ja 13 muualla. Punaiset täplät ovat tappotantereita (lähde 1)

mass shootings since 1996

Nämä tilastot ovat luultavasti hiukan juosten kustuja Vapaan Maailman ulkopuolella, koska tilasto on kerätty ”sanomalehdistä” (epäilen että ”sanomalehti” tarkoittaa lähinnä USAn, Kanadan, Australian ja Euroopan englanninkielisen lehdistön juttuja. Uutiskynnys julkaista vaikkapa Kiinan tai Ugandan sekopäisyyksiä ei välttämättä ylity).  Mutta lista antanee aika hyvän kuvan teollistuneen maailman tapauksista siitäkin huolimatta että esim Myyrmannin räjähdys (lähde 3) puuttuu listalta.

Tämä Sandy Hook koulun massamurha (lähde 5) tapahtui samana lokakuun 14. päivänä 2012 kuin vastaava tapaus Kiinassa.  Niiden yhtenä erona on se, että Sandy Hookissa jannulla oli ampuma-aseita ja Kiinassa sekopäällä oli puukko.  Kiinassa loukkaantui 22 lasta ja yksi aikuinen mutta kukaan ei kuollut. Sandy Hookissa kuoli 20 lasta ja 6 aikuista plus kaksi aikuista loukkaantui.

USAn kouluampumisilla on pitkät perinteet. Wikipedian mukaan (lähde 6) ensimmäinen tunnettu tapaus on vuodelta 1764 jolloin intiaanit hyökkäsivät kouluun ja tappoivat rehtorin ja noin 9 lasta.  Vapaan Maailman ennätys on vuodelta 1927, jolloin maajussi tappoi vaimonsa, räjäytti dynamiitia koulun kellarissa (38 kuollutta) ja lopuksi teki itsarin räjäyttämällä autopommin (maajussi plus neljä muuta).  Tällaisten viihteellisten listojen vikana on se, että ne ovat vain listoja -niistä ei käy selville mitään trendejä.

Vähän syvempi keskustelu ampuma-aseista on Wikipediassa (lähde 7). Sitä lukiessani löysin pari ylläriä. Ensiksikin täällä on paljon keskustelua siitä, miten rikolliset ostavat ampuma-aseita ”ampuma-ase kirpputoreilta” (gun shows).  Sinänsä se kuulostaa loogiselta, koska asekirppiksestä voi ostaa aseita ilman että kukaan tarkastaa kenekään taustatietoja (olen itse käynyt kaksi kertaa asekirppiksissä -toisessa jengi vaikutti hyvin häiriintyneiltä, mutta toisessa ei).  Mutta Wikipediasta selviääkin, että liittovaltion vankiloissa lojuvien vankien omistamista aseista vain 2% oli hankittu asekirppiksistä.

500px-Firearmsources.svg

Toinen ylläri oli ampuma-aseiden iso osuus Vapaan Maailman murhista. Sen ei tietenkään olisi pitänyt olla minulle yllätys, mutta allaoleva käppyrä oli silti minusta valaiseva.

Ushomicidesbyweapon.svg

Ylin viiva kertoo pelkästään käsiaseilla tehnyt murhat. Mutta kunnon työkaluja tarvitaan, kun työn tuottavuutta halutaan lisätä.  Ampumalla saa yhdessä tunnissa tapettua enemmän porukkaa kuin vaikkapa kirveellä -juokseminenhan kirvestä huitoen porukan perässä on hidasta ja rankkaa.

Liittovaltion rynnäkköasekielto vuonna 1994-2004.  Vapaan Maailman sankarit huolestuivat joukkomurhista ja niinpä vuonna 1994 ”kiellettiin” tietyntyyppisten rynnäkkökivääreiden valmistus ja tuonti.  Paitsi tietenkin ennen vuotta 1994 valmistetut rynnärit jäivät kiellon ulkopuolelle.  Ja tietenkin kielto oli rajoitettu vain seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Ja tietenkin ”kielto” oli vaikutuksiltaan ilmeisen merkityksetön.

On armottoman tylsää kuunnella radiota ja lukea lehtiä Newtownin koulumurhista, ainakin Kaliforniassa.  Mitään analyysia ei esitetä, mutta sitäkin enemmän nyyhkytystä ja rukoilua.  Pakollisiin ilmaisuihin kuuluu lähes aina ajatukseni ja rukoukseni ovat kanssanne (KVG ”our thoughts and prayers” saa 66,6 miljoonaa hittiä). Media jakaa höpö-höpö mössöä rahvaalle…..

Miten väkivaltainen Vapaa Maailma on? Wikipedia  (lähde 8) tarjoaa pinnallisen pika-analyysin, johon tarvitsisi sukeltaa syvemmälle. Tässä tilastoa murha-asteista (montako murhaa per 100.000 ihmistä per vuosi) muutamissa valituissa maissa:

91,6 Honduras
19,2 Grönlanti
16,9 Meksiko
10,2 Venäjä
7,8 Pakistan
6,9 Haiti
6,6 Liettua
5,2 Viro
4,8 Thaimaa
4,2 USA
4,1 Palestiina
3,1 Latvia
3,0 Iran
2,5 Luxenbourg
2,4 Afghanistan
2,2 Suomi
2,1 Israel
2,0 Irak
1,5 Somalia
1,0 Ruotsi
0,9 Tanska
0,6 Norja
0,3 Islanti
0,0 Monaco

Suomi on yllättävän väkivaltainen maa.

Lähteet:
(1) Interaktiivinen kartta massamurhista vuoden 1996 jälkeen http://o.canada.com/2012/12/14/interactive-mass-shootings-around-the-world-since-1996/
(2) Lista massamurhista vuoden 1996 jälkeen http://www.infoplease.com/ipa/A0777958.html
(3) Myyrmannin räjähdys http://fi.wikipedia.org/wiki/Myyrmannin_r%C3%A4j%C3%A4hdys
(4) Kiinan koulupuukotus http://www.guardian.co.uk/world/2012/dec/14/chinese-children-knife-primary-school
(5) Sandy Hook koulu 14.12.2012 http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Hook_Elementary_School_shooting
(6) Lista USAn kouluväkivaltatapauksista http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_school_shootings_in_the_United_States
(7) Wikipedia ampuma-aseväkivallasta http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_violence_in_the_United_States
(8) Murha-aste eri maissa Wikipedian mukaan http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

Mainokset

Avainsanat: ,

6 vastausta to “Koulumurhat, massamurhat.”

 1. Kettu Ilmarinen Says:

  Vaikea aihe. Myös analyyseille. Siltä varalta, että viimeisen lauseen avaaminen ja analysointi kiinnostaa enemmän (mielenkiintoista ois nähdä toki samoja juttuja Amerikasta: kuinka moni esim. kuolee jengi/rikollisten mittelyissä noiden tuliasemurhien osalta – varmaan moni mutta tuskin selittää kaikkea).

  http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Suomi+ei+ole+erityisen+v%C3%A4kivaltainen+maa/1135252071737

 2. kormy Says:

  [ Suomi on yllättävän väkivaltainen maa. ]

  Hyvinhän tässä skandinaaveille pärjätään keskimäärissä mutta onko se yllätys, kun tavallisin murha meillä väitetään tehtävän miesporukassa juopottelun lopputoimina.

  Scientific American -lehdessä oli taannoin vähän eri lukemia mutta muistaakseni USAn keskiarvoja nosti reippaasti jengiläisten välienselvittely. Valkoiset olivat lähellä Suomen tasoa.

  Suomen taannoisten kouluampujaisten suhteessa USAn kartassa pitäisi olla sata täplää.

 3. acabaca Says:

  [i]”Vapaan Maailman sankarit huolestuivat joukkomurhista ja niinpä vuonna 1994 “kiellettiin” tietyntyyppisten rynnäkkökivääreiden valmistus ja tuonti. Paitsi tietenkin ennen vuotta 1994 valmistetut rynnärit jäivät kiellon ulkopuolelle. Ja tietenkin kielto oli rajoitettu vain seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Ja tietenkin “kielto” oli vaikutuksiltaan ilmeisen merkityksetön.”[/i]

  Kielto oli sikälikin huvittava että se perustui määritelmään joka on lähinnä kosmeettinen – oli lista ominaisuuksista joita aseessa ei saanut olla tiettyä määrää enempää tai se oli hyi-hyi, ja suuri osa näistä ominaisuuksista (taittuva perä, liekinsammutin, pistoolikahva…) ei vaikuttanut aseen varsinaiseen toimintaan mitenkään.

 4. Zibe Says:

  […siitäkin huolimatta että esim Myyrmannin räjähdys (lähde 3) puuttuu listalta.]

  Myyrmannin pamaus oli todennäköisesti vahinko. Sana ”murha” sisältää tappamisen tarkoituksen, jota ei tässä tapauksessa siis voitu todistaa olleen. Lainaamasi tilastot puhuvat otsikolla ”shootings”, joten ehkei Myyrmannia sinne kuuluisikaan tilastoida.

  Tosin ei kaveri varmaan mikään ruudinkeksijä (tai siis ihan täysjärkinen) ollut, kun moinen latinki repussa kuljeksi pitkin kyliä. Niin tai näin, paska juttu joka tapauksessa.

 5. arkitehti Says:

  Suomessa ampuma-ase on vasta kolmannella sijalla puukon ja astalon jälkeen.

 6. supervisious Says:

  Minua tässä keississä ihmetyttää miksi sandy huukin uhreille alettiin keräämään 3 päivää aikaisemmin rahaa? Miksi tälle opettajalle joka kuoli oli perustettu viikkoa aiemmin osaanottonetti saitti? Miksi uutisessa puhtuttiin sandy huukista ja kuva koulusta oli ihan muualta? Miksi omaisia ei sureta? Miksi taas lähistöllä oli harjoitus? Näissä tapauksisasa on se hienous, että aina, kun tapahtuu sitä on juuri harjoiteltu tai ollaan harjoittelemassa.Mää en näitä enää niele. Pitääköön mielialalääkkeensä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: