Biljoonan taalan platinakolikko!


Eilisessä blogissaan (lähde 1) Paul Krugman (lähde 2), taloustieteen vuoden 2008 Nobelisti, kuvaa ratkaisun noin kahden kuukauden kuluttua tapahtuvaan Vapaan Maailman velkakattokriisiin.  Velkakatto on valtion velan enimmäismäärä.

010813krugman1-blog480

Samassa (kiitettävän lyhyessä) blogissaan hän selittää mikä tämä ”velkakattokriisi” (”debt ceiling crisis”) on todellisuudessa.  Tätä velkakattoa on jauhettu ja tullaan jauhamaan myös Suomessa, joten tässä Krugman’in selitys velkakatosta:

First of all, we have the weird and destructive institution of the debt ceiling; this lets Congress approve tax and spending bills that imply a large budget deficit — tax and spending bills the president is legally required to implement — and then lets Congress refuse to grant the president authority to borrow, preventing him from carrying out his legal duties and provoking a possibly catastrophic default.

kongressi [suurinpiirtein Suomen eduskunta] hyväksyy veroja ja menoja jotka edellyttävät suuren budjettivajeen syntymistä -veroja ja menoja jotka presidentin on velvollinen toteuttamaan – ja sitten kongressi kieltää presidentiltä valtuudet lainata [varoja kongressin jo hyväksymien menojen maksamiseksi], ja siten estää häntä hoitamasta lakisääteiset tehtävänsä ja siten aiheuttaa mahdollisesti katastrofaalisen maksujen laiminlyönnin. (minun käännökseni)

Hiukan yksinkertaistettuna hulttiopoikasi tienaa (”verotulot”) 2.000€ kuussa.  Hulttiopojalla on luottokortti.  Hulttiopoika pyytää sinulta lupaa ostaa uuden 30.000€ auton luottokortillasi ja sinä hyväksyt oston, hyvin tietäen että hulttiopoikasi rahat eivät riitä autoon.  Ja sitten kiellät hulttiopoikaa ottamasta lisälainaa hyväksymäsi auton maksamiseksi.

Kyseessä on tietenkin puhdas poliittinen pelleily ja pellet ovat tässä tapauksessa kongressin republikaanit.

Krugmanin blogi seuraavaksi selittää ratkaisun (joka käsittääkseni ei ole hänen keksimänsä).

Vapaan Maailman Rahapaja (US Mint) saa tehdä platinasta tehtyjä muistokolikkoja (esim ”kymmenen euron kolikko Urho Kekkosen syntymän 150-vuotisjuhlan muistoksi”) jos valtionvarainministeri (Secretary of the Treasury) Geithner hyväksyy kolikon -kongressilta ei ole mitään sanomista näihin kolikoihin.  Joten Krugman ehdottaa että Rahapaja tekee yhden tuhannen miljardin platinakolikon ja hallitus tallettaa sen keskuspankkiin.  Yhtäkkiä velkakatto on kadonnut, koska valtion kassassa on 1.000 miljardia lisää rahaa.

Tämä pelleilykolikko ratkaisisi koko velkakatto-ongelman.  Pelleilyssä ei tietenkään ole mitään järkeä, mutta joskus voi olla fiksua paljastaa koko pelleily vastaamalla pelleilyyn pelleilyllä.

Vapaalla Maailmalla on ihan oikeita taloudellisia onglemia.  Mutta velkakattokriisi on (käsittääkseni) puhdasta pelleilyä. Painotus siis sanassa katto.

Minun taustaani: En ole taloustieteilijä ja en osaa keskustella järkevästi taloustieteestä.  Luen aika paljon juttuja.  Minusta Krugman on yleensä järkevä jannu.  Esitän tässä MUTU juttuja. Voin hyvinkin olla pihalla kuin lumiukko.

Lähteet:
(1) Paul Krugmanin New York Times blogi velkakatosta ja sen yksinkertaisesta ratkaisusta (PDF) Be Ready To Mint That Coin – NYTimes 20130107
(2) Paul Krugman wikipediassa http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Krugman
(3) kolikon kuva tulee tästä Krugman’in blogista http://krugman.blogs.nytimes.com/2013/01/08/rage-against-the-coin/

Mainokset

2 vastausta to “Biljoonan taalan platinakolikko!”

  1. kormy Says:

    Krugman on keskimäärin harmillisen oikeassa. Varoitti jo etukäteen, että euro on typerä toteutus (valuutta ilman vahvaa keskushallintoa) sairaasta ideasta (yksittäiset kansantaloudet menettävät yksinkertaisen joustomekanismin). Samoin varoitti kuinka käy, kun taantumaa tai lamaa aletaan hoitaa jyrkillä menoleikkauksilla. Silleen huonosti.

  2. kormy Says:

    Menisikö peli niin, että ”me voitaisiin välttää lainakatto taikatempulla, jos haluttaisiin, mutta ei haluta, vaan halutaan, että republikaanit kantavat vastuuta asioista eivätkä vain räkytä sivusta”?

    http://www.reuters.com/article/2013/01/12/us-usa-debt-platinum-idUSBRE90B0HI20130112?feedType=RSS&feedName=PersonalFinance&rpc=43

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: